România a câștigat meciul contra Ucrainei cu 3-0, în primul meci al grupei E de la EURO 2024

Lights out – comemorarea Primului Război Mondial în Anglia

În Anglia s-a comemorat împlinirea a 100 de ani de la izbucnirea Primului Război Mondial. Anglia a fost implicată şi-n al Doilea Război Mondial. Ba chiar, în al Doilea, a avut de suferit, ca ţară atacată de Germania. Deşi Primul Război Mondial n-a atins Insula, în Anglia amintirea acestei conflagraţii e mult mai bine întreţinută decît cea a Războiului de-al doilea.

Toate localităţile din Cornwall se mîndresc cu un monument ridicat în amintirea celor căzuţi în Primul Război Mondial, amintind de un simbol celtic. În Sf. Austell, pe Tregonissey Road se găseşte World War and Memorial Club, o clădire în faţa căreia se ridică plăcuţe comemorative.

Cît am stat în Cornwall, mi-au sărit în ochi manifestările diverse şi numeroase dedicate Primului Război Mondial. Din St Austell Voice, ziarul oraşului St Austell, aflu că 4 august 2014 a dat peste margini de activităţile dedicate comemorării.

În portul Charlestown, un afiş lipit peste tot invita la o ceremonie pentru ora 22.
„Vă rugăm să luaţi cu voi o lanternă sau o torţă pentru a împărtăşi acest moment.
Parohia Charlestown a Bisericii şi War Memorial, Church Road, Charleston
Au plăcerea să vă invite să luaţi parte la comemorarea începutului Primului Război Mondial.
Luni, 4 august
Biserica Sfîntul Paul, Charlestown la 10,30 p.m.
Acţiunea Lights out, la War Memorial, 11 p.m.
Primul Război Mondial. Comemorare-eveniment în Charlestown.”

Lights out. E vorba de o acţiune la nivelul întregii Anglii prin care Centenarul Primului Război Mondial a fost aniversat prin stingerea luminilor între 10 p.m. și 11 p.m., 4 august 2014, lăsînd aprinsă doar o lumină sau o lumînare.

S-a dat curs celebrei declaraţii a lui Sir Edward Grey, ministru de Externe al Angliei după izbucnirea Primului Război Mondial:
„Lămpile s-au stins în toată Europa“.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *