Agenția Internațională pentru Energie Atomică, îngrijorată că Israelul ar putea viza instalațiile nucleare iraniene

Marile privatizări – sursa marilor trădări

Toate marile privatizări din perioada 2002-2008 trebuie anchetate de DNA! Pentru că sunt foste unităţi economice din ţară care au dispărut în marele circ al schimbării. Este dramatic! Tot ceea ce mergea bine a fost reglat să meargă prost pentru a fi înstrăinat pe bani puţini. Unităţile profitabile au intrat în jobenul privatizării, de unde au ieşit la comandă biete schelete de speriat copiii. Economia naţională a intrat în comă şi nu s-a găsit nici până acum antidodul revenirii ei la viaţă.

În comunismul huiduit ne împiedicam de fabrici, şcoli, spitale, cămine culturale în care oamenii se simţeau utili, punându-şi în valoare fiecare la locul lui competenţele dobândite. Nu se plângea nimeni că nu are unde să-şi consume energia creatoare. Marele paradox este: trăind o epocă de aur, am reuşit să aruncăm pe apa sâmbetei numai fier vechi. Masiva privatizare, începută după 1999, a fostelor IAS-uri (Întreprinderile Agricole de Stat) a însemnat un la fel de mare furt din buzunarul ţăranului pus în situaţia de a rămâne fără mijloace de muncă după fărâmiţarea fostelor IAS-uri. S-au trezit ţăranii bogaţi în păduri şi păşuni şi lipiţi pământului în buzunare. Muncitori, tehnicieni, ingineri sau economiști, toţi au avut de suferit în urma închiderii acestor foste unităţi agricole de stat. Cine au fost marii beneficiari ai privatizărilor scandalos de agresive din agricultura românească? Companiile româneşti Alro şi Petrom au fost vândute. Un exemplu de privatizare nereuşită a fost cea a ARO Câmpulung din judeţul Argeş. Acum, totul este “în paragină”. Fabrica a fost demolată, iar maşinile ARO au devenit o simplă amintire. ARO Câmpulung era o fabrică mare din care au plecat sute de mii de vehicule în toată lumea. O fabrică în care munceau peste 15.000 de oameni.

Care a fost scopul privatizării prin distrugerea acestei fabrici cunoscute în toată lumea? Acum, foștii lucrători produc profit pe alte meridiane. Un alt exemplu este cel al companiei de distribuție a presei scrise. RODIPET a dispărut! Fosta societate de stat de distribuţie de presă scrisă s-a vândut în condiţii incerte unor străini. RODIPET a fost distrusă pentru că asigura distribuția presei locale în teritoriu, acoperind nevoia de știri necenzurate despre evenimente desfășurate pe plan local.

În prezent, în toată țara este un haos, adică cea mai nouă formă de normalitate impusă de cei care pretind că veghează asupra destinelor noastre. Cât va costa această lipsă de preocupare în promovarea presei locale, acolo unde îşi are rostul: pe masa cetăţeanului? Dacă tot pretindem că reformăm România, să începem cu propria noastră conștiință. Răspunde cineva pentru toate privatizările realizate în mod abuziv prin ignorarea interesului naţional?

(Text de Florenț Mocanu, jurnalist, director editor al ziarului regional „Gazeta Munteniei”)


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Un comentariu pentru articolul „Marile privatizări – sursa marilor trădări”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *