Elanul liberalilor, care au zis hop până nu au sărit pârleazul și și-au făcut socotelile despre cum vor prădui 33 de miliarde de euro de la UE, a fost tăiat de realitate.
Miercuri, într-o intervenție publică, președintele Klaus Iohannis, nu părea foarte entuziasmat. „Fondurile europene – este în discuție o propunere a Comisiei, pe care noi o găsim bună. Asta înseamnă că fondurile multianuale, așa-numitul MFF, vor fi discutate la pachet cu fonduri care sunt destinate pentru revigorarea economică, pentru creșterea rezilienței economice în Uniunea Europeană, cum se spune”, a spus sec șeful statului.
Totuși, pentru întreține iluziile liberalilor, și Iohannis s-a aventurat în desenarea de autostrăzi, linii de cale ferată, a vorbit de proiecte de energie regenerabilă. „Vom îmbunătăți sistemele publice, vom investi bani importanți în sistemul de sănătate publică, în sistemul de învățământ”, a promis el.
Când a spus că „noi suntem hotărâți să ne batem cu toții pentru a primi o alocare cât se poate de substanțială pentru România”, liberalilor le-a mai venit sufletul la loc, deciși să-l pregătească pe șeful lor ca pe un pugilist pentru centura WBC.
Seara, europarlamentarul Traian Băsescu, din grupul popularilor, ca și liberalii, le-a explicat că se îmbată cu apă rece.
La emisiunea „România 9” de la TVR, Ion Cristoiu l-a întrebat pe Traian Băsescu în ce stadiu se află proiectul citit de Ursula von der Leyen. „Că deja ne spun peneliștii în țară că sunt 33 de miliarde de euro care, practic, mâine intră în țară”, a adăugat Ionuț Cristache, moderatorul emisiunii. „Cei 33 de miliarde vor intra în următorii doi ani. Urmează o emisiune de certificate în UE, prin care se vor împrumuta cu 750 de miliarde, din care nouă ne revin 33 de miliarde. 21 de miliarde nerambursabili, restul rambursabili în 50 de ani. Deci sunt bani dați degeaba. Banii vor fi plătiți înapoi prin introducerea unor taxe la nivel european, tot cetățeanul plătește”, a explicat Băsescu. El a spus că 33 de miliarde cu 45 de miliarde, bugetul nostru pentru perioada 2021-2027, sunt puțini în raport cu ce se poate face. Deși este doar o schiță, Germania primește doar 29 de miliarde în condițiile în care ea este principalul finanțator. „Germania a făcut altceva. A depus scheme de ajutor de stat de circa 1500 de miliarde, toate aprobate. Aceștia sunt bani pe care firmele germane îi iau din bănci, iar guvernul german garantează aceste credite. Această portiță o are și România, poate să ia 100-300 de miliarde cu condiția să meargă cu niște scheme de garantare corecte la Bruxelles. De-aia spun că 33 plus 45 sunt sume mici în raport cu ce ar putea să facă România. E jocul momentului, se schimbă lumea, iar Germania a înțeles”, a afirmat eurodeputatul.
Întrebat dacă obținerea acestei sume este o victorie a liberalilor, așa cum se laudă ei, Traian Băsescu a spus că „e o lipsă de decență să încerci să-ți atribui meritul acestor bani” și că acești bani se dau pentru toate țările UE pentru că așa a decis Germania.
Lasă un răspuns