Vladimir Putin, în interviul acordat lui Tucker Carlson: ”Invadarea unei ţări NATO este un scenariu exclus”

Luasem o decizie corectă, dar nu știu unde naiba am pus-o

În fiecare zi avem de luat decizii, începând de la cu ce ne îmbrăcăm, ce gătim, unde mergem, ce culoare de ojă alegem, până la cele mai radicale alegeri.
Citim texte motivaționale, în care ni se explica cum să procedăm pentru a ne concentra asupra dorințelor noastre, pentru a face ceea ce vrem noi și nu alții, însă alegerile sunt uneori atât de greu de luat.

Cum poți să te așezi la masa de Crăciun și să iei decizii radicale, gândind rațional, că nu vei mânca decât două și nu trei sarmale, că nu vei înceta să te frămânți că șosetele luate cadou ar fi fost mai bune cu buline decât cu dungi, că poate era mai bine să trimiți felicitări scrise frumos de mâna decât să trimiți mesaje standard pe rețelele de socializare sau aplicații sofisticate. Să iți vină să îți dai un pumn în cap că în ziua votului ai luat decizia, corectă, de a sta acasă, și acum privești oripilat la ceea ce ți se oferă zilnic, că poate ai pus ștampila pe un politician care acum dansează lasciv pe manele la un post tv și să iți scuipi în sân, gândind oare ce I-a motivat sa ia decizia de a participa la așa un spectacol grotesc. Însă, te retragi sub plapumă, în lumea ta, și iți repeți că nu e treaba ta să judeci, că acei oameni au luat decizii pe care ei le consideră corecte.
Dar vorba aia, nu da vina pe clovn pentru că se comportă ca un clovn, dă vina pe tine pentru că mergi la circ.

Revenind la puterea deciziilor, pentru ca acestea să fie cele optime este necesar să ne învingem fricile, să ne asumăm ceea ce facem sau spunem, să fim atât de bine informați încât să nu avem impresia că ceea ce știm cel mai bine este și corect, să luăm în considerare argumentele pro și contra, punându-le frumos în oglindă și să le privim cu detașare, nu cu empatie și subiectivism. Nu în ultimul rând, deși atât de greu în vremurile noastre, să luăm deciziile grele cerând si sfatul prietenilor, părinților.

Și iarăși te întrebi retoric, cum dracu știu că ceea ce eu am decis este corect? Cine e în măsură să stabilească corectitudinea deciziilor? De unde știu eu că decizia mea, rațională și corectă, nu afectează oameni, lucruri, nu rănește demnități și orgolii, că ceea ce eu simplific ca fiind decizie corectă, ucide suflete sensibile si neajutorate? Dar vom da un răspuns șablon, că asta este viața, că acestea sunt alegeri pe care suntem nevoiți să le luam, că dincolo de uman ne transformăm în stereotipuri corporatiste și călcăm, încet si sigur, treptele ierarhice pentru a ajunge cât mai sus.

Viața noastră seamănă cu o poveste, presărată de alegeri, ce îi pot da valoare și nu neapărat lungime, ce o pot ridica la grad de best seller, că de aceste decizii povestea poate căpăta diverse stiluri literare – basm, comedie, nuvelă, dramă – și minunat ar fi ca tot ceea ce visăm să reușim să putem așterne intre coperțile unei cărți, demne de rafturile unei biblioteci metropolitane.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *