Agenția Internațională pentru Energie Atomică, îngrijorată că Israelul ar putea viza instalațiile nucleare iraniene

Mihail Gorbaciov și Boris Elțîn s-au bătut pentru Putere atît de tare încît au dărâmat Uniunea Sovietică

Memoriile lui Mihail Gorbaciov, ultima parte a acestora, ca să fiu mai precis, deoarece m-am apucat de lectura lor după moartea fostului lider sovietic, pe cale de a fi faraonizat de Occident, cel care l-a tras pe sfoară pentru a cîștiga Răboiul Rece, mă conving de adevărul Tezei potrivit căreia Istoria își face drum prin intermediul oamenilor. Marxismul a ținut să ne încredințeze că legile și nu oamenii sînt cei care fac Istoria. Pînă la un punct axioma Legității întîmplărilor din Istorie merită luată în seamă. Pînă la un punct, adică pînă acolo unde Marxismul folosește axioma pentru a ne dovedi că Istoria urcă spre comunism. Urcă, nu e o figură de stil. Imaginea Istoriei, așa cum mi s-a întipărit pentru toată viața în minte, e cea a urcușului, a înaintării către ceva superior etapelor de pînă atunci. Sclavagismul era văzut ca inferior Feudalismului, Capitalismul ca superior Feudalismului, Socialismul, mai sus de Capitalism și firește, în vîrf, încă neatins Comunismul. Culmea e că imaginea Istoriei care urcă de la o epocă la alta, fără a ajunge la Socialism, atingînd vîrful prin Capitalism, e sugerată, dacă nu chiar susținută și de Occident. Economia de piață și Democrația sînt văzute ca regimuri superioare tuturor regimurilor din Istorie. O dată ajunsă la Democrația de tip occidental, Istoria împietrește. De aici pretenția Occidentului de a impune, de cele mai multe ori cu forța, Democrația și economia de piață, făurite în Vest de a lungul a decenii, în doar cîteva luni țărilor Lumii care nu-și dau seama că urmau să ajungă în creștetul Istoriei.

Eu cred însă că, da, Istoria are un drum al ei, dar care nu e neapărat un suiș, poate fi un drum de șeș, pe care ea și-l croiește prin oameni. Ca orice drum, cel al Istoriei, are răspîntii, răscruci, de unde o poate lua în mai multe direcții diferite. Opțiunea de a o lua într-o direcție e determinată exclusiv de oamenii mari, deseori providențiali, sau mai precis de firea umană, care nu se supune logicii, raționalului.

De ce s-a prăbușit Uniunea Sovietică?
Pentru că legitățile Istoriei o cereau.

Dar atunci de ce nu s-a prăbușit China, o altă țară comunist sau Coreea de Nord sau Cuba?
Pentru că Uniunea Sovietică a pus Istoriei la dispoziție oamenii prin care Istoria a luat-o pe un anume drum.

Mihail Gorbaciov n-a început Perestroika de dragul rușilor și cu atît mai puțin de dragul Istoriei.
Ajuns la putere, el a vrut să-și consolideze puterea. Și cel mai bun mijloc era eliminarea concurenților în numele Reformei, așa cum Hrușciov și-a eliminat adversarii în numele destalinizării.

La fel a procedat și cu liderii din Est.
Honecker, Jivkov au fost schimbați, pentru că Gorbaciov a ținut să-și pună oamenii săi, în numele Perestroikăi.

Șeful Rusiei era Boris Elțîn. Boris Elțîn voia să fie el șef și nu Gorbaciov. Ca să ajungă președintele URSS era mai greu. Mai ușor a fost să-l scoată din joc pe Gorbaciov destrămînd Uniunea Sovietică. Gorbaciov nu avea cum să fie șeful unei inexistențe. Prin destrămarea URSS Boris Elțîn a devenit șeful țării care moștenea URSS.

Intriga a fost țesută împreună cu Leonid Kravciuk de la ucraineni și Anatoli Șușkevici de la belaruși. Kravciuk era șeful Ucrainei încă din 1990. Da, dar ca și Elțîn, nu era un șef absolut, deoarece la Moscova era șef Gorbaciov. Și atunci a complotat pentru destrămarea URSS. Pentru înlăturarea lui Gorbaciov prin spulberarea instituției pe care o conducea. La fel a procedat și Anatoli Șușkevici.

De precizat:
Nu susțin că acțiunea celor trei a fost bună sau rea.
Susțin că interesele au ținut de lupta pentru putere și nu de lupta pentru independența țărilor lor.
Că interesele personale ale politicienilor poate coincide sau nu cu interesul național e o altă poveste.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

3 comentarii pentru articolul „Mihail Gorbaciov și Boris Elțîn s-au bătut pentru Putere atît de tare încît au dărâmat Uniunea Sovietică”

  • Nu s-au bătut suficient. Era loc și de mai bine.

  • Domnule Cristoiu, daca va lasati inselat ca rusii vor iesi din Ucraina ACUM…nu cunoasteti spiritul rus! In prag de iarna sa iasa cu capul plecat pentru SLAVA UKRAINA? AMARNICA INSELARE…Abia acum urmeaza batalia de pe Don…O sa vedeti…Maimutoiul Zelenski si-a distrus tara si poporul pentru un rol de idiot util…o sa vedeti ce nu va puteti inchipui…

  • E un punct de vedere. Eu, la 30 de ani de la acele evenimente tot nu inteleg cum de a acceptat Gorbaciov sa dea vrabia din mana pentru cioara de pe gard. Nu inteleg si pace. Rusii de rand nu au privit cu ochi buni acea tradare iar razboiul din Ucraina are radacini istorice.
    Se zice ca lumea nu era suficient de pregatita tehnologic pentru o forma de comunism si mai trebuuiau sa treaca niste ani pentru a se implementa cu adevarat comunismul. Probabil ca acum e momentul potrivit – tehnologia e pe culmi, lumea e in criza, cei de la Davos o coc de mult sa propuna un alt model de societate.
    Poate ca e momentul sa nu ne mai ascundem dupa deget.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *