Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Martorii lui Iehova din statul Kerala, India. O credință discretă aruncată în vâltoarea unei tragedii

Cu doar circa 56 000 de credincioși, Martorii lui Iehova din India, sunt o minoritate religioasă atât de puțin numeroasă în peisajul multireligios și multicultural al țării încât pentru majoritatea celor 1,4 miliarde de locuitori aceștia sunt aproape invizibili.

Cei care știau de existența lor, aveau în minte imaginea unor grupuri de cinci sau șase persoane, cu zâmbetul pe buze, care băteau de la ușă la ușă pentru a le împărtăși celorlalți credința lor în Dumnezeu. Dar relativul anonimat al acestei mici comunități creștine a încetat brusc duminică, 29 octombrie 2023, în jurul orelor 9:40, când trei dispozitive artizanale au explodat unul după altul în Centrul Internațional de Conferințe Zamra din Kalamassery, o localitate situată în apropierea orașului portuar Kochi, din districtul Ernakulam, statul Kerala. Deflagrația a avut loc la câteva secunde după încheierea rugăciunii de deschidere a celei de-a treia zile a congresului regional al Martorilor lui Iehova, care în acest an are tema „Fiți răbdători!”.

La evenimentul religios erau prezente peste 2 200 de persoane, inclusiv invitați care nu erau Martori ai lui Iehova. Până la data de 7 noiembrie 2023, bilanțul victimelor include patru decese (trei femei adulte și o fetiță de 12 ani) și cel puțin 55 de răniți, dintre care la această dată 10 sunt încă internați la terapie intensivă. Reprezentantul de presă regional al Martorilor lui Iehova a declarat că alte trei persoane internate la terapie intensivă sunt în stare gravă.

Statul Kerala este situat în partea de sud-vest a Indiei și are o populație de peste 33 de milioane. Potrivit statisticilor, acesta este unul dintre statele cu cel mai mare indice de dezvoltare umană și cu cea mai mare rată de alfabetizare din India. Pe plan politic, statul este dominat de două alianțe, LDF (Frontul Democrat de Stânga) și UDF (Frontul Democrat Unit), care se succed cu regularitate la guvernare, fără ca vreuna să reușească să obțină două mandate succesive la guvernare. Publicația de știri și analize OutlookIndia.com, care deține prestigiosul premiu pentru „Excelență în jurnalism” al Institutului Internațional de Presă (IPI) cu sediul în Viena, susține că „Martorii lui Iehova s-au menținut separați de politica din Kerala [în timp ce] toate celelalte biserici din stat au un cuvânt greu de spus în politică și sunt suficient de puternice ca să negocieze atât cu LDF, cât și cu UDF”. Totodată, publicația afirmă că „această comunitate a rămas invizibilă în spațiul public … în timpul sărbătorilor festive din Kerala, inclusiv Onam, Bakrid și Crăciun, pe care oameni din diverse religii le celebrează împreună”.

În 1985, Statul Kerala a devenit centrul unei bătălii juridice istorice pentru drepturile omului și libertatea de exprimare. La 8 iulie, trei elevi dintr-o localitate a acestui stat au fost exmatriculați pe motiv că nu intonau imnul național în timpul ceremoniilor zilnice din școală, deși stăteau respectuos în picioare pe durata acestora. Tatăl celor trei elevi, profesor de engleză, a înaintat o petiție către Înalta Curte din Kerala, dar aceasta a respins-o, susținând poziția inspectoratului școlar. Cauza a fost înaintată Curții Supreme a Indiei care, la data de 11 august 1986, a adoptat o hotărâre istorică în favoarea respectării drepturilor fundamentale garantate de Constituția Indiei. În paragraful 17 al hotărârii, instanța a statuat că „dovada supremă a democrației autentice rezidă în capacitatea de a oferi chiar și unei minorități neînsemnate posibilitatea de a-și găsi identitatea în sfera prevederilor Constituției acelei țări.” Iar judecătorul Chinnappa Reddy, care a pronunțat hotărârea, a adăugat: „Părerile și reacțiile noastre personale nu au nicio relevanță. Dacă o convingere este respectată cu sinceritate și în baza conștiinței, ea intră sub incidența Articolului 25 [al Constituției Indiei].”

Probabil că în aceste momente tragice pentru una dintre minoritățile religioase din Statul Kerala toți factorii statali implicați, dar și opinia publică, ar trage foloase de pe urma analizării acestui caz celebru ce constituie un precedent pentru toleranță în India. Iar cuvintele judecătorului Chinnappa Reddy pe acest subiect ar trebui să răsune nu doar în mintea semenilor noștri din India, ci ale întregii omeniri: „Tradiția noastră predă toleranța; filozofia noastră predică toleranța; constituția noastră susține toleranța. Să nu o diluăm.”

Autoritățile medicale din statul Kerala fac tot ce le stă în putință pentru a ajuta victimele să facă față traumelor emoționale, inclusiv prin intermediul unor specialiști în sănătate mintală.

Joshua David, purtătorul de cuvânt al Martorilor lui Iehova din India, a declarat recent într-un interviu luat de jurnalista Anna Isaac, de la The News Minute, următoarele: „Suntem șocați, pentru că Martorii lui Iehova sunt cunoscuți drept persoane pașnice și ținem congrese în această țară de mai mult de 100 de ani, fără să fi trecut vreodată prin așa ceva. Suntem șocați! Dar prietenilor noștri din Kochi li se poartă de grijă; primesc îngrijire pastorală și ajutor pe plan mental, fizic, emoțional și chiar financiar. Facem tot ce putem ca să-i ajutăm.”

Martorii lui Iehova din întreaga lume suferă alături de colaboratorii lor din Kerala și se roagă pentru ei. În timpul unor astfel de tragedii, aceștia găsesc mângâiere în asigurarea din Sfintele Scripturi că „Dumnezeul oricărei mângâieri … ne mângâie în toate încercările noastre”. (A Doua Epistolă către Corinteni, capitolul 1, versetele 3 și 4)

Pentru mai multe informații despre Martorii lui Iehova, puteți consulta site-ul oficial, jw.org.

Departamentul de Informații Publice
Organizația Religioasă „Martorii lui Iehova”(+4) 0770 315 146, (+4) 0770 157 684
birouldeinformatiipublice.ro@jw.org
Strada Orzari 29-31, Sector 2, București, 021552
Web: https://www.jw.org/ro/stiri/jw/

 


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *