Cătălin Cîrstoiu nu se retrage: ”Mandatul meu a fost, este şi va rămâne pe masa coaliţiei”

Modestia Congresului de lansare a Vioricăi Dăncilă – strategie de imagine sau semnul agoniei PSD?

Sîmbătă, 24 august 2019, s-a desfășurat la Palatul Parlamentului Congresul Extraordinar al PSD de validare a propunerii CExN ca Viorica Dăncilă să fie candidatul partidului la prezidențialele de anul acesta.

Evenimentele mari și mici ale prezentului sînt abordate de presă ca și cum România n-ar avea Istorie și mai ales Istorie postdecembristă.
De ce se întîmplă așa?
E greu de răspuns.
Putem presupune că-și spun cuvîntul în existența acestui fenomen atît binecunoscuta comoditate a jurnalișitilor noștri, resemnați la postura de rumegători ai informațiilor de-a gata de pe internet, cît și fericirea nemărturisită de a crede că tot ce se întîmplă e nou-nouț, unic și prin asta demn de a fi Breakingnews.

Istoria ne arată însă că nici un fapt, oricît de mic, nu e nou în ordinea vieții.
De aceea, despicarea unui eveniment prezent reclamă, pentru a fi înțeles în adîncurile sale, raportarea la alte evenimente asemănătoare din trecut. Din compararea evenimentului prezent cu unul sau cu unele din trecut putem desprinde concluzii mult mai interesante și mult mai bogate decît din abordarea în sine a evenimentului.

Evenimentul prin care Viorica Dăncilă a fost desemnată candidat al PSD la președinție se înscrie în seria de evenimente anterioare din istoria partidului avînd drept obiectiv stabilirea concurentului la președinție din partea partidului.

Toată lumea a remarcat caracterul modest al evenimentului de sîmbătă, 24 august 2019.
Am remarcat și eu acest lucru, în calitate de jurnalist prezent la fața locului:
Sală modestă ca loc de desfășurare, doar 1100 de delegați trimiși la București de conferințele extraordinare județene, doar patru vorbitori, dintre care doi obligatorii – Serghei Stanișev de la PES și Viorica Dăncilă, candidatul –, absența sloganelor, s-a strigat PSD și nu Dăncilă. Evenimentul a durat doar două ore. El a reunit atît formalitatea statutară a validării, cît și ceremonia de lansare.

Ce ne spun aceste note prin raportare la alte momente asemănătoare din istoria PSD?
Să luăm momentul cel mai apropiat în timp, cel din 2014, momentul desemnării și lansării lui Victor Ponta.
Anul 2014 poate fi definit drept anul:
Victor Ponta candidat al PSD la prezidențiale.

Pe 30 iunie 2014, CExN a decis să propună Consiliului Național candidatura lui Victor Ponta.
O lună mai tîrziu, pe 29 iulie 2014, Consiliul Național a votat în unanimitate Rezoluția prin care Victor Ponta a fost desemnat candidat la prezidențiale. La reuniune, desfășurată la Craiova, au participat 5000 de social-democrați.
Sloganul asumat:

„România puternică – schimbare pînă la capăt”.

După desemnare, Victor Ponta, deși singur candidat, a fost supus votului intern, potrivit articolului 119 din Statutul PSD de la vremea respectivă:

„Congresul PSD are următoarele atribuţii:
4. validează scrutinul electoral intern pentru desemnarea candidatului PSD la funcţia de Preşedinte al României, desfăşurat în baza Regulamentului de organizare a alegerilor pentru desemnarea candidatului.”

Candidatura lui Victor Ponta, președinte al partidului, era în afara oricărei discuții. Scrutinul intern a fost gîndit ca o formulă publicitară originală. A fost un nou prilej de a se face tărăboi pe seama candidaturii lui Victor Ponta.

Congresul PSD, ținut pe 12 septembrie 2014, la Alba Iulia, a validat cu unanimitate de voturi scrutinul intern prin care Victor Ponta a fost desemnat candidat la prezidențiale. Potrivit Procesului verbal prezentat la Congres, din 414.917 membri de partid , care s-au exprimat prin vot 414.667 au votat „pentru”, 68 au votat „împotrivă”, iar 182 s-au abținut.

Procesul verbal a fost citit, în cadrul Congresului extraordinar ținut la Alba Iulia, de președintele executiv al PSD, Liviu Dragnea.
Congresul a avut o desfășurare originală. El a luat înfățișarea unei video conferințe.
Fiecare vicepreședinte regional a intrat în direct pentru a prezenta rezultatele scrutinului din regiunea sa.
Conferinţele judeţene ale tuturor organizaţiilor PSD s-au întrunit, înaintea Congresului, pentru a valida candidatura lui Victor Ponta. N-a fost finele spectacolului.

20 septembrie 2014. În ziua în care împlinește 42 de ani, Victor Ponta își lansează candidatura în alegerile prezidențiale, pe Stadionul Arena Națională, în fața a 70.000 de membri ai PSD-UNPR-PC, dar și simpatizanți.
Evenimentul a început la ora 16.00 și s-a încheiat după discursul lui Victor Ponta, în jurul orei 17.45.
Cităm din programul manifestării :

„Ora 16.55: Pe ecranele de pe scenă au fost transmise mesaje de sustinere de la diverși simpatizanți din rîndul PSD sau de la personalități, printre care și Radu Beligan. Victor Ponta aplauda fiecare mesaj.

Ora 16.39: Liviu Dragnea vorbește despre Victor Ponta.

Ora 16.32: S-a intonat imnul național.

Ora 16.30: Victor Ponta și-a făcut intrarea pe Arena Națională alături de soția sa Daciana Sârbu pe Odă Bucuriei urmată de Hora Unirii. Înainte de a urca pe scenă, a strîns mîinile simpatizanților. Pe scenă se află lideri PSD. Scena este încadrată de niște «coloane ale infinitului».”

Victor Ponta a spus printre altele în discursul său:

  • Sînt Victor Viorel Ponta. Vreau să fiu președintele românilor, al acelor români care sînt împreună, care au încredere, care sînt mîndri și care au speranța că vor schimba țara în bine. Vă chem să fiți împreună alături de mine în această bătălie.
  • Sînt un român ca oricare alt român, sînt un român care sînt mîndru de țara mea. Sînt strănepotul unui român din Ardeal care în 1917 a cerut cetățenia română și a luptat alături de români pentru marea unire. Sînt nepot de preot de la care am învățat să cred în Dumnezeu.
  • Nu am nimic de ascuns. Am multe lucruri de schimbat la mine înainte să vă cer să schimb țara.
  • Împreună pentru marea unire a românilor.
  • Vreau să fiu președintele românilor care vor sărbători 100 de ani de la marea unire.
  • Am dat înapoi pensii și salarii, am redeschis spitale. Mai sînt multe lucruri de făcut, mai sînt mulți oameni care suferă.
  • Vreau să fiu președintele tuturor românilor care mă sprijină și celor care nu mă sprijină.Vreau să reușim împreună marea unire.
  • Vreau ca cei care au făcut rău României să plătească.
  • Am învățat de la Traian Băsescu ce să nu fac dacă ajung președinte.
  • Am arătat că pot duce un război împotriva unui regim potrivnic țării.
  • Vă cer sprijinul pentru a face pace. Vă invit alături de mine în marea bătălie pentru unirea României.”

Ce drum a urmat Viorica Dăncilă cinci ani mai tîziu?
28 iunie 2019. Congresul PSD modifică statutul astfel încît să fie eliminată procedura scrutinului intern. Potrivit acestor modificări, Congresul PSD are următoarele atribuţii, potrivit articolului 119, aliniatul 4:

„Desemnează candidatul susținut de PSD la funcția de Președinte al României.”

15 iulie 2019. CExN al PSD votează ca partidul să aibă un candidat propriu la prezidențiale.
23 iulie 2019. Ora 12,45. BPN al PSD votează desemnarea Vioricăi Dăncilă la prezidențiale.Se retrag din cursă Mihai Fifor, Eugen Teodorovici și Gabriela Firea. Votează împotrivă Paul Stănescu și Dumitru Buzatu.
Pe 23 iulie 2019. Ora 16, 40. CExN validează propunerea BPN. Se abțin de la vot Paul Stănescu și Dumitru Buzatu.
Viorica Dăncilă cere susținerea ALDE și a ProRomânia.

Ședința e precedată de scandalul mediatic al pretențiilor Gabrielei Firea de fi ea candidată. Viorica Dăncilă pare a avea un concurent serios. Un concurent serios e și Călin Popescu Tăriceanu. Congresul de validare e pus pe 3 august 2019. Motivînd Cazul Caracal Congresul e amînat pentru 24 august 2019.

Simpla raportare la anul 2014 ne dezvăluie o adevărată prăpastie.
Victor Ponta n-a fost o clipă concurat de cineva. Dimpotrivă, el a fost implorat să candideze. Practic Victor Ponta a avut trei lansări, culminînd cu cea de pe Arena Națională. Viorica Dăncilă a avut practic o singură lansare.
La ea au participat 1.100 de PSD-ști.
Victor Ponta a beneficiat de o participare de 5.000 de PSD-iști la Consiliul de la Craiova și de 70000 de PSD-ișit pe Stadionul național.

Lansarea lui Victor Ponta a fost marcată de un veritabil cult al personalității candidatului.
Nici vorbă de așa ceva în cazul Vioricăi Dăncilă.
Chiar și lansare, nu s-a strigat Dăncilă! ci PSD!

Cum se explică această diferență?
Să fie resemnarea Vioricăi Dăncilă cu ipostaza de perdant din start?
Să fie agonia PSD?
Să fie o strategie de campanie, menită a afirma imaginea de modestie a candidatului și a partidului?
Să fie concluzia că Victor Ponta a pierdut din cauza faraonismului lansării?

Pînă la alegeri mai sînt două luni și ceva.
Să trăim ca să vedem răspunsurile!

Acest editorial a apărut în ediția print și online a cotidianului Evenimentul Zilei.

Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

12 comentarii pentru articolul „Modestia Congresului de lansare a Vioricăi Dăncilă – strategie de imagine sau semnul agoniei PSD?”

  • Maestre, erati de parere ca Viorica este omul Statului Paralel, blat cu Iohannis etc.
    Am o simpla curiozitate: pesedistii de la Congres, care au votat pentru candidatura ei la presedentie, sunt si ei oamenii Statului Paralel? Parca nu se prea potriveste.

    • PSD istii de la congres voteaza cu ala sau aia care i scapa de dosare,si i lasa sa fure maxim pina in 2020,in rest i doare n cot de partid,de tara,de statul paralel,perpendicular,patrat,rotund etcetera.

  • Eugen Radulescu, director BNR:

    „Suntem într-o situatie extrem de dificila, politic si economic. Nu cred ca mai avem resurse sa mai rezistam înca un an si jumatate…”

    Aviz bugetarilor cu salarii marite din banii împrumutati de PSD:

    Scurta v-a fost prosteala, fratilor!

  • Mai Aurele dar tu chiar crezi ca Iohanita si Dancica sunt dusmani? Astia se fac ca se cearta,de fapt sunt mana in mana,Iohanita are nevoie de Dancica in turul doi pentru a fi sigur de victorie,ei se fac ca se cearta,fiindca joaca teatru,ca sa isi prosteasca ultrasii,de stanga sau de dreapta,ca sa i voteze,ei instiga „galeriile” politice sa se injure ca si pe stadion,si ca sa isi „chibiteze”echipa,vestea proasta e ca meciul este deja aranjat,si blatul e facut,si se stie si rezultatul final inaintea”meciului”,ce naiba Dancila e fostul copil a lui Dragnea,iar Dragnea si Iohannis sunt copii”politici” a lui Base,care inca trage sforile in Romania in timp ce vrea sa ne faca sa credem ca el nu mai are putere,desi el este inca”tata”sistemului. Razboiul PSD Iohannis este o facatura ,pe modelul politistul bun,politistul rau,PSD era politistul rau iar Iohannis politistul bun,si impreuna au pacalit Europa ca exista un razboi intre baietii „buni”si baietii”rai”.Dragnea i a albit pe toti acolitii lui Base,si pe altii certati cu legea ,iar Iohannis s a prefacut ca se opune,de ochii Europei,lui Dragnea,dar vezi Doamne nu a avut putere sa faca nimic,asa a pacalit si Europa si pe Romani,iar astia l au crezut,cu toate astea Iohannis i a eliminat cu mana lui pe dusmanii lui Base si ai lui Dragnea,in timp ce plangea de mila justitiei.Planul a fost cred eu,gandit de Base,care a creat cele doua aripi,Iohanista si Dragnista,le a pus sa se faca ca se bat intre ele,de ochii lumii,si i a pacalit pe toti,de fapt ambele tabere lucrau pentru el,si razboiul celor doua aripi, dupa mine,mereu a fost un fake.Dragnea a mers la puscarie,nu pentru ca a vrut Iohannis(asta voia ca Dragnea sa fie liber ca sa candideze,sa intre in turul 2 si sa piarda,era contracandidatul ideal pentru Iohannis) ci pentru ca Dragnea a exasperat Europa,o parte din establishmentul American(factiunea Democrata),romanii si marile corporatii,si astia i au cerut capul,iar asta s a dus la puscarie ca sa isi salveze „complicii”.

  • Asa ca si o reflectie,ma gandesc oare,daca Matrozu Chior si cu Multe Case,si multi alti „de dreapta”,precum si noul idol al lui Multe Case,Marele Laudaros de pe Potomac,nu or fi de fapt conserve ale Tarului Suparat de la Rasarit in ascuns? Ma gandesc ca unul precum Tarul Suparat de la Rasarit,ar infiltra agenti care pe fata sa zica ca sunt cei mai prooccidentali oameni cu putinta,si care urasc de moarte Rasaritul,in asa fel incat naivii din Occident sa zica”uite oamenii nostri fideli”,iar astia sa se comporte precum caii troieni in slujba Rasaritului.Ma gandesc ca multi care se bat cu pumnul in piept,si la noi,si prin alte parti,ca sunt super prooccidentali si contra puterilor de la Rasarit ar putea fi de fapt conservele celor de la Rasarit,care profita de credulitatea Vesticilor si care actioneaza precum caii troieni.De aceea cand i vad pe unii ca se dau de dreapta,profund atasati”valorilor occidentale”,pot cel putin sa ma indoiesc de vorbele lor.

    • Bine,nu detin adevarul absolut,doar imi expun ideile,pentru a fi dezbatute,din dezbateri apoi apar raspunsurile,ma gandesc insa la grupul Hemeius din perioada 1996 2000,apoi mai in vremurile apropiate de noi la un anume domn Renato Usatii,om cu legaturi grele la Moscova,a carei sora este casatorita cu un anume domn etnic german ,prosper om de afaceri si cu legaturi multe pe la noi,mai ales intr un frumos oras transilvan,si foarte sus puse,si la o noapte la Ritz Carlton Moscova a unui important om de afaceri american in 2013,despre care gurile rele spun ca a fost plina de „picanterii”.(Cine vrea sa aprofundeze subiectele este liber sa o faca,si sa traga singur concluziile,eu doar ma gandesc la niste lucruri ce mi se par ca ar trebui puse sub semnul intrebarii).

  • Vesnica pomenire PSD,nimeni nu te regreta,iar un doctor pe nume Ponta s a gandit sa eutanasieze PSD impreuna cu Tariceanu,nu de alta dar PSD duhneste de trazneste,si nu numai la noi,ci in toata Europa,asa ca trebuie eutanasiat si ingropat grabnic,lucru pe care Iohanita il tot promite dar nu e in stare sa l faca(lasa mortul sa duhneasca pentru a castiga alegerile). 😆 😆 😆

    • Fie-i tarîna usoara si sa speram ca cine sapa groapa altuia, cade si el (ei) în ea!

      • Da de ce,sa cada groparu in groapa altora? Las sa sape multe gropi,sa cada in ele cat mai multi,mie chiar imi plac groparii,mai ales cand este vorba de PSD,PNL,PMP si in general partidele vechiului sistem,care au distrus Romania. Dancila,Dragnea,Iohannis,si mai ales taticul lor politic Base,astia au fost calaretii apocalipsei Romaniei ca si tara,mai rai chiar si decat Iliescu si Nastase. E criza de gropari,cum sa cada ei in groapa altora? La mai mare. :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

        • Cat despre Ponta,asta nu sapa nici o groapa,executa doar ordine venite de la Bruxelles,asta cred eu,Iohanita cand s a dus la Trump,nu doar ca a semnat acorduri,zic eu ,defavorabile intereselor tarii noastre,dar a tradat grav interesele lui Vaterland,care este in razboi comercial deschis cu Trump,iar Vaterland spre deosebire de mormolocii de romani,nu uita si nu iarta(vezi cazul Dragnea care injura Vaterland pe unde apuca,si a ajuns la zabrele,degeaba a pupat la Basau si la Trump,si la Netaniahu,ca tot la zabrele a ajuns ca nu a scapat de razbunarea lui Vaterland si nici a Bruxelezilor,ca,de,in fine,in cartierul asta al Planetei,in care ne situam cu prapadosenia noastra de tarisoara,astia fac legea).Asta i parerea mea.

  • judecătoarea G]rbovan, respinsă de nazist. Mafia Hellvig- Iohannis a luat decizia f repede. Ptr un idiot util soros ca Iohannis, una ca Birchall era perfectă. „util” la „utilă” trage. Dați-io înapoi pe Birchall lu Iohannis, o dorește. Normal ar fi ca premierul Dăncilă să o propună din nou pe Girbovan.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *