Campania electorală pentru alegerile locale şi europarlamentare din data de 9 iunie începe vineri,10 mai, şi se încheie în 8 iunie. Campania în audiovizual se va încheia în 7 iunie

Marcel Ciolacu se plînge de urs celei care ține cu ursul

Un Comunicat distribuit joi, 4 martie 2021, presei din România, dădea știre că:

„Președintele Partidului Social Democrat, domnul Marcel Ciolacu, a trimis joi, 4 martie, o scrisoare către președintele Comisiei Europene, doamna Ursula von der Leyen, și vicepreședintele Comisiei Europene, domnul Frans Timmermans, prin care atrage atenția asupra derapajelor nedemocratice ale actualului Guvern manifestate prin politizarea fondurilor publice, a finanțării europene și a funcțiilor publice din România.”

Documentul, redactat în engleză, reprodus pe site-ul oficial al PSD, se încheie astfel:

„With friendship,
Marcel Ciolacu,
Member of the Parliament,
President of PSD Romania,
Leader of the opposition in Romania.”

El enumeră în cuprinsul a două file și jumătate de manuscris derapajele de la democrație și de la statul de drept comise de Puterea de Centru Dreapta în doar două luni de la investirea Guvernului Florin Cîțu. Printre cele mai grave abateri Marcel Ciolacu evidențiază cîteva ce ar putea fi considerate premiere chiar și în postdecembrismul nostru original în materie de democrație și stat de drept:

 • Trecerea prin Parlament a Bugetului pe 2021 fără acceptarea nici unui amendament atît din partea Opoziției, cît și a majorității parlamentare.
 • Atacarea violentă de către reprezentanți ai Puterii a organismelor care țin sub control Executivul pentru ca acesta să nu comită abuzuri: Avocatul Poporului, CCR, Consiliul Superior al Magistraturii.
 • O ofensivă fără precedent împotriva sindicatelor, înscriind și amenințări, pentru a le intimida ca să nu mai protesteze împotriva politicii de austeritate.
 • Criticarea de către premier, de către președinte, de către ministrul Justiției a unei decizii judecătorești definitive, și, mai grav, indicațiile date de premier și de președinte ministrului Justiției ca să intervină pentru a răsturna decizia unei instanțe.

Finalul Documentului aduce cu sine o justificare a gestului ieșit din comun al liderului Opoziției de a se adresa celor doi oficiali europeni de rang înalt:

„Din păcate, lista pe care o prezint prin intermediul acestei scrisori ilustrează doar o mică parte a lucrurilor care se întîmplă în prezent în România. Țara noastră alunecă pe o cale nedemocratică sub o clică politică care, în ciuda pierderii alegerilor legislative, a uzurpat puterea în România. Știu că după greșelile comise în trecut este greu de crezut că lucrurile pot merge și mai rău în România, dar, din păcate, acesta este adevărul.

Nu există loc pentru standarde duble și trebuie să subliniez că există un interval de timp limitat pentru ca intervenția dumneavoastră să producă un efect. Dacă Comisia Europeană decide să ignore ceea ce face guvernul în România, situația se va înrăutăți pentru români și pentru democrația europeană. Alegerile s-au terminat, cele viitoare urmează să aibă loc în 2024, prin urmare scrisoarea mea nu are niciun interes electoral direct.

În calitate de lider al opoziției din România, am responsabilitatea de a face tot ce pot pentru a-i ajuta pe români și pentru a ne apăra valorile democratice europene. Social-democrații români luptă de mai bine de 127 de ani împotriva oricăror forme de extremism și nu vom renunța niciodată la aceasta. Dar sper că familia noastră europeană nu ne va ignora de data aceasta. Românii merită mai mult decît ceea ce oferă guvernul, un buget de austeritate, deturnare de fonduri publice și europene și nicio perspectivă de dezvoltare.

Sper că nu veți rămîne impasibili față de scrisoarea mea și față de solicitarea noastră de a aborda în mod public problemele reflectate. Partidul nostru este mereu pregătit să discute constructiv despre viitorul României și rămîne hotărît să lucreze intens pentru a menține țara noastră pe drumul european și democratic.”

Din punct de vedere al conținutului n-am nimic de obiectat, deși derapajele sînt mult mai multe decît cele enumerate și – ceea ce este mai grav – sînt comise fățiș, asumate public în chip ostentativ, într-o evidentă tendință de a demonstra că actualei puteri nu-i pasă de nimeni și de nimic. Face ce vrea în România babuinară.

Vor rămîne ca mărturii peste decenii de prostie fudulă declarația premierului că Bugetul a trecut prin parlament fără nici o modificare, așa cum l-a trimis Guvernul, mărturisirea lui Florin Cîțu că a cerut ministrului de Justiție să răstoarne decizia instanței în Dosarul 10 august, anunțurile publice făcute de președintele PNL, Ludovic Orban, că actuala Coaliție va schimba conducerile posturilor publice de Radio și Tv, conducerea Avocatului Poporului și structura CCR. Nu trebuie cine știe ce pricepere ca să-ți dai seama că Klaus Iohannis, avînd acum puterile statului sub controlul său, îndreaptă România spre un regim autoritarist de tipul celor din Ungaria și Polonia.

Am însă obiecții și încă serioase în legătură cu destinatarii plîngerii. Cei doi oficiali europeni, urmînd politica angajată de cancelariile occidentale, asigură regimului Iohannis înalta protecție a UE. Desigur, derapaje asemănătoare au fost denunțate de UE în cazul Ungariei și Poloniei. Nu pentru că oficialii europeni s-ar da de ceasul morții pentru a asigura minima democrație în aceste țări, ci pentru că regimurile din cele două țări sînt nu numai iliberale, dar și suveraniste. Dacă Ungaria și Polonia n-ar fi și rebele cu birocrația UE în numele popoarelor respective, oficialii UE puțin s-ar sinchisi de derapajele de la democrație. Aceste derapaje sînt un pretext pentru a pedepsi regimurile din Est care nu fac sluj la Bruxelles. Ce interes ar avea cei doi oficiali de la Bruxelles să ia în seamă semnalele de alarmă din scrisoarea liderului Opoziție din România cîtă vreme autorii derapajelor sînt slugi supuse Bruxelles-ului, gata să vîndă și memoria părinților lor pentru a face pe plac Stăpînilor?
Nu știu ce speranțe își pune Marcel Ciolacu în scrisoarea trimisă.

Noi însă nu ne punem nici o speranță. Regimul Iohannis nu numai că va continua politica autoritaristă de acum, dar mai mult, o va adînci, o va dezvolta. De cine să se teamă Klaus Iohannis? De reacția de pe plan intern? PSD a anunțat în chip oficial că nu va începe procedurile de suspendare orice ar face Klaus Iohannis, și dacă s-ar proclama președinte pe viață cu statuie ecvestră în fiecare localitate din țară. Sindicatele sînt lipsite de forță, deoarece liderii acestora s-au nomenclaturizat și s-au rupt de masa sindicaliștilor de rînd. Biserica e la mîna Puterii prin nevoia de bani de la stat. De presă n-are nici un rost să mai vorbesc.
Să se teamă Klaus Iohannis de cancelariile occidentale, de oficialii europeni?

În Zodia Cancerului sau Vremea Ducăi Vodă, marele roman al lui Mihail Sadoveanu, abatele de Marrene, trimis la Constantinopol de Regele Soare pentru a negocia un tratat secret împotriva nemților, are acces la Vizir și la Sultan. Aflînd atît din experiența trecerii prin Țara Moldovei, cît și din cele spuse de amicul Alecu Ruset, despre abuzurile lui Duca Vodă în a treia domnie (noiembrie 1678 – 25 decembrie 1683) , abatele de Marenne îi spune despre realitățile din Moldova vizirului Cara Mustafa. Acesta, după ce-l ascultă și în chestiunea beizadelei Ruset, fiul domnitorului alungat de Duca Vodă, îi spune abatelui de Marenne:

„– Am să mai adaog, reluă el, că pentru acest fecior al lui Antonie simţim şi noi prietinie; însă Împărăţia mai are nevoie de Beiul de la Moldova, care se arată harnic şi încă destul de înţelept. Altfel, drept vorbind, în cumpăna noastră amîndoi n-atîrnă nici cît un fir de puf.”

Am putea compara scrisoarea lui Marcel Ciolacu adresată Ursulei von der Leyen, cu dezvăluirile făcute de Abatele de Marenne vizirului. O asemănătoare de loc forțată dacă ne gîndim că Ursula e doar Vizir, Sultanul fiind Angela Merkel. Cum să ia atitudine Ursula față de gravele derapaje ale lui Klaus Iohannis cînd, asemenea lui Duca Vodă, beiul din 2021 e harnic și Împărăția mai are nevoie de el?!


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

3 comentarii pentru articolul „Marcel Ciolacu se plînge de urs celei care ține cu ursul”

 • Putem sa intelegem cat de firav este statul national roman,la 102 ani de la constituire. Suntem manevrati, din nou, cu aceleasi metode din trecut. Toate serviciile secrete, ale jucatorilor interesati, au corespondente politice in parlamentul Romaniei iar lupta se duce dupa uzantele consacrate. In aceasta cheie trebuie citite evenimentele. Lui kwj, putin ii pasa de constitutie, lui ii vin mutarile in plic.

 • Dle Stefan Cristian,presedintele PSD dl Ciolacu nu are anvergura,atitudinea si tactul unui leadership mai”dezghetat”(si mai sunt cativa in PSD asemeni lui)dar semianalfabeti,agramati,duplicitari,corupti,”fudului”,plini de ei,s.a.m.d.p.,sunt si la celelalte partide (numai sa vreti sa-i vedeti)si de care ar trebui sa va fie greata.Cum se spune in popor are balta peste. Stati linistit aveti destule „lamai” la „putere” cu care sa va dregeti „indigestia”.

 • Iohannis, panicat de faptul ca timpul trece iute iar la capatul imunitatii prezidentiale il asteapta redeschiderea dosarelor sale penale pentru grele fapte de coruptie, plus alte dosare noi si ani multi de puscarie, dă din ce in mai des prin gropile propagandei de tip maoisto-ceausist, umplandu-se de penibil..!
  Asa, de-un ”pargzampl”, mai deunazi a comis un ”bluf” de politruc cu minte putina si neteda ; si-a chemat lacheii din presa neosecuristica si i-a pus sa trâmbiteze in toate directiile ca , vezi Doamne!, El Insusi, Maretul Klaus Maimuțărescu cu Cap de Neamț, Intaiul Liberal al Tarii, deranjat de insomniile diurne pe care i le provoaca grija fata de Patrie si Popor, îi cere de urgenţă ministrului userist al Justiţiei să explice situaţia din dosarul 10 august, pentru ca, spune el, „Românii au dreptul să ştie” de ce a fost clasat definitiv dosarul respectiv.
  Sigura ca da, romanii au dreptul sa stie asta (si cine vrea o poate face repede, cu 2-3 clicuri) , dar au dreptul sa stie si cine-s mafiotii din parchete si tribunale care i-au ”clasat” lui Iohannis nu mai putin de 17 dosare penale..!
  Agentul electoral al mafiei liberal-neosecuristice, Klaus Iohannis, a venit insa cu abureala propagandista respectiva, a carei menire e anatemizarea USR si a judecatorlor care nu pocnesc din calcaie in fata nimanui, plus tembelizarea in continuare a babuizatilor si iobagilor electorali ai derbedeilor politici si cozilor de topor care-si spun in bataie de jos ”liberali”, partid national” si ”salvatori ai natiunii”..!
  Altminteri, nimeni intreg la minte nu poate crede ca Iohannis n-a avut alta solutie decat sa ii ceara public (in presa) ministrului userist al Justitiei ceva, de parca nu putea sa-i dea un telefon, sau sa-l cheme la Cotroceni ..!?
  Singura intrebare e ..oare cati babuinizati limberalo-iohannisti din idiocratia mitomano-cleptocratica care-i Romania regimului prostocratic penelist-neosecuristic au ”pus botul” la prosteala asta propagandistica, maoist-iohannista..?

  In loc de epilog..
  ”Președintele Klaus Iohannis a semnat, vineri, 30 noiembrie 2018 decretul privind acordarea gradului de general de brigadă – cu o stea colonelului Gheorghe-Nucu Marin din Ministerul Afacerilor Interne, informează Administrația Prezidențială”..! Care colonelul Nucu Marin nu-i altcineva decat cel care s-a aflat, în noaptea protestului din 10 august, la conducerea Ministerului de Interne..! V-ati prins..?
  Si apropo.. Actualul ministru al Justitiei nu trebuie sa incerce sa se justifice cu nimic..!
  Dosarul 10 august, in cea mai mare parte a lui, a fost instrumentat de DIICOT, exact in perioada cand Giorgiana Hosu functiona ca procuror-șef al DIICOT, fiind numita in fruntea institutiei(în ciuda protestelor publice) de catre Klaus Iohannis, iar ministru la Justitie era un aprig pupator de dos cu spilhozeni, nimeni altul decat bravul lustragiu al bocancilor lui Maimuțărescu de la Cotroceni, liberalul Catalin Predoiu..!
  Dar politrucul cu minte putina si dosare penale multe(17), Klaus Iohannis, a ..”uitat” si asta..!

  PS. Din ciclul ”Cand un escroc cu 17 dosare penale, plantat presedinte de tara si inconjurat apoi de consilieri la fel de escroci si habarnisti ca si el, poate lua lectii de legalitate si constitutionaliate de la un..pionier”:
  ”Preşedintele Klaus Iohannis a „luat-o pe arătură” atunci când a cerut ministrului Justiţiei să explice public de ce dosarul „10 august” a fost clasat..Ministrul Justiţiei nu are ce căuta în drumul unui dosar penal..
  Un politician nu poate şi nici nu trebuie să influenţeze justiţia.” (Deputat USR Mihai Politeanu)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *