Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Liberalii se îmbată cu apă rece, văd miliardele de euro la graniță

Elanul liberalilor, care au zis hop până nu au sărit pârleazul și și-au făcut socotelile despre cum vor prădui 33 de miliarde de euro de la UE, a fost tăiat de realitate.
Miercuri, într-o intervenție publică, președintele Klaus Iohannis, nu părea foarte entuziasmat. „Fondurile europene – este în discuție o propunere a Comisiei, pe care noi o găsim bună. Asta înseamnă că fondurile multianuale, așa-numitul MFF, vor fi discutate la pachet cu fonduri care sunt destinate pentru revigorarea economică, pentru creșterea rezilienței economice în Uniunea Europeană, cum se spune”, a spus sec șeful statului.

Totuși, pentru întreține iluziile liberalilor, și Iohannis s-a aventurat în desenarea de autostrăzi, linii de cale ferată, a vorbit de proiecte de energie regenerabilă. „Vom îmbunătăți sistemele publice, vom investi bani importanți în sistemul de sănătate publică, în sistemul de învățământ”, a promis el.

Când a spus că „noi suntem hotărâți să ne batem cu toții pentru a primi o alocare cât se poate de substanțială pentru România”, liberalilor le-a mai venit sufletul la loc, deciși să-l pregătească pe șeful lor ca pe un pugilist pentru centura WBC.

Seara, europarlamentarul Traian Băsescu, din grupul popularilor, ca și liberalii, le-a explicat că se îmbată cu apă rece.
La emisiunea „România 9” de la TVR, Ion Cristoiu l-a întrebat pe Traian Băsescu în ce stadiu se află proiectul citit de Ursula von der Leyen. „Că deja ne spun peneliștii în țară că sunt 33 de miliarde de euro care, practic, mâine intră în țară”, a adăugat Ionuț Cristache, moderatorul emisiunii. „Cei 33 de miliarde vor intra în următorii doi ani. Urmează o emisiune de certificate în UE, prin care se vor împrumuta cu 750 de miliarde, din care nouă ne revin 33 de miliarde. 21 de miliarde nerambursabili, restul rambursabili în 50 de ani. Deci sunt bani dați degeaba. Banii vor fi plătiți înapoi prin introducerea unor taxe la nivel european, tot cetățeanul plătește”, a explicat Băsescu. El a spus că 33 de miliarde cu 45 de miliarde, bugetul nostru pentru perioada 2021-2027, sunt puțini în raport cu ce se poate face. Deși este doar o schiță, Germania primește doar 29 de miliarde în condițiile în care ea este principalul finanțator. „Germania a făcut altceva. A depus scheme de ajutor de stat de circa 1500 de miliarde, toate aprobate. Aceștia sunt bani pe care firmele germane îi iau din bănci, iar guvernul german garantează aceste credite. Această portiță o are și România, poate să ia 100-300 de miliarde cu condiția să meargă cu niște scheme de garantare corecte la Bruxelles. De-aia spun că 33 plus 45 sunt sume mici în raport cu ce ar putea să facă România. E jocul momentului, se schimbă lumea, iar Germania a înțeles”, a afirmat eurodeputatul.

Întrebat dacă obținerea acestei sume este o victorie a liberalilor, așa cum se laudă ei, Traian Băsescu a spus că „e o lipsă de decență să încerci să-ți atribui meritul acestor bani” și că acești bani se dau pentru toate țările UE pentru că așa a decis Germania.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *