Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Ministrul de Interne al Austriei ne-a dat un mesaj că vrea o negociere în chestiunea Schengen?!

Vineri, 18 noiembrie 2022, după-amiază, toate televiziunile de știri, site-urile și blogurile de influenceri au reprodus cu ajutorul lui copy-paste articolul publicat de site-ul austriac Kurier, tot vineri, dar mai devreme, sub titlul „Spațiul Schengen: Karner este împotriva aderării Croației, României și Bulgariei”. Textul din Kurier era tipic ciorbelor fără gust din presa occidentală. O bucățică de carne (declarația ministrului de Interne al Austriei) era aruncată într-o căldare de apă chioară. Esența, bucățica de carne, adică, era dată de precizarea ministrului că Austria e împotriva extinderii zonei Schengen prin admiterea României, Bulgariei și Croației:

„Nu este momentul să votăm asupra extinderii acum, cînd sistemul frontierelor externe nu funcționează. Extinderea unui sistem stricat nu poate funcționa. Situația din Europa arată limpede că protecția granițelor externe nu funcționează”.

Plecînd de la această declarație, titlurile din presa noastră au dat alarma:
„Un nou impas în aderarea României la Schengen”. „A treia țară care se opune aderării României la Schengen”.
Dacă și pentru Breaking news-urile din presă ar funcționa aplicația Ro -Alert, toate telefoanele mobile din țară ar fi emis un țipăt asurzitor.

Alarma dată de presă își are explicația.
Pe 8 decembrie 2022, peste puțin timp adică, Consiliul Justiție și Afaceri Interne al UE urmează să decidă prin consens admiterea României, Bulgariei și Croației în Schengen. Dinadins am ocolit aserțiunea Să voteze dacă, deoarece Consiliul va lua în discuție chestiunea numai și numai dacă pipăirea voturilor spune clar că se va întruni consensul. Dacă o singură țară se opune, Consiliul nu ia în discuție chestiunea.
8 decembrie 2022 e momentul crucial pentru România. Asupra țării noastre s-au revărsat în ultima vreme multe voturi cu felicitări pentru admiterea în Schengen.
De la cel din Parlamentul Europeană pînă la cel din Colegiul Comisarilor.
Aceste voturi sînt fără eficiență. Asemenea unui buchet de flori adus cuiva în agonie în loc de medicamentul miraculos care să-l facă să-și revină.

Decizia crucială e cea din JAI, de pe 8 decembrie 2022.
Și ea depinde de unanimitatea voturilor.
Pînă vineri, doar două țări au arătat reticențe: Olanda și Suedia.
În ambele cazuri, Guvernul, singurul care decide (părerea sau chiar votul Parlamentului poate fi la o adică eludată, chiar dacă nu fără riscuri) nu s-a pronunțat categoric.

Premierul olandez a lăsat să se înțeleagă doar că ar avea obiecții.
În cazul Suediei, sînt doar ipoteze că Guvernul s-ar opune extinderii sub presiunea situației din Parlament.

Declarația ministrului de Interne al Austriei e însă una care trebuie luată în seamă drept periculoasă:

  1. Potrivit Declarației, Guvernul austriac el cel care se opune și nu Parlamentul. Pentru Schengen, ministrul de Interne e cel care are ultimul cuvînt în Guvernul austriac.
  2. Pînă acum Austria n-a dat nici un semn că s-ar opune. N-a dat nici un semn că ar avea șovăieli. În ianuarie 2022, ministrul de Interne austriac l-a asigurat pe ministrul nostru de Interne că Austria sprijină admiterea noastră în spațiul Schengen. Și, deodată, pe ultima sută de metri, Austria anunță că se opune extinderii.

În aceste condiții, titlurile din presa noastră sînt prea liniștitoare față de semnificația declarației.
În 20 octombrie 2022, pe cristoiublog.ro semnam articolul „Neadmiterea României în Schengen poate fi Stalingradul regimului Iohannis”.
Scriam în acest articol că liderii României în frunte cu Klaus Iohannis au creat în ultima vreme un uriaș orizont de așteptare în privința aderării.

Admiterea nostră în spațiul Schengen pare a fi un eveniment de o certitudine absolută.
Astfel că el e deja sărbătorit de liderii noștri politici.
Se înțelege că, știind asta, am așteptat cu nerăbdare să văd reacțiile politicienilor noștri la declarația ministrului austriac de Interne.

La ora cînd scriu acest comentariu (24, duminică, 20 noiembrie 2022), deși de la difuzarea știrii au trecut două zile și ceva, în spațiul public n-a apărut nici o reacție.
Dar nu numai politicienii, ci și ziariștii s-au adîncit într-o tăcere stranie. Cu excepția site-ului Spotmedia, nici o instituție de presă, nici măcar dintre cele care-l dușmănesc pe Klaus Iohannis, n-a mai adăugat o silabă la articolul copiat vineri, din Kurier.

Uluit că în România nu s-a produs un uragan politic, ba chiar nu s-a produs nici măcar o adiere, am încercat să-mi explic motivul.
Fie și la o simplă privire se vede limpede că în Politică și în Presă funcționează de vineri o Înaltă indicație:
Nici un cuvînt, nici o silabă măcar despre Declarația ministrului austriac de Interne!
Dacă n-ar fi titlurile din după-amiaza de vineri, ai crede că declarația nici n-a existat.

Dacă e așa, dacă e un consens, care ar putea fi explicația existenței lui?
Răspunsul ni-l dă maniera ciudată în care a apărut Declarația austriacului.
Declarația a apărut în Jurnalul de la ora 12 al postului de radio public austriac.
Cercetînd cum, cînd și unde a fost dată declarația am constatat că ea a fost difuzată în cadrul emisiunii „Mittagsjournal, ca o a șasea știre, și a fost citată de site-urile Kurier și Der Standard.

Ascultînd emisiunea, mi-am dat seama că n-a fost vorba de un interviu acordat de ministru postului de radio din care s-a făcut o știre, nici de un decupaj dintr-un interviu acordat altei instituții de presă sau dintr-o declarație de presă.
Rîndurile despre opunerea Austriei sînt singurele care se aud la radio spuse de ministru. Pare a fi o declarație doar despre Schengen dată postului de radio. Nu știu dacă postul i-a solicitat-o așa nitam-nesam sau ministru a cerut să i se ceară un punct de vedere. Și mai bizar e faptul că ministrul n-a mai zis nimic despre chestiune după declarație, deși ea e o lovitură politică, dar mai ales că, întrebat, cancelarul Austriac a refuzat să comenteze.

Sînt toate datele să credem că e vorba de lansarea unui balon de încercare.
Condițiile difuzării, absența revenirii asupra subiectului par a fi dovada că prin ministrul de Interne Guvernul austriac ne-a trimis un mesaj.
Un mesaj prin care Guvernul României e invitat la o negociere.

Tăcerea de beton din România își are explicația în receptarea adecvată a Mesajului.
S-a dat consemn să nu se facă tărăboi pentru ca o dată încheiat pe șest tîrgul să nu mire pe nimeni că Austria e pentru intrarea noastră în Schengen.
Austriecii au luat pe de-a moaca o parte însemnată din bogăția României.
Ce mai vor să le dăm pentru a nu se opune admiterii noastre în Schengen?


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

26 comentarii pentru articolul „Ministrul de Interne al Austriei ne-a dat un mesaj că vrea o negociere în chestiunea Schengen?!”

  • Nu-i prost cel ce cere . Mereu cu ochii dupa furat. Eu i-as baga la origine , sa se spele pe cap cu Schengenu ‘!
    Cat despre ailalti , olandezii , aia au fost bagati afara din China de corecti ce erau (1662)

  • Sa vrem cu tot dinadinsul ceva cu care astia ne santajeaza, nu i o strategie buna. Va trebui sa contraatacam. In primul rand, sa i facem sa inteleaga ca nu mai acceptam situatia. Daca pana la termenul ala din dec 2022 nu se pun lucrurile in ordine, cautam solutii alternative. Reluam dialogul cu toate partile interesate ( rusi, chinezi). Luam in calcul nationalizarea unor obiective de interes national: petrol si gaze in priul rand. Nu mai pleaca un lemn spre obiective industriale austriece si mai vedem / gasim si altele..

  • Oengeurile fac politică fără a trece prin alegeri. Așa și neutrii joacă pentru marile puteri.

  • una e sa negociezi punind pe masa ce i al tau,
    cu totul alta treaba e sa negociezi interese personale sau de grup punind pe masa ce e …al patriei :))), ( despre care se stie ca abia a inviat!, …au anuntat oficial, deci inca nu i au mijit ochii, deci nu vede ce faci:))) )

    • de vina e patria, care nu stie ce vrea:)),
      ba e…ba nu e, oficial in ambele variante,
      acuma cica e, insa pina se dumireste ea ce vrea …are cine sa i negocieze frumusetile :)))

      nasol de negociat e in tarile care …nu mai exista!, pe motiv ca au fost cumparate de la un cap la celalalt, caz in care la orice negociere aia pun pe masa…ce i al lor, deci se comporta ca atare :),
      la noi inca se negociaza lejer, pe spetele Patriei 🙂

      • daca acuma avem Patrie stie cineva de ce pina mai adineauri nu aveam ?
        are cineva idee din ce palarie se scoate Patria si cu ce ocazie ?:))

        • ‘lupta pentru putere’ aduce la putere interesele personale si de grup. asa e rinduit sistemul politic!
          sa astepti ca interesele personale si de grup sa fie inlocuite cu interesele Patriei …pare a fi ceva desprins dintr un film SF :))), …ca si Patria, de altfel :))

          cine n aduna cu mine, siripeste. asta e singurul slogan valabil intr o patrie 🙂 ( dupa care n au decit sa se manifeste interesele de grup si personale :)) )

          • despre ‘locul’ ocupat de Patrie …dincolo de ‘locul’ oficial care i a fost oferit cu tot dragul, de la revolutie pina azi, se zice aici: https :// www. gandul ro/opinii/unde-se-sfarseste-iubirea-de-tara-si-unde-incepe-iubirea-de-arginti-19877759

          • ‘cine n aduna cu mine, siripeste’-
            povestea asta incepe cu flori si aplauze daruite doritorilor, oricare ar fi pretul!
            si se termina cu securea, oricare ar fi pretul!
            intre aceste doua extreme se pot manifesta, ba chiar sint invitate:)), interesele de grup si personale.
            hai!, se baga cineva?:))))

          • @Online
            Itzi Dau O Informatzie….In Exclusivitate si Unicitate…
            Tocmai anuntza ashtia cum „seful anaf controleaza romanii pe internet”…Shtiu…cei de la bnr nu dar anaf are drepturi de admin pe conturile tuturor „persoanelor fizice si juridice”…Asta Insemna…deja Maestrul Ion Cristoiu va poate povesti de stabilizarea din 1947 sau de nationalizarea valutei facute de stolojan in 1991…
            Zi Frumoasa Online!!!
            vali
            🙂

  • UE nu va mai fi cat de curand. Restu-s vorbe de adomit copiii.

    • @gelu a scris pe 21/11/2022 la 12:20
      Astea sunt „uzantlele diplomatice”…Presedintele se intalneste cu ceo al unei companii…cu insarcinatul cu afaceri al unei tari…d-ai ii zice Presedinte…Pres…e presul tuturor…carpa tuturor de sters incaltarile… 😛 🙂 😀 😆
      Președintele Iohannis se întâlnește luni cu șeful OMV, Alfred Stern 21.11.2022 G4MEDIA
      Toate Bune!!!
      Valentin Constantinescu

  • Poporul roman a fost intrebat daca mai vrea? Poate ne-am saturat de fals(i) si sintetic.

  • Dragi romani, treziti-va !
    Romania nu are ce cauta nici in UE, nu mai vorbesc de Schengen! Uitati-va numai cata poluare si coruptie e in Bucuresti si cum toata lumea isi ia banu si tace malc, de parca poluarea ar pica din cer, nu ar fi cauzata de activitati umane.
    Stiu ca nu are legatura una cu alta dar va zic eu.. ARE ! Daca esti corupt intr-un domeniu esti automat susceptibil de coruptie in multe altele.
    Inainte sa aparati pozitia Romaniei, puneti-va in pielea liderilor tarilor civilizate … voi ati primi tyzigani in casa ???? Nici eu !!!
    Subscriu la pozitia unor state ale UE de a baga bete in roate Romaniei la intrarea in Schenghe.

  • Nu trebuie sa le mai dam nimic,nimănui din rahatul numit UE,trebuie sa le luam înapoi de la coloniști.Tot ei vor veni dacă vor avea alte baze de discuție,nu au resurse,piețe de desfacere,forța de munca,le suntem necesari.
    Se prăbușește încet ,încet mitul prosperității occidentale,a visului american,totul a fost clădit pe subjugarea politica- militară a țărilor cu resurse si înapoiate economic,numai așa au putut menține zeci de ani prețul neschimbat la galonul de benzina,la hamburgeri,la Big mac,la hrana ieftină.Când in țările viitoare colonii s-au găsit opozanții,s-a apelat la coruperea politicienilor,la înlăturarea opozanților cu forța armata aceștia fiind considerați dictatori,prigonitori ai drepturilor omului,da omul are drepturi si sa nu poată avea acces la apa si la un pumn de orez ,sa moara de frig,sete si foame in secolul 21 ,pe asta s-a cladit bunăstarea occidentala ,acuma vine vremea plăților.

  • Intrebare: Cui ii mai trebuie accesul în acest spațiu? Turismul funcționează! Libera circulație a mărfurilor funcționează! Se vor elimina cozile de camioane de la frontierele Romaniei(ambele sensuri). Cred ca se bate prea multa moneda pe acest subiect! Ca și vu pensiile.

  • :)))))))))))))))))))….oameni fiind cu slăbiciunile lor s-au dat cu lumea și cu vremurile pentru că trebuiau să trăiască. In gradina din spatele casei (Romania) au crescut bălării și vorba lui Nechita Stanescu ” se prăbușește cum se prăbușește umbra copacului in fântâni ! „.:)) Doamne ajută-i!!!…să intre în contract cu geniul universal in fiecare zi pentru a scăpa de mocirlă vieții cotidiene! Așa să ne ajute Dumnezeu! ?

  • Domnule Cristoiu, probabil aveti un abonament permanent la Biblioteca Centrala. Daca directorul ar pretinde ca pentru a intra, trebuie sa-i dați biblioteca de acasa, ar fi moral? In capitalism nu exista morala, dar se spune ca exista democratie, legile se respecta, inclusiv legile penale. Santajul, traficul de influienta, abuzul , omul simplu il invata de la acesti „democrati”

  • Domne, ce nu e clar aici cu Schengen? Europa incepe din Austria…Europa vrea ca Europa de est si Ucraina sa ramina un buffer intre Rusia si Europa veche, mai ales acum cu razboiu asta…doar nu crede lumea ca meritam sa intram in EU si NATO….sau ca aia din Europa de Vest nu se căiesc ca ne-au bagat in the first place…sa fim seriosi…

    • Corect…n-avem față de EU, de NATO nici nu mai vorbesc…

    • Si eu cred cam la fel.. ca in mintea „strategilor UE” e deja gandul ca, la un moment dat vor fi negocieri cu Rusia si acestea vor fi ingreunate daca Romania ar fi in Schengen.. Rusia nu ar accepta nici moarta asa ceva pentru o tara care i-a fost constant ca un ghimpe in coasta.
      Deci.. hai sa fim realisti ! Romania e fasia de la granita pe care patruleaza niste vehicule, atat.. !

      • Russia nu s-a opus cind Rom a intrat in EU si NATO, zicea Adrian Nastase…chiar l-au intrebat: „Sinteti sigur ca vreti sa faceti asta?”… in 32 de ani de la Lovilutie, Rom nu a avut nici o problema cu Russia…Rusii erau ok cu acordul de la Minsk, buffer sa fie Ucraina si Marea Neagra…Evreimea de la Washington a provocat Rusia prin pulifriciul Zelenski, dornica sa finanteze cu dobinda conflictul din Ukr si un razboi de durata…classic….afaceri de razboi…plandemia, criza energetica indusa, LGBTQ, acum asta cu clima si amprenta de carbon, toate sint „fente” sa tina mintea omului de rind ocupata si abatuta de la adevaratele excrocherii mondiale…

  • Domnule Ion Cristoiu
    Aceasta discutie este despre altceva,”Schengen Area (Spațiul Schengen)” a aparut in 1995,deja dupa ce afost in 2020-2022 nu mai are nici o relevanta acest „concept”,in 1995 Romania era plina de pacanele,televizoare,biciclete,masini din vest,haine sh si altele,gunoaiele „occidentului”,este mai degraba vorba despre ce va fi DUPA nato-ue-schengen-euro.
    Pentru cine este interesat de excursii,vize,”libertate de miscare” acest subiect „face sens” sau „make sense”…
    Toata Stima Maestre Ion Cristoiu!!!
    Valentin-Ionut Constantinescu

    • Romania va fi lasata ca „zona de excludere” intre UE si Rusia.. asa e gandita treaba, deci nici nu poate fi vorba de vreo invitatie in Schengen
      Europa inca mai are nevoie de Rusia, nu puneti botul la propaganda.
      Daca Romania era cu adevarat o tara europeana, in viziunea liderilor UE, aveam autostrazi de mult si trenuri de mare viteza pe aceste meleaguri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *