România a câștigat meciul contra Ucrainei cu 3-0, în primul meci al grupei E de la EURO 2024

Klaus Iohannis-Viorica Dăncilă: Joc în doi

E deja o axiomă că Klaus Iohannis își dorește o confruntare în turul al doilea cu Viorica Dăncilă.
Mulți pun asta pe seama spaimei de o confruntare cu Dan Barna. Sondajele îl dau însă biruitor pe Klaus Iohannis și dacă Dan Barna, și nu Viorica Dăncilă, intră în turul al doilea.
Firește, o confruntare cu Viorica Dăncilă înlesnește strategia pentru care a optat Klaus Iohannis. Strategia pe care eu am definit-o drept cîștigarea unui al doilea mandat fără un efort minim din partea candidatului.

Repet, Sistemul instituțiilor de forță, în frunte cu SRI și SIE, i-au făgăduit lui Klaus Iohannis că -și vor îndeplini misiunea de a-l face președinte și în timp ce doarme. Nu misiunea de a-i da un al doilea mandat, acest lucru nici nu se discută și nici nu e prea greu de obținut, ci misiunea de a obține un al doilea mandat fără nici o bătaie de cap. Că e așa se vede din evitarea celorlalți candidați de a-l ataca pe candidatul Klaus Iohannis. De regulă, președintele în exercițiu are, în calitate de candidat, avantajele funcției deținute deja. Are însă și dezavantajul că e țintă vie pentru toți ceilalți candidați. Prezidențialele din 2019 ne oferă această surpriză strașnică:
Președintele Klaus Iohannis e candidatul cel mai puțin atacat în campania aflată deja în plină desfășurare!

Cea mai atacată e Viorica Dăncilă. E normal: Viorica Dăncilă e premier. Da, dar Klaus Iohannis e președinte. N-ar fi normal să fie și el atacat cu aceeași ferocitate? Recent, Klaus Iohannis a folosit deschiderea anului școlar pentru a ataca PSD în discursul ținut în fața elevilor. Într-o altă țară decît România, mai precis în toate țările democratice de adevăratelea, contracandidații i-ar fi ars cîteva scatoalce pentru asta, reamintindu-i că școala nu e un teren de fotbal pentru a hăuli ca de la galerie.

Klaus Iohannis n-are nevoie de Viorica Dăncilă în turul al doilea doar pentru a fi sigur că obține un al doilea mandat dormind, ci și pentru că ritualul clasic postdecembrist e cel al confruntării la prezidențiale în turul al doilea între reprezentatul Stîngii și reprezentantul Dreptei. Klaus Iohannis are nevoie în turul al doilea de o victorie spectaculoasă. O astfel de victorie nu poate fi dată de învingerea lui Dan Barna sau a lui Mircea Diaconu, ci de învingerea premierului în exercițiu, președintele PSD, reprezentantul Stîngii în alegerile prezidențiale.

Viorica Dăncilă are nevoie ca de aer să ajungă în turul al doilea. E condiția supraviețuirii nu numai a ei ca politician, dar și a PSD ca partid însemnat pe scena țării. Împotriva acestei intenții luptă din răsputeri cuplul Victor Ponta – Călin Popescu Tăriceanu. S-a spus că prin sprijinirea independentului Mircea Diaconu, liderii Pro-România și ALDE țintesc înfrîngerea lui Klaus Iohannis în turul al doilea. Ipoteza pornește de la diversiunea unui Klaus Iohannis speriat că Dan Barna îl va bate în turul al doilea. Cei doi sînt prea puțin interesați de soarta lui Klaus Iohannis. La o adică și ei, ca și toți politicienii vechi, se tem de Dan Barna. Cei doi se dau de ceasul morții ca Viorica Dăncilă să nu intre în turul al doilea pe temeiul că astfel PSD cade în degringoladă și degringolada va duce la vărsarea a trei sferturi din PSD în covata întruchipată de alianța Pro-România – ALDE.

Atît Klaus Iohannis, cît și Viorica Dăncilă au interesul să intre amîndoi în turul al doilea.
Plecînd de aici, s-a formulat teza unui blat între președinte și premier.
Prin blat înțelegîndu-se o negustorie făcută dacă nu direct, atunci măcar prin apropiați. Urmarea acestei negustorii, Klaus Iohannis și Viorica Dăncilă își coordonează mișcările astfel încît și unul și celălalt să intre în turul al doilea.

Din ce știu eu din anii postdecembriști un asemenea blat e imposibil. E vorba de o înțelegere tacită, de o coordonare a acțiunilor astfel încît și unul și celălalt să cîștige turul întîi.
Un exemplu de astfel de relaționare e dat de momentul recent al confruntării între Klaus Iohannis și Viorica Dăncilă în cazul propunerilor de miniștri trimise Președinției. Pentru Klaus Iohannis a fost un nou prilej de a ataca pe candidata Viorica Dăncilă, dar mai ales de a se manifesta din nou drept adevăratul Luptător anti-PSD.

Propunerile venite din partea Vioricăi Dăncilă i-au servit excelent lui Klaus Iohannis din punct de vedere electoral.
După anunțarea deciziei prezidențiale a venit replica Vioricăi Dăncilă. Domnia sa nu s-a mulțumit să anunțe că va merge în Parlament, ci a purces la un rechizitoriu la adresa lui Klaus Iohannis. Un rechizitoriu cu atît mai electoral cu cît de data asta președintele avea dreptate:

„Avem un președinte care a urmărit cu îngrijorare ce s-a întîmplat în jurul dumnealui, timp de 5 ani, de la Palatul Cotroceni. Și care a dedicat ultimul an de mandat celei mai dăunătoare campanii făcute vreodată în România, una care sacrifică interesul și stabilitatea țării.

Am văzut astăzi o nouă alianță de conjunctură între domnul Iohannis și domnul Tăriceanu, alianța ipocriziei și a distrugerii. În campanie, acești oameni de stat se transformă. Și este o transformare urîtă, care vine din disperare și care face rău României. Prin toate aceste lucruri pe care le fac – fie că abandonează guvernarea, că o blochează în fiecare săptămînă sau că vor să taie toate veniturile românilor pe care am reușit să le creștem în ultimii 3 ani – acești oameni s-au întors împotriva propriului popor.”

Sceneta electorală jucată pare rezultatul unei înțelegeri:
Viorica Dăncilă trimite la Cotroceni propuneri de miniștri sub semnul figurație de premier puternic preocupat de stabilitatea țării, de mersul înainte al lucrurilor. Klaus Iohannis le respinge acuzînd gestul de semn al cramponării de putere. Gestul îi convine de minune. Parcă asta și aștepta. Să-i fie trimise propuneri neconstituționale.
Viorica Dăncilă parcă atîta aștepta, la rîndu-i. Să-i fie respinse propunerile. Pretext pentru a-l acuza pe candidatul Klaus Iohannis că blochează țara, că sacrifică pe altarul interesului electoral stabilitatea României.

Va fi cîștigat realmente fiecare dintre cei doi din această scenetă?
Greu de răspuns.
Mult mai ușor de observat e o realitate ce pare rezultatul unui blat:
A fost un nou moment în care cei doi au acaparat bătălia electorală, în care au arătat electoratului că sînt singurii care contează la aceste prezidențiale, că lupta dintre ei constituie esența campaniei pentru prezidențialele din 2019.

Acest editorial a apărut în ediția print și online a cotidianului Evenimentul Zilei.

Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *