În data de 31 martie 2021, cu două zile înainte de învestirea noului președinte, Mohamed Bazoum, a avut loc o nouă tentativă de lovitură de stat în Niamey, Niger. Teoretic, tentativele conspiraționiste au fost rapid curmate miercuri seara. Locuitorii zonei din jurul Palatului Prezidențial din capitala Niamey au declarat că au fost treziți de sunetele focurilor de armament greu și ușor. Surse din cadrul departamentului de securitate au declarat că cei implicați în „tentativa de conspirație” au fost arestați. Armata, care a fost implicată (e o tradiție), în tentativa de lovitură de stat, nu a putut ajunge la Palatul Prezidențial, deoarece gărzile de securitate ar fi deschis focul asupra militarilor. Situația este „sub control”, cel puțin teoretic, deoarece Ambasada Statelor Unite și-a suspendat activitățile diplomatice până la noi ordine și a recomandat cetățenilor americani să rămână acasă.
Lovitura de stat, momentan eșuată, este o urmare a îndemnurilor fostului președinte ales, Mahamane Usmane, care a făcut apel la proteste pașnice împotriva victoriei lui Basum din luna februarie. În ultimele săptămâni au avut loc diverse atacuri asupra civililor din Niger. Cel puțin 300 de persoane au fost ucise de la începutul anului 2021, un început de an deloc promițător. Mai multe persoane au fost arestate în legătură cu tentativa de lovitură de stat, în timp ce „alte persoane care au legătură cu evenimentele sunt căutate în mod activ”, a declarat miercuri după-amiază purtătorul de cuvânt al guvernului, Abdourahmane Zakaria. „Guvernul condamnă acest act laș și retrograd care vizează periclitarea democrației și a statului de drept la care țara noastră este angajată cu hotărâre, așa cum au demonstrat ultimele alegeri democratice, libere și transparente, salutate de întreaga comunitate națională și internațională”, a declarat Zakaria.
Tentativa de lovitură de stat generează noi temeri referitoarele la eventualele valuri de violență. Administrația se confruntă deja cu amenințări fără precedent din partea extremiștilor islamici în apropierea graniței sale instabile cu statul Mali. Din aceste cauze, au crescut temerile referitoare la învestirea lui Bazoum, situație care ar putea provoca noi violențe în Niger. Ultimul masacru, soldat cu cel puțin 137 de morți, a avut loc în aceeași zi în care Curtea Constituțională a certificat victoria sa electorală.
Nigerul are o lungă istorie a preluării puterii prin forță de către armată, încă de la independența sa față de Franța, în anul 1960. Ultima lovitură de stat reușită a avut loc în februarie 2010, când soldați modern înarmați au luat cu asalt Palatul Prezidențial, răsturnându-l pe președintele Mamadou Tandja. Ulterior, soldații au anunțat la televiziunea de stat că dețin controlul asupra țării. În anul următor au avut loc noi alegeri, care l-au adus la putere pe fostul președinte, Mahamane Ousmane. Teoretic, acesta se va retrage vineri, 2 aprilie, după două mandate, în conformitate cu articolele constituției Nigerului. Tentativa de răsturnare a puterii de miercuri poate să-i implice și pe cei patru ofițeri care, în anul 2016, au încercat sa acapareze puterea.
Foto:https://nextvame.com/africa-coup-detat-averted-in-niger-shootings-and-arrests/
Lasă un răspuns