Liderii coaliției PSD-PNL au decis ca medicul Cătălin Cîrstoiu să fie candidat comun la Primăria București

Lovitură de stat în Niger ! Eșecul devizei naționale: „Fraternitate, Muncă, Progres”

În data de 31 martie 2021, cu două zile înainte de învestirea noului președinte, Mohamed Bazoum, a avut loc o nouă tentativă de lovitură de stat în Niamey, Niger. Teoretic, tentativele conspiraționiste au fost rapid curmate miercuri seara. Locuitorii zonei din jurul Palatului Prezidențial din capitala Niamey au declarat că au fost treziți de sunetele focurilor de armament greu și ușor. Surse din cadrul departamentului de securitate au declarat că cei implicați în „tentativa de conspirație” au fost arestați. Armata, care a fost implicată (e o tradiție), în tentativa de lovitură de stat, nu a putut ajunge la Palatul Prezidențial,  deoarece gărzile de securitate ar fi deschis focul asupra militarilor. Situația este „sub control”, cel puțin teoretic, deoarece Ambasada Statelor Unite și-a suspendat activitățile diplomatice până la noi ordine și a recomandat cetățenilor americani să rămână acasă.

Lovitura de stat, momentan eșuată, este o urmare a îndemnurilor fostului președinte ales, Mahamane Usmane, care a făcut apel la proteste pașnice împotriva victoriei lui Basum din luna februarie. În ultimele săptămâni au avut loc diverse atacuri asupra civililor din Niger. Cel puțin 300 de persoane au fost ucise de la începutul anului 2021, un început de an deloc promițător. Mai multe persoane au fost arestate în legătură cu tentativa de lovitură de stat, în timp ce „alte persoane care au legătură cu evenimentele sunt căutate în mod activ”, a declarat miercuri după-amiază purtătorul de cuvânt al guvernului, Abdourahmane Zakaria. „Guvernul condamnă acest act laș și retrograd care vizează periclitarea democrației și a statului de drept la care țara noastră este angajată cu hotărâre, așa cum au demonstrat ultimele alegeri democratice, libere și transparente, salutate de întreaga comunitate națională și internațională”, a declarat Zakaria.

Tentativa de lovitură de stat generează noi temeri referitoarele la eventualele valuri de violență. Administrația se confruntă deja cu amenințări fără precedent din partea extremiștilor islamici în apropierea graniței sale instabile cu statul Mali. Din aceste cauze, au crescut temerile referitoare la învestirea lui Bazoum, situație care ar putea provoca noi violențe în Niger. Ultimul masacru, soldat cu cel puțin 137 de morți, a avut loc în aceeași zi în care Curtea Constituțională a certificat victoria sa electorală.

Nigerul are o lungă istorie a preluării puterii prin forță de către armată, încă de la independența sa față de Franța, în anul 1960. Ultima lovitură de stat reușită a avut loc în februarie 2010, când soldați modern înarmați au luat cu asalt Palatul Prezidențial, răsturnându-l pe președintele Mamadou Tandja. Ulterior, soldații au anunțat la televiziunea de stat că dețin controlul asupra țării. În anul următor au avut loc noi alegeri, care l-au adus la putere pe fostul președinte, Mahamane Ousmane. Teoretic, acesta se va retrage vineri, 2 aprilie, după două mandate, în conformitate cu articolele constituției Nigerului. Tentativa de răsturnare a puterii de miercuri poate să-i implice și pe cei patru ofițeri care, în anul 2016, au încercat sa acapareze puterea.

Foto:https://nextvame.com/africa-coup-detat-averted-in-niger-shootings-and-arrests/


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *