Liderii coaliției PSD-PNL au decis ca medicul Cătălin Cîrstoiu să fie candidat comun la Primăria București

Mesaj alarmant de la Bruxelles: Suntem într-o situaţie critică!

Comisarul pentru Coeziune şi Reforme Elisa Ferreira a criticat modul în care statele puternice acaparează sume impresionante de bani, pe care-i dau drept ajutoare de stat companiilor din țările lor.

Ea a spus luni, la o întâlnire cu jurnaliștii, că nu deciziile care au permis acordarea de ajutoare de stat sunt discutabile, fiind fără îndoială necesare, însă pledează pentru restabilirea echilibrului.

„Ajutoare de stat în valoare de aproximativ 2.000 de miliarde de euro au fost aprobate, iar jumătate din aceste sume au fost alocate de guvernul german pentru a-şi ajuta companiile naţionale. Atunci când aceste companii concurează pe piaţa internă, ele beneficiază de un avantaj total comparativ cu altele”, a comentat Elisa Ferreira, citată de Radio România Internațional.

Potrivit oficialului european, valoarea totală a ajutoarelor acordate de cele mai puternice state membre pentru companiile lor este echivalentă cu Produsul Intern Brut cumulat al aproximativ 16 state membre. „Trebuie remediată o situaţie complet dezechilibrată care permite anumitor companii să preia controlul şi să achiziţioneze altele care au devenit foarte slabe sau sunt în insolvenţă. Suntem într-o situaţie critică” , a  spus Ferreira.

Comisarul european a explicat că este foarte periculos dacă se ajunge ca jumătate din Uniunea Europeană să fie în recesiune pentru că „nici piaţa internă şi nici euro nu pot funcţiona”.

Comisia Europeană urmează să prezinte, peste două zile, un plan de relansare economică, bazat pe bugetul 2021-2027 şi dotat cu o capacitate de împrumut. Valoarea bugetului multianual, capacitatea de împrumut, destinaţia fondurilor şi rambursarea lor fac, în prezent, obiectul negocierilor între cele 27 de state membre şi va trebui să se ajungă la unanimitate.

Franţa şi Germania au pledat pentru un fond de redresare în valoare de 500 de miliarde de euro, constituit prin emiterea de datorie comună prin împrumuturi atrase de pe pieţele financiare de către Comisia Europeană, în numele Uniunii. Banii ar urma să fie alocaţi sub formă de finanţări de programe de la bugetul comunitar şi de ajutoare pentru sectoarele de activitate şi pentru statele membre cele mai afectate de criza coronavirusului. În replică, Austria şi alte trei state state membre, care pledează pentru politici bugetare riguroase şi se împotrivesc emiterii de datorie comună, lucrează în prezent la o alternativă faţă de propunerea de mutualizare a datoriilor avansată de Franţa şi Germania.

Aceste informații au fost oferite în emisiunea „Europa la zi”, rubrică Euranet Plus de la RRI.