Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Marcel Ciolacu și-a cumpărat mireasa. E drept, nu o virgină

Potrivit tradițiilor țigănești legate de nunți, așa cum sunt ele descrise chiar pe site-ul Partidei Romilor, „în partea Timişoarei se plătesc fetele, dar tristul adevăr este că fata cumpărată devine sclava familiei”.

Fix la asta mi-a fugit gândul când l-am văzut azi, duminică, pe Marcel Ciolacu la congresul acestei organizații. Ajungem și acolo, să începem cu începutul.

Când am auzit că vin peste patru mii de romi în Capitală, am zis că e de mers, că sigur e ceva electoral. Nu pentru romi, că ei contează doar când sunt mânați către urne, precum restul poporului. Cum mă apropiam de Sala Palatului, că acolo s-a ținut, se auzeau urale, de am crezut că-i miting. Romii (din păcate, nu pot folosi termenul tradițional, că se consideră peiorativ), au format o coloană lungă și disciplinată să intre în sală. Stăteau pe loc și țipau, dar nu din cauza vreunui nemulțumiri. Probabil așa era scenariul.

Aproape toți erau îmbrăcați în negru, iar doamnele și domnișoarele aveau mult sclipici: pe haine, pe pantofi, în păr. Tot ce purtau era de marcă, e drept produse contrafăcute.

Sigur că aici au ajuns aleșii, că nu am văzut nici urmă de săraci, toți păreau a fi urmașii lui Rockefeller.

Intrarea era liberă, semn că, spre deosebire de politicienii români, romii merg pe încredere. Nu m-a întrebat nimeni, la intrarea în sală, de invitație, acreditare. Toate delegațiile își ocupau locurile exact acolo unde era indicat, fără să se plimbe prin sală.

Anunțata prezență a capilor țării, în frunte cu al doilea om în stat, Ciucă, și cu premierul Ciolacu nu părea să stârnească mari emoții. O doamnă, care a vrut să se așeze pe primul rând și a fost ușuită, că „vin domnii” a spus: „Proștilor, vin să vă păcălească. Încă nu v-ați săturat de domnii români?”. Și dusă a fost, că ea venise pentru Mexicanu.

În fine, prin difuzoare se anunța, din când în când, câte minute mai sunt până la start. Pe ecranele gigant tronau însemnele Partidei Romilor. M-am tot întrebat de unde atâția bani. Pentru transportul atâtor amar de oameni, pentru sală, pentru logistică. Nu am dovezi, dar cred că Ciolacu a dat salba pentru mireasă. Pentru că el a fost beneficiarul celor mai multe aplauze.

Au fost anunțați și au intrat în sală, iar imaginile cu ei curgeau pe cele două ecrane gigant de pe scenă. Ciucă, bietul, era din alt film. Oricum, el pare din alt film și la reuniunile propriului partid. În schimb, Ciolacu părea de-al casei, cu greu se abținea să ia un rând întreg la pupat. Delegația era condusă de Nicolae Păun, care a primit ce este al Cezarului: numele lui a fost strigat de toată sala de mai multe ori decât Ciolacu.

S-a dat startul cu intonarea Imnului României, al romilor, cu un film, bine făcut, despre personalitățile comunității și cu un recital al tarafului Marian Mexicanu. La capetele de rând unde ședeau oaspeții au fost instalați oameni de ordine romi și erau atât de păziți de parcă în sală s-ar fi înfiltrat ceva hamași.

Ciucă a vorbit primul, după Păun, dar el era gazdă, și iar l-au apucat trăirile bisericești, că a citat din Evanghelie, pilda bogatului nepăsător și al săracului Lazăr. La cât bate domnul Ciucă mănăstirile, la cât vorbește despre cele sfinte, pare că viața lui a devenit o eternă rugăciune, să scape de povară. Căci, cât o fi el de general, nu ai cum face față găștilor peneliste. A încercat și câteva glumițe, dar ar fi mai bine să rămână la sobrietate, că nu-l prinde aerul flușturatic.

În schimb, îl prinde pe Ciolacu. Ovaționat când a fost anunțat că ia cuvântul, Ciolacu, aplaudând și el ca actorii la Oscar, a aruncat o privire satisfăcută sălii, avea aerul unui vânător care își vede prada prinsă-n cușcă. A început cu un salut în țigănește. Sala era în extaz, dar el i-a liniștit și i-a asigurat că „băi, oameni buni, eu sunt din Buzău, nu din Beijing”. Mai urma să spună, pentru a cuceri definitiv sala, „și-am crescut la casa de copii”. A dat-o în amabilități, în condescendențe până a venit rândul să pună placa: pensii, iau de la bogați să dau la săraci, a făcut chiar și niște glumițe cu cash-ul. Curios, aici nu a zis nimic de păcănele. Ia să fi zis aici, unde toți sunt jucători, că el iese cu pieptul gol și nimicește păcănelele!

A mai zis că bagă în curicula școlară, opțional, Istoria romilor și a lăcrimat demonstrativ amintindu-și de „istoria tragică a romilor”. Le-a mai amintit că „toate deciziile bune pentru romi s-au adoptat pe timpul guvernărilor PSD” și le-a cerut să facă și ei ceva: să schimbe statutul femeii rome. A învățat și el ceva de la americanii care s-au dus să le tragă femeilor din Afganistan vălul de pe față.

Mai cu o glumiță de autobază, mai cu laude, mai cu promisiuni, Ciolacu l-a bătut la scor pe Ciucă la aplauze.

Dar a venit rândul lui Piedone. Pare că primarul de la 5 nu avea altă treabă decât să-și facă lobby pentru a fi reprimit în PSD. Sau sprijinit. Pe romi nu a fost nevoie să-i cucerească, erau gata cuceriți, așa că s-a dat la Ciolacu. Atâta l-a lăudat și periat, de și ultimul om din sală care avea îndoieli legate de buna credință a liderului PSD a cedat.

Decent, sobru, realist, dar și spiritual a fost Kelemen Hunor. El nu le-a vorbit romilor pe limba lor, dar i-a încurajat să își folosească și limba și tradițiile. Nu s-a brățălit cu Păun, dar l-a îndemnat să fie un lider onest al comunității.

La plecare, a fost singurul care a făcut poze cu romii pe hol. Asta pentru că a fost singurul care a ieșit pe poarta pentru toți muritorii.

Ciolacu și Ciucă au folosit intrarea artiștilor.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

7 comentarii pentru articolul „Marcel Ciolacu și-a cumpărat mireasa. E drept, nu o virgină”

  • material scris la misto, poate dna autor nu a intentionat asta, se vede ca nici cand doresc romii nu inspira seriozitate ci mistocareala.
    din pacate tiganii nu au inca constiinta nationala, sunt inca tribali si majoritatea nu-si doresc decat sa fie acceptati si integrati de romani. asta nu se va intampla, romanii si-ar dori o segregare oficiala, iar statul face tot ce poate sa le indeplineasca dorinta, evident pe ascuns, sa nu ajunga ceva pe la ue…
    vorbeam zilele trecute cu o tiganca tanara care cersea langa un magazin, ii zic ca ue da statului o gramada de bani anual pt integrarea lor, ca poate beneficia de multi bani oficial si de multe alte ajutoare, de ce nu incearca ceva?!? mi-a zis ca nici acte nu are, ca politia o trimite la primarie si invers. o intreb daca a venit de undeva din provincie si-mi zice ca si ea si parintii ei sunt nascuti in bucuresti, ca au doar certificate de nastere cu totii, ca ai batrani se ocupa cu cotrobaitul prin tomberoane, cei tineri cu cersitul, toti sunt analfabeti. era curata, o intreb unde se spala, „avem o cismea”, o intreb de ce crede ca nu ii ajuta nimeni, „ura de rasa”, imi raspunde…
    ei bine, de aici trebuie sa plece organizarea tiganilor, asa vor capata constiinta etnica, de la „ura de rasa” de care au parte in romania.
    pana una alta tiganii care ies din saracie incearca sa-i sclavizeze pe ceilalti…

  • Haha, simpatică și spumoasă prezentare a evenimentului. Domnu Ciolacu din câte văd eu se profilează a fi următorul presedintele al României iar Ciucă a luat de la remaiat rolul de panteră roz pe care și doamna Veo Dăncilă l-a avut vs dom Iohannis.

    Fraza genială a Doamnei Cora „ei contează doar când sunt mânați către urne, precum restul poporului” trebuie să trezească mai multe conștiințe, dar slabe șanse.

    De-am fi măcar 20% din populație ageri ca doamna Cora, Romănia ar fi pe un drum considerabil mai bun.

    O să citesc mai des articolele doamnei Cora, au o cursivitate si o naturalete fără a scăpa aspectele de mare finețe, rivalizeaza cu cele ale domnului Cristoiu fără probleme.

  • Felicitari Dna. Muntean!
    Bun reportaj si plin de umor.

  • O manifestație de prost gust. Chiar și un orb aflat la crucea caraiman din Bucegi, ar fi văzut că în București, la sala palatului, partida rromilor este folosită electoral de cei doi C (ciucă +ciolacu), care ar face orice pentru a fi votați și să domnească în continuare în folos propriu și al UE, că de noi proștii (poporul român) să se ocupe doar Dumnezeu că de aceea suntem creștini ! Sper totuși ca acest popor să nu mai doarmă în papuci, să nu se mai lase manipulat atât de ușor și, măcar o dată în viață (în ceasul al doisprezecelea) să voteze cu creierul și nu cu inima !

  • O manifestație de prost gust. Chiar și un orb aflat la crucea cardigan ar fi văzut că în București, la sala palatului, partida rromilor este folosită electoral de cei doi C (ciucă +ciolacu), care ar face orice pentru a fi votați și să domnească în continuare în folos propriu și al UE, că de noi proștii (poporul român) să se ocupe doar Dumnezeu că de aceea suntem creștini ! Sper totuși ca acest popor să nu mai doarmă în papuci, să nu se mai lase manipulat atât de ușor și, măcar o dată în viață (în ceasul al doisprezecelea) să voteze cu creierul și nu cu inima !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *