Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Lecții de spionaj de la chinezi și noi strategii în Africa

Locuitorii din capitala economică a Coastei de Fildeș reacționează la anunțul președintelui francez Emmanuel Macron potrivit căruia guvernul francez va reduce numărul de trupe din Africa. Macron a vorbit despre aceste retrageri la Paris, înaintea unui turneu în patru țări din Africa Centrală. Retragerea vine în timp ce Franța încearcă să contracareze influența tot mai mare a Chinei și a Rusiei în Africa. O strategie dubioasă de contracarare, prin abandonare, cel puțin la nivel oficial. De ce se retrag francezii? Deoarece sentimentul anti-francez este ridicat în fostele colonii. Pentru Eugene Maye, vestea retragerii francezilor este mai mult decât binevenită. „Consider că este un lucru bun, este mai bine. Noi suntem independenți. O țară independentă nu are nevoie de o altă armată. Dacă este ceva de făcut, este să le ajutăm, să le antrenăm și să le lăsăm (țările africane) să se apere singure, să își apere teritoriul. Trebuie chiar să le facem (trupele franceze) să plece, nu să le reducem numărul. Să le lăsăm să plece”. „Reducerea trupelor franceze în Africa, și mai ales în Africa subsahariană, este o inițiativă pozitivă, deoarece va permite acestor țări să fie autonome atât la nivel militar, cât și la nivel politic și economic”, a adăugat Marc Eba, un student. Macron urmează să viziteze Gabon pentru un summit de mediu, urmând să meargă și în Angola, apoi Republica Congo sau Congo-Brazzaville și, în cele din urmă, Republica Democrată Congo, țara vecină (mai multe detalii: https://www.africanews.com/2023/02/28/macron-plans-noticeable-reduction-of-french-troops-in-africa/).

Aviz pentru așa zișii factori de decizie din România, domnitorii noștri și-au dat seama încă de mai demult de greșelile pe care le pot face cei care conduc: Vai de soarta celor care se bazează pe mercenari! Arta de a conduce este un concept abandonat în țara noastră. Mai are rost să reamintesc de strategii publice eșuate? De mobilizarea puterii și cunoașterii în slujba binelui public? Slugile și ciocoii au alte preocupări, iar fenomenele extrem de negative care au luat amploare și chiar au scăpat de sub control reprezintă dovada vie a ciocoismului la nivel înalt.

Peste o mie de comercianți kenyeni au protestat, marți, în capitala Nairobi împotriva comercianților chinezi. Demonstrația vine în urma controversei stârnite de venirea magazinului de vânzare cu amănuntul de mărfuri generale China Square, ale cărui prețuri sunt în medie cu 45% mai mici decât cele practicate în întreprinderile deținute la nivel local, relatează presa locală. China este principalul partener comercial al Africii și se estimează că peste 1 milion de chinezi locuiesc pe continent. Relația Kenyei cu China a fost în centrul atenției în timpul alegerilor prezidențiale de anul trecut, câștigate de William Ruto. Acesta a promis că va publica contractele guvernamentale cu China și că va expulza cetățenii chinezi care lucrează ilegal. Îmbrăcați în hainele de muncă, salopete folosite în punctele lor de vânzare, comercianții au mărșăluit spre biroul vicepreședintelui și spre parlament pentru a depune o petiție împotriva comercianților chinezi. „Chinezii nu pot fi importatori, comercianți cu amănuntul, angrosiști și vânzători ambulanți”, scria pe o pancartă în timpul protestului. Unii au scandat „Chinezii trebuie să plece!” Ministrul Comerțului, Moses Kuria, s-a oferit să preia contractul de închiriere a China Square de la proprietarul chinez și să o predea comercianților locali, dar Korir Sing’oei, secretarul principal al Ministerului kenyan al Afacerilor Externe, a subliniat pe Twitter că toți investitorii sunt bineveniți, indiferent de naționalitatea lor. Wu Peng, cel mai înalt oficial pentru Africa din cadrul Ministerului chinez al Afacerilor Externe, a salutat pe Twitter asigurarea lui Sing’oei. Proprietarul China Square, Lei Cheng, ar fi declarat pentru un ziar local că a fost inspirat să deschidă magazinul după ce a constatat că prețurile la un supermarket din Nairobi sunt exorbitante, potrivit Reuters. Ruto și-a respectat, în noiembrie, promisiunea din campania electorală de a publica documente legate de împrumuturi în valoare de 3 miliarde de dolari pentru o controversată cale ferată chineză construită în timpul predecesorului său (detalii: https://www.africanews.com/2023/02/28/kenyan-traders-protest-against-chinese-competitors/).

Factorii de decizie din Algeria și Rusia au discutat despre o consolidare a cooperării lor militare în timpul unei vizite la Alger a secretarului Consiliului de Securitate al Rusiei, Nicholai Patrușev, a anunțat Ministerul algerian al Apărării. Oficialul rus, însoțit de o delegație numeroasă, a discutat cu șeful Statului Major al armatei algeriene, Said Chanegriha, despre „stadiul cooperării militare între armatele celor două țări și despre modalitățile de consolidare a cooperări”, potrivit unui comunicat al ministerului. „Această vizită reprezintă pentru noi expresia voinței ferme și sincere care animă cele două țări de a consolida în continuare parteneriatul strategic și istoric care caracterizează relațiile lor bilaterale, în special în domeniul cooperării militare”, a declarat Chanegriha. La rândul său, Patrușev, citat în comunicat, a declarat că țara sa lucrează pentru a consolida în continuare relațiile dintre Algeria și Rusia. În cursul acestei vizite, secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei a fost primit și de către președintele algerian Abdelmadjid Tebboune. Administrația de la Moscova a făcut în așa fel încât Rusia a devenit unul dintre principalii furnizori de arme pentru Algeria, cea mai mare țară din Africa (ca suprafață). Tebboune urmează să efectueze o vizită de stat în Rusia în luna mai. Algerul și Moscova au de mult timp relații privilegiate. În 2021, schimburile comerciale dintre cele două țări au ajuns la trei miliarde de dolari și în ciuda pandemiei Covid-19 (mai multe: https://www.africanews.com/2023/02/28/algeria-and-russia-to-strengthen-their-military-cooperation/). Algeria este a zecea cea mai mare țară din lume ca suprafață și cea mai mare țară din Africa, fiind de peste 200 de ori mai mare decât cea mai mică țară de pe continent, Gambia. Dar, cu o populație de 44 de milioane de locuitori, Algeria este a noua cea mai populată țară din Africa și a 32-a cea mai populată țară din lume.

Înghesuiți între pantele munților și Oceanul Atlantic, locuitorii săraci din capitala Sierra Leone, Freetown, nu mai au spațiu pentru a-și construi case. În disperare, aceștia construiesc case pe terenuri „recuperate” de la mare în cadrul unui proces cunoscut acolo sub numele de „banking”. Acest lucru presupune îngrămădirea unor straturi de cauciucuri, gunoaie și saci de pământ pe malul apei, împachetarea balastului cu noroi și apoi construirea caselor deasupra. Pe măsură ce populația din capitală crește, se estimează că o treime din cei 1,5 milioane de locuitori trăiesc acum în mahalale. „Aici mi-am construit casa tip baracă, pentru că nu am posibilitatea să cumpăr și să construiesc una în altă parte. Aici îmi gestionez viața fără probleme”, a declarat Lamrana Bah, un locuitor din Cockle Bay. Federația săracilor din mediul urban și rural estimează că aproximativ 198.000 de persoane trăiesc în așezările de pe malul mării. Dar metodele ilegale de construcție pe care le folosesc vin cu riscuri mari. Casele lor neautorizate se confruntă cu multe probleme, de la lipsa sistemelor de apă și canalizare până la lipsa drumurilor de acces, ceea ce îngreunează sosirea ambulanțelor sau a mașinilor de pompieri în caz de urgență. Populația din Freetown a crescut vertiginos în timpul războiului civil care a durat zece ani, când orașul era considerat dreptun refugiu sigur (detalii: https://www.africanews.com/2023/02/28/sierra-leone-freetown-residents-build-homes-on-the-sea/).

ONU suspendă zborurile în estul Congo după ce s-a tras asupra unui elicopter. Un elicopter al Națiunilor Unite a fost ținta unor focuri de armă intense în estul Congo, ceea ce a determinat misiunea să suspende zborurile în această regiune afectată de conflicte. Un elicopter care se întorcea de la Walikale în capitala regională Goma, din provincia Kivu de Nord, a fost atacat, dar a reușit să aterizeze în siguranță la Goma. Zborurile au fost suspendate pe anumite rute din regiune până când situația de securitate va putea fi reevaluată. Elicopterul livrează asistență în unele dintre cele mai îndepărtate zone din Congo, care altfel ar fi inaccesibile din cauza drumurilor proaste sau a insecurității. Nicio grupare nu a revendicat atacul, dar este a doua oară în această lună când elicopterul unei misiuni a ONU a fost atacat în provincia Kivu de Nord. Incidentul anterior a ucis un pacificator sud-african și a rănit un altul. Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite a declarat că țintirea deliberată a pacificatorilor ar putea constitui crime de război. Luptele din estul Congoului sunt în toi de zeci de ani, în timp ce peste 120 de grupuri armate se luptă pentru putere, terenuri și resurse minerale valoroase, asta în timp ce alții încearcă să își apere comunitățile. Violențele au atins un vârf la sfârșitul anului 2021, când rebelii M23, care au fost în mare parte inactivi timp de aproape un deceniu, au reapărut și au început să captureze teritorii. Luptele au strămutat în interiorul țării peste 5 milioane de persoane, amenințând mulți civili cu foametea (mai multe informații: https://www.africanews.com/2023/02/27/un-suspends-flights-in-eastern-congo-after-helicopter-fired-on/).

Închei cu o măsură interesantă. Parlamentul European a interzis TikTok pe dispozitivele de serviciu ale angajaților, la o săptămână după decizia similară a Comisiei Europene. Un oficial european a declarat pentru Reuters că Parlamentul European a decis să interzică aplicația TikTok de pe telefoanele și dispozitivele de serviciu ale angajaților din motive de securitate. Măsura vizează și dispozitivele personale conectate la rețeaua de internet a Parlamentului European sau de pe care se pot accesa emailuri oficiale. Săptămâna trecută, o măsură similară a fost luată de Comisia Europeană, invocând tot motive de securitate. În urmă cu două luni, Congresul Statelor Unite a adoptat o lege în același sens. Casa Albă a anunțat și că angajații au la dispoziție 30 de zile pentru a șterge aplicația de pe dispozitivele pe care le folosesc pentru muncă. Tentativa de Război Rece dintre Occident și China continuă.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *