Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Majoritatea Presei e în slujba Puterii de Centru Dreapta pe cale de a se instala

Eram convins că puciul din PNL va umple site-urile și televiziunile cu informații, declarații ale protagoniștilor, comentarii.
N-a fost așa.
Cu mici excepții, toate ținînd de tot mai firava presă independentă, Puciul din PNL n-a existat. Ici-colo, unde realitatea a impus consemnarea, Puciul a fost dizolvat în formula Nemulțumiri în PNL.

Cum, adică, doar nemulțumiri?
47 de membri ai B.N.P din 72, cîți sînt cu toții, au fost gata să țină o ședință statutară în care să-l ia la întrebări pe Ludovic Orban pentru ceea ce ei acuză a fi cedarea Guvernului în mîinile USR și UDMR pentru ca el, Ludovic Orban, să obțină șefia Camerei Deputaților. Convocarea s-a făcut prin rețeaua internă a partidului de secretarul general al PNL, Robert Sighiartău. Printre contestatari s-au aflat Emil Boc, Rareș Bogdan, Robert Sighiartău, Alina Gorghiu, Dan Motreanu, Ilie Bolojan. Pentru a contracara acțiunea, Ludovic Orban trimite un SMS membrilor BPN și contactează telefonic liderii județeni avertizîndu-i că reuniunea nu e statutară. Brusc, ca prin farmec, inițiatorii bat în retragere. Robert Sighiartău trimite un SMS prin care anunță că, „avînd în vedere că negocierile privind coaliția de guvernare nu s-au finalizat, ședința BPN se amînă pentru o dată ulterioară”. Rareș Bogdan, purtătorul de drapel al Puciului, intervine la televiziuni pentru a minimaliza importanța Puciului, reducîndu-l la o discuție. Drept argument pentru stoparea acțiunii, Rareș Bogdan folosește nevoia de a se face un guvern cît mai repede. Culmea e că și Ludovic Orban s-a străduit să minimalizeze importanța Puciului zicînd că „niciodată nu pot fi toți mulțumiți”. Ca și Rareș Bogdan mai înainte, el a invocat necesitatea de a investi un guvern cît mai repede. Repet, numărul celor care urmau să participe la ședința prin video era de 47 din 72, în ciuda mesajului trimis de Ludovic Orban. Programată pentru ora 19, ședința ar fi început, în condiții statutare, dacă înșiși organizatorii n-ar fi dat înapoi.

Putem reduce acest Puci la manifestarea unor nemulțumiri?
De ce n-a luat în seamă acest eveniment, de o deosebită importanță, majoritatea Presei?
Pentru că majoritatea Presei e în slujba Puterii de Centru Dreapta pe cale de a se instala. Să ne imaginăm ce s-ar fi întîmplat dacă Evenimentul de sîmbătă s-ar fi petrecut în PSD?
Zile în șir, site-uri, bloguri, ziare tipărite, radiouri și televiziuni s-ar fi ocupat de el.
De ce?
Pentru că un astfel de Eveniment impune o imagine negativă a partidului respectiv. Imaginea unui partid zguduit de conflicte ajunse în pragul Puciului. În plus, o abordare pe larg de către presă adîncește ruptura din interiorul partidului.
Cum să dea presa o lovitură PNL și nu numai PNL, ci și USRPLUS (nemulțumirile vizau cedarea în fața USRPLUS, care apărea ca o formațiune hrăpăreață?), ba chiar și Coaliției de Centru Dreapta?

Nu e singurul exemplu de ceea ce s-ar putea numi atitudinea binevoitoare, prea binevoitoare chiar, a presei față de Noua Putere pe cale de a se instala.
Din ciolaniada negocierilor de după alegeri, presa postdecembristă și-a făcut un temei de campanie.
Nimic nu displace mai mult opiniei publice, celei căreia i se subordonează presa, decît bătălia pe ciolan între partide politice, între politicieni.

Negocierile dintre PNL, USRPLUS și UDMR s-au înscris perfect în Ciolaniadă.
Au fost negociate la sînge funcțiile în viitorul regim pînă la nivel de portari. Cum multe funcții sînt acum ocupate de titulari, unii dintre ei puși chiar de PNL, vom asista, după investirea Guvernului, la tradiționalul moment postdecembrist: Pleacă tu, ca să vin eu! Timp de 12 luni PNL a ocupat toate posturile mai mult sau mai puțin lăptoase. Acum aceste posturi trebuie împărțite cu USRPLUS și cu UDMR. Vă imaginați spectacolul în care clientela politică a PNL va trebui să lase fripturica și s-o dea clientelei politice a USRPLUS. În condițiile în care PNL e partener de guvernare cu USRPLUS.
N-am auzit o vorbă despre negocierea la sînge a programului de guvernare. Și nici n-aveam cum să auzim. Pentru că ținta au fost funcțiile, cele trei partide au convenit să nu pună în programul de guvernare ceva cu care un partid membru n-ar fi de acord.

Au fost abordate aceste aspecte de către presă?
Ce tărăboi mediatic s-ar fi creat dacă aceste bătălii pe ciolan ar fi avut loc în cazul unei Coaliții conduse de PSD!
ProTv și DigiTv s-a fi indignat pînă la miră.

Cîtă vreme PNL, USRPLUS și UDMR au fost în Opoziție atitudinea amabilă a presei și-a avut explicația. Acum cele trei partide dețin Puterea în România. Și cu toate acestea ele se bucură în continuare de alintările presei. Din experiența Guvernării CDR-PD știm că atitudinea presei nu se va schimba în următorii patru ani față de puterea de Centru Stînga. Guvernarea PNL, USRPLUS, UDMR va fi tratată de presă cu grija de a nu o atinge nici cu o petală. Va fi rău nu numai pentru democrație, dar și pentru Coaliția de Guvernare. Pentru că o Guvernare e cu atît mai bună cu cît presa e mai rea față de ea.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

4 comentarii pentru articolul „Majoritatea Presei e în slujba Puterii de Centru Dreapta pe cale de a se instala”

  • una e socoteala de-acasa, alta aia din targ.
    targul lumii mari e intr o efervescenta fundamentala.
    ce sa construiesti?!, daca vremea e a Demolarii?!:))

    privitul spre dincolo de Revolutia Mondiala,
    spre vremea aia!,
    e mai cu folos, poate,
    iar asta doar pentru ca exprimarea acelor vremuri este…absoluta 🙂

  • Eu nu sunt de acord cu articolul.
    Nu ma uit, dar intelegerea mea (din discutiile cu cunoscuti) este ca Antena 3 si Romania TV trag cu toate gurile de foc in coalitia de centru-dreapta (ciolaniada, incalcare constitutiei prin ne-nominalizare primului partid, dezvaluiri despre personaje dela PNL, USR etc). A3 si RTV traditional sunt pro-PSD; momentan si TVR-ul (dar asta probabil se va schimba, conducerea fiind data de guvern). Digi24 si ProTv sunt pro centru dreapta.
    Mie mi se pare mult mai corect ca un post de televiziune sa isi pastreze orientarea decat sa se indoaie dupa cum bate vantul. In felul asta un om obisnuit stie cand se uita la un post cam la ce sa se astepte si se va uita la un post politic dupa preferintele personale.

    In aceeasi ordine si d-l Cristoiu are preferintele dumnealui (plasare in opozitie si atitudine critica fata de cel mai puternic al zilei) si este consecvent cu acestea. Cine il citeste stie la ce sa se astepte. Pozitia aceasta mi se pare o opinie, argumentata, dar nu singura opinie.

    Partea de criticat la articolul de fata este ca se induce ideea lipsei de opozitie din presa la actuala (probabila) guvernare. Ea exista. Si mai exista si multimea care a votat AUR, care este activa pe social media, unde s-a crezut, fals, ca e mosia USR-ului.

    • stimate claudiu.Problema nu consta in a fii sau nu de acord cu articolul.Ce este de remarcat ca presa de dreapta, puternic sustinute, prin fonduri suspecte, este foarte activa. Pompare de bani in astfel de mass media, sigur aduce benefici. Dreapta pompeaza bani la multinationale, banci, si ong-uri dubioase. Stinga distribuie banii la majoritatea cetatenilor.
      mister claudiu, de unde crezi ca se fura mai mult, de la cetateni, aproape imposibil. Dar din comisioanele multinationalelor(cu bani ascunsi),banci(pe care isarescu ii apara)sau profitori privati care sunt in stare sa dea si 80% din contract(vezi tranzactia celor de la pnl) curg banii.
      Din acest motiv dreapta, nu numai la noi, are o presa „bine-voita” Banul este ochiul dracului, si va fii

  • Pentru presa miluita, un subiect: DEMISIILE PARLAMENTARILOR CARE AU REFUZAT PENSIILE AU FOST APROBATE? Unii din cei care stateau la coada cu demisiile in mana sunt din nou in parlament. CIRCARI!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *