Campania electorală pentru alegerile locale şi europarlamentare din data de 9 iunie începe vineri,10 mai, şi se încheie în 8 iunie. Campania în audiovizual se va încheia în 7 iunie

Mihai Antonescu, un geniu al Propagandei antisovietice?

Datele de Istorie spun:
Mihai Antonescu, născut în comuna Nucet, pe 8 noiembrie 1904, mort la 1 iunie 1946, împușcat în Valea Piersicilor, Jilava, a fost între anii 1941-1944, ministru al Propagandei Naționale, ministru al Afacerilor Străine, vicepreședinte al Consiliului de Miniștri și, în absența Mareșalului Ion Antonescu, președinte ad-interim al Consiliului de Miniștri.

Atît Mioara Anton, în Propagandă şi război (Editura Tritonic, 2007), cît şi Călin Hentea, în Enciclopedia propagandei româneşti (Editura Adevărul, 2012), văd în Mihai Antonescu pe unul dintre cei mai însemnaţi propagandişti din Istoria României.

Călin Hentea nu şovăie să proclame:

„Nici o istorie a propagandei româneşti nu poate fi scrisă fără menţionarea contribuţiei în domeniu a lui Mihai Antonescu. Fără a avea geniul inovator al lui Goebbels, dar beneficiind de o formaţie intelectuală superioară, conexă domeniului (doctorat şi docenţă în Dreptul internaţional public), «Antonescu cel mic» a fost deopotrivă strategul şi tehnicianul român care a condus propaganda românească într-o perioadă extrem de dificilă şi riscantă în istoria statului român“.

Deşi n-o spune în cîteva rînduri, precum Călin Hentea, Mioara Anton afirmă acest adevăr consacrîndu-i o întreagă carte.
Concluziile celor două cărți mă fac să mă întreb:
De ce a fost condamnat la moarte Mihai Antonescu?

Ca să găsesc răspunsul, iau Actul de acuzare de la Proces, în volumul I din Procesul Mareşalului Antonescu. Documente, ediție prefațată și îngrijită de Marcel- Dumitru Ciucă, pentru Europa Nova.
Surpriză totală!
Din cele cinci pagini dedicate Acuzării lui Mihai Antonescu, doar şase rînduri (şase!) se referă la Propagandist:

„În calitate de ministru al Propagandei, precum şi în celelalte calităţi ce avea, el a otrăvit ţara cu discursurile sale de apologiere a nazismului şi a urii şovine pe care le-a tipărit în nenumărate volume. Tot în această calitate, el subvenţionează întreaga presă fascistă din ţară, pregătind prin minciuni şi ură criminală războiul de cotropire şi jaf (vezi vol. În serviciul ţării, vezi normativul Ministerului Propagandei pentru presa subvenţionată)“.

De ce oare comuniştii nu fac caz de propagandistul Mihai Antonescu măcar la Proces, unde se caută motive pentru condamnarea la moarte?
Un prim răspuns l-ar da nota de publicitate a Documentului. S-a socotit, desigur, că masele populare, mai mult sau mai puţin alfabetizate, nu vor înţelege mare lucru dacă Acuzarea s-ar concentra pe acuzaţia de propagandist.

În al doilea rînd, Propaganda angajată de Mihai Antonescu se desfăşurase pe frontul de Est, în războiul cu sovieticii.
A-l acuza de Propagandă însemna să recunoşti eficienţa Propagandei împotriva Armatei Roșii și a mărețelor realizări din URSS.
Or, teza sovieticilor era că această propagandă n-a influenţat nici cu o boare sentimentele antigermane şi antifasciste ale marii majorităţi a soldaţilor români.
Asta nu înseamnă că Mihai Antonescu n-a fost condamnat la moarte, chiar dacă Actul de acuzare n-o spune, tocmai pentru ipostaza sa de maestru al propagandei antisovietice.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

6 comentarii pentru articolul „Mihai Antonescu, un geniu al Propagandei antisovietice?”

 • O lume ideala, de vis, in care fiecare om sa fie fericit, implinit, iubit…. nu poate fi decat o lume riguros organizata de soacre.

 • Maestre la faptul că nimeni nu se revoltă la nebunia cu parcările eu v-am mai spus că bărbații români
  nu mai reacționează la nici un stimul. Se supun orbește. Sunt castrați.
  Nu mai iau atitudine indiferent ce vine peste ei și peste familiile lor. Nu iau in seamă facturile, inflația.
  Păi când vezi că se apropie foamea, frigul și șomajul tu să stai inert de parcă nu ai nici o grijă față de familie, de copii, de bătrânii și bolnavii din casă, păi asta ce înseamnă?
  Bleah, unde am ajuns! Asta pentru o mână de politicieni complet nebuni.
  *
  Hahaa ha, deci PSD a comandat un sondaj lui Pieleanu ca să spună ce voi ei să audă?
  Oricum eu nu cred că PNL și PSD au fiecare peste 20%.
  Nu are cum când cea mai ieftină pâine, aia de 1 leu a ajuns 3 lei.

  • E presa terminata de corupta, de asta nu afli nimic de nicaieri despre nemultumirea oamenilor simpli care sunt cocosati cu tot felul de taxe care le complica subzistenta si asa mizerabila in Romania.

  • @Adriana
   ” bărbații români nu mai reacționează la nici un stimul. Se supun orbește. Sunt castrați.” barbatii in general.asta si-au dorit femeile.matriarhat.o societate emasculata.ma exprim frumos.sunt atatea cuvinte…despre acest „fenomen”…ce sa spun…”ai grija ce iti doresti”…concubinaj notoriu…contract prenuptial…conventie civila…certificat de casatorie…partaj succesoral…pensie alimentara…pretentii…acum…nu sunt chiar toti barbatii idioti…si nici unele femei…s-au izolat de o societate in care nu au ce cauta…nu se regasesc…familie…ce e aia…Impartirea la 1 Nu Da Rest…Eu Si Cu Mine…I’m So Evil I Even Don’t Trust In Myself…Din Astea…
   Zona0-10 lei pe oră Zona1-5 lei pe oră Zona2-2,5 lei pe oră.bucuresti.benzina,motorina:ieftine.cand vor fi 50 lei cu a zis becali mai discutam.
   Toate Bune!!!

  • @Adriana
   Deocamdata e ieftina paine 1Euro=10 lei=O Paine
   BNR a majorat dobânda cheie cu 75 de puncte de bază, la 5,50%, sub așteptările unor analiști

 • Un loc de parcare la bulevard, in Bucuresti, 150 lei pe luna din care 50 lei in intervalul de noapte si 100 le in intervalul de zi (ca nu poti sa te sui cu masina in copac) sau sa te duci sa parchezi pe langa locul de munca.
  Vad ca e ok, sa platesti 1800 lei pe an sa parchezii la bulevard, nimeni nu se agita.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *