Vladimir Putin, în interviul acordat lui Tucker Carlson: ”Invadarea unei ţări NATO este un scenariu exclus”

Martorii lui Iehova și libertatea de întrunire

Organizația Religioasă „Martorii lui Iehova” este unul dintre cele 18 culte religioase din România care își desfășoară activitatea în conformitate cu Lega 489/2006 privind libertatea religioasă și regimul general al cultelor, precum și în conformitate cu propriul statut. Una dintre sărbătorile religioase ale Martorilor lui Iehova o constituie congresele anuale la care participă cu regularitate zeci de mii persoane.

Credința Martorilor lui Iehova se predică în România de peste 100 de ani, încă din 1911. În 1919, existau deja 1 700 de Martori ai lui Iehova în mai multe regiuni ale țării care țineau întruniri religioase săptămânale. La acestea s-au adăugat de-a lungul anilor și întruniri de mari dimensiuni, sau congrese, la care au participat zeci de mii de persoane.

Perioada interbelică. Printre primele congrese ținute de Martorii lui Iehova în România se numără cele din anii 1920. Unul dintre ele s-a desfășurat în Brebi, județul Sălaj, iar altul, în Ocna Dejului, județul Cluj. În ambele localități se putea ajunge ușor cu trenul, iar mulți Martori locali și asociați le-au oferit găzduire celor aproximativ 500 de Martori veniți din toate zonele țării.

După război. După cel de-al Doilea Război Mondial, în orașele Baia Mare, Cluj-Napoca, Târgu-Mureș și Ocna Mureș, s-au ținut alte congrese de mari proporții, la care au asistat sute de Martori și persoane interesate. O parte emoționantă a congresului ținut la Baia Mare în iunie 1945 a fost discursul dedicat unui moment deosebit din cadrul fiecărui program de congres al Martorilor lui Iehova: botezul. Această cuvântare s-a ținut la 10 km distanță de oraș, în grădina unui Martor. Cu acea ocazie, 118 persoane s-au botezat în râul Lăpuș.

În Târgu-Mureș, a fost închiriat un teatru cu o capacitate de 3 000 de locuri. Delegații la congres au început să sosească cu o zi înainte, cu trenul, cu trăsura, cu bicicleta sau chiar pe jos. Cu această ocazie, asistența a fost foarte numeroasă. S-au montat în afara teatrului două difuzoare pentru cei care nu au avut loc înăuntru. Acel program religios a fost ascultat și de vecini de la ferestrele caselor lor. La congres au fost invitate și diverse personalități, precum și autoritățile locale. Locurile rezervate pentru oficialități au fost ocupate în întregime.

În zilele de 28 și 29 septembrie 1946, Martorii lui Iehova au ținut primul lor congres național în România, la Arenele Romane din Bucuresti. Tema congresului a fost: „Săbiile transformate în fiare de plug”, făcându-se aluzie la cartea biblică Isaia, capitolul 2, versetul 4. Direcțiunea Căilor Ferate Române a fost de acord să pună la dispoziție un tren special pentru delegații la congres și chiar să reducă cu 50% costul biletului. Trenul a adus în capitală peste 1 000 de delegați din cele mai îndepărtate colțuri ale țării. Mulți purtau pancarte mari, stârnind curiozitatea oamenilor pe parcursul călătoriei.

Sâmbătă, 28 septembrie 1946, la prima sesiune a congresului, asistența a fost de 3 400 de persoane. Duminică după-amiază, la ultima sesiune a acestuia, dl. Martin Magyarosi, unul dintre organizatori, a spus: „Astăzi, la Paris se desfășoară Conferința pentru pace a Marilor Puteri. Aici, sunt 15 000 de persoane. Dacă vom căuta, nu vom găsi nici sabie, nici pistol la vreunul dintre Martorii lui Iehova prezenți aici. De ce? Pentru că noi am transformat deja săbiile în fiare de plug!”. Cu acea ocazie, au fost prezenți procurorul general al României, unul dintre secretarii ministrului de interne, mai mulți ofițeri și comisari de politie și un grup de preoți ortodocși.

Perioada comunistă. În timpul regimului comunist, în special pe parcursul anilor 1980, Martorii lui Iehova organizau, când era posibil, congrese în aer liber, la care participau mii de persoane. Cu o anumită ocazie, chiar în 1980, peste 3 000 de Martori ai lui Iehova din toată România s-au adunat în Negrești-Oaș, pentru un astfel de congres ținut clandestin.

După 1989. La 9 aprilie 1990, Organizația Religioasă „Martorii lui Iehova” și-a recăpătat statutul de cult religios și imediat s-au organizat congrese în întreaga țară. Două congrese din 1990 au fost aparte: cel de la Brașov și cel de la Cluj-Napoca. Acestea au avut tema „Limba curată”. Deși mulți Martori atunci au asistat pentru prima oară la un congres, asistența totală le cele două congrese a fost de peste 36 000 de persoane, dintre care 1 445 s-au botezat.

În 1996, Bucureștiul urma să găzduiască un congres internațional cu tema „Mesagerii păcii divine”. Din cauza situației dificile create de preoții ortodocși, autoritățile au reanalizat situația și nu au mai permis ca acest congres să aibă loc în capitală. Totuși, s-au închiriat două stadioane, unul în Brașov, și altul în Cluj-Napoca, unde s-au ținut congresele în perioada 19­-21 iulie. Ulterior, s-au organizat congrese de proporții mai mici în București și Baia Mare pentru cei care n-au reușit să meargă la precedentele congrese. În total au asistat 40 206 persoane și s-au botezat 1 679 de persoane.

În 2003, a fost construită în Negrești-Oaș prima sală de congrese a Martorilor lui Iehova din România, cu o capacitate de aproximativ 1 300 de locuri. Ce de-a doua sală de congrese a fost ridicată în 2009, la Turda, și are o capacitate totală de aproximativ 2 000 de locuri. Ambele au fost și continuă să fie folosite pentru congresele organizate de Martorii lui Iehova din acele regiuni ale țării.

În 2017, a avut loc un moment cu totul deosebit. La Cluj-Napoca, pe stadionul Cluj Arena, s-a ținut primul congres special din România la care au asistat și Martori de peste hotare. Tema congresului a fost „Să nu renunțăm”. În paralel, în alte 11 orașe din România s-a ținut acest congres și pentru Martorii din acele zone. Unele discursuri au fost transmise simultan din Cluj în toate celelalte locații. Asistența totală a fost de 46 296 de persoane, dintre care 2 000 delegați din șapte țări.

În timpul pandemiei. Pentru prima dată din 1990, Martorii lui Iehova au ținut în 2020 mult‑așteptatul lor congres în mediul online. Congregații, familii și invitați au urmărit online programul congresului pe parcursul lunilor iulie și august. În mod obișnuit, aceste congrese se desfășoară pe stadioane, în arene, în săli de conferință și în alte locații din lumea întreagă. Totuși, cele două principii biblice care au stat la baza deciziei Martorilor lui Iehova de a ține congresele online sunt respectul pentru sfințenia vieții și iubirea de aproapele. Dl. Ionuț Moraru, purtător de cuvânt al Martorilor lui Iehova, a spus: „[De când a început pandemia de coronavirus], am ținut [toate] întrunirile noastre online. Așadar, deși contează unde te afli din punct de vedere fizic, este important și cât de aproape te simți de Dumnezeu. Și chiar ne simțim mai apropiați acum unii de ceilalți”. Chiar și în aceste condiții, asistența totală a fost de 43 371 de persoane, iar 349 s-au botezat.

Congresul regional din vara aceasta se va ține tot online din respect pentru viață și pentru semeni. Tema lui este „Puternici datorită credinței”. Congresul va accentua că în pofida tuturor necazurilor din viață, având o credință puternică, putem face față oricărei greutăți. Programul va putea fi accesat online pe jw.org, la pagina Bibliotecă, de unde va putea fi urmărit gratuit, începând cu săptămâna 28 iunie 2021.

Prin amabilitatea Biroului de informații publice al Organizației Religioase „Martorii lui Iehova”

Informații de contact:
Biroul de Informații Publice
Organizația Religioasă „Martorii lui Iehova”
021 302 75 03, (+4) 0770 438 444
birouldeinformatiipublice.ro@jw.org
Strada Orzari 29-31, Sector 2, București, 021552
Web: https://www.jw.org/ro/stiri/jw/


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

10 comentarii pentru articolul „Martorii lui Iehova și libertatea de întrunire”

 • Mulțumesc pentru acest articol corect.Am participat
  începând din 1994 la toate aceste congrese constând în bucurie, iubire,instruire de calitate adevărate festinuri spirituale.

 • Într-o lume plină de prejudecăți și fanatism religios ați avut curajul și interesul pentru o religie pe care Biblia o numește cea adevărată.De fapt in Biblie în Revelația sau Apocalipsa după Ioan cum mai este numită, capitolul 3 versetul 14,Isus este numit Martorul fidel și adevărat .Și noi ca creștini ne străduim să-i fim martorii lui Iehova Dumnezeu și să imităm exemplul de credință și loialitate a lui Isus în viețile noastre.Vă mulțumim mult pentru articol și Iehova Dumnezeu să vă răsplătească!!!

 • Un articol scris cu mult profesionalism, felicitări!

 • Bună ziua,
  M-a impresionat mult articolul dumneavoastră dar aș vrea să ștergeți comentariul meu din data de 26 mai , în care s-au strecurat mai multegreșeli involuntare și să postați textul corectat:

  M-a impresionat mult articolul dumneavoastră și mă bucur mult când îmi amintesc de congresele din timpul interdicției. Îmi amintesc cu plăcere de congresul de la Negrești Oaș, care s-a ținut la stupină. Tot la fel îi mulțumim lui Iehova pentru cei peste 30 de ani de libertate în care ne-a permis să-i slujim lui Iehova în unitate cu familia mondială de frați și surori de pe întregul glob. Ne vom strădui în continuare să-i slujim marelui Creator Iehova , cât timp vom rămâne în țara celor vii. Psalmul 116:9

 • Mulțumesc domnule Cristoiu pentru acest articol! Dumnezeu al cărui nume este Iehova sa va răsplătească decizia și efortul depus pentru a vorbi despre Dumnezeu. Iehova Dumnezeu merita toată atenția, aprecierea și timpul nostru doar atât ne cere.

  • 🙂 Excelent articol! Felicitări dl.Cristoiu pentru profesionalismul, respectul, cercetările realizate și iubirea care transpare pentru Dumnezeu, oameni și adevăr. Articolul este ca un imn dedicat miracolului unității în credință!
   Felicitări și Martorilor lui Iehova pentru că s-au lăsat moderați în așa măsură pentru a fi binecuvântați de Dumnezeu Iubirii, Iehova, astfel iubirea a putut să radiaze atât la congrese cât și prin astfel de articole! Felicitări felicitări felictări!

 • Foarte frumos acest articol. Real. Am 53 de ani și am crescut într-o familie de Martori ai lui Iehova. Din cauza religiei mele încă din clasa întâi până la sfârșitul liceului am fost victima prejudecăților acestui regim. Am retrăit evenimentele descrise în articol și vă mulțumesc pentru că ați publicat o parte din istoria noastră.
  Felicitări întregii redacții!

 • Toată stima pentru acest articol care demontează prejudecățile celor care i-au considerat periculoși pe Martorii lui Iehova. Am suferit multe persecuții în vechiul regim dar după Revoluție foștii mei profesori care mi-au scăzut nota la purtare ( deși eram elevă de 10) pentru că nu am vrut să mă înscriu în UTC ( Uniunea tineretului comunist ) sau să particip la PTAP ( pregătirea tineretului pentru apărarea patriei) mi-au cerut scuze și nu le-am purtat pică…

 • Lăudat să fie iehova ,am trăit cu bucurie fiecare eveniment începînd din 1979.la congresul din Brașov 1996 am participat cu soțul și copilași mei.Am avut privilegiul să discut cu dr.care .ma îngrijea și s a exprimat cam asa : ce au cu voi ,ei nu se îngrijesc de starea spirituală a enoriașilor, cum se procedează la voi ,atîtea publicații.

 • Multumesc pentru acest articol. Am fost martora la aceste evenimente de dupa 1990. Eu nu le-am uitat, dar prin acest articol m-ati facut sa retraiesc sentimentele de emotie si bucurie !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *