Liderii coaliției PSD-PNL au decis ca medicul Cătălin Cîrstoiu să fie candidat comun la Primăria București

Klaus Iohannis, preia Comanda!

Nu trebuie prea mare perspicacitate pentru a sesiza că principala, uriașa problemă din administrarea Crizei în România constă în brambureala absolută. Nu numai de organizare, dar și de comunicare.
Duminică, 29 martie 2020, seara, a avut loc o conferință de presă condusă de Marcel Vela, ministrul de Interne. Distinsul e demult un personaj comic al României. Un fel de Svejk al regimului Klaus Iohannis. Ordinul semnat de el prin care Poliția în loc să prindă infractorii stă în poziție de drepți timp de cîntarea a trei strofe din Imnul național va rămîne în Istoria imbecilității vesele din postdecembrism. La concurență cu o altă măsură, luată de același baron local proțăpit în funcția de ministru:
Sfințirea de către un sobor de preoți a biroului în care stă el în fund ca ministru pe motiv c-a fost biroul lui Ceaușescu.

Ar fi stîrnit rîsul o asemenea măsură și la ministrul de Interne imediat după Căderea lui Ceaușescu, d-apoi la unul care avea înainte mulți alți posesori de fotoliu ministerial. Ar fi fost normal să fie prezent la conferință și ministrul Sănătății. Nu de alta, dar toate televiziunile de știri vorbesc de planul IV în materie de luptă medicală împotriva virusului. După conferința de presă, în care s-a dat citire unei noi ordonanțe militare, din care am înțeles că nu poți ieși pe stradă într-un grup de mai mult de trei persoane, dar poți fi într-un microbuz cu 20 de persoane și că seniorii au cîștigat, în materie de drepturi ale omului, cel de a plimba cățelul, Alexandru Rafila și Adrian Streinu Cercel, aflați într-un război crîncen de vedetism mediatic, s-au dus la televiziuni diferite (Rafila la cele de Dreapta, Streinu Cercel la cele de Stînga), pentru a se contrazice reciproc în materie de număr de morți care vor fi, dar și de cum se aplică măsurile. De dragul ratingului, cei doi s-au întrecut în materie de prevestire a Apocalipsei.

N-ar fi fost oare normal ca fiecare dintre cei de la Conferință să fi vorbit în prezența lui Klaus Iohannis, de la Cotroceni, într-o conferință de presă condusă, girată, de șeful Statului?
Întreb asta, deoarece dezastrul din administrarea Crizei e dat și de absența unui Lider care să-și asume comunicarea, care să dea autoritate măsurilor luate și mai ales încrederea că totul e sub control.
Și acest lider în România de azi nu poate fi decît Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis, preia comanda!
Și iată de ce.

  1. Mai mult decît în alte locuri ale lumii, cetățenii României își îndreaptă privirile spre o singură persoană. Acea persoană e șeful statului. Acolo unde șeful statului e doar decorativ (vezi Italia, Ungaria, Bulgaria) persoana respectivă e premierul. De la acesta populația așteaptă mesaje de îmbărbătare. Nu goale, cum au fost cele ale lui Klaus Iohannis de pînă marți, 24 martie 2020, ci pline de conținut, mai ales pe dimensiunea speranței că împreună vom trece peste acest hop. România e republică semiprezidențială. Cu toate acestea șeful statului rămîne în postdecembrism persoana cu imaginea de cel mai puternic om din țară. Prin urmare, președintele Klaus Iohannis e obligat să-și asume conducerea Războiului cu Criza.
  2. În democrație, dar nu numai, contează enorm și forța de convingere a populației. Desigur, se poate scoate Armata pe străzi, se pot arunca grenade lacrimogene împotriva celor care se plimbă pe bulevarde. Esențială rămîne însă convingerea. Asta cere centralizarea comunicării la nivelul unei persoane cu mare autoritate morală, dar și cu imaginea de om care ar putea rezolva problemele.
    De la începutul Crizei s-au încercat fel de fel de experimente în materie de asumare a imaginii Tătucului. Raed Arafat se bucură de un capital politic uriaș. Da, dar Raed Arafat nu deține prerogativele de șef al statului și în plus stîrnește invidia șefilor săi. N-a mers nici experimentul comunicării în grup cu Marcel Vela în centru.
  3. Cea mai mare dificultate a administrării Crizei în democrație o dă dependența politicienilor de sondaje. Măsurile în astfel de împrejurări sînt eminamente nepopulare. Pentru a le lua trebuie să-ți asumi riscurile de a scădea în sondaje, chiar și de a stîrni antipatia unei mari părți a populației. Puțini sînt liderii de azi ai țărilor democratice în stare să-și asume un asemenea risc. Mai există însă o posibilitate. Ca un lider să nu mai aibă nimic de pierdut. Fie pentru că nu depinde esențial de spasmele electoratului, fie pentru că nu se va mai confrunta cu examenul alegerilor. Din acest punct de vedere, România are în Klaus Iohannis persoana ideală pentru asumarea unor măsuri nepopulare. Klaus Iohannis e la al doilea mandat. Klaus Iohannis tocmai ce a fost ales cu un scor zdrobitor. Are un capital politic uriaș. Are așadar de unde să piardă. Acest capital politic uriaș e important și prin raportare la toți ceilalți lideri politici ai momentului. Ludovic Orban e o glumă ieftină a naturii politice. A ajuns premier prin voința lui Klaus Iohannis. În lunile de mandat, dar mai ales în săptămînile în care asuda la gîndul că ar putea să nu mai fie premier, el și-a pierdut și bruma de simpatie pe care o mai avea de pe vremea cînd cînta din gură și la mandolină. Opoziția n-are la ora actuală nici un lider de autoritate. Victor Ponta e de departe cel mai activ și cel mai bun, dar fostului premier îi lipsește partidul de autoritate.
  4. Românii își dau seama că membrii Guvernului nu sînt la înălțimea misiunii lor. Românii își dau seama că Ludovic Orban, lovit de paranoia alegerilor locale, la care ține cu dinții, se ocupă de capitalul electoral al PNL și nu de administrarea Crizei. Românii își dau seama că în timp cei ei sînt arestați la domiciliu, șmecherii se îmbogățesc pe seama statului. Românii se confruntă în această Criză cu abuzuri strigătoare la cer. Președintele ar trebui să aibă zilnic conferințe de presă în care să arate românilor că știe tot ce mișcă în materie de administrare a crizei, că e cu ochii pe Guvern, pe administrația locală, că oamenii simpli să i se adreseze lui, pentru că el e deasupra răfuielilor politice. Aceste conferințe ar avea și o valoare de excepție în materie de îmbărbătare a populației. Îmbărbătarea însă depinde crucial de sentimentul omului simplu că acolo, sus, Cineva veghează și mai ales conduce în Războiul cu Criza.
Acest editorial a apărut în ediția online a cotidianului Evenimentul Zilei.

Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

21 comentarii pentru articolul „Klaus Iohannis, preia Comanda!”

  • O imagine face cat o mie de cuvinte:
    https://i.ibb.co/p1rHY3n/iohanise-iohanise.jpg

  • Eu nu cred ca Romania subtesteaza masiv fata de alte tari. De ce? Ma uit la numarul de morti raportat : Noi avem 65 -80 (cu Suceava) la ~2000 de imbolnaviri. La 2000 de cazuri Italia avea 52 decese Spania avea tot in jur de 50, Franta 45, Turcia 50, Olanda ~50, UK 70. Numerele nu sunt asa de diferite. Putem la cate decese (80) avem noi, Italia avea 2500 de cazuri, Spania cam 2600.

    Si apropo de vesti bune, Italia este de 8 zile intr-o descrestere procentuala constanta. Mica dar certa. Si ei au facut prostii ca si noi. Au imbolnavit doctori, au refuzat carantina si izolarea, etc.

    Iar eu nu cred ca va fi un varf de Pasti, pentru ca deja Europa va fi in izolare de 4 saptamani si restul tarilor nu vor fi incantate sa se plimbe putatori in Europa de Est, dupa ce s-au chinuit sa stea in izolare atat timp.

  • Cititi si ce zice dr Astarastoae si judecati cu creierul din dotare. Omul spune niste lucruri interesante. Eu am tras doua concluzii dupa anii pe care i-am trait pana acum:
    -Turma se duce intotdeauna dupa fenta.
    -Niciodata dar niciodata nu am incredere in ceea ce sustin autoritatile, indiferent care sunt alea. (aici includ si pe cei de afara)

  • EZ, eu le stiam doar pe cele cu fermoarul tras peste gura!

  • S-A TREZIT PUTUROSUL LA APUSUL SOARELUI,
    CAND ALTI AU TERMINAT MUNCA, EL INCEPE SA MUNCEASCA,

    ASA ATI VOTAT, ASA AVETI…………………….

  • Bietul Marcel Vela! L-o fi prostit precedesorul sau ca biroul este bântuit! 😛
    În privinta lui Iohannis, mai bine sa ramâna retras, ca pâna termina el de citit de pe foaie ceea ce trebuie facut ca sa nu moara oameni de coronavirus, mor toti cei pe care vrea sa-i salveze! 😥 (poate au mai scris-o pe asta si altii, dar nu conteaza 😛 )

  • Nu vi se pare ca cel putin doua trusturi de presa slugarnice Americii abunda zilele astea de cuvinte tari?

    ORDONANTA MILITARA
    MASURI DURE
    REGULI, LEGI, AMENZI
    DISTANTARE SOCIALA
    SCENARIU CUMPLIT
    VA FI RAU, MULT MAI RAU
    URMEAZA SAPTAMANI CRITICE, CUMPLITE
    INFECTARE, SPITALIZARE, MOARTE
    BOALA FACE RAVAGII
    PIERDERI ECONOMICE
    SPECIALISTII TRAG SEMNALE DE ALARMA

    Concentrati-va pe cuvintele cheie si veti intelege Agenda FIAREI

    Ne-am intors in timp in 1989, cand „se otravea apa potabila” si „trupe de teroristi se indreapta spre Televiziune”

    Cui serveste in 2020 tot acest circ mediatic? In cine se doreste sa se bage FRICA.. cine ar trebui sa implore MILA ???

  • Puteți face un articol sau un video despre Miscarea Meritocrata(parerea dvs)?Multumesc.

  • De ce nu-mi dați comentariile? Sunteți tot și lor?

  • DOMNULE CRISTOIU

    Va rog sa primiti toata consideratia din partea mea pentru modul corect, obiectiv, independent si lucid in care analizati situatia Romaniei in contextual crizei coronavirus , consider ca sunteti singurul care are curajul sa spuna adevarul.
    Pefect adevarat ce spuneti.
    KLAUS IOHANIS PREIA COMANDA
    Era, dar dar inca mai este necesar macar in ceasul al 12, cea mai normala masura care se impune.
    Este singura persoana care nu mai are nevoie de capital politic, este presedintele tuturor romanilor si romanii l-au votat , l-au sustinut si il vor sustine.
    Este momentul ca presedintele Romaniei sa se delimiteze de partidele politice si sa adere la Partidul Romanilor.
    Era momentul, dar inca nu este prea tarziu, ca Presedintele Romaniei sa considere ca a fost ales de poporul Romaniei pentru a apara Romania. Uniunea Europeana nu apara sau ajuta Romania, si ar fi fost bine ca Romania sa-si apere mai bine cetatenii din tara , existau posibilitati ca Presedintele sa negocieze stabilirea unei carantinari a cetatenilor romani in tarile afectate ( Italia, Spania etc.) , Romania decontand valoarea carantinarii , decat sa primeasca persoane bolnave , fara control, fara testari, fara supraveghere.
    Macar nu am negociat primirea cetatenilor romani din Europa in baza unor ajutoare de la UE.
    Ce se va intampla daca Turcia nu primeste banii de la UE si va da drumul migrantilor.
    Ce se putea intampla daca nu primeam cetatenii romani plecati in alte state, fara a impune si conditii. UE trebuia macar sa furnizeze cu prioritate material sanitar de testare si protectie .
    Toate statele au reusit sa se debaraseze de bolnavi , purtatori, sa degajeze sistemul lor de de sanatate.
    Asta este realitatea, asta a fost decizia politica si probabil cineva , macar electoral va suporta consecintele.
    Poate ca pensionarii persoane peste 65 de ani , sub aspectul asa zisei protectii , considerate persoane defavorizate , grad de risc, nu vor uita prea curand discriminarea privind libera circulatie, limitarea unei plimbari in “curte inchisorii” doar 2 ore, si mai ales in perioada cea mai aglomerata a zilei in magazine.
    Nu s-a inteles ca persoanele peste 65 de ani poate sunt mai destepte decat cei care guverneaza si mai ales trebuie inteles ca persoanele peste 65 de ani se protejeaza mai mult pentru a nu intra in spitalele groazei, unde se moare de infectii, incompetenta, lipsuri, dezinteres, spaga.
    Probabil ca persoanele din Romania nu vor uita asa curand ca s-a dispus scoaterea armatei in strada, cu armament si echipamente militare. Armata conform decretului avea alte atributii, ordonanta nr. 3 a incalcat decretul. Armata prelua din atributiile jandarmeriei, ex. Pazeste in sate persoanele isolate, obiective.

    Relaxare prin ordonanta 4 – UE stabileste renuntarea la schimbarea orei, prin disconfortul, dereglarile care se produc orele 11-13 in data de 30.03 este altfel fata de orele 11-13 in 28.03. Ar trebui gandit si pentru cetatean nu doar politic si functie.
    In pare rau pentru partidul liberal, care reprezenta la un moment dat o speranta si o incredere ca si-a dorit sa aiba un guvern cu personaje comice. Romanii rad, dar isi aduc aminte ca sunt o natie de oameni demni.
    intonarea imnului era probabil mai bine venita la inceputul sedintei de aseara, daca tot se termina cu rugamintea catre dumnezeu sa ocroteasca Romania. Este singura varianta.

  • Eu nu vreau să-l văd și să-l aud pe Iohannis.
    Eu am încredere doar în Arafat, Firea și dl. Cercel. Atât.

    • Adriano, iar esti naiva! Un vechi proverb românesc îti zice sa n-ai încredere nici în camasa de pe tine!

  • Democratie = haos desavirsit
    Singura solutie este o dictatura nationala !!!

  • Care sau cine sint Referintele Ro ?

    Fara Referinte,
    oricind, dar mai ales pe vremurile astea, adica pe ‘vremurile punerii la indoiala’,
    Ro va pica ‘testul’.

    Ce inseamna ‘vremurile punerii la indoiala’?
    Pai…dorintele, placerile oamenilor, devenind din ce in ce mai sofisticate au inceput sa puna la indoiala insasi capacitatea Civilizatiei de a le implini.

    Implinirea Dorintei e Lege in Univers.
    Toate dorintele, odata dorite, se vor implini,
    pe loc sau peste mii de ani,
    armonizindu-se cu alte dorinte de acelati tip
    sau anulindu-se la brat cu altele.

    Cu cit dorintele oamenilor devin mai sofisticate cu atit Civilizatia,
    ‘sclava omenirii’,
    va fi chemata sa se dovedeasca Capabila sa le implineasca.

    ‘vremurile punerii la indoiala’ au fost cele care au metamorfozat in Cenusa toate civilizatiile care s-au manifestat pe Pamant.
    din Cenusa fiecarei civilizatii disparute renascind o noua civilizatie,
    dar cu precizarea ca toate,
    toate la modul absolut!,
    dorinte neimplinite de Incapabila si devenita Cenusa, civilizatie,
    i s-au translatat in Bratele civilizatiei nou nacute.

    astfel, ‘scavele omenirii’, civilizatiile, au trebuit sa se dovedeasca, in timp, din ce in ce mai capabile sa implineasca dorintele din ce in ce mai capabile, ale oamenilor, ale omenirii.

    atunci cind,
    Arbitru fiind insusi Universul!,
    o civilizatie,
    spre ex asta,
    a dat semne ca devine Incapabila sa implineasca dorintele omenirii,
    ea,
    si insusi Universul a intervenit, el fiind Drept, nu Nedrept,
    va fi ‘pusa la indoiala’ .

    ‘punerea la indoiala’ e o ‘desavarsire’.
    atunci cind Arbitrul, adica insusi Universul,
    initiaza o procedura de ‘punere la indoiala’…se face liniste in Univers.
    Nimic, nimic la modul absolut!, nu va ramane in picioare, daca se va dovedi Incapabil atunci cind e Cernut.

    iata ‘masura vremurilor’: dorintele oamenilor.
    prea sofisticate devenind, au initiat procedura de ‘punere la indoiala’ a Civilizatiei, pentru simplul fapt ca Civilizatia incepuse sa dea semne ca e Incapabila sa implineasca dorintele…dorite de omenire.

    ‘in ‘vremea punerii la indoiala’ toate Temeliile Incapabile vor fi spulberate!
    daca aveti vreo indoiala, priviti spre civilizatiile disparute, deja. civilizatia asta nici acum! nu e in stare sa le priceapa maretia!, au fost civilizatii…marete, dar au disparut negresit din peisaj, atunci cind s-au dovedit incapabile sa ( mai ) implineasca dorintele dorite de omenire.

    pentru ‘vremurile punerii la indoiala’, Referinte pe masura.
    stie cineva care sint Referintele Ro?,
    Capabile?,
    adica in stare sa reziste pe vremurile in care insusi Universul intervine pentru a Arbitra ‘punerea la indoiala’?

    manjitul cu Dubii a…tot ce misca prin Ro!,
    propovaduit de ani de zile,
    a tins sa fie…destul de capabil

    o fi scapat ceva prin tara asta de ‘manjitul cu Dubii’?
    daca da, declarati-l Referinta, ca Ro in Referinte si doar in Referinte sta, in ‘vremurile punerii la indoiala’.

    Referinta, Referintele devin Nadejde in ‘vremurile punerii la indoiala’.
    Nu sint Referinte, nu e Nadejde.

    Referintele…Unde sint Referintele?!

    ‘punerea la indoiala’, care va tinde sa fie ‘punere la Indoiala’, pe vremurile astea,
    va demola toate sisteme sociale ale lumi mari,
    si doar pentru ca se vor dovedi incapabile,
    si doar pentru ca omenirea si-a dorit dorinte mai sofisticate decit Temeliile lumii mari erau capabile sa duca.

    ‘vremurile desavarsirii’ aduc dinamicile Naturale si cele artificiale la aceeasi masura.( momentan! )
    prin urmare insasi Civilizatia va folosi dinamicile Naturii pentru a se echilibra.( momentan! )
    prin urmare, ‘in mod natural’, Capabilii ( Naturii ) vor fi chemati sa sustina dinamicile Civilizatiei.

    insusi Universul e Arbitru.
    toti Incapabilii Civilizatiei vor pica. oricum altfel, insasi Civilizatia va ajunge Cenusa.
    Civilizatia se va ‘desavarsi’ prin! propria Cenusa, nu ‘va ajunge Cenusa’

    ‘ ‘a fi’ SI ‘a nu fi’ ‘, asta e raspunsul.

    • poate ca ar fi de ajutor ca,
      atunci cind se priveste catre aceasta civilizatie,
      sa se priveasca si catre toate celelalte civilizatii pe care aceasta civilizatie le contine,
      ca din Cenusa tuturor celorlalte s-a nascut.

      toate celelalte au devenit Cenusa. au disparut din peisaj, pe motiv ca au fost declarate Incapabile.
      exclusiv daca se va dovedi Capabila isi va perpetua miscarea, despre civilizatia asta, zic.

      se va dovedi Capabila.
      se va dovedi capabila sa implineasca Dorinta, dorinta pe care toate celelalte civilizatii au fost chemate s-o implineasca: ‘Nemurirea SI Vesnicia’.
      se va dovedi Capabila, ambele ‘componente’ vor fi ‘implinite’.

      dar, pina una-alta, toate Temeliile lumii vor fi demolate. astea sint ‘vremurile punerii la indoiala’.
      Noile temelii vor fi capabile sa-i poarte Perpetuum Mobile, omului, si Vesnicia, Omului.

  • Ati sistematizat perfect toate punctele nevralgice ale zilelor noastre de stare de urgenta si nu numai.
    Este un haos desavarsit! Nu poti avea incredere in nimeni si nimic. Nu exista niciun lider. Teoria si practica managementului demonstreaza ca „Liderul este: acceptat, inteles, respectat si urmat de colectivitate” dar fara ajutorul politiei si armatei…
    Sondajele medicale (care vor da doar un aspect static, de moment, intr-o zona de aglomerare urbana maxima, nu vor avea relevanta decat poate ca subiect al unei comunicari stiintifice despre Bucuresti) se vor lua la intrecere cu cele politice.Care mai de care vrea sa fie primul pe micile ecrane, iar raspunsurile se bat fix cap in cap.
    Daca stam stramb si judecam drept nu suntem nemuritori; nu toti cei decedati mor din cauza noului virus si implicit nu pot fi trecute toate decesele in acelasi tabel ca apoi sa fie raportate cu grija si ingrijorare pana la exasperare la ora 13.
    Nici sforarii timpului nu lipsesc care daca pana acum au fost bogati dupa ce va trece nebunia vor fi si mai bogati.
    Cu grija si ingrijorare, toti pensionarii trebuiau ieri sa auda ca majorarea pensiilor nu se va mai face din sept.a.c. ci, poate din ian.2021. Ministresa zice ca e greu de recalculat…cum adica e greu de schimbat multiplicatorul punctajului cand totul se face automat?!

  • DEFINIȚIE
    SISTEM = totalitatea factorilor de decizie dintr-un stat/țară care coordonează și decid principalele direcții de evoluție, dezvoltare si/sau dezvoltare a acestuia;
    SISTEM ROMÂNIA = totalitatea persoanelor din conducere, care pentru interese personale sau străine statului numit România, distrug economia, societatea și valorile spiritual-culturale ale românilor responsabili!
    Definițiile am incercat eu sa le compun!
    Articolul reliefează stări de fapt.

  • Ete, na! În Franta, care este, quand-même, republica prezidentiala, Macron a aparut la tv. doar de doua ori într-o luna, ca sa anunte decretele prezidentiale de „nearestare” la domiciliu, ci de „confinement” la domiciliu pentru binele tuturor francezilor. În ambele discursuri, a zis ca o sa-i lase ministrului d’interieur placerea sa comunice a doua zi poporului francez tot ceea ce tine de masurile luate în contextul crizei Covid19.

    • geo
      Si bine a facut. Cocosul vostru jumulit oricum ii irita pe francezi. Asa ca mai bine ca sta retras pe langa „maman”. Ca altfel nici Sena nu-l mai spala!

      • Ha, ha! Uite ca am ajuns sa-ti dau pentru prima oara dreptate!
        Pentru magaria ca a amânat declararea stadiului 3 al epidemiei ca sa se poata desfasura primul tur al municipalelor, Macron va plati scump când lucrurile se vor fi linistit. Pacat ca va plati doar el, pentru ca si opozitia este la fel de vinovata. Behaiau cu totii în cor, lideri de la putere si lideri din opozitie ca în duminica votului, virusul sta linistit acasa la el ca sa-i lase pe francezi sa voteze.
        … si are dumnealui, le président, un Conseil des Scientifiques, profesori si academicieni, unul si unul, 80% dintre ei au facut recomandarea pentru desfasurarea alegerilor. Astia, crezi ca vor plati? Ce ti-e Franta, Italia, Spania etc… ce ti-e România…
        Sanatate!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *