Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Lacrimile care ar putea transforma deșertul în ocean. Drama civililor din Darfurul de Vest

Confruntările dintre grupările rivale au făcut peste 50 de victime în orașul El Geneina, în regiunea instabilă din Darfurul de Vest, în Sudan, potrivit unor grupuri medicale sudaneze. Comitetul medicilor din statul Darfurul de Vest a raportat, marți, că au fost rănite cel puțin 130 de persoane. Videoclipurile postate din El Geneina, luni și marți, arătau incendii în oraș. Un raport al Biroului ONU pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare (UNOCHA) a declarat marți: „Împușcăturile continuă să fie auzite în tot orașul. Centrala electrică locală a fost distrusă noaptea trecută și nu există electricitate. Comisia guvernamentală pentru ajutor umanitar din Darfurul de Vest a raportat că oamenii fug în Ciadul vecin. Numărul morților a crescut la 56 și mai mulți civili au fost răniți”. Luptele au izbucnit la sfârșitul săptămânii între grupurile arabe Rizeigat și Masalit.

Luni dimineața, un număr necunoscut de membri înarmați ai triburilor arabe au întins o ambuscadă și au tras asupra unui grup de membri ai triburilor Masalit, care intrau în El Geneina. În aceeași zi, Guvernul Sudanez a declarat stare de urgență în zonă, dar confruntările au continuat. Consiliul Norvegian pentru Refugiați, care este activ în Darfur, a declarat luni că deplânge „violențele intercomunitare teribile care fac ravagii în jurul orașului Geneina din Darfurul de Vest, inclusiv utilizarea de arme explozive în zonele civile. Zeci de morți și răniți. Așteptăm ca guvernul să restabilească legea și ordinea”. Un oficial umanitar, familiarizat cu situația, a afirmat că bilanțul morților este încă neclar, dar ciocnirile au fost reluate marți în jurul prânzului. Oficialul a adăugat că, inițial, forțele de securitate sudaneze nu au intervenit. Forțele de menținere a păcii ale ONU au fost retrase din regiune anul trecut, după ce s-a ajuns la un acord de pace între grupurile beligerante, cunoscut sub numele de Acordul de Pace de la Juba. Însă, tulburările au continuat deoarece triburile arabe ar trebui să respecte statul de drept și să recunoască drepturile asupra terenurilor convenite în acordul de pace, ceea ce nu par dispuse să facă. Confruntări similare din ianuarie au făcut peste 160 de victime, potrivit estimărilor oficiale.

Misiunea Uniunii Europene în Sudan a scris luni pe Twitter: „Încă o dată, zeci de civili au fost uciși și răniți în El Geneina, în Darfurul de Vest. S-au repetat aceleași scene dureroase de case în flăcări, oameni morți și răniți, la șase luni de la semnarea JPA”.

Conflictul a început în anul 2003, când rebelii au pornit o insurecție pentru a protesta împotriva a ceea ce ei considerau a fi nepăsarea guvernului sudanez față de regiunea vestică și față de populația sa ne-arabă. Ca răspuns, guvernul a echipat și a sprijinit milițiile arabe – care au ajuns să fie cunoscute sub numele de Janjaweed (Diavolii Călare, de asemenea, Jingaweit sau Janjawid), pentru a lupta împotriva rebelilor din Darfur. Cu toate acestea, milițiile au terorizat și civilii din regiune și au împiedicat organizațiile internaționale de ajutorare să livreze alimente și materiale medicale atât de necesare. În ciuda unei încetări a focului, în anul 2004, și a prezenței trupelor Uniunii Africane (UA) care a urmat, până în anul 2007, conflictul și criza umanitară rezultate au făcut sute de mii de morți și peste două milioane de persoane au fost strămutate, atât în interior, cât și în exterior, deoarece au fost forțate să fugă din cauza luptelor.

Foto: Michael Zamecnik


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *