Cătălin Cîrstoiu nu se retrage: ”Mandatul meu a fost, este şi va rămâne pe masa coaliţiei”

„La revolution roumaine”, imagini recuperate de la Arhivele Militare Franceze

În urmă cu 11 ani, am dat, cu totul întâmplător, peste o ladă cu casete video, uitată într-un colt, la Arhivele Militare Franceze. Era identificată drept „La revolution roumaine-deplacement de Mr Kouchner à Bucarest, dec 1989”. Nimeni nu știa despre ce ar putea fi vorba, pentru că nimeni nu le vizionase din momentul în care misiunea s-a întors la Paris.
Bernard Kouchner a fost unul dintre primii oficiali străini care a ajuns la București după fuga lui Ceaușescu, însoțit de o echipa a pompierilor parizieni, echipați cu truse de prim ajutor, și de câțiva jurnaliști. Așa cum se obișnuiește, încă de la crearea „Cinémă des Armées”, în 1915, orice deplasare de acest fel este filmată și, în peste 100 de ani, a dat câțiva km de arhive.
Documentarul pe care l-am realizat, în 2009, pentru canalul Histoire, pornind de la aceste imagini, dar și altele de la arhivele române, precum și interviuri cu protagoniști, s-a vrut, în primul rând, didactic, pentru că în occident există multe legende despre revoluția română, în care românii nu au întotdeauna rolul cel bun. Probabil am fost scoși responsabili pentru erorile monumentale pe care chiar presă occidentală le-a alimentat.

În ceea ce privește adevărurile istorice, între timp s-au mai aflat lucruri. Pe de altă parte, în acest film se spun lucruri care în România abia acum se descoperă.
În sfârșit, nu am încercat să dau eu însămi un verdict. Adevărul este multiplu și fiecare îl deține pe al sau, așa cum l-a trăit. Am lăsat aceste mărturii în responsabilitatea actorilor și vouă, posibilitatea de a vă face o opinie.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Un comentariu pentru articolul „„La revolution roumaine”, imagini recuperate de la Arhivele Militare Franceze”

  • Precum stim cu totii „ISTORIA” este o prostituata platita de cei care au invins. (pe moment)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *