România a câștigat meciul contra Ucrainei cu 3-0, în primul meci al grupei E de la EURO 2024

Manifest pentru viitor

Lucrez cu oameni. Toți o facem. Zilnic. Unii mai mulți și alți mai puțin, dar la sfârșitul zilei depindem unii de alții, orice și oricum am face. Da, natură locului de muncă mă obligă să lucrez mult cu oamenii și o fac mare drag și pasiune. Uneori chiar ignorând alte lucruri care nu ar trebui ignorate – și în acest sfârșit de săptămâna mi s-a atras atenția pe tema asta.

Zilele trecute, un colaborator extern mi-a spus, la fel cum mulți alți mi-au spus-o, că s-a bucurat nespus de oameni și experiențe interesante. Am rămas plăcut surprins și, în același timp, mă așteptam ca acesta să fie răspunsul. În ultimii ani, am reușit cumva să mă bucur nespus de lucrul cu oamenii, deși, uneori, și știu că mulți vor fi de acord cu spusele mele, lucrul cu oamenii e unul dintre cele mai grele îndeletniciri. De ce scriu asta? Scriu pentru că am învață multe despre viață și despre ne-viață în anii ăștia din urmă. Scriu pentru că, chiar dacă voi fi înjurat sau ignorat, consider că noi toți avem de învățat unii de la alții, atât din greșelile noastre, cât și din ale celorlalți. Scriu pentru că, oricât de ingrată ar fi aceasă îndeletnicire, dacă nu scriem, nu putem spune că nu am încercat măcar să le spunem oamenilor și nouă că trebuie și merităm mai mult. Așadar, scriu, pentru că urmează 9 Iunie și pentru că deciziile pe care noi le luăm nu ne vor afecta doar pe noi (chiar dacă pe unii mai mult și pe alții mai puțin), dar vor afecta și generațiile următoare. Scriu pentru că, aparent, atât noi, cât și cei de lângă noi nu am reușit să învățăm nimic din lecțiile trecutului și, vrem nu vrem (asta chiar e recurent) ne place la nebunie să le repetăm. Așadar, ideea la care voiam să ajung: 9 Iunie – o zi importantă pentru mulți dintre noi. Din multe motive. Din mai puține motive. Dar din destule motive cât să înțelegem că nu e ceva ce trebuie ignorat. Deciziile pe care le luăm acum ne vor influență viață pe termen lung, chiar dacă, aceste alegeri sunt doar (aparent) pentru un termen scurt, ele ne vor influență pe termen lung. De aceea trebuie să fim conștienți că alegerile noastre nu ne vor afecta doar pe noi, ci se pe cei de lângă noi – se spune că, în condiții ideale, bătăile de aripi ale unui fluture, chiar dacă noi, aici nu le simțim, în altă parte pot duce la crearea unei furtuni. Nu este zi în care să nu mă bucur de faptul că trăiesc unde trăiesc și că acest fapt mi-a deschis multe oportunități. La fel, cum nu este zi în care să nu aud despre oameni care se lupta pentru alți oameni, pentru că au reușit, în ciuda tuturor piedicilor puse, să se ridice la nivelul luptei și să arate că merită această șansă. Da, schimbarea e necesară și uneori, chiar benefică, dar – schimbarea de dragul schimbării a adus, și asta s-a văzut clar de-a lungul istoriei, mai mult rău decât bine. Noi toți suntem schimbarea. Însă, o schimbare inteligentă. Pe măsura nevoilor noastre. Și da, modelul e bun. Clar că mai trebuie „tras un pic la pilă”, dar se poate, și noi, ca oameni, am demostrant asta de-a lungul timpului. Tot ce trebuie să facem este să fim mai buni că cei dinantea noastră. Hai să nu-i dezamăgim!

(Florin Pîcă, din Germania)


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *