Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Klaus Iohannis trebuie să explice românilor de ce e acum, față de ianuarie 2021, în favoarea certificatului de vaccinare

În ianuarie 2021 cînd în Uniunea Europeană debutase în forță vaccinarea, unele țări membre au început să pledeze pentru introducerea unui certificat digital de vaccinare, un fel de pașaport, ca să-i spunem așa, care da statelor membre dreptul de a accepta pe teritoriul lor un cetățean al UE numai dacă dovedea prin intermediul documentului că s-a vaccinat.

În România s-au ivit imediat voci care au respins această inițiativă considerînd-o o gravă încălcare a libertății de circulație, ca libertate fundamentală a omului. Firește era o nuanță mai mult academică decît reală, pentru că în perioada Pandemiei libertăți individuale mult mai limpezi au fost sugrumate pur și simplu, și cu toate acestea cetățenii Europei nu s-au burzuluit.

E mai mult decît interesant că principalii adversari ai certificatului au fost cei de la Putere. Nu pentru că mor ei de dragul libertăților individuale (dacă ar fi așa n-ar lupta s-o demită pe Renate Weber, stindardul bătăliei pentru respectarea drepturilor omului), ci pentru că Stăpînul de la Cotroceni, președintele Klaus Iohannis, se pronunțase categoric împotriva certificatului. Poziția sa publică a fost exprimată la Conferința de presă din 12 ianuarie 2021:

Carmen Gavrilă. RRA:Grecia promovează, în contactele cu Comisia Europeană, cu celelalte instituții europene, dar și cu alte state membre, ideea de a crea un certificat unic european ca o dovadă de vaccinare pentru cetățenii europeni, astfel încît europenii să poată circula mai ușor cu acest certificat, această dovadă că au fost vaccinați, și Grecia dorește să și pună pe agenda Consiliului European de săptămâna viitoare această chestiune. România ce poziție are? Consideră că e o idee bună?

Președintele României: Personal, nu consider că acesta este de o idee bună. Prin acesta s-ar crea un cadru de discriminare care este, pur și simplu, inacceptabil. Eu sunt de părere că trebuie să existe un certificat de vaccinare și acest certificat va exista și la noi, însă el trebuie folosit pentru motive medicale. Persoana care primește un certificat, știe cînd a primit prima doză de vaccin, i se scrie acolo cînd va primi a doua doză de vaccin și așa mai departe. Deci sînt date importante pentru medicul de familie, pentru medicul curant sau pentru oricine dacă persoana ajunge, de exemplu, la urgențe. Însă să folosim aceste certificate de vaccinare ca să împărțim populația Europei în două, cei care au fost deja vaccinați și cei care încă nu au fost vaccinați, nu mi se pare un lucru bun.”

În zilele de 25-26 februarie 2021, a avut o reuniune extraordinară a Consiliului European în format de video conferință. În prima zi a Conferinței s-a discutat și despre certificatul de vaccinare. Agenția Reuters transmitea pe 25 februarie 2021, la oa 21.30, după încheierea primei zile de summit, următoarea depeșă:

„Certificatele digitale de vaccinare care permit persoanelor să călătorească în Europa, în ciuda pandemiei de coronavirus, vor fi probabil disponibile înainte de începerea verii, a declarat cancelarul german Angela Merkel după un summit virtual al UE.

«Toată lumea a fost de acord că avem nevoie de un certificat digital de vaccinare», a declarat Merkel joi într-o conferință de presă, adăugînd că Comisia UE va avea nevoie de aproximativ trei luni pentru a crea baza tehnică pentru astfel de documente.”

Din cîte se vede lidera de facto a Uniunii Europene, pentru că Președinta Comisiei Europene e un fel de dronă a Germaniei la conducerea acestui important organism, a spus clar că toți cei care au participat la reuniunea Consiliului au fost de acord cu introducerea acestui certificat. Pe baza acestui accept, Comisia va începe să lucreze la documentația pentru document. La Consiliu a participat, se înțelege, și președintele Klaus Iohannis în calitate sa de președinte. A participat ca de obicei, deoarece de mult România e reprezentată exclusiv de președinte, chiar și la ședințele Consiliului unde se discută chestiuni care țin strict de Executiv, de premier.
E printre puținele țări europene care trimite pe președinte și pe președintele unei republici semiprezidențiale.
Așadar, potrivit concluziei trase în mod public de Angela Merkel toți membrii consiliului, inclusiv președintele Klaus Iohannis, au fost de acord cu introducerea certificatului.

Pe 12 ianuarie 2021, Klaus Iohannis s-a pronunțat categoric împotriva certificatului. A spus-o public de a dreptul fără a lăsa prin nuanțe loc de întors. Ba mai mult, poziția sa a fost preluată imediat de toți cei de la Putere, în frunte cu premierul Florin Cîțu.

Chestiunea certificatului domină spațiul public de la noi. Procesul de vaccinare depinde mult de credința românilor că se va introduce un astfel de certificat, chiar dacă el încalcă libertatea de circulație. În aceste condiții, românii s-au întrebat care a fost poziția lui Klaus Iohannis la summit. A fost de acord cu introducerea certificatului și dacă da, cum de s-a schimbat spectaculos în această chestiune după o lună de zile? N-a fost de acord cu certificatul și atunci de ce a declarat Angela Merkel că toată lumea a fost de acord? E chiar o cantitate atît de neglijabilă România pentru cancelarul Germaniei încît să nu ia în seamă poziția României?

Comunicatul Administrației Prezidențiale în legătură cu această reuniune a întîrziat puțin, iar cînd a apărut a luat înfățișarea unei zile de post, care, așa cum spune tradiția, este lungă și trece greu. Acest text trece greu nu numai pentru că este lung, dar și pentru faptul că este redactat într-o splendidă limbă de lemn tipică lui Klaus Iohannis.

În legătură cu certificatul de vaccinare Comunicatul precizează:

„Referitor la certificatele de vaccinare, Președintele României s-a pronunțat pentru o abordare coordonată și unitară la nivel european, susținînd că certificatul de vaccinare ar trebui utilizat pentru scopuri medicale, iar procesul de identificare a elementelor tehnice pe care să le conțină un certificat la nivel european va trebui să continue.”

Cu excepția sintagmei: „susținînd că certificatul de vaccinare ar trebui utilizat pentru scopuri medicale” între declarația din ianuarie și punctul de vedere de acum e o diferență uriașă. Acum Klaus Iohannis e de acord cu certificatul de vaccinare. De ce este de acord, ar fi normal să ne explice.

Nu intervin în această dispută europeană, am spus-o de nenumărate ori înainte de a mă vaccina, acest certificat se va introduce, am spus asta și cînd liderii Uniunii Europene în mod ipocrit electoral susțineau că așa ceva nu este posibil. Am spus și scris de pe atunci că el se va introduce.

Chiar dacă nu se va reglementa la început la nivel oficial obligativitatea acestui certificat, din punct de vedere practic el va fi pentru cei care vor să circule prin țară și peste hotare asemenea permisului de conducere pentru cine se urcă într-o mașină. Nu te poți urca într-o mașină dacă n-ai permis de conducere. Așa va fi și cu acest certificat, probabil că nu se va putea nici măcar călători cu metroul, dacă nu l-ai.

De aceea, n-am înțeles rațiunile opunerii publice ferme a lui Klaus Iohannis la introducerea certificatului în UE. Nu sesiza ceea ce și un simplu cetățean își dădea seama și anume că la nivelul Uniunii se va introduce această gravă încălcare a libertății de mișcare? Să admitem că Klaus Iohannis și-a avut rațiunile sale pentru care a declarat că România se opune certificatului. În aceste condiții, domnia sa e obligat, nu numai prin legea transparenței, dar și prin legea relației de bun simț între demnitar și Popor, să explice românilor de ce a cedat în chestiunea certificatului.

A făcut-o?
Nici vorbă.
Și pentru ca românii să nu realizeze că el nu dă seamă de schimbarea spectaculoasă a poziției noastre, chestiunea certificatului a fost expediată în cîteva rînduri ale unui Comunicat amplu și în plus încețoșat de un limbaj de lemn.
Ce mai încolo și încoace, cîteva vorbe zise din vîrful buzelor.
Nu merită poporul ăsta de la președinte mai mult decît cîteva vorbe zise din vîrful buzelor?


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

6 comentarii pentru articolul „Klaus Iohannis trebuie să explice românilor de ce e acum, față de ianuarie 2021, în favoarea certificatului de vaccinare”

  • Pina una alta Texas si alte 3 state americane au ridicat, prin decret, toate restrictiile covid si au interzis toate penalitatile pt portul mastii….vrajeala covid nu o sa mai dureze mult…acum orice dobitoc se poate duce sa se vaccineze…e vaccine plenty…doar vaca Merkel si toata sleahta de tari socialiste din UE o mai suge cu covidu….

  • Ce va mai place sa bateti campii d-le Cristoiu, de fapt,scurt si cuprinzator,va referiti la personajul care se uita la poarta noua !

  • Certificatul asta e un nou „Schengen” . Problema romanilor care nu trebuie sa plece din tara e insa noua modalitate de calcul a infectarilor . Baetii pregatesc din timp o noua interzicere a Pastilor . Prevazatori ….

  • Cand a spus dl KWJ macar odata,in anii de cand este la Cotroceni,poporului ce s-a discutat,ce hotarari se iau in U.E. s.a.m.d.? Uitati-va la”alesii”dumnealui care mai de care. „Cum e sacul asa si petecul” spune un proverb.Inconsecventa, balbaieli, nesiguranta in exprimare, azi spun una,maine alta si-n ziua urmatoare nu mai stiu ce-au spus cu doua zile-n urma.Cand dau nas in nas cu presa fug sau se contrazic „in asa zise explicatii”.Azi e certificat de vaccinare,maine ce-o mai fi pentru „libera trecere”…???

  • Presedintele nu a vazut pandemia covid, spunand ca e o simpla gripa. A promis poporului roman ca va aduce 70 miliarde euro, belsug. Are un succes cu programul cu educatia. A ” distrus” PSD. Ne mai intrebam daca spune adevarul cu pasaportul covid? Intreaga mascarada cu pandemia a fost creata pentru controlul circulatiei, inregistrarea electronica a intrarilor in fiecare tara, controlul terorismului, limitarea migratiei, selectia fortei de munca. Toti sefii de stat cunosc programul si il vor aplica. Pacat de distrugerile provocate tinerilor, prin lipsa scolii, batranilor prin lipsa asistentei sanitare, maturilor prin stres.

  • Pai si certificatul asta de vaccinare este de fapt un pretext ca tarile bogate din UE sa si inchida granitele pentru tari mai sarace din UE(gen Romania).Si asa ,ei se mai scapa de niste migranti(cum ar fi diasporetii nostrii care umplusera Europa si pe care vom fi nevoiti sa ni i tinem pe acasa).De fapt se inchid granitele,si fiecare tara i pentru ea insesi,fiecare pe cont propriu.Mai ales ca la ritmul actual de vaccinare din Romania,cred ca trec 10 ani,sau moare virusul singur de epuizare pana ne vaccinam toti(daca vom apuca toti sa ne vaccinam,eu unul ma indoiesc serios).Asa ca … Vom ramane inchisi in tarisoara noastra mult si bine,daca Europa baga certificatele de vaccinare ajungem ca pe vremea vizelor … afara din Europa.Iar cum vedem ca Trumpismul nu a disparut din SUA odata cu caderea de la putere a lui Trump,iar senatul american l a facut scapat pe asta de impeachment,ca asta sa faca garagata in SUA in continuare,pai tot Occidentul va ramane divizat mult si bine.Viitorul suna cacaniu. 😈 😈 😈

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *