Premierul Marcel Ciolacu a anunţat luni că propunerea României pentru funcţia de comisar european este Roxana Mînzatu

La gioale în mass-media din Marea Britanie: cum a influențat ziarul de orientare neo-marxistă „The Guardian” limitarea libertății de expresie a ziarului Conservator „The Telegraph”

Pe scurt

În ianuarie 2020, cotidianul britanic ”The Guardian” pornea ad-hoc o campanie media de protejare a grupului eco-anarhist ”Extinction Rebellion” (XR). În sept. 2020, protejatul lui „The Guardian”, grupul XR, organiza blocarea la porțile tipografiei a difuzării ziarului ”The Telegraph”. Motivul era neverosimil: „activiștilor” de la XR ”nu le plăcea cum scrie” The Telegraph despre problemele de mediu. Pentru o democrație, însă, un astfel de motiv devenea periculos. În mod firesc, mulți s-au întrebat de ce nu a fost blocat la difuzare în aceeași zi și tirajul de la „The Guardian”? Eventual, răspunsul putea fi sugerat de proverbul românesc ”Cin’ se-aseamănă, se-adună”.

Să vedem. Faptele

Pe 4 septembrie 2020, câteva zeci de „activiști” ai grupului „Extinction Rebellion” (XR) au blocat cu mașini și baricade accesul către două tipografii (Broxbourne- Hertfordshire și Knowsley, lângă Liverpool), care editează mai multe publicații naționale din Marea Britanie: prin această acțiune, distribuția unor ziare editate print, acuzate de XR că „au eșuat să relateze criza climatică” (sic!-n.n.) și că „manipulează consistent adevărul”, a avut întârzieri semnificative. Premierul britanic Boris Johnson a reacționat dur, criticând tentativa „de a limita accesul publicului la știri”, iar Poliția a efectuat aproape 80 de arestări. Printre ziarele cenzurate de acțiunile XR s-a aflat și proeminentul ziar de orientare Conservatoare „The Daily Telegraph” (sau „The Telegraph”): rivalul său din tabăra globalistă, cvasi-neosocialist, „The Guardian” a fost afectat nesemnificativ, pe o rețea de distribuție la domiciliu.

Veritabilul asediu al unor ziare, organizat de „Extinction Rebellion”

… venea la puțin timp după ce, în ian. 2020, un raport pe contra-terorism al Poliției (Counter Terror Police South East- CTPSE) introducea grupul XR într-o listă a ”ideologiilor extremiste”. Era o decizie luată într-un context al expansiunii grupurilor de extrema stângă care, eventual, avea să aibă reacții și în Statele Unite, unde administrația Donald Trump a anunțat (în mai 2020) desemnarea grupului Antifa ca organizație de „terorism domestic”.

Ziarul „The Guardian” a fost primul

… care a aflat, care a dezvăluit și care și-a exprimat iritarea că non-violenta „Extinction Rebellion” este trecută pe o listă oficială „în aceeași oală cu organizațiile de extrema-dreaptă”(sic!-n.n.). Era desigur, doar un reflex „political correctness” („corectitudine politică”, n.n., lb. engl. în orig.) al redacției „The Guardian”, care sugestiona că mediile neo-marxiste acceptă mai firesc „stânga radicală” decît „dreapta radicală”: aceasta, în pofida faptului că ambele extreme sunt greu suportabile pentru orice societate normală.

În campania de sprijinire a eco-anarhiștilor

…de la „Extinction Rebellion”, ziarul „The Guardian” și-a atras aliați importanți: șefi din Poliție, dar și persoane influente din Partidul Laburist (de Opoziție). Liderul Laburist Keir Starmer, de exemplu, declara că trecerea XR la categoria „ideologii extremiste” este ”complet greșită și contra-productivă” și făcea referiri la lupta sa personală pentru asigurarea ”dreptului la protest”

Era, desigur, o ipocrizie

… din partea importantului ziar „The Guardian”, care apărase libertatea de expresie a unui grup radical care nu avea respect pentru libertatea altora de expresie: blocând ulterior o tipografie, ”activiștii” de la „Extinction Rebellion” anulau dreptul la exprimare al unor cotidiane ce reprezentau milioane de cititori pe teritoriul britanic și în afara sa. Era un gest extremist, de cenzură brutală, care nu avea nicio legătură cu ”dreptul la protest” invocat de Starmer sau de mass-media care i-a sprijinit necondiționat.

„Extinction Rebellion” este un grup

… cu pronunțate valențe de extremă stângă, fondat în 2018, și care cere Guvernelor declararea unei ”stări de urgență” pe așa-numitele ”schimbări climatice”. El s-a remarcat prin agresivitate și prin apetit în încălcarea libertăților individuale ale altor oameni, atunci când a dorit să își facă propriile mesaje mai „vizibile”: ”activiștii” XR au blocat zone centrale din Londra (Westminster, The City), aeroporturi sau trenuri de navetiști. În oct. 2019, presa alternativă britanică dezvăluia că la protestele mișcării (proteste finanțate sorosist, prin Greenpeace și European Climate Foundation), un ”șef de celulă” este plătit cu 400 de lire britanice pe săptămână și că Fiscul va lua urma acestor finanțări.

Când s-a înrolat în apărarea „libertății de expresie”

… de la ”Extinction Rebellion”– care anulează practic libertățile individuale și colective ale altora, ”The Guardian” a știut exact ce sprijină. Este neîndoielnic că, la experiența dobândită în generații, managementul de la acest cotidian va afla la un moment dat că frontiera între jurnalism și propagandă în astfel de cazuri este extrem de subțire, iar propaganda este, în marea majoritate a cazurilor, asimilată dezinformării: mai precis, o entitate cripto-globalistă care afectează libertatea de expresie a altora, așa cum face grupul ”Extinction Rebellion”, nu va putea niciodată să invoce protecția libertății de expresie: nici măcar dacă o face în paginile de la „The Guardian”.

pestiriciudate.blogspot.com


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii