Liderii coaliției PSD-PNL au decis ca medicul Cătălin Cîrstoiu să fie candidat comun la Primăria București

Mulţi oameni le vorbesc animalelor, alții îi văd și ascultă. Povestea animalelor militare!

Animalele militare sunt animale dresate care sunt folosite în război și în alte activități legate de luptă. Ca animale de muncă, diferite animale militare îndeplinesc funcții diferite. Caii, elefanții, cămilele și alte animale au fost folosite atât pentru transport, cât și pentru atac călare. Porumbeii au fost folosiți pentru comunicare și spionaj fotografic. Multe alte animale au fost folosite, se pare, în diverse funcții militare specializate, inclusiv șobolanii și porcii. Câinii au fost folosiți, de mult timp, într-o mare varietate de scopuri militare, concentrându-se, mai recent, pe paza și detectarea bombelor, iar împreună cu delfinii și leii de mare sunt utilizați activ în prezent. În anii de dinaintea Primului Război Mondial, fotografia cu porumbei a fost introdusă în colectarea de informații militare. Deși a fost folosită în timpul unor bătălii majore, precum cele de la Verdun și Somme, metoda nu a avut un succes deosebit. Diferite încercări în această direcție au fost făcute și în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Un aparat de fotografiat cu porumbei al CIA, datând din anii 1970, este expus în Muzeul CIA. Detaliile misiunilor CIA care au folosit acest aparat sunt clasificate încă.

Pisicuța acustică a fost un proiect al CIA de a folosi pisici modificate chirurgical pentru a spiona Kremlinul și ambasadele sovietice în anii 1960. În ciuda cheltuielilor de aproximativ 10 milioane de dolari, proiectul nu a reușit să producă rezultate practice și a fost anulat în anul 1967. Documentele despre proiect au fost declasificate în anul 2001. În 2006, The Independent a publicat o știre conform căreia Pentagonul dezvoltă implanturi cerebrale pentru a transforma rechinii în spioni militari. În anul 2007, autoritățile iraniene au capturat 14 veverițe, care ar fi transportat echipamente de spionaj. Povestea a fost respinsă pe scară largă în Occident ca fiind o nebunie. Marina sovietică a operat o instalație de cercetare la 44,5800°N 33,4023°E pentru a explora utilizările militare ale mamiferelor marine la Kazachya Bukhta, lângă Sevastopol. Se crede că programul militar al armatei ruse privind delfinii militari a lâncezit la începutul anilor 1990. După căderea Uniunii Sovietice, programul militar sovietic privind delfinii a fost transferat Marinei ucrainene. În martie 2000, BBC a raportat că marina ucraineană și-a transferat proiectul de delfini militari de la Sevastopol în Iran. Iranul a cumpărat animalele, iar dresorul șef și-a continuat cercetările în noul lor oceanariu. În anul 2012, Ucraina ar fi reînviat programul militar al delfinilor. După anexarea Crimeei, în 2014, programul ucrainean al delfinilor a fost preluat de Rusia. S-au făcut declarații contradictorii cu privire la soarta delfinilor. Una dintre afirmații este că programul a fost demilitarizat înainte de anexare, toți delfinii militari fiind fie vânduți în scop comercial, fie morți din cauze naturale. O contraargumentare șugubeață sugerează că delfinii au murit din motive patriotice, după ce au făcut greva foamei și s-au împotrivit răpitorilor ruși. Se pare că Rusia intenționa să folosească tehnologie avansată pentru a vizualiza semnalele biosonare ale delfinilor în viitoarele cercetări militare asupra delfinilor. Documentele publice guvernamentale arată că, în 2016, cinci delfini au fost achiziționați de Ministerul rus al Apărării de la Delfinariul Utrish din Moscova. În anul 2019, în largul coastei Norvegiei a fost găsit un beluga, despre care se crede că a fost cel mai probabil antrenat de Marina rusă. Beluga, numit Hvaldimir, purta un ham pe care era scris „Echipament de Sankt Petersburg”, părea să se simtă confortabil în preajma oamenilor și a încercat să tragă frânghii de pe lateralele unei nave de pescuit norvegiene.

Cercetările privind beluga au fost efectuate de Institutul de Cercetare a Biologiei Mării Murmansk din nordul Rusiei în numele Marinei ruse. Experimentele au fost efectuate pentru a determina dacă belugile ar putea fi folosite pentru a păzi intrările în bazele navale din regiunile arctice și pentru a asista scafandrii de mare adâncime și, dacă este necesar, pentru a ucide orice străin care intră pe teritoriul lor. Cercetările au ajuns la concluzia că delfinul și foca sunt mai potrivite pentru utilizarea militară în condiții polare decât beluga.

O machetă a unui porumbel cu o cameră mică este expusă la Muzeul spionajului: „Top Secret” din Oberhausen în anul 2013. Foto: Ina Fassbender


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *