Liderii coaliției PSD-PNL au decis ca medicul Cătălin Cîrstoiu să fie candidat comun la Primăria București

Mareșalul Ion Antonescu: „Vreau să fac în faţa Catedralei din Chişinău un Osuar, pentru toţi eroii căzuţi în lupta pentru această provincie”

Stenograma Ședinței Consiliului de Miniștri din 17 septembrie 1941, ședință condusă de Mareșalul Ion Antonescu, întors de pre front, e un nou prilej de a reaminti ceea ce tot spun celor întîlniți pentru alte motive decît Istoria: ocupați cu Războiul Sfînt, am neglijat un domeniu în care Mareșalul a fost poate mai bun decît în cel al Conflagrației: administrarea țării. În ședință, Mareșalul pune în discuție proiecte de reconstrucție a Chișinăului de măreția celor asumate de Nicolae Ceaușescu pentru București, denunțate de nostalgici ai tîrgului oriental (din poze, desigur, pentru că în realitate și nostalgicii își doresc să umble printr-un București modern, european, și nu printr-o variantă de machetă a Istanbulului în partea sa de Bazar). În cazul Chișinăului, de exemplu, Mareșalul schițează Proiectul unei reconstrucții mărețe, pentru viitorime. Că acest Proiect n-a fost transpus în viață, deoarece peste doar un an vine Lovitura de destin numită Stalingrad e o altă poveste. Proiectul Mareșalului merită însă consemnat. La această primă ședință de după Trecerea Prutului condusă de Ion Antonescu sînt invitați general C. Voiculescu, guvernatorul militar al Basarabiei între 1 august 1941-aprilie 1943 și general Corneliu Calotescu, guvernatorul Bucovinei între 5 septembrie 1941 și 13 aprilie 1943. De reamintit că Mareșalul paria pe guvernatorii militari ai Basarabiei și Bucovinei, aproape impunîndu-i cu forța guvernului de la București, condus în absența sa de guralivul Mihai Antonescu. La ședință se discută cu prioritatea reconstrucția teritoriilor proaspăt recucerite. În prelungirea unei dări de seamă a lui Constantin Voiculescu despre refacerea Chișinăului, Ion Antonescu intervine prompt, în stilu-i specific:

Mareşal I. Antonescu: N-am terminat cu lucrările publice.
D-ta ai, cu dl ministru Buşilă, chestiunea refacerii oraşelor. Este o chestiune de ordin tehnic şi Serviciul Tehnic aparţine Ministerului Lucrărilor Publice. În al doilea rînd, ai pus chestiunea comunicaţiilor. (…)

Tîrgurile şi oraşele basarabene n-aveau un aspect românesc. Noi trebuie să le facem să apară acum ca oraşe româneşti. Din acest punct de vedere, întîi, trebuie să le dăm aer. Pînă acum ele n-aveau aer, cu toate că unele oraşe aveau străzi largi. De aceea, trebuie făcute pieţe largi. Să profităm de faptul că au fost distruse casele de acolo şi să facem comasări de proprietăţi şi să dăm spaţii mari fiecărui locuitor. Casele să se facă în stil moldovenesc, în afară de prăvălii şi de localurile autorităţilor, pentru care trebuie ca o comisiune tehnică, împreună cu arhitecţi specialişti şi cu toţi cei de resort din Ministerul Lucrărilor Publice să pornească o activitate de reconstrucţie.

Nu trebuie să alerge g-ralul Voiculescu în această privinţă. Prin urmare, să nu caute d-sa arhitecţii. Să se facă studiile necesare. Am dat indicaţii în această privinţă, pentru că vreau să fac în faţa Catedralei din Chişinău un Osuar, pentru toţi eroii căzuţi în lupta pentru această provincie. Lucrarea va fi făcută în faţa Catedralei, după un plan pentru care am dat numai indicaţiuni generale. N-am intrat în detalii, pentru că nu sînt artist şi nici n-am studii urbanistice. Trebuie să fie trimişi acolo urbaniştii şi arhitecţii specializaţi, care să soluţioneze această problemă.

Pe urmă trebuiesc soluţionate şi toate celelalte chestiuni care se pun în legătură cu aceste oraşe: apă, electricitate, instalarea de fabrici, grădini publice.
Toate acestea sînt o serie de probleme care trebuie să fie studiate amănunţit, după topografia locului şi după necesităţile actuale şi viitoare ale oraşului. (…)

Noi vom face o piaţă foarte mare în mijlocul oraşului, în jurul Catedralei, o piaţă enormă, deschizînd în felul acesta Catedralei o mare vedere înspre apă. În jurul acestei pieţe enorme, care va fi şi grădina publică, se vor face construcţii administrative şi, absolut, toate prăvăliile. Construcţiile acestea administrative trebuie astfel făcute încît la etajul II şi III să fie autorităţile, iar jos să fie prăvăliile, care să producă venituri. Celelalte case ale autorităţilor se strîng de la periferie în spatele acestor străzi largi şi spaţioase. Prin acest mijloc oraşul se va restrînge. (…)”

De remarcat, fie și la o simplă privire, ambiția marilor cosnstrucții, menite a da aer orașelor, semn al unei acute conștiințe a istoriei. Cine umblă la Geografie, precum Ion Antonescu și Nicolae Ceaușescu o face din credința că umblă la Istoriei, punînd-o să scrie despre marile prefaceri. Spre deosebire de Mihai Antonescu, mai degrabă moderator de dezbatere decît premier, Mareșalul nu angajează dialoguri cu miniștrii, nu-i consultă, nu supune viziunea sa ronțăielii lor. Așa cum se vede de aici el dă ordine. Ceilalți au venit pe lume numai pentru a-i îndeplini indicațiile.

Nu în ultimul rînd, momentul cu Planurile de reconstrucție a Chișinăului sporesc melancolia celor care înțeleg din Istorie că, la fel ca în viață, Omul propune, Dumnezeu dispune. În septembrie 1941 Mareșalul făcea planuri pe cel puțin un deceniu. Cei din jurul mesei erau convinși că ele se vor îndeplini. De unde să știe Mareșalul că peste un an Dumnezeu va pune la cale Lovitura de destin de la Stalingrad?!


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

11 comentarii pentru articolul „Mareșalul Ion Antonescu: „Vreau să fac în faţa Catedralei din Chişinău un Osuar, pentru toţi eroii căzuţi în lupta pentru această provincie””

  • Buna seara dle Cristoiu
    Sa traiti si sa fiti sanatos.Cu Ziua Tuturor Sfintilor
    Sa purcedem deci…
    Chiar nu va deranjam duminica da nu se Mai poate.
    Nu pot sa imi reprim uriasa admiratie fata de inteleapciunea Maiei Sandu.
    Thoamne cita genialitate…
    Ucrainei I au trebuit 31 de ani de migaloasa munca in a isi anula existenta.Ce I drept din 2004 de la maidanul nr 1 de la decretarea a doua potai hitleriste (Bandera &Suhevici)eroi nationali de la decretarea rusilor oameni tip untermensch si tirirea tarii spre NATO&UE procesul capata viteza.
    Dar sa nu fim tristi…Maia cea harnica (si inteleapta
    face fapte marete in putinul timp in care conduce .
    Ii depaseste in talenturi pe Ghimpu si pe Al de I am uitat numele.
    Si dinsa e impresionata de Antonescu in placut chip
    Si dinsa interzice veteranilor sa isi poarte steagurile,medaliile,uniformele…doar sint ocupanti, nespa?
    Si dinsa interzice acestor untermensch sa isi priveasca tv urile lor de stiri.
    Ooo …cita intelepciune…
    Nu trebuie insa sa ne intristam.
    Maia Mai poate face Inca muulte trebusoare bine.
    He he dinamica e in miscare.
    Sper ca nu ati uitat …miine e fara ulei.
    Deci …INAINTE au strigat cei doi…si au pornit o inapoi.

  • Majadahonda e aici!

  • „Cum umblă pe stradă 20 de milioane vîrîte de mine în vindecarea pisicii”
    -e de vazut cum umbla „medicus”……

  • Tabloul descris de dl.Cristoiu arata un dictator inconjurat de yes-men. Era normal sa il ingroape infatuarea si propriile greseli.Toti dictatorii patesc asa mai repede sau mai tarziu. Eu as face la statuia lui un pisoar.

  • D-le Cristoiu, URSS a iesit invingator datorita Vointei Divine. Ca acum Rusia Ortodoxa sa lupte cu Occidentul Satanic pedofil, LTGB si narcoman ucigator de tari si popoare. Cand Stalin a vazut ca Germania si celelalte tari participante la atacarea URSS nu pot fi opriti din inaintare lor, acesta a cerut ajutorul Patriarhului. Si acesta i-a spus ca mari icoane facatoare de minuni trebuie sa zboare deasupra URSS de la est spre vest Si asta s-a intamplat. Dupa survolul acestor icoane cu un sobor de preoti la bordul unui avion sovietic nemtii au inceput sa piarda si sa bata in retragere. Una din icoane a fost cea a Sfantului Nicolae. Rusia de astazi fiind aparate de Sfantul Bunul Dumnezeu in misiunea ei va iesi invingatoare in fata Occidentului. Nu va putea fi oprita de nimeni si nimic.

  • felul in care arata un oras e un efect, cauza sta in felul in care arata oamenii orasului.

    mai intai scoli!
    mai intai construiesti oameni, iar mai apoi…treaba lor ce fac ei cu ei insisi :))
    cui ii pasa cum arata coaja unei nuci, daca nuca e seaca?!:)))

    insa…cred ca e nevoie de ceva viziune pentru a rindui ‘scoli’, pentru ca geaba te invata ele sa cunosti, daca nu te ajuta sa te recunosti :))
    ___
    treaba unui Conducator e sa lucreze cu Antotimpurile, iar cea de capatai e sa se ingrijeasca cu…Soiul oamenilor care se vor naste in neamul pe care l conduce…inspre dincolo de generatii.
    ce sa le mai faci oamenilor dupa ce s-au nascut?!,
    grau ai insamantat, grau a rasarit!
    iar daca…habar n-ai ce ai insamantat,…habar n-ai ce ti-a rasare pe Ogor, prin Gradina:)))

    insa chiar culmea e ca tu sa insamantezi grau si sa astepti sa ti rasara rosii:)), sau sa nu te ingrijesti de Soiul semintelor, dar sa te astepti sa ti rasara chestii…de Soi:))))

    ( pe cine mai intereseaza, azi, care e Soiul insamantat in Gradina mare cit natia?! :)))
    se prea poate ca sa se fi si uitat faptul ca Soiul oamenilor care se nasc in neam e…mai intai insamantat!:)) )

    un Conducator nu Actioneaza, ce sa caute el pe ‘teritoriul’ asta?!:)))

    adica el Gradinareste Istoria Viitorului,
    Prezentul, deci si Istoria Trecutului, se! scrie singura, ca Efect al Istoriei Viitorului ( care si ea se scrie singurica, cu dorintele oamenilor:) )

    insa prin Soiul oamenilor, insamantat mai inainte ca acestia sa se nasca:))),
    se manifesta…vesnicia neamului, pentru ca ‘dorintele’ celor nascuti intr un neam sint fix cele care scrijelesc Viitorul Neamului, din generatie in generatie si dincolo de generatii.
    gradinarind dorinte gradinaresti neamul 🙂

    un Conducator lucreaza cu Datinile, Traditiile si Obiceiurile natiei, ele sint Seva, ele si doar ele Hranesc pina dincolo de generatii, pina dincolo de Timp
    ________
    maresalul Ion Antonescu o fi avut talentele lui, habar n-am, insa din textul gandului de azi rezulta ca nu prea avea stofa de Conducator:))),
    ca punea Caruta inaintea Boilor…,
    deci n-avea deloc, ce s-o mai lungesc:)))

    diferenta dintre un Conducator si un conducator e ca primul lucreaza cu Anotimpurile, Timpul fiind un Efect,
    iar celalalt cu Timpul, care ii e si Cauza,…pentru care tre purtata o lupta, nu-i asa?:))))
    in esenta un Conducator e un Gradinar :), insa in cazul lui Fructele se manifesta…mai degraba atunci cind el e plecat de mult de pe lumea asta:) :))

    un Conducator nu prea are dorinte:), nu prea are visuri , deci…practic nu prea ‘vrea’ :))) :))))

  • Nea Ioane, tot cu maskirovka ne tratezi . Ai reincalzit supa celor care au intocmit legile securitatii .
    Problema era prestatia lui Helvig din declaratia de presa , demonstratie de securism manipulator si de institutie in sine . De ce este militarizata ca in Rusia si Belarus ? De ce nu prezinta rapoarte anuale de activitate cum prevede legea ? Mutati discutia spre persoanele care au intocmit legile (proiectul) ca sa absolviti institutia . Maskirovka de manual .

  • Bună ziua ,Maestre Ion Cristoiu ! Mi-a plăcut întotdeauna personalitatea Mareșalului Iom Antonescu, una foarte complexă, foarte interesantă și vizionară ! Doar că ,în septembrie 1941 , cine se gândea la faptul că istoria îl va contrazice prin cursul ei liber , imprevizibil ? Totuși , țin să remarc că îmi place și mă impresionează spiritul organizatoric, administrativ, pe care îl avea și îl acorda celorlalți ,prin ședințele si ordinele sale , Mareșalul Ion Antonescu și sunt convinsă că dacă ar mai fi trăit ,Mareșalul Ion Antonescu ar fi contribuit sau prin viziunea lui
    ar fi ajutat la realizarea multor lucruri minunate în România ,unul dintre ele fiind modernizarea sistemului de urbanizare al localităților !Vă mulțumim pentru un editorial de excepție superb, Maestre !

  • Imi permit sa va trimit un articol „adevăruri deranjante despre Ucraina , care mi se pare foarte bun . https://www.cairn.info/revue-humanisme-2014-2-page-5.htm

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *