CCR a anulat întregul proces electoral cu privire la alegerea președintelui României. Guvernul va stabili noua dată a alegerilor, iar procesul electoral va fi reluat în integralitate

Maximus. Am întâlnit și Români nesimțiți (I)

(Autor: Marius Niculescu)
Românii, în stadiul actual de dezvoltare urbană în care se află, au anumite însușiri prin care îi poți deosebi instantaneu de toți ceilalți oameni, fără riscul de a greși, indiferent cărei culturi sau civilizații creștine aparțin aceștia din urmă.
Una dintre aceste însușiri este că ei vor neapărat să pară ceea ce nu sunt în realitate.
În explozivul și impudicul roman al lui Eugen Șerbănescu: După-amiază cu o nimfomană pe vârful muntelui Parâng (2011), personajul principal, o superbă tânără avocată repatriată, cu o experiență de viață sexuală cosmopolită, deosebit de bogată afirmă: Românii preferă ca lumea să știe că s-au culcat cu un VIP, fără să se fi culcat ce ea în realitate, decât să se fi culcat cu ea în realitate, fără să știe nimeni…
Un semn patognomonic prin care îți poți da seama că te afli în România și nu în altă țară din Uniunea Europeană îl întâlnești în traficul din București, acolo unde se presupune că trăiesc, muncesc și gândesc unii dintre cei mai instruiți, cei mai deosebiți și cei mai buni dintre români.
Regina Maria, Regina-Soldat, prima regină din lume care a apărut pe coperta revistei Time, a cărei contribuție la înfăptuirea Marii Uniri este de necontestat, cea care a dat un exemplu tuturor prin dăruirea, curajul, prin lupta cu bolile care i-au decimat pe soldații români mai mult decât însuși războiul, prin viziunea și atitudinea de învingător pe care le-a demonstrat în timpul și imediat după încheierea marii conflagrații din 1914-1918, spunea despre cei pe care i-a iubit sincer până la sfârșit: Românii sunt frivoli, lipsiți de moralitate, nu au simțul datoriei, își schimbă des principiile; pentru ei nimeni și nimic nu e important!
Într-adevăr, pentru români nimic nu are importanță, legile, scrise sau nescrise, regulile de conduită, ca să nu vorbim de etica, de filozofia morală care ar trebui să călăuzească spre idealuri, spre țeluri mai înalte un popor vechi de peste 2000 de ani!
Unul dintre lucrurile care pentru Români nu are o prea mare importanță este Codul Rutier; acesta, în art. 35 stipulează că:
(1) Participanţii la trafic trebuie să aibă un comportament care să nu afecteze fluenţa şi siguranţa circulaţiei, să nu pună în pericol viaţa sau integritatea corporală a persoanelor….
În București nu există situația în care să poți schimba banda de circulație pe același sens de mers fără ca cel în fața căruia te bagi, regulamentar, după semnalizare-asigurare, să nu considere asta un afront personal, un afront la automobilul cu care a înlocuit carul cu boi, un afront la pantofii cu care a înlocuit opincile!
Dacă judecăm lucrurile în plan social, conduita morală este, întâi de toate, o așteptare pe care o avem de la ceilalți, mai ales dacă sunt figuri publice, și abia apoi…din partea noastră, adesea de ochii lumii. Ochiul privat al rațiunii publice tinde să împartă lumea în șmecheri și fraieri. (Cristian Iftode)
La ultima categorie eu aș adăuga o subcategorie, pe care o denumesc fraierii nesimțiți.
Contrar a ceea ce s-ar putea crede, șoferii care nu suportă ca altcineva să le ia fața, cei care accelerează disperați de fiecare dată până în momentul în care sunt pe punctul de a intra cu mașina în tine, pentru ca apoi să frâneze brusc, ostentativ, cei care fac aceste manevre periculoase doar ca să-ți arate cine sunt ei, faptul fiind deja consumat, nu sunt șmecherii, ci fraierii nesimțiți.
Aceștia preferă să facă toate aceste manevre dificile, ilegale, stressante chiar și pentru ei, doar ca să creadă ceilalți că sunt puternici, că sunt lei și nu miei, că sunt șmecheri și nu fraieri, că sunt orice altceva în afară de ce sunt cu adevărat: niște fraieri nesimțiți!
Nesimțirea de care dau dovadă are la bază sentimentul că pot face ce vor, pentru că sunt stăpâni în țara lor; această siguranță îi părăsește însă brusc odată ce trec granițele României, unde nici măcar nu ar îndrăzni să gândească să se comporte așa!
Spre deosebire aceștia, șmecherii se comportă într-un mod civilizat; ei îți permit să schimbi banda de mers dacă o faci regulamentar fără să claxoneze, fără să accelereze, chiar își reduc viteza pentru a te putea încadra acolo unde ai nevoie să te deplasezi. Ei nu au nimic de demonstrat, a lăsa pe cineva să meargă acolo unde dorește nu reprezintă pentru ei o provocare.
Șmecherii sunt cei care se bagă în fața celorlalți nu neapărat pentru că au nevoie, ci pentru că pot: pentru că au tupeu, au curaj, au încredere în ei, au mașini bune, puternice, le place riscul, sunt inventivi, abili, creativi. Dar nu ei fac obiectul acestei discuții.
Eu cred că o mare parte dintre aceste însușiri negative ale concetățenilor noștri, care se transmit epigenetic trans- și intergenerațional, ar fi fost demult date uitării dacă, și numai dacă, Românii ar fi capabili să pedepsească!
Dacă Românii ar fi capabili ca, după ce au instruit și au educat, să pedepsească aspru!
Dacă l-am fi ascultat cu mai mare atenție pe Constantin Bacalbașa (1856-1935), care spunea, încă din secolul trecut, despre patria noastră, România:
Nu cunosc o a doua țară pe lume în care virtuțile cetățenești să fie mai puțin răsplătite și vinovățiile mai puțin pedepsite …
Am întâlnit și Români nesimțiți…
Post scriptum:
Cu un miliard de dolari, cât costă un sistem de apărare antiaeriană Patriot, pe care conducători efemeri ai patriei noastre se gândesc să-l doneze Ucrainei, s-ar putea construi două mari spitale regionale ultramoderne, de care cred că România are o extraordinară nevoie…
Acta este fabula, plaudite!

Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Un comentariu pentru articolul „Maximus. Am întâlnit și Români nesimțiți (I)”

  • Bun găsit! Mai nou, orice profesor de fizică poate deveni șef al NATO dacă „știe” engleză americană pe bani mulți;atunci de ce ne mai miră fazele bizonilor din trafic? Sunt consecința României Educate. Tare aș vrea să văd Puterea de azi la coșul de gunoi al Istoriei după 9 iunie 2024 Cei care vor veni, trebuie să se lupte să recupereze tot ce a pierdut România în 35 de ani…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *