Liderii coaliției PSD-PNL au decis ca medicul Cătălin Cîrstoiu să fie candidat comun la Primăria București

Mineriada Generalilor pentru ca Mareșalul Klaus Iohannis să cîștige cu un scor de Nicolae Ceaușescu

Duminică, 10 decembrie 2019, va avea loc primul tur al prezidențialelor din 2019.
În postdecembrism, prezidențialele s-au deosebit prin existența unei atmosfere aparte. Întrecere între oameni și nu între partide, prezidențiabilele stîrnesc mult mai mult interes, ba chiar și mult mai multă patimă, decît locale sau parlamentarele. Pentru democrația dintr-o țară ca România, aflată în primii ani de exercițiu al acestui regim, vechi de peste un secol, prezidențialele, mai ales în faza primului tur, sînt un necesar prilej de apropiere de politică și a celor de regulă indiferenți față de acest domeniu. Confruntările publice dintre candidați, dezbaterile despre funcția de președinte, dezvăluirile din presă despre toți candidații, ivirea pe scena publică a politicii a unor nume noi sau a unor nume pînă atunci ținute în plan secund, fac din prezidențiale un moment de maximă tensiune publică. Apropierea primului tur sporește ațîțarea.

La cîteva zile de la primul tur, atmosfera publică pregătește Marele Eveniment.
Mai sînt doar două zile pînă la primul tur.
Un ziarist străin, venit pe meleagurile noastre pentru a scrie despre acest Mare eveniment în viața unei țări democratice, ar rămîne descumpănit. Nimic din atmosfera întîlnită de el la cîteva zile pînă la primul tur în orice țară din lume, inclusiv în Afganistan sau în Caraibe, nu se deosebește atmosfera de la noi. Mulți români se întreabă dacă se mai ține primul tur. Absența unei atmosfere de campanie electorală, dar mai ales a unei atmosfere care să anunțe primul tur e o constatare a întregii prese.

Despre absența atmosferei de campanie am mai scris. Am avertizat că această realitate premieră în postdecembrism e o crimă împotriva democrației.
Spre deosebire de alți confrați, eu însă am încercat și încerc să caut și cauza acestei aberații.
Cînd vine vorba de explicarea absenței, multă lume invocă absența confruntărilor între candidați.
Timid, deoarece prezidențialele din 2019 se definesc prin apariția unui Cartel de Presă pus în slujba unui singur candidat, Klaus Iohannis, Presa explică absența confruntărilor prin refuzul președintelui în exercițiu de a se angaja în confruntări cu alți candidați. Numai că refuzul lui Klaus Iohannis, ca și evitarea oricărui contact cu spații nesecurizate, pentru a evita neprevăzutul, pot fi condamnate doar moral. Din punct de vedere constituțional ele sînt corecte. Fiecare candidat are dreptul la o strategie proprie. Dacă un candidat consideră că implicarea în bătălia electorală i-ar micșora șansele de a intra în turul al doilea, are dreptul să nu facă nimic. E firesc așadar ca Klaus Iohannis să se manifeste cît mai puțin în bătălia electorală.
Nefiresc, criminal din punct de vedere democratic e altceva.
Că absența atmosferei nu e urmarea unor strategii electorale ale candidaților și cu atît mai puțin a depărtării românilor de politică.
Absența atmosferei e rezultatul unei ample Operațiuni puse la cale de instituțiile de forță în favoarea unuia dintre candidați – Președintele în exercițiu.
Prin această Operațiune lui Klaus Iohannis i s-au creat condițiile de a se păstra în ipostaza de portret cu natură moartă pe peretele Campaniei electorale.
Klaus Iohannis e o persoană lipsită de orice har politic sau, mai precis, de notele de har politic cerute de lumea de azi.

Lumea de azi – așa cum se vede în toate țările cu democrații consolidate, ba chiar și în țări dictatoriale – Rusia, Turcia – cere politicianului un permanent contact public cu Poporul. Internetul, rețelele sociale, telefonul mobil pe post de aparat foto au impus politicianul – om ca toți oamenii, aflat în mijlocul Poporului, dînd seamă Poporului de tot ceea ce face. Politicianul lumii de azi stă la sfat, dacă nu chiar la taclale cu Poporul, iese în public fără cravată, dar mai ales consideră, prin prestația sa normală, că e un simplu funcționar în serviciul public. S-a dus demult tipul politicianului solemn și țeapăn ca o statuie ecvestră, închis în palat, refuzînd contactul cu Plebea, pe care o disprețuiește, ținut de Garda Pretoriană departe de Popor. Din nenorocire pentru România, un astfel de politician, amintind de un dinozaur rămas într-o lume a agilității, e Klaus Iohannis. Într-o altă țară, el ar fi dispărut de mult de pe scena politică. Spun, din nefericire, deoarece pentru păstrarea lui pe scena politică și nu oricum, ci în postura de președinte al României, instituțiile de forță au călcat în picioare Constituția, Democrația, statul de drept.
Într-un cuvînt au desfășurat o nouă Mineriadă.

În 2014, Sistemul trecut de partea lui Klaus Iohannis a creat prin diversiuni, prin abuzuri, prin folosirea ilegală a Binomului SRI-DNA condițiile pentru ca Klaus Iohannis să cîștige alegerile fără a se implica o clipă în bătălia electorală. Dacă s-ar fi implicat, dacă ar fi fost tratat la fel ca toți ceilalți candidați nu numai că n-ar fi cîștigat scrutinul, dar n-ar fi intrat nici în turul al doilea.

La alegerile din 2019 toată lumea era convinsă că această manevră nu se va putea repeta.
După cinci ani de mandat în care a deșertificat funcția de președinte, Klaus Iohannis părea că nu va mai putea fi din nou portretul cu natură moartă din 2014, prapurele plimbat prin București doar pentru a fi văzut.

Generalii din instituțiile de forță, constituiți în Camarila cu epoleți de la Cotroceni, s-au trezit în fața unei misiuni dificile:
De a-l face din nou cîștigător pe Klaus Iohannis în condițiile în care ieșirea în public, dar mai ales abordarea fără menajamente a președintelui nu mai putea fi evitată.
Situația a devenit dramatică în clipa în care instituțiilor de forță, conduse de SRI și SIE, li s-a spus de către Klaus Iohannis alte două condiții în care vrea să obțină un al doilea mandat:

  1. Să se consume cît mai puțin în campanie.
  2. Să obțină un scor de Nicolae Ceaușescu.

Aceste două condiții, impuse de Klaus Iohannis, au pus instituțiile de forță în stare de alarmă. Klaus Iohannis a fost în postdecembrism președintele cel mai pe placul generalilor. În schimbul îndeplinirii unor hachițe, generalii au făcut ce-au vrut în mandatul său. Au condus practic țara, dar mai ales s-au îmbogățit. Prin urmare, obținerea de către Klaus Iohannis a unui al doilea mandat și nu oricum – ci fără să facă nimic și la un scor de Nicolae Ceaușescu – au obligat instituțiile de forță să renunțe la operațiunile subtile, menite a păstra aparențele de corectitudine a campaniei și a acționa cu brutalitate, sfidînd fățiș Constituția. În perioada de campanie pentru primul tur, instituțiile de forță, în frunte cu SRI și SIE, au regizat diversiuni incredibile, multe dintre ele sfidătoare, pentru c-au fost făcute la vedere, folosind bocancii și nu inteligența. Impresia de pus cu mîna dinadins, pentru că așa vor mușchii noștri a fost evidentă. Aceste diversiuni – pe care nu trebuie să le mai trec în revistă, au vizat:

  • a) Crearea condițiilor ca președintele Klaus Iohannis să nu fie obligat să se implice în campanie. Orice implicare ar fi dezvăluit lipsa de har politic în lumea de azi, înțepenirea în postura de Monarh, dar mai ales ar fi reamintit că timp de cinci ani Klaus Iohannis n-a făcut nimic altceva decît să consume privilegiile de lux ale funcției de președitne. Urmare a acestor diversiuni – căderea Guvernului Dăncilă și trecerea prin Parlament a Guvernului minoritar Ludovic Orban, afacerii filmulețul de la Colectiv și mai nou dramatizării situației lăsate de Guvernul PSD – campania electorală a fost împinsă în plan secund pentru a lăsa locul unor evenimente fără nici o legătură cu prezidențialele.
    O asemenea deturnare n-ar fi fost posibilă dacă sub autoritatea generalilor nu s-ar fi constituit un Cartel de presă care s-a străduit din răsputeri să se ocupe de orice altceva decît de campanie.
  • b) Blocarea accesului în turul al doilea a candidaților în stare să-i dea bătăi de cap lui Klaus Iohannis.
    Principala țintă a acestei comenzi îndeplinite de sistem a fost Dan Barna.

Am urmărit ca ziarist toate prezidențialele postdecembriste. N-am întîlnit pînă la prezidențialele din 2019 o concentrare atît de vizibilă, atît de primitivă, de sfidătoare a diversiunilor puse la cale de instituțiile de forță pe lichidarea unui candidat. Inutil să trec în revistă toate diversiunile prin care s-a urmărit scoaterea din joc a lui Dan Barna. Țin însă neapărat să precizez că Operațiunea Lichidarea lui Dan Barna a vizat nu numai scoatarea candidatului USR din turul al doilea, dar și deplasarea voturilor de Dreapta de la Dan Barna la Klaus Iohannis. Asta atît pentru a nu-i da bătăi de cap lui Klaus Iohannis, în turul al doilea, dar și pentru a-i asigura un scor de Nicolae Ceaușescu.

Mulți limitează Operațiunea Sugrumarea lui Dan Barna doar la afacerea Rise Project.
În realitate au fost mult mai multe diversiuni:
De la campania sălbatică dusă de Cartelul de Presă împotriva candidatului USR pînă la apariția sondajelor prin care Dan Barna e arătat ca perdant.
Un alt candidat luat în vizor a fost Mircea Diaconu. Împotriva lui s-a pus la cale Diversiunea Spargerea Pro România. Dacă ne gîndim că responsabilul de această spargere e Mihai Tudose, ne vom da seama cine s-a implicat pînă la bocanci în operațiune.
Posibilii concurenți nedoriți de Klaus Iohannis au fost lucrați prin abaterea atenției publice de la campania electorală. Vocile lor, dar și a celorlalți candidați – nu s-au mai auzit în hărmălaia creată zilnic de Diversiuni.
E posibil ca o tresărire de revoltă a Societății românești să dea peste cap calculele generalilor.
O iau în seamă, deși nu cred în ea.
Indiferent însă de ce se va întîmpla la primul tur un lucru e limpede:
Pagubele produse democrației de angajarea anticonstituțională a instituțiilor de forță în favoarea lui Klaus Iohannis sînt uriașe.
Pînă acolo încît putem vorbi de o Mineriadă a Generalilor în favoarea lui Klaus Iohannis.

Acest editorial a apărut în ediția print și online a cotidianului Evenimentul Zilei.

Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

66 comentarii pentru articolul „Mineriada Generalilor pentru ca Mareșalul Klaus Iohannis să cîștige cu un scor de Nicolae Ceaușescu”

  • Nu , muscat nu mai este Bg Apple , muscat este o marcà a unui produs, aunei firme !

    • Dar, de fapt, subiectul era altul!
      Așa că, din păcate, am dreptate, cu mărul, dar tu n-ai dreptate cu NYTimes, respectiv realegerea lui KWJ ! Radu Golban este ANTIJOHANNIST ! Așa că, hai fă pași !

  • Băi, CIOCU’ mic, C-ACUM NOI SUNTEM LA PUTERE !!! (sic)

  • New York Tmes , demersul fàcut de Radu Golban .

    • Bine mme, eu când am zis „MĂRUL MUȘCAT”, la ce wthf crezi că mă refeream? Nu are NW acest simbol?
      Că-i mușcat, ori nu, tot BIG APPLE rămâne !??

  • Serban Cionoff : ” printre primele măsuri pe care guvernul (zis) Ludovic Orban le-a luat imediat după ce a fost căftănit în Dealul Cotrocenilor s-a aflat desființarea Ministerului Românilor de Pretutindeni, a Institutului „Eudoxiu Hurmuzachi” și a Institutului Limbii Române”

    • Si care-i problema domnule intelectual? Chiar crezi ca avem nevoie de ministere si institute în care misuna clientela politica, cheltuind banii statului fara niciun rost?
      Stiai ca exista înca Institutul Revoluției Române din Decembrie 1989, unde sunt platite si persoane care au participat la genocid si ca nesimtitii astia criminali studiaza de 30 de ani Revolutia care nu a fost Revolutie, ci lovitura de stat?!

      • @geo: De unde stiti dumneavoastra ca Revolutia din Decembrie 1989 a fost o lovitura de stat? Mie mi s-a parut ca a fost o revolutie.

        • Stiu altii mai destepti decât mine. Eu doar i-am citit si sunt de acord cu ei. S-au scris nenumarate articole si carti pe tema aceasta, inclusiv domnul Cristoiu s-a pronuntat în favoarea loviturii de stat.
          Va recomand articolele si cartile lui Alex Mihai Stoenescu.

          • Altii mai destepti ca tine? It could be almost anybody!

          • Nikola, fais-toi Cleôpatre, clochard!

          • Speri ca-n franceza pari mai putin prost? Nope! 😀

          • Lasa cretinismele si fa bine si iesi la vot, nu fi putoare, cum te-ai laudat c-ai fost pâna acum!

          • Chestie de perspectiva, unuia i se poate parea ca e semn de mare harnicie si destoinicie, altuia, ca e semn de indobitocire si acceptare a bataii de joc! Succesuri!

          • Asta-i scuza lasului. Este mult mai simplu sa zici asa cum zici tu, decât sa faci totusi gestul acela normal de a-ti ridica fundul din fotoliu si de a-ti exercita dreptul la vot.

          • Cum spusei..chestie de perspectiva, dar trebuie sa fii o persoana extrem de anosta si insipida, pt ca mersul la vot sa ti se para curaj si harnicie!! 🙂

          • Da, ba, daca asta ai înteles… tu nu esti anost si nu esti insipid, esti Gica-Contra de dragul de a fi Gica-Contra si atât.

          • Da ba, si votezi cu Barna! Standardele tale morale sunt la fel de indoielnice ca ale unei boarfe de pe centura, atata vreme cat postura in care se afla el acum, cea de PENAL, ti se parea de neacceptat la alti politicieni! La asta merge, ptiu!

          • Nu ai tu de unde sa stii cu cine votez eu si nu-ti mai da aerele astea de basina parfumata, ca pâna acuma nu ai performat cu nimic p-aci ca sa demonstrezi ca ar fi ceva de capul tau!

          • Esti descreierat USR, neoKGB, soto! Si laș, ca nu recunosti!
            Auzi printeso, tu numesti ¨performanta¨, bazaconiile pe care le deversi p-aici? Dream on, Alice!! 😀

          • Si nu ca m-ar deranja Barna ca alterantiva la Boul Baltii, e vorba de virulenta si mania proletara cu care-i infierai pe ceilalti PENALI. La asta taci malc..asta spune multe despre tine, nu despre el.

          • Nu, Bula, nu am avut niciodata pretentia ca fac „performanta”, eu scriu pur si simplu ceea ce gândesc, fara sa-mi dau aere. Tu îti dai aere, ca prostu’, când comentezi ceea ce scriu eu. Esti o scârba perversa care nu esti în stare sa-ti satisfaci nenorocitul tau de orgoliu decât atacându-i si jignindu-i fara motiv pe cei din jur. Pun pariu ca nu ai nevasta si asta din cauza caracterului tau infect.

          • He,he,he..Prostanacule! Nu-i atac pe ALTII, ci pe voi, cei 2-3 cretini, caractere absolut infecte, cand o luati mai tare pe aratura. Cu ce dracu´¨imi dau aere¨, vierme, dandu-ti tie peste bot?
            Citeste-ti postarile, boaita infatuata! Desi degeaba le citesti, la cat de bou esti, n-ai un dram de obiectivitate; nicio secunda nu ti-a trecut prin capatana ca poate am dreptate, este? Hai sictire! Se citeste ¨sictaiăr si nu vine din franceza! 😀

          • BTW, pune pariu cu ma-ta, ca eu nu sunt asa idiot ca tine sa vorbesc despre viata mea de familie! 😀 😀

          • Da-i la ma-ta peste bot, ratatule, în semn de protest ca te-a crescut ca pe un mare magar!

          • Da-i LA ma-ta? Ce faci tarane, te dai ungur? 😀

          • KKtule, nu am vorbit niciodata despre viata mea de familie, ti-am dat niste replici vagi doar când tu, în marea-ti nesimtire, mi-ai atacat familia fara sa o cunosti! Esti o scârba de om cum rar exista!

          • Mai sterge ecranul ala, ca iar l-ai umplut de spume!
            Da, printeso, cine te ataca pe tine sigur trebuie ca e scarba, ratat, infect samd..
            Tu, un ingeras imaculat, cam full of shit insa!

          • Si ca sa dovedesti ca nu esti acel mincinos ordinar si mizerabil care te acuz ca esti, indica-mi o singura postare in care ti-am atacat familia. Inainte sa pomenesti tu de ei sau dupa.. Dupa, am opinat ca n-au venit dupa tine din scarba, stiindu-ti caracterul; ceea ce nu inseamna ca i-am atacat ci dimpotriva, i-am pozitionat mult deasupra ta.

          • Ai opinat pe naiba! Ai afirmat pur si simplu ca m-au parasit copiii ca si când ma cunosteai personal. Tu esti mincinosul, ticalosule!
            Ba, nesimtitule, faci pe inocentul când, în nenumarate postari, repetai a proasta ca spal babe la c-r, fara sa ai habar cine sunt si cu ce ma ocup si tot tu ma acuzi pe mine ca am caracter infect?! Ia zi ce porcarie am inventat eu despre tine, asa cum ai facut tu, jigodie?!

          • Jigodie, o dai la intors!
            Ai facut o afirmatie: ¨nu am vorbit niciodata despre viata mea de familie, ti-am dat niste replici vagi DOAR când tu, în marea-ti nesimtire, mi-ai atacat familia¨
            Arata-mi acea postare anterioara la care faci referire cu ¨doar cand tu¨!
            Iar ca te-au parasit sau n-au venit dupa tine e acelasi lucru, nu ii atac pe ei, de desconsider pe tine!

          • Iar aia ca speli babe, e datorita caracterului tau: sluga recunoscatoare pentru ca te-au adoptat in paradisul ala de tara careia nu te mai opreai sa-i ridici osanale.. Nici nu mai stiu cine ti-a scos-o, parca axon..

          • Ba, prostule, eu nu am ridicat niciodata osanale Frantei. Am intervenit de câteva ori pe subiectul „gilets jaunes” atunci când si Cristoiu si postacii aberau despre ce se întâmpla aici în timpul demonstratiilor.
            Ba, jegule, uite cum insisti si acum pe tema copiilor mei, fara sa ai habar cine sunt, unde sunt, cum ne întelegem… Vorbesti ca idiotul si dupa 5 minute nu mai recunosti ce ai zis. Esti bolnav, nebunule, ti-am mai spus si îti repet, du-te la psihiatru si fa-ti un control, daca nu ti l-ai facut deja si poate nu-ti respecti tratamentul!

          • Cretinule, ti-am dat afirmatia ta cu ghilimele!!! Ai vreo dovada sa o sustii sau mananci kkt pe langa subiect pana dimineata???

          • Ce dovezi sa-ti dau, nebunule, ca nu o sa ma apuc sa rascolesc la subsolul editorialelor, asa cum faci tu si citezi apoi trunchiat. Ti-am spus clar, consider ca mi-ai atacat familia când ai afirmat ca m-au parasit copiii, cretinule, fara sa ne cunosti, magarule! Nu ai zis „probabil” sau „posibil”, ai spus-o ca pe o certitudine, nesimtitule!

          • Deci nu poti, pentru ca esti un porc mincinos! Ia ba mizerie ce esti si cele 2 postari ale mele in acest sens, fara sa te fac de kkt cu postarile tale la care acestea au venit ca replica:
            1.Iti pupi copii, cu gura aia, zdreanta?
            Aaa, am uitat, n-au venit cu tine, ca le e scarba…
            2.Punctual, eu scriu doar aici, tot ce am scris e in istoric.. Daca poti face dovada a ceea ce sustii, fa-o!!!
            Daca nu, esti exact acel trist, penibil, frustrat, parasit de proprii copii.. Mi-ar fi mila de tine, daca nu ai fi, in esnta, un porc ordinar, la fel ca Cernat…dar muuuult mai rau, pentru ca esti ascuns!

          • Asta ca sa-ti dovedesc cat kkt mananci si in postarea de deasupra cd incerci sa te victimizezi ca un parsiv pervers ce esti.

          • Baaa, ce dracu rezulta din postarea pe care ai citat-o???!!! Exact ce ti-am zis eu, scârba! Ai zis
            „Daca nu, esti exact acel trist, penibil, frustrat, parasit de proprii copii..” „PARASIT DE PROPRII COPII”, asa ai zis, nebunule! Asta ti-am reprosat, du-te naibii si culca-te, dementule!

          • Tu esti chia ATAT de prost, sau te prefaci? Esti lipsit de cea mai elementara urma de logica?
            Deci pe intelesul tau: faci niste afirmatii pe care eu iti cer sa le dovedesti, in caz contrar dovedesti ca esti acel trist…parasit de copii.
            Cum se pupa asta cu afirmatia ta: Nu ai zis “probabil” sau “posibil”, ai spus-o ca pe o certitudine, nesimtitule!
            ?????

          • Cretinule, esti cretin! Asa-i cum ti-am zis eu. „Daca nu, esti exact acel trist, penibil, frustrat, parasit de proprii copii.. „. Orice as fi zis sau as fi facut, de unde pâna unde îti permiti tu sa-i introduci pe copii mei în discutie si sa deduci ca prostu’ ca „daca nu” înseamna ca as fi un trist pe care l-au parasit copiii! Dégage, imbécile!

          • Daca-ti zic ca te-a parasit nevasta sau copiii, pentru ca esti un nemernic, cum dracu inseamna asta ca-i atac pe ei???
            Asa ai facut mereu, cand ti se arunca o galeata de laturi in cap, mai trageai de maneca vreo doi de pe blog, ca sa ii aduci langa tine.. 😀

          • Minti si acum, ticalosule!

          • Ha,ha,ha..ai luat-o literally??

          • Ha, ha, ha! Uite ce discutie lunga si inteligenta am avut din nou din cauza ta si cum ne facem de mândra minune în vazul tuturor! Ba, nu ai putea sa-mi ignori postarile, asa cum fac eu cu ale tale si sa nu mai facem, tot din cauza ta, circul asta de doi bani?!

        • A spus Margaret Thatcher in 1991, Helmut Kohl in perioada scandalului despre banii negri ai partidului, pe care-i ducea Schauble, cu geanta, in Elvetia si care, mai apoi, a fost promovat ministru de interne, finante si, acum, seful parlamantului german.
          S-au scris trei carti in perioada 1973-1985 in care autorii au scris, negru pe alb, ca estul va fi desfintat.
          Nu, in Germania nu s-a investigat nimic cu privire la banii negrii si nici cu ciubucurile primite de la un armator! Kohl a spus, la tv, ca si-a dat cuvintul de onoare ca nu va spune de la cine avea banii, pe care a declarat ca i-a folosit pentru “dezvoltarea democratiei” in est. A si intrebat retoric: “ce, nu va place ce-am facut in est?” Deci n-a fost nici o revolutie! Vestul era in criza din 1979, cu virfuri in anii 1981, 1983, 1987 si asteptau caderea definitiva in 1991, asa ca erau siliti sa gaseasca o solutie, iar asta a fost jefuirea estului. Clinton a anuntat, in 1997, ca este pentru prima oara ca SUA au un buget, dupa 30 de ani. Deci, aflati acum, ca nu Ceausescu a fost vinovat pentru criza anilor 80, asa cum cred romanii, chiar si astazi, in 2019! Sistemul vestului este unul monetarist si nu functioneaza decit in conditii de extensie continua, dupa modelul cancerului. Razboaiele sint simple actiuni de deblocare a sistemului. Din criza anului 1929 s-a iesit in Iulie 1944! Cine poate sa gindeasca are ce deduce de aici! Problema este ca mare parte dintre romani stiu putin, gindesc si mai putin, dar sint convinsi ca tot ceea ce stiu e ceva de rup lumea cu desteptaciunea lor! Pina una alta am ajuns, ca popor, vinat si tot nu va vine mintea la cap, alegind toti mocofanii minoritari si refuzati sa vedeti ca gastile transilvanene au pus mina pe functiile de baza si toti banii ii duc in regiunile lor, distrugindu-le pe celalalte.

          • Pai era de asteptat ca una dintre cele doua forma de organizare a societatii (comunism sau capitalism) sa se impuna in dauna celeilalte. Nu trebuia sa fii un mare profet in Occident sa anticipezi in anii 1970 sau 1980 prabusirea comunismului in Estul Europei. De obicei dispare sistemul social-politic mai anchilozat, mai birocratic, si supravietuieste sistemul social-politic mai flexibil, mai mobil.

          • Dl Popescu. Sunteti primul care a inteles mecanismul si are curajul de al publica pe Blog. Felicitari!

          • Nicolaescu Claudiu Constantin

            Din pacate, n-ai inteles absolut nimic! Afirmatiile tale nu au legatura cu realitatea. Nu este intimplator faptul ca noi sintem ultimii la orice, pe intregul contiunent.

          • Subscriu!

    • Astep cu nerabdare pasul doi: decorarea cu steaua Romaniei a poneiului roz zvasticos si declararea urinei ketaminoase ca fiind bautura nationala. Poate si hirotonisirea lui Florin salam… si sexul oral ca materie obligatorie in scoli (inspectorul 2×2 cel yeducat dixit, nu eu). Asta vor romanii, se pare…
      Ideea e sa voteze cat mai putina lume, astfel ca armata de zilieri colindatori #joint sa obtina procent semnificativ pentru dulapul grohaitor in relanti.

  • Asa Bazdaganie, jurnalistii l-au facut muci pe Barna?
    Dar de dosarul ala redeschis de DNA nu guiti? Nu e si asta PENAL, INFRACTOR, cum te dadeai cu capul de asfalt cu ALTI penali care aveau cate un dosar deschis?

  • Cernate, crecă nu aveai nicio intentie…
    Pe prostanaci ca tine se bazeaza Balalau, doarme linistit ca va mobilizati si singuri!

  • Au început să (cam) DISPARĂ (!!!) … CANDIDAȚII !
    NINEL PEIA, de ieri noapte, este de negăsit ! Îl caută familia, ba chiar și SPP-iștii, și poliția ! Unde-o fi, că ăsta nici măcar nu era o AMENINȚARE ?
    Pt sas, vreau să spun !
    Mai am „una bombă”:
    Cică Viorel Cataramă ar fi fost INFORMATOR (nu colaborator) al securității, pe vremea când lucra la Tehnoforestexport ! (măi, da lungi mai erau denumirile firmelor, acum 30 de ani!) ???
    Își semna notele cu „W”, care vine de la Viorel și Voicu !
    Ăsta da, ar putea fi o AMENINȚARE !

    • Pe Peia l-au găsit, pe la Putna!
      Se dusese să se spovedească!

    • Nu-i bine deloc. Nu-i bine ca a fost informator, nu-i bine ca informatia ca a fost informator apare doar acum. Catarama nu a fost chiar un nimeni 30 de ani în politica româneasca, de ce a tinut CSNAS ascunsa pâna acum calitatea lui Catarama de informator? Eu l-am ascultat aseara, personajul nu este prost deloc si are curajul sa spuna lucruri pe care alti candidati nu le spun.

      • Nu-i iau apararea pt ca mi-e antipatic din alte motive, dar orice lucrator din comertul exterior trebuia sa dea raportul la Secu, sau la trimisul lui Secu in intreprindere, pentru ca aveau contacte cu strainii.
        Chiar si orice ghid ONT trebuia sa raporteze la trimisul lui Secu..
        Acu, ce dadeau ei in gat e alta discutie, pt ca puteau sa raporteze doar¨in timpul serviciului meu nu s-a-ntamplat nimic deosebit¨ 😀

  • NU , al Màrului !
    Mai spre Nord , la Atlantic

    • Ei, hai, zi-ne și nouă, nu fi rea!
      Dacă „tace” ziarul, cum spui, măcar „vorbește” matale, mme!

  • Nu ! Altul , dintr-un oras cu simbolul Màrului !

  • Oricine îl votează pe Iohannis e un IDIOT .,. UTIL!!!

  • Nu generalii îl aleg pe Iohannis Prsedinte !
    Un ziar de pe alte meleaguri l-a ales !
    Ziarul care tace !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *