Vladimir Putin, în interviul acordat lui Tucker Carlson: ”Invadarea unei ţări NATO este un scenariu exclus”

Klaus Iohannis reduce o chestiune de interes național – anticipatele – la un miș-maș între el și Ludovic Orban

Conferința de presă de joi, 9 ianuarie 2020, a abordat în mod inevitabil și alegerile anticipate. Între jurnaliști și Klaus Iohannis a avut loc următorul dialog:

„– Referitor la PNL, s-a constituit, luni, în ședința BEx o comisie care este responsabilă de ceea ce înseamnă alegeri anticipate – dacă aţi discutat în ultima perioadă cu premierul Ludovic Orban despre acest lucru şi dacă într-adevăr considerați că sunt posibile aceste alegeri anticipate?
Klaus Iohannis: Eu cred că sunt posibile și mă voi implica pentru a promova conceptul de alegeri anticipate. Da, îmi doresc alegeri anticipate.

– Dacă PSD nu va depune o moțiune de cenzură, îi veți sugera premierului Ludovic Orban să își depună mandatul? Ar accepta?
Klaus Iohannis: Asta este o chestiune pe care nu am discutat-o. Este evident că pentru a ajunge la anticipate cunoaștem prevederea constituțională, este nevoie ca guvernul să fie demis sau să se retragă și după aceea este nevoie de două încercări nereușite de formare a unui nou guvern. Este evident moțiunea de cenzură o variantă prin care se poate inițializa acest demers. Aceste chestiuni le voi discuta și cu premierul și cu alții. Chiar mîine voi avea, aici, la Cotroceni, o discuție cu premierul Ludovic Orban și vom aborda aceste chestiuni.

– O ultimă întrebare pe această temă, dacă îmi permiteți. Considerați că domnul Ludovic Orban este la fel de determinat ca anul trecut cu privire la convocarea unor alegeri anticipate? Își dorește alegeri anticipate?
Klaus Iohannis: Domnul Orban, din cîte știu eu, își dorește alegeri anticipate, așa cum le doresc și eu.”

Vineri, 10 ianuarie 2020, Ludovic Orban a avut o întîlnire cu Klaus Iohannis la Cotroceni. La ieșirea de la reuniune, el a confirmat c-a discutat cu președintele și despre anticipate:

„A doua temă de discuție pe care sunt convins că o așteptați a fost legată de anticipate și aici o spun clar, președintele României și cu mine am hotărât că cel mai bine pentru România este să organizăm alegeri anticipate. Românii au arătat clar la referendum, la alegerile pentru Parlamentul European, la alegerile prezidențiale, că nu mai vor PSD la putere. La ora actuală, Parlamentul este dominat de PSD și acționează ca o frînă în calea demersurilor președintelui și ale Guvernului pentru a pune în practică voința oamenilor, și este absolut necesar ca puterea să revină la popor și cetățenii să își aleagă reprezentanții astfel încît să existe un parlament, o oglindă fidelă a opțiunilor actuale ale cetățenilor români, care se ducă România în direcția bună, care să aibă clar o poziționare euroatlantică fermă, care să fructifice la maximum pentru România beneficiile apartenenței la Uniunea Europeană și care, de asemenea, să permită o dezvoltare economică, bazată pe investiții, pe creșterea productivității, pe creșterea competitivității companiilor, pe inovare, pe cercetare și pe fructificarea tuturor oportunităților care există pentru România.

Reporter: Cînd s-ar putea face aceste… ?
Reporter: /…/ vă gîndiţi să vă daţi demisia sau aşteptaţi o moţiune de cenzură?

Ludovic Orban: Vă daţi seama că acum nu să vă dezvălui strategia care am gîndit-o. Cert este că am convenit împreună, președintele României și cu mine, că asta este cea mai bună soluție pentru România.”

Ce sare în ochi din aceste două intervenții?
O aberație:
Chestiune anticipatelor e redusă la un miș-maș între Klaus Iohannis și Ludovic Orban.

Ludovic Orban ne dezvăluie că el și cu Klaus Iohannis au pus la cale o strategie prin care se vor declanșa anticipate, o strategie pe care el, premierul României, o ține secretă. Chestiunea anticipatelor nu poate fi rezolvată printr-o strategie ținută la secret de cei doi. Nu e vorba despre un eveniment privat al celor două familii. E vorba de o chestiune care interesează întreaga țară. Pînă la urmă, complicatul proces de declanșare a anticipatelor poate provoca o Criză politică și economică pe care o va suporta poporul și nu cuplul Klaus Iohannis – Ludovic Orban.

Dar nu numai atît.
Se știe – cred – că sînt un adept al alegerilor anticipate. Indiscutabil, nu de pe poziția de chibiț al lui Klaus Iohannis, care vrea anticipate sperînd că PNL va obține majoritatea absolută, ceea ce i-ar da președintelui posibilitatea de a instaura fățiș dictatura Camarilei de Generali. Sînt adept al alegerilor anticipate de pe poziția unui cetățean atent la interesul național. Anticipatele trebuie să aibă loc nu pentru că astfel un partid ar obține majoritatea, ci pentru că raportul de forțe între partidele parlamentare cere o întoarcere la Popor. Prin alegeri anticipate Poporul va conferi majorității ieșite din scrutin o legitimitate în asumarea unor mari proiecte. N-are importanță dacă această nouă majoritate va fi a PNL sau a PSD sau a USR. Important e suflul primit de majoritate prin alegeri înainte de termen.

Din acest punct de vedere, nu înțeleg de ce Klaus Iohannis, ca președinte, nu face nimic pentru a convinge partidele parlamentare să fie de acord cu anticipatele. Ar fi fost normal ca președintele să fi convocat la consultări pînă acum partidele parlamentare în vederea anticipatelor. În locul acestei poziții de președinte de Republică, garant al interesului național, el a redus chestiunea anticipatelor la convingerea PNL. În felul acesta, Klaus Iohannis a pregătit, fără să-și dea seama, terenul pentru ca inițierea de către PNL a complicatei proceduri de declanșare a anticipatelor să ducă la o prăbușire a partidului în ochii românilor, care vor identifica anticipatele ca o criză provocată de PNL pentru a obține și mai multă friptură, și nu ca o concretizare a interesului național.

Anticipatele sînt o chestiune de interes național. Cum o chestiune de interes național o reprezintă succesiunea de căderi de guverne cerută de anticipate. Asta exclude ca anticonstituțională și antinațională încercarea lui Klaus Iohannis de a face din chestiunea anticipatelor un miș-maș între el și Ludovic Orban.

Acest editorial a apărut în ediția online a cotidianului Evenimentul Zilei.

Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

2 comentarii pentru articolul „Klaus Iohannis reduce o chestiune de interes național – anticipatele – la un miș-maș între el și Ludovic Orban”

  • Iohannis si Orban stiu ce e mai bine pentru romani, dar nu stiu cat de bine traiesc cei cu pensia inghetata la 704 lei.

  • La ora actuala mafia PNL si Iohannis nu au un rândas mediatic mai..”trup si suflet” decat Dan Andronic..! Mereu gata sa ”repereze onoarea” lui Iohannis si a PNL..!
    E penibil cum se opinteste Dan Andronic sa-si demonstreze ..devotamentul si recunostiinta, pentru faptul ca l-au scapat..de bulau..!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *