Liderii coaliției PSD-PNL au decis ca medicul Cătălin Cîrstoiu să fie candidat comun la Primăria București

Marcel Ciolacu: Planul ieșirii din Criza de Sănătate trebuie prezentat de Guvern Parlamentului

Joi, 29 aprilie 2020, Marcel Ciolacu, președintele Camerei Deputaților, totodată și președinte interimar al PSD, mi-a acordat un interviu în direct, pentru rubrica de pe cristoiublog.ro, cristoiuTv.
Deși vechi în politică, Marcel Ciolacu nu a fost niciodată pînă acum interlocutorul meu într-un interviu unu la unu, pe care eu îl numesc interviu de personalitate. De regulă liderii politici sînt invitați la televiziuni pentru dialoguri limitate la opiniile interlocutorului despre un eveniment ieșit din comun al prezentului sau despre chestiune care arde în focul de paie al unui scandal moldo-valah. De cînd fac și interviuri în direct la tv, am preferat interviului de personalitate celui de opinii. În toamna lui 2014, cînd pe cerul politicii românești s-a ivit steaua numită Klaus Iohannis, l-am rugat pe Rareș Bogdan, cu care făceam la vremea respectivă, pe Realitatea, o emisiune, l-am rugat să-l invite pe Klaus Iohannis la un interviu de personalitate. Rareș Bogdan avea să fie la acest interviu moderatorul, iar eu, secundul, mîna a doua. Am ținut să facem acest interviu, deoarece interviul de personalitate e pentru mine prilejul de a afla dacă e ceva de capul personalității interogate. Klaus Iohannis, pe care voiam să-l cunosc printr-un dialog în direct, a fost strălucit. Cine vede acest interviu acum, după șase ani de solemnitate mută a lui Klaus Iohannis simte nevoia să se frece la ochi. E greu să crezi că atît de firescul Klaus Iohannis din interviul de acum șase ani e artificialul Klaus Iohannis de azi.

Cu Marcel Ciolacu n-am avut pînă acum un interviu de personalitate. A fost mîna a doua la interviul dat de Marcel Ciolacu Monicăi Mihai în cadrul emisiunii Gîndurile lui Cristoiu de pe Mediafax. Interviul n-a vizat personalitatea lui Marcel Ciolacu, ci opiniile politice ale președintelui PSD.

Interviul luat de mine lui Marcel Ciolacu pentru cristoiuTv n-a fost pînă la urmă un interviu de personalitate. Un eveniment major petrecut joi, 20 aprilie 2020, și anume atacul furibund al lui Klaus Iohannis la adresa PSD și a președintelui interimar al PSD, m-a obligat să consacru o mare parte din dialog afacerii pe care aș numi-o Cum a fost acuzat Marcel Ciolacu c-a vîndut Ardealul ungurilor. Chiar și în aceste condiții, interviul mi-a dezvăluit ceva din esența personalității lui Marcel Ciolacu. Marcel Ciolacu se definește printr-un calm zîmbitor. Ai impresia că pe el nu-l scoate nimic din sărite. Că poți să-l înjuri de mamă și el să-ți răspundă dulce că n-ai dreptate. Să te ferească Dumnezeu însă de omul care-ți surîde călduros cînd îl înjuri! Pleci convins că-i un Înger, pentru ca după o vreme, cînd te vei trezi de la el cu o lovitură de pumnal în spate, să-ți spui, plin de sînge, că nu e un Înger, că e Dracul. Mai toți dintre jurnaliștii cunoscuți de mine care au văzut interviul mi-au declarat că nu le-a plăcut Marcel Ciolacu. Se așteptau ca președintele interimar al PSD să-i răspundă lui Klaus Iohannis printr-un atac violent la persoană. Vorbele zise cu acest prilej ar fi fost reluate de toate televiziunile de știri sub titlul Marcel Ciolacu sare la gîtul lui Klaus Iohannis. Ar fi fost – vorba preferată a realizatorilor Tv – sînge pe pereți. Așa au fost obișnuiți telespectatorii din prestațiile de pînă acum ale lui Traian Băsescu, Victor Ponta, Liviu Dragnea, Corneliu Vadim Tudor. Prestații care aduc televiziunilor ratingul tipic scandalului. Marcel Ciolacu i-a răspuns lui Klaus Iohannis calm, zîmbitor. Dacă aș fi în locul lui Klaus Iohannis, asta m-ar fi neliniștit. Și m-aș fi gîndit, cum am făcut eu ascultînd explicațiile lui Marcel Ciolacu despre cum a neglijat el Proiectul de lege, dacă nu cumva a lăsat dinadins să curgă procedurile de adoptare tacită. În definitiv, ce altceva putea fi mai rău pentru Klaus Iohannis decît să scoată din sărite UDMR (de Uniune depinde soarta Guvernului Meu în cazul unei Moțiuni de cenzură) printr-o ieșire de tip Vadim Tudor. Și nu numai UDMR, dar și electoratul USR printr-un derapaj naționalist de curtea din dos a politicii europene.

Așa că nu vă lăsați înșelați de zîmbetul lui Marcel Ciolacu! Să fiți mult mai liniștiți cînd vă înjură decît cînd vă zîmbește!


Proiectul de lege cu autonomia Ținutului Secuiesc e scos la iveală cînd e nevoie de un Scandal

Ion Cristoiu: Bună ziua stimați telespectatori, bună ziua domnule Marcel Ciolacu să ne cerem scuze telespectatorilor care așteptau să începem la ora cinci și n-am început deoarece am aflat că dumneavoastră v-a căzut internetul. Unde sînteți? Că doar nu sînteți în Bangladesh! Cum de v-a căzut internetul?
Marcel Ciolacu: Acasă la București. Am încercat să mă conectez și acum m-am conectat pe telefon, deci am făcut orice e posibil ca să putem ține acest interviu.
Ion Cristoiu: Ar fi momentul să vă schimbați firma de internet.
Marcel Ciolacu: Categoric. O să vorbesc. Cu toate că am internet de la STS, dar presupun că e o simplă problemă.

Ion Cristoiu: Domnule Marcel Ciolacu, hai să luăm evenimentul numărul unu al zilei, declarația lui Klaus Iohannis împotriva PSD-ului. Ați ținut făcut o declarație de presă, nu rea, la ora patru. Senatul a votat respingerea acelui proiect de lege care a trecut de Camera Deputaților prin procedura numită admitere tacită. Lămuriți-mă și pe mine cum de s-a ajuns la acest scandal?
Marcel Ciolacu: Este un scandal indus, maestre, de aceea și pentru mine a fost surprinzător. Mi-e greu să cred că președintele României nu are toate informațiile necesare sau că se lasă păcălit de vreun consilier. Din 2004 acest proiect de lege se tot depune în Parlamentul României. Acum este depus pentru a cincea oară.
Ion Cristoiu: Interesant, eu nu știam asta.
Marcel Ciolacu: Acum e depus pentru a cincea oară. Este același. Este identic, nemodificat nici o virgulă din el. El periodic se depune. Și întotdeauna este scos cînd este o criză. El a fost și pe timpul lui Adrian Năstase, și a lui Bogdan Olteanu, și a lui Valeriu Zgonea. Tot timpul este scos cînd e nevoie de un scandal. În decembrie am trimis, normal, cum este uzanța, prin secretariatul general al Camerei, documentele Guvernului, să ni se dea punctul de vedere al Guvernului. Guvernul ne-a spus că ne roagă, nu numai pentru acest proiect, să nu mai introducem proiecte pe ordinea de zi – am adresele respective, adică nu vorbesc fără documente la ce spun – pînă nu vin și el cu punctul lui de vedere. Și de aici proiectul a intrat în Biroul Permanent, s-a trimis la comisii, la Comisia de administrație, unde după trei săptămîni ni s-a dat un raport de respingere, votat în unanimitate. Punctul de vedere al Guvernului a venit după data de 25 martie cînd proiectul a trecut tacit de Camera Deputaților. În acel moment, procedural, el este înaintat Senatului. Acest lucru gîndiți-vă că s-a întîmplat acum o lună și jumătate. Deci nu este un proiect acum descoperit de președintele României, cum că „Domnule, deodată a trecut de Camera Deputaților tacit”. Tacit a trecut de Camera Deputaților acum o lună și jumătate.

Ion Cristoiu: M-am interesat să văd cum a apărut știrea. Un eveniment petrecut acum o lună și să iasă un scandal astăzi înseamnă că a pornit de la o știre. Informația că în Camera Deputaților a trecut prin procedură tacită – o să discutăm – această lege, dar nu numai informația, e foarte important, ci și prezentarea legii a apărut doar azi noapte, la 21.30. Sigur că e un mare mister. Cine, Dumnezeu, din presă s-a uitat zi noapte pe pe site-ul Camerei Deputaților și a descoperit că proiectul legii a trecut tacit de Camera Deputaților pe 25 martie 2020 și a fost trimis la Senat pe 23 aprilie 2020? E un mare mister pentru mine.
Marcel Ciolacu: Maestre, vreau să vă spun că atît eu, cît aproape toți colegi din Parlament, am primit în jurul orei 22.00 această informație pe telefoanele mobile, pe WhatsApp.
Ion Cristoiu: M-ați lăsat cu gura căscată. Cum adică? Brusc? Vă rog.
Marcel Ciolacu: Pe toate grupurile de parlamentari, la prieteni. Ei a fost un lucru concentrat, pregătitor pentru această declarație de astăzi a președintelui. Premeditat. Pot s-o spun fără nici o reținere.
Ion Cristoiu: Este o informație extraordinară. Repet, e o știre. Informați a apărut pe site-uri a apărut la 21.30 și apoi la ora 22.00, spuneți dumneavoastră, parlamentarilor li s-a dat acest mesaj : „Nenorocire! A trecut această lege care dă dreptul la autonomie Ținutului Secuiesc”, da?
Marcel Ciolacu: Normal că eu de aseară am vorbit cu domnul Robert Cazanciuc: „Robert, se întîmplă ceva. E ceva necurat. E lucru de uzanță. De la Senat nouă ne-au venit multe legi tacite. 120 de legi. De la Cameră pleacă mult mai puține, e adevărat. I-am zis lui Cazanciuc: ”Mîine trebuie făcut un plen ca să închidem acest subiect care este fals și nimeni nu l-a băgat niciodată în seamă”. Nimeni necrezînd vreodată că un astfel de proiect de lege va trece prin Parlamentul României. Și de aici PSD-ul a vîndut Ardealul la 21.30 după o lună și jumătate după ce a trecut tacit.

Politic eu îmi asum scăparea că trebuia să organizez un vot telefonic pentru această lege de respingere, să nu treacă tacit

Ion Cristoiu: Ce a urmărit operațiunea?
Marcel Ciolacu: Acum, eu, cu permisiunea dumneavoastră, aș da o justificare și din funcția de președinte al Camerei. Noi am avut un singur vot fizic în Parlament în această perioadă, pînă să treacă procedural de Camera Deputaților, cel cu investirea Guvernului. După acest vot am mai avut un alt vot al plenului reunit, cel cu primul Decret de stare de urgență. Pe urmă două săptămîni noi nu am mai avut nici un sistem de vot în Parlament. Am făcut cu STS-ul sistemul de vot după două săptămîni, cînd Parlamentul a început să funcționeze normal și să aibă sistem de vot de la distanță. Și aici s-a pierdut o săptămînă pînă a trecut tacit legea. Posibil să fie și o scăpare de-a mea. Puteam să fac pentru ea. Pentru o lege de respingere nu se face o procedură telefonică de opt ore numai să arăți că domne’, nu a fost o lege, cum să zic, să fi avut vreodată șansă să treacă prin Parlament. Politic eu îmi asum scăparea că trebuia să organizez un vot telefonic pentru această lege de respingere, să nu treacă tacit. Dar cred că cel mai bine a procedat președintele Senatului în acest moment. La o zi s-a făcut vot în plenul Senatului și s-a închis subiectul.

Ion Cristoiu: Aș vrea, deși pentru dumneavoastră sînt lucruri cunoscute, să lămurim o dată pentru totdeauna din punct de vedere procedural ce înseamnă această procedură a trecerii tacite, ivite prin Constituția din 2003.
Marcel Ciolacu: O lege, după ce e depusă pleacă de la Biroul Permanent către Comisiile avizatoare sau raportoare și trebuie să stea 45 de zile. Dacă cumva se intră în aceste 45 de zile și nu se primește Raportul de la Comisie, președintele Comisiei raportoare poate să facă o solicitare să prelungim pînă la 60 de zile. Nu a fost cazul acum. Noi ne-am încadrat în cele 45 de zile. În schimb, noi am pus-o și pe ordinea de zi a Plenului. Noi nu am mai reușit să facem plen. După ce-a venit domnul senator Chițac de la PNL cu boala, Parlamentul a intrat în carantină și nimeni nu s-a pregătit cu un vot electronic. În această perioadă de 2 săptămîni cît noi am pus cu STS-ul la punct votul electronic, în acel moment a trecut tacit. Au trecut tacit cele 45 de zile.

Ion Cristoiu: Această procedură de adoptare tacită, repet, trecută prin Constituția revizuită din 2003, a scos la iveală multe legi dintr-astea. Oamenii pot să depună o lege să ne taie la toți urechile. Legea se trimite la comisii. Ea e uitată și după 45 de zile, dacă dumneavoastră nu sînteți atent legea e votată. Asta este. Ce să facem?
Marcel Ciolacu: Legea trece tacit de una sau cealaltă Cameră cînd nu este Cameră decizională. În această speță camera decizională fiind Senatul, nu Camera Deputaților. Nu poți să te trezești că a trecut tacit o lege și a plecat la promulgare. E o minciună. A trecut tacit de Camera Deputaților. În schimb, tacit de la Senat, care e Cameră decizională, nu poate să treacă niciodată.
Ion Cristoiu: E foarte importantă precizarea aceasta, pentru că, am înțeles și telespectatorii la fel, asemenea legi sînt cu sutele. Dumneavoastră spuneți că nu e așa mare neliniște, deoarece oricum în cealaltă Cameră se discută. Nu există adoptate a unei legi prin procedură tacită. E fals cînd se spune că s-a adoptat legea.
Marcel Ciolacu: Corect. Niciodată această lege, trecută tacit de Camera Deputaților, dar nevotată de Senat, nu ar fi ajuns la președintele României la promulgare. Iar președintele cunoaște aceste lucru. Aici n-am înțeles. Președintele a ieșit la ora 12.15 minute știind foarte bine că la ora 2 se dă votul de respingere în Senat.

Ion Cristoiu: Cînd s-a decis să se țină plenul Senatului?
Marcel Ciolacu: Aseară.
Ion Cristoiu: După ce-ați primit semnalele.

Marcel Ciolacu: După ce-am primit cu toții veștile și era clar că se pregătește un atac politic împotriva Partidului Social Democrat. Nu credeam că va fi coordonat de către președinte. Dar asta e, ținînd cont de importanța președintelui României într-o stare de urgență și cu o pandemie totuși serioasă.

Ion Cristoiu: Aseară cînd ați aflat de această lege nu v-ați gîndit că e o bombă. De ce nu ați rezolvat-o?
Marcel Ciolacu: Domnul Cristoiu, nu este prima oară cînd este împinsă această lege. Adică este o lege neserioasă. Ea este depusă ca să fie depusă. Nu face parte dintre legile foarte serioase din Parlament care să atragă atenția. Astfel de legi depuse cred că mai există. O să fac acum cu președinții de Comisii o periere, să nu ne mai trezim cu astfel de minuni. Astfel de lege nimeni vreodată nu credea că va trece prin Parlament. Ele pot fi doar folosite, cum s-au folosit astăzi, politic.

Ion Cristoiu: Am văzut reacția colegilor dumneavoastră care vă acuză de neglijență, de exemplu, doamna Viorica Dăncilă fost premier – cum vă explicați? Adică vă cere demisia chiar un coleg de partid?
Marcel Ciolacu: Este posibil. Partidul este viu, mai ales Partidul Social Democrat. În schimb, n-aș vrea… că nu este singura colegă, am mai văzut 2-3 colegi.
Ion Cristoiu: Era cea mai importantă. Cum comentați asta?
Marcel Ciolacu: Dînsa a fost vîrful de lance. Culmea e că dînsa a ieșit cu atacul imediat la 10 minute, aseară, după ce această știre a apărut.
Ion Cristoiu: Stați, stați, nu știam. Nu acum? Aseară?
Marcel Ciolacu: Nu. De aseară a ieșit doamna Dăncilă printr-o postare pe Facebook sponsorizată. Adică a plătit bani ca ea să fie văzută pe Facebook de cît mai multă lume. Asta este. E un partid viu.
Ion Cristoiu: Iertați-mă e un partid viu dar nu putea să vă sune, că doar vă știe? Vă știe numărul de telefon?
Marcel Ciolacu: Presupun că da, nu e prima oară cînd comunicăm.

O fi fost o încercare de puci în PSD

Ion Cristoiu: Și eu v-aș suna, d-apoi Viorica Dăncilă, domnul președinte. Domnul Ciolacu a apărut o știre, o nebunie. Ce se întîmplă?
Marcel Ciolacu: O fi fost o încercare de puci. Acum eu nu pot să o comentez prea mult, că mie mi-au scăpat puține puciuri în interiorul partidului, pe doamna Dăncilă.

Ion Cristoiu: Faptul că a apărut aseară, că toată lumea a primit știrea, și că președintele azi, în mod absolut bizar, trebuie să recunosc, a avut acea scenetă, poate fi vreo legătură cu situația din PSD?
Marcel Ciolacu: Categoric că toți oamenii politici și liderii de partide, cu toții ne facem studii lunare. Partidul Social Democrat nu are o poziție rea în acest moment în opinia publică din aceste luni. Este clar o ieșire politică și ceva a deranjat președintele. Părerea mea că ținta nu trebuia să fie PSD-ul sau Ciolacu, de departe. Ținta totuși a președintelui ar fi trebuit să fie guvernul. Guvernul nu intră în tempo-ul necesar pentru depășirea acestei crize, nu neapărat de sănătate, cît mai ales economice. Sînt foarte multe bîlbîieli. Deciziile guvernului sînt întîrziate. Parlamentul vine cu legi mult mai repede decît corectează Guvernul ordonanțele de urgență, și intră la vot. La apelul nostru au răspuns toate forțele politice, mai puțin Partidul Național Liberal, și n-am apucat să avem un proiect legislativ comun, al tuturor forțelor politice, cum eu consider, în continuare, că este necesar pentru România și pentru această perioadă. Un fel de time-out, o perioadă de o lună-două pînă dăm o viziune românilor economică clară. Nu s-a respectat.

Ion Cristoiu: Știm amîndoi că pe Klaus Iohannis nu-l caracterizează asemenea naționalisme. Hai să fim sinceri nu-l văd. Nu e nici măcar Traian Băsescu. Nu e Vadim Tudor. Astăzi a avut o ieșire pe care nu pot s-o pun pe seama cîștigării unui capital electoral, electoratul lui. Nici electoratul PSD nu-l crede naționalist, dați-mi o mînă de ajutor, nu cred că a vizat ca el să cîștige capital electoral prin scena de astăzi. Ce a vizat? Un puci în PSD? A vizat ceva la care dumneavoastră trebuie să vă gîndiți.
Marcel Ciolacu: Este posibil. Vedeți dimensiunea atacului a depășit granițele României.
Ion Cristoiu: Așa este.
Marcel Ciolacu: Dacă era un atac la liderul Opoziției, la cel mai important partid din Parlament, poate s-ar fi explicat. Dar acum noi avem de-a face cu un atac și la o țară vecină, și la un prim-ministru. N-am văzut o reacție cînd ambasadorul nostru a fost atacat de ministru de Externe al Ungariei, nedrept și nejustificat. Eu n-am văzut o reacție din partea președintelui. Eu atunci consider că ar fi fost normal. Este un lucru care mie îmi scapă. Îmi cer scuze, nu-l cunosc pe Victor Orban. N-am avut nici o relație vreodată, nici prin intermediari și nici… N-am avut această plăcere de a-l cunoaște pe domnul Orban. Comunic cu domnul președinte Kelemen Hunor ca și coleg de parlament, ca și președinte de partid. Este normal să avem această comunicare, mai ales că este și în fișa postului ca președinte al Camerei Deputaților să comunic cu toți liderii reprezentați în parlament. E greu de explicat. Presupun că Partidul Național Liberal nu stă foarte bine acum în percepția publică, mai ales în zona economică. Lucru evident pentru că nu s-a luat nici o măsură coerentă. Și atunci am intrat din nou în logica electorală, păguboasă în această perioadă de pandemie.

Ion Cristoiu: Miercuri seara, președintele a ținut o conferință de presă. Vreau să profit de prezența dumneavoastră ca să vă pun două întrebări în legătură cu ce-a spus domnul președinte. Cineva, un jurnalist mai deștept decît jurnaliștii de obicei, l-a întrebat pe domnul președintele următoarea chestiune, a zis așa: Emil Constantinescu cînd a fost momentul ăla de criză cu minerii s-a consultat cu Opoziția. Și l-a întrebat pe președinte dacă domnia sa s-a consultat cu liderii Opoziției în acest moment de criză. Domnul președinte a răspuns în genul, vă amintiți, că dînsul este într-o permanentă legătură cu liderii Opoziției. Întrebare: V-a chemat vreodată măcar la o consultare informală în legătură cu criza din martie pînă acum?
Marcel Ciolacu: Nu. Am avut o singură discuție cu președintele României. Restul le-am avut instituționale, telefonice, cu privire la votul și procedura de vot a Decretelor privind starea de urgență. Înainte de investirea guvernului Orban, cînd cu adevărat noi am considerat că este o situație gravă, că România trebuie să aibă un guvern cu drepturi depline, am preferat să votăm cu acest guvern incompetent din punctul meu de vedere, dar să depășim această criză, crezînd că președintele o să strîngă toate forțele politice la aceeași masă și vom găsi soluții împreună. Și pe urmă, cînd trece pandemia, vom putea merge, vom putea organiza alegeri și oamenii vor putea merge la vot.

Ion Cristoiu: Domnule Marcel Ciolacu – și aici e un amănunt așa, din viața politică – cum vă sună președintele la telefon? Pe mobil sau aveți alt telefon?
Marcel Ciolacu: Nu, pe telefonia specială.
Ion Cristoiu: Pe specială. Pe aia se înregistrează automat, nu-i așa?
Marcel Ciolacu: Nu știu, n-am idee.
Ion Cristoiu: Considerați telefonul respectiv oficial, adică posibil de făcut public, sau e neoficial din start? E foarte important.
Marcel Ciolacu: E un lucru de bună creștere. Dacă eu vă sun pe dumneavoastră cred că eu sînt cel care spun sau nu, dacă v-am sunat. Plus că telefoanele, și aceste telefoane mai ales pe telefonia specială sînt niște telefoane oficiale, instituționale, nimic mai mult.

Ion Cristoiu: Tot ieri domnul președinte, în trena lui Ludovic Orban, v-a acuzat că în februarie cînd s-au dus ei la stocuri nu mai erau pentru că dumneavoastră PSD-ul i-ați lăsat fără stocuri. Cum comentați?

Guvernul a umflat artificial deficitul de dragul anticipatelor

Marcel Ciolacu: Păi în februarie era Guvernul Orban 1. Cel puțin era de trei luni la guvernare. Cu toți știm că OMS-ul a spus în ianuarie, foarte clar, că va urma o pandemie. În februarie președintele României a zis că avem de-a face cu o simplă răceală.
Ion Cristoiu: Da, așa e, pe 26 februarie, pe Facebook.
Marcel Ciolacu: Da, eu am considerat că președintele nu vrea să panicheze România. N-am considerat că domnia sa chiar credea acest lucru. În schimb, l-am văzut în martie pe actualul prim-ministru și șeful PNL-ului, pe domnul Orban, Ludovic, de data aceasta, când ne spunea că nu e nici o criză și că să ne pregătim de alegerile anticipate. Știți în politică un singur lucru este sută la sută real: cifrele. Cînd a plecat Partidul Social de la guvernare deficitul României era de 2,8. Aveam un grad de îndatorare de 34,7% și aveam un buffer lăsat la ministerul de Finanțe de 5,4 miliarde de euro. Ce s-a întîmplat, eu nu înțeleg și nimeni nu vrea să ne răspundă. Ce s-a întîmplat în lunile ianuarie, februarie și martie, care nu au fost lovite de pandemie. Nu a stat lumea, nu s-a oprit economia. Noi în trei luni de zile am ajuns la un deficit de 1,7%. Noi am făcut plăți, de exemplu, la restituirea proprietății, plăți în martie, plăți care trebuiau, conform legii, făcute în august. Noi am plătit sute de milioane de euro de data aceasta în decembrie unor persoane fizice, care așteptau de la statul român de ani buni, întregi. Așteptau după Victor Ponta, Cioloș, Tudose, Grindeanu. Nimeni nu a făcut aceste plăți. La șapte zile după ce-a fost instalat guvernul s-au făcut plăți la anumite persoane fizice de sute de milioane. Cîștigate prin instanță, necîștigate. Ce cheltuieli? Noi ne-am împrumutat aproape 40 de miliarde de lei în această perioadă, ianuarie, februarie, martie. Ce s-a întîmplat cu acești bani? Unde s-au dus? Am restituit, am întors TVA-uri fără control la firme unde a fost nebunia. Fiindcă toate aceste lucruri acum duc la un rating negativ de țară. Noi am umflat artificial acest deficit, ne-am dus la 4,6. Acum nu știu la cît o să se ducă. La 9%. Și nota de plată… Au avut o logică. S-au pregătit de alegeri anticipate. Au făcut foarte multe plăți către mediul de afaceri, fără controale. Au mulțumit multă clientelă politică. Venind pandemia acest proiect electoral a trebuit întrerupt. Și a venit nota de plată. Cînd au venit cei care ne monitorizează asupra ratingului de țară au depistat că avem un deficit mult prea mare, am încărcat mult prea multe cheltuieli în prima decadă a anului. Și atunci ne-au încadrat la negativ la ratingul de țară. Domnul Cristoiu, și vreau să se înțeleagă, noi acum ne împrumutăm foarte mult de pe piața internă, de la băncile comerciale românești. Știm că titluri de la persoane fizice nu se mai cumpără de către ministerul de Finanțe. Cumpărăm numai prin băncile comerciale. Aceste titluri cînd ajung la maturitate le răscumpără Banca Națională. În octombrie anul trecut, sau în septembrie, existau foarte mulți bani pe piața internațională. Între timp toate statele s-au împrumutat, de la BEI, de la BERD, de la Banca Mondială, de la FMI. Între timp e o ofertă foarte mare. Cu aceste instituții financiare nu te duci pur și simplu domne’ stai că scot la vînzare niște titluri de stat. Sînt niște proceduri. Procedurile se fac în urma unui control, și-ți dă un rating negativ. Noi ne vom împrumuta din cauza unui proiect politic pe termen scurt al Partidului Național Liberal de a face alegeri anticipate și de a face multe plăți. Acum ne vine nota de plată iar economic este foarte, foarte greu. Lumea trebuie să înțeleagă lucru ăsta.

Ion Cristoiu: Să recapitulăm: dumneavoastră susțineți că acest deficit și căderea ratingului nu sunt din cauza pandemiei, ci pentru faptul că ei, avînd proiectul de anticipate, au început să dea bani la cei cu retrocedările care, dumneavoastră spuneți, așteptau de ani întregi și, deodată, brusc, le-au zis „Veniți și vă dăm banii”.
Marcel Ciolacu: Cum am ajuns de la 2,8 la 4,6 în două luni? Aceste explicații trebuie date. Noi tot timpul întrebăm. De aceea am și depus prima oară moțiune ministrului Finanțelor, moțiunea simplă. „Vino, explică-ne ce ai făcut cu banii, de ce te împrumuți, unde se duc banii, unde intră, în ce plăți? E adevărat, parte din ei se întorc în economie, poate. Dar explică-ne ce se întîmplă. Că nu se vede nici o investiție majoră”. Nu, a fost un plan foarte bine pregătit pentru alegeri anticipate. Venind pandemia acest plan a căzut dar au rămas cu…
Ion Cristoiu: Plățile.
Marcel Ciolacu: Aceste cheltuieli imense și nu pot să le echilibreze.
Ion Cristoiu: Și pandemia bănuiesc că sigur va adînci acum acest deficit.
Marcel Ciolacu: Domnule, nu mai sînt încasările. Le așteptau.

Ion Cristoiu: Dumneavoastră în finalul Declarației de azi ați spus așa: „Solicit servicilor de informații să iasă public și să spună dacă i-au trimis președintelui Iohannis vreo informare referitoare la acuzațiile aduse la adresa mea și a PSD”. Domnul Ciolacu, chiar luați în serios această solicitare? Sau e numai așa electoral, politic.
Marcel Ciolacu: Domnule Cristoiu, eu n-am fost acuzat de către un deputat de prin parlament sau de către un senator, sau chiar de un lider politic. Eu am fost acuzat de persoana care reprezintă cea mai înaltă funcție într-un stat. Presupun că președintele unei țări cînd acuză chiar liderul Opoziției de ceva înseamnă că există niște informații. Repet eu nu-l cunosc pe domnul Victor Orban și nu am avut nici o legătură cu el.

Ion Cristoiu: Domnul Ciolacu, sînt prea bătrîn ca să cred că dumneavoastră v-ați înțeles cu Victor Orban: „ia Ardealul și fugi cu el”. Sîntem oameni serioși. De aia nici n-am pus atîta preț pe caracterul acuzaților, și m-am tot întrebat, și am vrut să mă lămuresc: ce, Dumnezeu, a vrut președintele?
Marcel Ciolacu: „Vezi că săptămîna viitoare am o șmecherie și-ți dau Ardealul”.
Ion Cristoiu: Mă rog, am înțeles. Asta cu serviciile vă așteptați să vă răspundă?
Marcel Ciolacu: Instituțional ar trebui să primesc un răspuns.
Ion Cristoiu: Pînă acum nu v-a dat nimeni nici un semn de la Servicii?
Marcel Ciolacu: Nu.

Ion Cristoiu: Eu un specific al politicianului român, mai ales cînd fac astfel de declarații, le și uită. Dumneavoastră o să uitați?
Marcel Ciolacu: Nu, n-o să uit. Am făcut atîtea… Hai să ne amintim că domnul Orban a dat într-o noapte 25 de ordonanțe. Cu toți avem informații că a fost un bîlci, că a durat pînă la 5 dimineața acea ședință de guvern. C-a fost un bîlci și cu acele ordonanțe fără avize cerute, de parcă era sfîrșitul pămîntului și trebuiau date acestea. Am făcut o solicitare domnului prim ministru, în calitatea mea de președinte la Camerei Deputaților, să mi se trimită acele stenograme. E adevărat există o lege care spune că nu am dreptul de a le face publice, dar am dreptul, ca și președinte al Camerei, să am acces la aceste informații. Sînt aproape două luni de zile, dacă nu mai mult, și nimeni nu mi-a răspuns. Este o conjunctură care mie începe să-mi arate… Eu am trăit înainte de 1989, genul „statul sînt eu”, „numai eu, guvernul meu avem dreptate”. Cum poți să spui domne’, au fost legi populiste în Parlament aprobate? Reamintesc președintelui României că legile promovate în Parlament și atacate la CCR de către Partidul Național Liberal au fost votate de către toate forțele politice, mai puțin PNL-ul. Niciodată nu a existat un om sau un singur partid care le cunoaște pe toate sau le știe pe toate, indiferent de cîte informații ai, indiferent de capacitățile de a înțelege anumite lucruri. Înainte de ’89 așa era.

E chiar evident faptul că guvernul este condus de președintele României

Ion Cristoiu: Domnule președinte, înainte de Coronavirus, că eu așa împart lumea, înainte și după, înainte de 89 și după, înainte de Christos și după, înainte de Coronavirus Partidul Social Democrat era totuși izolat în Parlament. PSD acum a ieșit din izolare și deja e aliat și cu alte forțe împotriva PNL? Sau e numai o chestiune temporară, ținînd de criză?
Marcel Ciolacu: Depinde. Vedeți pînă acum alianțele se făceau într-o logică: „Hai să luăm guvernul și vedem pe urmă ce facem cu alianța”. Alianțele nu plecau avînd fundament vreun proiect politic. În acest moment venind cu legi, ele sînt totuși niște instrumente și niște justificări politice, economice. Grupul Partidului Social-Democrat nu este majoritar în Parlament. Cu celelalte forțe politice ne înțelegem pe anumite proiecte politice. Partidul Social Democrat nu are voturile, n-are peste 50%.
Eu trimit anumite proiecte atît domnului Victor Ponta, cît și domnului Tăriceanu, cît și domnului Barna, și ne sfătuim pe anumite proiecte economice în primul rînd, nu politice. Și noi creăm… cîteodată am avut și cîte o videoconferință în care am stat de vorbă. Și domnului Tomac i-am trimis, și dînsul mi-a trimis mie. Dar asta înseamnă normalitate. Eu această normalitate o așteptam și de la președintele României. Să ne cheme pe toți să avem o discuție. E chiar evident faptul că guvernul este condus de președintele României. La trei zile parte din guvern este chemată la Cotroceni. Președintele iese și comunică ce-a hotărît guvernul. Lucrurile sînt evidente. Mă așteptam să ne cheme, chiar dacă nu a vrut un guvern de uniune națională, și să avem niște discuții serioase cel puțin pe pandemie și ce urmează după trecerea acestei crize, care nimeni nu știe cît va dura. Ați văzut și dumneavoastră că de la „o simplă răceală” am ajuns chiar și ministrul Sănătății să ne spună „va trebui să ne obișnuim cu această boală, să trăim cu ea”.

Ion Cristoiu: Printre cele patru întrebări simple care le puneți în acest statement, declarație de presă, spuneți „De ce guvernul nu are un program complet și coerent de relansare economică?”. Haideți să discutăm că este lucru cel mai important. În toate țările occidentale premierii deja au pregătit programul pe etape și, inclusiv în Bulgaria, l-au prezentat în Parlament. Dumneavoastră așteptați sau e democratic, constituțional ca premierul să vină cu programul ăsta la aprobare în Parlament?
Marcel Ciolacu: Este normal. Cînd investești un guvern el vine cu un program de guvernare.
Ion Cristoiu: Da.
Marcel Ciolacu: Este logic, cum spuneți și dumneavoastră, înainte de pandemie și după pandemie, lucrurile sînt într-o dinamică mai ales economică extraordinară. Cum poate să mai vină domnul Orban și să spună „programul meu de guvernare cu care m-ați investit este cel de astăzi”? Și atunci oamenii care respectă democrația înțeleg că, indiferent cît îți place sau nu de cineva din Parlament, sau de anumite forțe politice din Parlament, Parlamentul este baza democrației. Atunci vii și prezinți periodic în Parlament aceste măsuri.

Ion Cristoiu: În Parlamentul de la Paris a venit premierul și a prezentat planul de ieșire din criză, nu mă refer la relansare, planul de ieșire din criză în etape. Planul acesta e gata la Guvern, planul pe etape, nu propunerile, că toți și-au dat cu părerea? Există planul ăsta?
Marcel Ciolacu: Nu ne mai gîndim să… vom face, vom analiza, vom vedea. Sînt Ordonanțe de Urgență care ne vin la publicat, deoarece Monitorul Oficial e în subordinea Camerei Deputaților, după 7-8 zile de cînd au trecut prin guvern. La următoarea ședință de guvern, chiar dacă Ordonanța n-a fost publicată, a fost modificată și iarăși vin. Totul este făcut pe genunchi. Totul este făcut în grabă, cum am avut cu site-urile care au fost atacate de hackeri, niște explicații care cred că nici un copil nu le mai crede în ziua de astăzi, mai ales cu asemenea miză.
Ion Cristoiu: Dar eu vă spun încă o dată, repet pentru telespectatori, dumneavoastră vă dați seama, în Spania, în Franța, Boris Borisov premier, în primul rînd au terminat un plan, adică l-au bătut în cuie, nu propuneri. E planul de ieșire din criză. Sînteți de acord?
Marcel Ciolacu: Corect.
Ion Cristoiu: Prima întrebare: aveți cunoștință că guvernul are gata Planul ieșirii din Criză, gata să-l prezinte Parlamentului?
Marcel Ciolacu: Nu am primit nici un plan și nu cred că în acest moment există acest plan. Nu se știe dacă această stare de urgență se va solicita s-o prelungim sau se va declara stare de alertă.
Ion Cristoiu: Iertați-mă, acest plan dumneavoastră credeți că trebuie prezentat spre aprobare Parlamentului, cum s-a făcut în Franța și-n Bulgaria? Sau poate să-l facă el?
Marcel Ciolacu: Este normal să fie așa. Ăsta este respectul între instituțiile fundamentale ale statului. Nu putem funcționa cum am funcționat înainte de 1989, în care exista un singur partid unic, un președinte, noi le știm pe toate, faceți toți așa, vă mai anunțăm noi cînd ne mai dăm cu părerea.

Ion Cristoiu: 15 mai, avem o dată care este discutată așa, parcă ar fi începutul erei noastre, cum spuneau comuniști la primul an al lui Christos, nașterii lui Christos. Adică dumneavoastră ca lider al Opoziției trebuie să vă gîndiți ce pregătesc ei? Adică încetează starea de urgență? Pun o altă stare? O prelungesc pe asta? Ca să știu ce veți face dumneavoastră.
Marcel Ciolacu: Eu cred că în acest moment nu au nimic pregătit și nu știu ce trebuie făcut. Ei nu sînt hotărîți ce trebuie făcut. De ce? Pentru c-au refuzat să facă această testare în masă, chiar cu INS-ul, ca să facem niște eșantioane. De aceea l-au și schimbat pe domnul profesor Cercel. Fiindcă și dînsul cu doamna primar general nu au aceste elemente. Dar nu că nu le ai tu ca și autoritate. Aceste elemente nu le are nici populația ca să aibă curaj de a merge la serviciu sau nu, a te expune sau a nu te expune. Avem măști suficiente ca să ieșim din casă sau nu avem? Avem mănuși suficiente sau nu avem?
Ion Cristoiu: Termometre suficiente.
Marcel Ciolacu: Da. Totul este haotic.
Cel mai îmbucurător lucru. Eu mă speriasem după ce ministrul Învățămîntului a anunțat că „lumea revine la școli”. Cum să ții copiii la școală? „Nu, dar vor purta mască și mănuși”. Copii sînt copii, știm cu toții. Bine că măcar s-au amînat școlile. Președintele a hotărît în sfîrșit acest lucru.
Nu avem încredere de a ieși. Eu ies zilnic și merg la serviciu, merg la Camera Deputaților. Dar oamenii încă nu au elementele necesare de a prinde curaj. În toată Europa se testează în masă prin eșantioane, este normal. Și descoperi focar, eventuale viitoare focare. Este clar că nu va exista un vaccin într-o perioadă prea scurtă. Și ministrul, repet, ne-a anunțat „va trebui să ne obișnuim să trăim cu acest virus”.

Ion Cristoiu: Cînd credeți că se vor decide ei posibilitatea prelungirii stării de urgență?
Marcel Ciolacu: Categoric. Dacă în continuare noi nu testăm și nu știm cu ce avem de-a face, nu există altă posibilitate. Oricum și eu și dumneavoastră am văzut că este cu totul și cu totul alt trafic, cel puțin în București, de cîteva zile. Sînt ore în București care par zile normale de dinainte de pandemie.
Ion Cristoiu: Cred că dumneavoastră sînteți de acord că în capul românilor s-a terminat starea de urgență.
Marcel Ciolacu: Din pierderea răbdării. Acum două zile președintele a venit și a făcut declarația aceea cu hotelurile. Domnule, vom deschide hotelurile dar nu și restaurantele din hotel. Pentru ce deschide hotelurile? Vorbim de turism, vorbim de hotelurile de tranzit? Guvernul este mult prea superficial. Nu vine cu nimic de substanță, cu un plan concret și coerent pe care să-l înțelegem cu toții. Susținem, dacă e coerent. Poate avem și noi specialiști buni. Domnule, sînt celelalte forțe politice. 80%, de fapt din Parlament, sînt celelalte forțe politice. 80% din Parlament au și ei cinci idei bune pentru acest program sau proiect național.

Toate restricțiile de după 15 mai vor fi impuse printr-o Ordonanță de urgență

Ion Cristoiu: Presupunînd că pe 15 mai nu se mai prelungește starea de urgență. Dacă nu se mai prelungește starea de urgență președintele nu mai poate da decrete care să interzică anumite drepturi. Sînteți de acord?
Marcel Ciolacu: Categoric. E o discuție și dacă a avut dreptul.
Ion Cristoiu: Domnul președinte a spus că după 15 mai purtarea măștii va fi obligatorie. Pe ce temei legal? Cum mă va obliga pe mine legal, că nu mai e decretul?
Marcel Ciolacu: Respectînd Constituția.
Ion Cristoiu: Cum?
Marcel Ciolacu: Constituția spune „Orice drept și orice îngrădire de drepturi se face chiar de către guvern printr-o ordonață de urgență și se trimite parlamentului”. Nu-ți trebuiesc ordine… adică nu poate să-mi spună mie acum cu aceste video-conferințe, cum facem și noi la parlament, faceți și dumneavoastră, televiziunile, toată lumea, „Domnule trebuie în trei ore, de urgență, mi-a zis domnul Arafat că de urgență trebuie ca toată lumea să stea izolată în casă timp de 10 ore”. Primul ministru se duce la Palatul Victoria, face o video-conferință cu miniștri, a luat hotărîrea, a dat ordonanța, a trimis-o la publicat iar în cinci zile vine la Parlament. E adevărat, trebuie să justifici Parlamentului, forul superior al unei democrații de ce ai luat această decizie. „Pentru că specialiștii, domnul Arafat, domnul Cercel, ne-au explicat că trebuie făcut acest lucru” și nu cred că nimeni votează. Să faci un abuz de putere, de fapt să concentrezi opinia publică doar pe ministru de Interne, domne, uitați cine ne salvează, ministrul de Interne, cine ne salvează, președintele, e un abuz. Nu reușesc să iasă din această logică electorală.

Ion Cristoiu: Dacă am înțeles eu bine, toate aceste măsuri de etapizare, adică purtarea obligatorie a măștilor în spații publice, interdicția de a merge dintr-o localitate în alta, nu se deschid, se păstrează închise restaurantele. Ele vor fi incluse într-o ordonanță de urgență, ăla va fi temeiul legal.
Marcel Ciolacu: Corect. Noi de asta am investit un guvern.
Ion Cristoiu: Altfel n-are cum.
Marcel Ciolacu: Noi am fost de bună credință. Domnule, e clar cînd vine o epidemie, o pandemie cum se anunța, trebuie să ai un guvern cu drepturi depline care să emită ordonanțe. Să emită ordonanța pentru că nu stai după procedura parlamentară unde durează două săptămîni să scoți o lege, să o trimiți la promulgat, cu avizări, cu comisii, dai ordonanța, ea intră în vigoare de îndată.
Ion Cristoiu: Și apoi o faceți dumneavoastră pulbere.
Marcel Ciolacu: Nu neapărat, fiindcă vii și o justifici. Eu consider că această izolare, cel puțin prima parte, 30 de zile stare de urgență erau necesari. Că noi le-am risipit în loc să testăm în masă și să vedem amploarea, și să vedem… pe urmă să ne pregătim pașii pentru a ieși și a merge la serviciu și a debloca economia e cu totul altceva.
Categoric primele 30 de zile se impuneau ca să nu se răspîndească virusul și nici acum n-am ajuns în vîrful pandemiei în România, este evident. Dar n-am cîștigat. Nu ne-am cîștigat orientarea, clar, ce urmează să facem. De ce să forțezi Constituția, de ce să încalci Constituția gratuit, domnul Cristoiu gratuit, numai să arăți că numai tu ești în stare.

Ion Cristoiu: După 15 mai toate restricțiile nu mai pot fi impuse prin decret al președintelui. Ele pot fi date prin ordonanță de urgență. Îmi pot permite, dumneavoastră, să atrag atenția guvernului că ar fi bine să vă invite înainte de a adopta ordonanța pe liderii din Parlament ca să se înțeleagă ca dumneavoastră să nu i-o faceți pulbere, că e posibil.
Marcel Ciolacu: Nu neapărat. Poate sînt niște elemente care eu, sau niște informări la care eu nu am acces, sau conform legii, cum scrie în lege, nu sînt îndreptățit să le am. Îmi vine ordonanța și pe urmă avem timp, că nu intră ordonanța la timp imediat. Cinci zile pînă ajunge. Pentru asta îți trebuie bunăvoință. Pentru asta trebuie să cobori din ceruri cu picioarele pe pămînt și să realizezi că nu ești singur pe pămînt, și nu numai tu gestionezi tot, tu decizi și nu trebuie să dai explicații nimănui.
Fiecare guvernant, fiecare guvern trebuie să explice și să dea explicații pentru ceea ce face.

Data alegerilor trebuie stabilită de Parlament, prin lege

Ion Cristoiu: Două întrebări de final. Una: cum vedeți ținerea alegerilor?
Marcel Ciolacu: Părerea mea că în acest moment nimeni nu poate să aibă o viziune, sau să spună clar cînd se vor desfășura aceste alegeri. Eu am părerea mea sinceră că Parlamentul e forul cel mai important într-o democrație și data alegerilor trebuie stabilită în Parlament prin lege. Deschis, transparent, unde discută toate forțele politice. Data alegerilor după o pandemie și după o amînare a alegerilor nu trebuie făcută de către guvern dintr-un birou cînd îi convine lui, sau cînd le-arată lor cifrele că e cel mai bine. E greu de spus dacă anul acesta pot fi organizate alegeri în România.
Ion Cristoiu: Și cele locale?
Marcel Ciolacu: Forțarea cu localele în Franța, de fapt au făcut un singur tur și a fost un fiasco.

Ion Cristoiu: Colegul dumneavoastră de politică, Rareș Bogdan, a avut un interviu ieri aici și spunea, vreau să văd dacă și dumneavoastră confirmați, că această criză a dus la întărirea primarilor în exercițiu.
Marcel Ciolacu: Da. Vă spun și de ce. Iarăși un lucru care nu se face nici în viața reală, nici în politică. Greul în toată această perioadă au dus-o administrațiile locale. Primarii și președinții de consilii județene. Ei au fost primii, oamenii pînă se uită la televizor la ora… prima oară întrebau primarul lor din comună sau președintele consiliului județean. Cheltuielile acestor administrații locale noi le-am centralizat în acest moment sînt peste 500 de milioane. Cheltuielile guvernului în spitalele județene sau spitalele din municipii reședință de județ sînt de 17 milioane, ca să avem o proporție. Nu poți tu prim ministru nici măcar o dată, sau președintele României să ieși să spui: „Îi felicit pe cei din administrațiile locale pentru efortul făcut, pentru maturitate, pentru implicare”. Acum poate sînt subiectiv să laud administrația de la Buzău. Au 20 de cazuri, dintre care cred că sînt spitalizați 3 sau 4. Este clar c-a fost o implicare a administraților și nu numai. Uitați-vă și la Maramureș, și la Galați. Tot suportul logistic și financiar a fost pus la dispoziție de către președinții de consilii județene și de primarii de mari municipii. Pe urmă, tu ministru, mergi și le furi munca sau tu prim ministru mergi și le furi munca și spui „domne e în ordine aici”. Nu e corect. Iar lumea sesizează lucrurile acestea. Să nu credeți, nu e prost, vede și știe și are dreptate aici domnul Rareș Bogdan, nu-i dau dreptate prea des.
Ion Cristoiu: Dreptate în sensul că a crescut capitalul electoral al primarilor în exercițiu.
Marcel Ciolacu: Această implicare au legitimat și mai mult pe primarii și președinții de consilii județene.

Ion Cristoiu: Și acum ultima întrebare, am întrebat-o și pe doamna Gabriela Firea, cînd țineți congresul ăla?
Marcel Ciolacu: Cîndva pentru mine… am văzut, ați amintit și dumneavoastră mai devreme anumite persoane care sînt agitate, eu nu am nici o… Am o relație corectă cu colegii mei.
Ion Cristoiu: Mă refeream la congres îl țineți online?
Marcel Ciolacu: Da. Nu consider că e urgent. Ce vă pot spune cu certitudine înainte de congres trebuie să fie categoric o conducere legitimă. O conducere legitimă care-și va asuma alegerilor locale și alegerile generale. Așa este normal. Cineva trebuie să-și asume.
Ion Cristoiu: Eu mă refer la congresul de alegere, domnule președinte.
Marcel Ciolacu: Da, da. La Congres.
Ion Cristoiu: Păi nu congresul e cel care-l legitimează. Aveți de gînd să-l faceți on line sau așteptați terminarea crizei?
Marcel Ciolacu: Să vedem cum se… oricum înainte de alegeri categoric va exista un congres.

Ion Cristoiu: Am înțeles, va fi și în funcție de alegeri. Îmi pare rău că nu putem discuta și cum duceți dumneavoastră această criză. Poate mai facem o dată, o să vă pună STS-ul mai bun internetul și o să fiți pe laptop. Eu vă mulțumesc.
Marcel Ciolacu: Și eu vă mulțumesc, maestre.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

11 comentarii pentru articolul „Marcel Ciolacu: Planul ieșirii din Criza de Sănătate trebuie prezentat de Guvern Parlamentului”

  • Arrivederci și-un sparnghel verde Iohannis!
    Ai profitat exact ca după Colectiv, ai impus de trei ori cu forța un guvern fără să ți seama de alte propuneri.
    Ai întreaga responsabilitate.
    Arrivederci și-un sparnghel verde Iohannis!

  • sa astepti terminarea crizei…

    pai…toate sistemele sociale vor intra in criza existentiala, prin urmare sa astepti terminarea crizei inseamna sa astepti sa pice si ultimul sistem social.

    or asta, teoretic, dureaza pina in 2023.
    totusi, suna mai dragut si mai acoperitor ‘revolutie mondiala’, ca in ‘crize’ o sa ne incurcam, in curind, ca vor fi tot atit de putine cite sisteme sociale sint si se vor mai manifesta si concomitent

  • Jó napot Iohannis!

  • “Jó napot kívánok, PSD!”
    Cred că după urarea lui Iohannis, peneliștilor le-a căzut fața.
    “Jó napot, Ciolacu! Oare ce v-a promis liderul de la Budapesta, Viktor Orbán, în schimbul acestei înțelegeri?”
    Cred că la acestă propoziție, peneliștii erau pe jos, urlau după perfizii.
    Adik pa voturi de la maghiarime, plus de la țiganii caftiți de poliția lui Velea, plus de la un sfert de million de români amendați, plus de la un million de șomeri, plus de la draga de diaspora.
    Deci parlamentari, după pandemie, aveți liber să-l trimiteți la garaj pe Iohannis!

  • Sunt de acord cu maniera lui Ciolacu de a ocoli scandalul stârnit de Iohannis. In situația în care suntem era iritant un scandal intre partide sau cu președintele, nu cădea bine.
    Sunt de acord că meritul cel mai mare l-au avut primarii deoarece am apreciat toate eforturile făcute de Firea ptr. spitalele din București.

  • Ada, imi pare rau, dar prin partizanatul cu Geo ai dovedit ca nu ai nici cea mai mica urma de luciditate sau obiectivitate. Ai mai facut-o si cu Cernat, inainte sa inceapa sa te atace in mod direct, o faci cu unul mult mai josnic decat Cernat, doar pentru ca s-a gudurat pe langa tine. As vrea sa cred ca in viata reala nu esti la fel, dar dupa cat de importanta pare pentru tine asta virtuala, e putin probabil.

    • … zise prietena celui care a alungat-o pe Ada de pe blog! Ipocrito!

      • Ba, idiotule, in ce consta ipocrizia in postarea asta?? Ca nu ma dau bine pe langa ea, din contra!

  • super interviul cu Cristache!

    chiar e vedeta!

  • _______________________________________________________________________________________
    Geo,
    eu nu o sa mai postez. Mi-e sila sa mai scriu printre niște indivizi de cea mai joasa speta, care îi agreseaza pe cei din jur prin invective și minciuni desantate. Un sfat prietenesc: retrage-te și tu, nu le mai da ocazia sa se manifeste ca niște infractori cu tine.
    _______________________________________________________________________________________
    EZ,
    ramâi cu bine și nu te schimba… esti un tip mai luminat decât cei care te ataca!
    _______________________________________________________________________________________
    George,
    poate ca o sa ne întâlnim pe alt site, tu ramâi febletea mea, ești o persoana luminoasa care m-a ajutat în niște momente foarte grele sa cred ca mai exista si oameni de calitate în lumea asta atât de urâta. Amis pour toujours! ?
    _______________________________________________________________________________________