Cătălin Cîrstoiu nu se retrage: ”Mandatul meu a fost, este şi va rămâne pe masa coaliţiei”

Lege privind numele care se dau haltelor

Căutînd în Culegerea de Legi şi Hotărîri ale Consiliului de Miniştri, întocmită de comunişti, Decretul Lege de predare a cotelor în 1956, dau întîmplător peste:

Decretul nr. 257 privind atribuirea sau schimbarea denumirii unităţilor administrativ-teritoriale, aşezărilor omeneşti, staţiilor de cale ferată, străzilor, instituţiilor, întreprinderilor şi organizaţiilor economice de stat şi cooperatiste, organizaţiilor obşteşti, gospodăriilor agricole colective şi întovărăşirilor agricole, publicat în Buletinul Oficial al Marii Adunări Naţionale, nr. 17 din 1 iunie 1956.

Indiscutabil, Decizia îşi trage rădăcinile din zăpăceala naţională în materie de atribuire de nume. Prin cadrul juridic anterior, atribuirea sau schimbarea de nume revenea în puterea oricărei autorităţi.

Numele aşezărilor omeneşti aveau însă o valoare politică deosebită.
Statistica unui nume (Stalin, de exemplu) mărturisea multe despre un anume moment istoric.
Mult mai important, dinamica halucinantă a proceselor din lagărul comunist impunea controlul riguros al atribuirii sau schimbării de nume.

Dacă operaţia era lăsată la întîmplare, te puteai trezi cu fenomenul descris de Gheorghiu-Dej la Plenara CC al PMR din 1961:
Oricine putea da unui oraş un nume.

Din lectura în fugă a Documentului, reţin însă următoarele slăbiciuni ale realităţii de pînă atunci, împotriva cărora vrea să lupte Decretul:
1) Se atribuiau nume şi staţiilor şi haltelor de cale ferată.
2) Din procesul de atribuire sau schimbare de nume erau excluşi specialiştii.

Prin urmare, potrivit Decretului nr. 17 din 1 iunie 1956, din Comisia de pe lîngă Comitetele executive ale sfaturilor populare regionale şi pe lîngă Comitetul executiv al Sfatului Popular al Capitalei, Comisie, de al cărui aviz era nevoie în orice schimbare de denumire, trebuia să facă parte şi
– un profesor de geografie;
– un profesor de istorie.
La nivel naţional, pentru denumirile de raioane, oraşe, comune şi sate, e nevoie de un Decret al Prezidiului MAN.

Avizarea propunerilor se face de o Comisie de pe lîngă Consiliul de Miniştri, din care face parte şi:
– un delegat al Ministerului Culturii;
– un delega al Institutului de Istorie al Academiei Republicii Populare Române;
– un delegat al Institutului de Lingvistică al Academiei Republicii Române;
– un delegat al Institutului de Geografie al Academiei Republicii Populare Române.

Din Document, m-a amuzat precizarea că, printre altele, Comisia de pe lîngă C.M.:
„avizează asupra ortografiei exacte a denumirilor, atunci cînd se solicită aceasta“.

 


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Un comentariu pentru articolul „Lege privind numele care se dau haltelor”

  • acu’, daca ne uitam la comisia de revizuire a actualei constitutii costatam ca n-ar fi stipulata prezenta obligatorie in aceasta comisie a niscaiva somitati in drept constitutional, nici macar la varful sau, pe cand in ’56, iacata, aia s-au gandt.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *