CCR a anulat întregul proces electoral cu privire la alegerea președintelui României. Guvernul va stabili noua dată a alegerilor, iar procesul electoral va fi reluat în integralitate

Marele prozator care e ziaristul Mihail Bulgakov

Vorbele celebre ale politicienilor. Politicienii din România Mică aveau replică, semnau vorbe celebre, care circulau mai întîi prin cafenele, prin cluburi și redacții, după care treceau în posteritate. Scrie Tudor Arghezi în tableta O întrevedere istorică, din Facla, 21 aprilie 1912:

„Domnul Carp, în urma insistențelor regelui Carol, acum câtva timp pe domnul Take Ionescu să-i acorde o întrevedere. Întrevederea a avut loc în casele fostului președinte de consiliu. Zeflemist și senin ca totdeauna domnul Carp a început astfel:
– Ştiu, dragă Take, că pe tine te plictisește să mă vezi. Pe mine regele mă plictisește să te văd; acum, că ne-am văzut, putem vorbi de altceva. ”

Mai știți un moment postdecembrist asemănător?

*

„Nasul – tipic băutor de basamac”. Întîmplător, dar absolut întîmplător, dau în biblioteca de cărți de pe Google play peste Scene moscovite, culegerea de schițe semnate de Mihail Bulgakov. Din cîte-mi amintesc am citit-o și chiar am fișat-o. Cum e în prezent pe tabletă, socotesc c-aș putea s-o citesc, pentru biciuirea inspirației, ca pe o carte tipărită, cu singura deosebire că aplicația nu îngăduie sublinierea cu stiloul. Volumul, apărut la editura Polirom în 2004, reunește foiletoane publicate în presa vremii de scriitorul, pe atunci ziarist, Mihail Bulgakov.

Rețin mai întîi prin sublinierea tipică aplicației bijuterii de stil de mare scriitor, deși aici Mihail Bulgakov e un simplu jurnalist, în vîrstă de 30 de ani. A venit la Moscova pentru a se afirma ca scriitor. După jobul ca secretar cu probleme de literatură la o direcție a Comisariatului Poporului, rămîne șomer. Mai că moare de foame:

„Este cea mai neagră perioadă din viața mea. Eu și soția flămînzim… Am alergat prin toată Moscova – nu este nici o slujbă. Pîslarii mi s-au rupt”, scrie el în Jurnal pe 9 februarie 1922.

Ca să aibă cu ce trăi face gazetărie de duzină. La Monitorul comercial-industrial, la Sirena, la Muncitorul. Teoretic, textele sale ar fi trebuit să moară înainte de a fi publicate, date fiind efemeritatea subiectelor și paginile în care erau găzduite. Bulgakov e însă Bulgakov. Chiar cînd scrie ca să nu moară de foame. Să luăm cîteva exemple:

„Pe strada Petrovka, la ceasurile cînd ziua dă în amurg, peste trotuarele gemînd de lume se revarsă în flux continuu lumina electrică.”; „Pînă la ceasurile tîrzii din noapte forfotește, cumpără, vinde, se îmbulzește prin magazine lumea moscovită, dar și-n tîrziu fapt de seară, cînd acele ceasurilor scăldate- lumină de pe străzi se tîrăsc înspre miezul nopții și la toate magazinele s-au și tras obloanele, Tverskaia cea veșnic animată e tot plină de viață.” (Renașterea comercială)

„Pe lîngă ușierul în uniformă strălucitoare se strecoară un tip mărunțel. Îmbrăcat într-o manta cenușie și avînd pe cap un chipiu al cărui cozoroc e crăpat drept la jumătate. Pe chip i se citesc emoția, dezorientarea. Nasul – tipic unui băutor de basamac.”; „Moscoviți purtînd căciuli cu clape și sumbre gînduri în priviri, cu fețe neîngrijite, nebărbierite, figuri de oameni oacheși cu înfățișare orientală, occidentală, meridională. Paltoane fără căptușeală, roase de atîta purtare, prin care suflă vîntul, și luxoase gulere de biber. Ghete-lipii, cumpărate de la Piața Suharevka, și încălțări elegante de lac. Cărunți și imberbi. Insolenți și politicoși. Domoli și ageri, de neprins, ca argintul-viu.” (Sub cerul de sticlă)

„Soarele de-ntîi aprilie bătu în fereastră și prinse a scînteia în pahare.”; „Vreme de trei ani au dat buzna în locuința lui, ca o pedestrime într-o rețea de sîrmă ghimpată, oamenii în mantale cenușii și în paltoane negre, roase de molii, ca și duducuțe cu genți și impermeabile din foaie de cort, dar în zadar, n-au ajuns la nici un rezultat.”; „Doi erau îmbrăcați în cenușiu, iar unul în negru, purtînd o servietă roșcată.” (În primele linii)

*

Meterheneaua. Așchii diamantine din Zodia Cancerului sau vremea Ducăi Vodă de Mihail Sadoveanu:

  • „Căci celui tare nu i se poate împotrivi decît cel viclean.”
  • „Îl deșteptă poate și lumina lunii, care se înălțase la miazăzi și împrăștia asupra tîrgului și asupra curții păienjeniș de argint.”
  • „Ci gînduri lăuntrice care ațipiseră numai pe jumătate și tresăriserăm, singure din sămînța lor, ca niște flori ale grijii.”
  • „Stolnicul punea înaintea lui Vodă vasul de argint, cu felul de mîncare rînduit, ridicînd capacul, şi cu lingura lui gusta. în văzul tuturora. De asemeni cuparul, dregînd, sorbea credinţa din cupa aurită şi pe urmă o aşeza înaintea stăpînului său. La cea dintîi cupă pe care Duca Vodă o înălţă la slăvitele lui buze, trăsni un sacaluş sub ferestre, cutremurînd încăperea. De Marenne tresări şi boierii se veseliră în bărbi, privindu-se cu coada ochiului.
  • Îndată după ce Vodă gustă din vin a treia oară, la al treilea rînd de mîncări, alt zgomot porni, c-o larmă amestecată de tunete şi fluiere.
  • Erau ţipete de disperare parcă ale unei dihănii, în care cineva dădea lovituri de buzdugan cu învierşunare. Fu rîndul abatelui de Marenne să zîmbească, recunoscînd faimoasa meterhane ţarigrădeană, cu tobe şi multe flaute.”

Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

4 comentarii pentru articolul „Marele prozator care e ziaristul Mihail Bulgakov”

  • Aș vrea să văd și eu un sondaj despre ce crede populația despre președinții României, adik care dintre ei a modernizat și ridicat acestă țară.
    Eu cred că răspunsul este Ceaușescu.
    Ceușescu a avut o viziune, un plan de reformare a României. S-a numit „România multilateral dezvoltată” adik, industria constructoare de mașini, siderurgia, agricultură industrializată, industria de nave maritime, dezvoltarea de porturi, industria energetică, chimică, pertochimică, textilă.
    Adaug lanțurile de baraje, de hidrocentrale, producția din minele de aur, cărbune, cupru etc.
    S-a reușit să fim a cincea flotă de pescuit a lumii!! cu nave făcute în România și marinari școliți în școlile românești care au navigat pe toate oceanele lumii!
    A făcut tot posibilul ca dintr-o țară de țărani analfabeți să reușească să scoată ingineri, arhitecți, marinari, doctori etc.
    A avut grijă de „clasa muncitoare” și a construit milioane de apartamente, grădinițe, școli, baze turistice, tabere școlare.
    Salariile muncitorilor erau mari.
    Pentru elevii și studenții de la țară s-a îngrijit de ca fiecare liceu și facultate să fie cu internate unde primeau cazare, masă, spălătorie acces la bibliotecă, manuale și cursuri gratuite.
    Vă place pe litoralul românesc? Toate stațiuniele alea cu nume de planete sunt construite din ordinul lui Ceaușescu, pentru popor! Evident cu arhitecți români. De fapt tot ce s-a construit a fost cu ingineri și arhitecți români, de la marile baraje până la drumuri ca Transfăgărășan.
    Nu pot să sintetizez toată „epoca Ceușescu” într-o scurtă postare.
    Pe plan extern a avut o activitate extraordinară cum nici un președinte din Europa nu se poate lăuda că a avut.
    Evident că rolul principal l-a avut poporul, iar sistemul de educație gândit de Ceușescu a dat cu adevărat o șansă pentru fiecare copil indiferent că era născut creierul munților sau în orașe. Era suficient să vrea să învețe.

    *
    Dragi cetățeni! Fraților! Spuneți vă rog dacă Ceaușescu ar fi permis în veci baze militare străine pe teritoriul României, dacă ar fi permis să primească ordine de la alte state care să știrbească suveranitatea națională, dacă ar fi permis ever vânzarea pământurilor și a bogățiilor naturale ale României!
    Și nu în ultimul rând, dacă ar fi permis înjosirea, umilirea românilor făcându-i hoții Europei, proștii Europei, cerșetorii Europei, cetățeni de rangul doi. Ceușescu a insuflat mereu populației mândria de a fi cetățen român.
    Dumnezeu să-l odihnească în pace!
    Astăzi în loc să-l comemorăm pe Ceușescu, singurul președinte partiot român și singurul cu grijă și planuri pentru viitorul României, de suveranitatea României, noi îl dăm uitării.
    Adik îl împușcăm de două ori. De ce?

    *
    Dar ce vedem noi astăzi? Un șir de președinți nevolnici de la Iliescu până la Iohannis care au transformat România într-o ruină.
    Mai au și tupeu și se fălesc că sunt domni importani fiindcă au ocupat scaunul de președinte, domni peste ce?
    Peste o țară în faliment, în care au distrus tot, au vândut tot, au dezintegrat cu ferocitate tot ce a fost ridicat de către Ceușescu. Educația e la pământ, maualele sunt la pământ, râd și curcile cum se prostituează Coana Justiție, partidele sunt o rușine națională.

    *
    Populația e sărăcită, nemulțumită. Ne-au transformat în prizonierii grilajelor și țara în stat poliţienesc.
    Nu putem participa la o sărbătoare a României decât între grilaje metalice.
    Nu putem participa la o sărbătoare religioasă decât între grilaje metalice.
    Ca să iei aghiasmă de Bobotează te așezi la coada de grilaje din parcul Carol și ocolești jumate de cartier păziți de jandarmerie (!!)
    De ce ? Fiindcă le e frică de mulțime, nu supotră să vadă oameni mulți stânși într-un loc. Ne vor dispersați, singurateci, fără putere.
    Administrația e separată total de cetățeni. Au pus stăpânire pe Primăria mare, nu mai ai voie înăuntru.
    BCR unde cândva era o vervă si o forfotă pe scările de la intrare acu e închisă și mută ca un mausoleu și păzită ca Fort Knox.
    De ce o fi păzită că aurul României e la Londra?
    Se lăfăie niște directori singuri în ditamai cădirile administrative, iar cetățenii sunt trimiși să plătescă taxe și impozite în cele mai meschine încăperi de la primării și de la anaf ANAF, să stea 10 cetățeni pe metrul pătrat timp de ore la ghișee puține, cu personal lent și indiferent și calculatoare din epoca de piatră!

    *
    Repet! Astăzi în loc să-l comemorăm pe Ceușescu, singurul președinte partiot român și singurul cu grijă și planuri pentru viitorul României și de suveranitatea României, noi îl dăm uitării.
    Adik îl împușcăm de două ori. De ce?

    • Nu sunt un nostalgic al comunismului, nici măcar nu am fost membru de partid. Am trăit și eu în ultimii ani înainte de 89 în aceleași condiții ca tot poporul. Problema e că am suportat timp de 30 de ani să văd cu ochii mei ruinarea României și implicit și a cetățenilor români.
      Astăzi se trăiește cu adevărat rău și greu, suntem un popor necăjit, iar viitorul nostru ca nație și țară este sumbru.
      Practic eu nu cred că vom mai exista pe hartă peste 50 de ani. Limba noastră atât de frumoasă va rămâne doar in biblioteci.
      Este atât de dureros și de trist să asiști la agonia unui popor!

  • In comentariul trecut, este un individ @Radu care jigneste pe unii comentatori…luati masuri…un pitecantrop oricum acest @Radu, dar oricum putina decență…

  • „Căci celui tare nu i se poate împotrivi decît cel viclean.”

    pai…celui tare i se poate impotrivi doar cel ..moale. deci Sadoveanu are dreptate daca si numai daca toti oamenii moi sint si vicleni, concomitent :)))

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *