Alegeri locale, rezultate parțiale: – Consilii locale: PSD – 36,26%, PNL – 29,41%, AUR – 9,35% – Primari: PSD – 38,47%, PNL – 32,72%, AUR – 6,29%

N-ar trebui ca Nicolae Ciucă să prezinte în Parlament un Raport despre cum și cît s-a cheltuit de la Buget în Pandemie?

Scandalul Victor Pițurcă sau, cum îi zicea Robert Turcescu miercuri, 1 februarie 2023, la podcastul de la Evenimentul zilei, Scandalului Piți și Țuțu (Țuțu e numele celui de la Romarm) a fost, înainte de toate, un spectacol mediatic regizat de DNA mult peste cele ticluite pe vremuri de Codruța Kovesi. La vremea Binomului SRI-DNA un Scandal de corupție crea doar două momente de Breaking News:
Cel în care victima intra la DNA.
Cel în care victima ieșea de la DNA în cătușe.

În ambele cazuri victima era fugărită de coțofenele pe post de reporterițe și haidamacii pe post de cameramani pentru a fi biciuite, din alergare, cu întrebări gen:
De ce ai furat?
Nu ți-e rușine?

În scandalul Piți și Țuțu succesorul Codruței Kovesi a oferit presei vreo 10 Breaking Newsuri.
N-apucau televiziunile de știri să lepede un Breaking News (Victor Pițurcă a venit la DNA!) că și apărea un altul (Victor Pițurcă, reținut!). Și după acest Breaking News venea, imediat, altul (Băiatul lui Victor Pițurcă a fost convocat la DNA!) și așa mai departe.

De la Binomul SRI-DNA s-a moștenit de către DNA agățarea unei vedete pentru a transforma o simplă investigare într-un Spectacol mediatic de tip Pocnitoare. În cazul de față, vedeta a fost Victor Pițurcă.

Supraexcitată de cascada de Breaking Newsuri, presa a trecut cu vederea un amănunt esențial:
Afacerea de corupție investigată acum, la finele lui ianuarie 2023, s-a petrecut la finele lui martie 2020. Altfel spus cu trei ani în urmă.

Despre ce-i vorba?
Pe 29 aprilie 2020, premierul de atunci, Ludovic Orban, se dădea în stambă la televizor agitînd o mască de protecție împotriva Coronavirus despre care pretindea c-ar fi fost produsă de Uzina de produse speciale de la Dragomirești, aparținînd de compania de stat de producție de Armament, Romarm. Romarm se ocupa însă cu producția de armament. Se punea problema, atunci, în debutul Pandemiei, ca România să producă măști, potrivit principiului suveranist, aplicat pînă și murăturilor, Fabricat în România. Ar fi fost normal ca premierul să opteze pentru a se fabrica măști băștinașe la o fabrică de confecții. Domnia sa, în complicitate cu ministrul Economiei, Virgil Popescu, a apelat la o companie care producea arme și nu confecții. O companie lipsită de orice experiență în producția de confecții.

Prin urmare, directorul Romarm, nimeni altul decît Gabriel Țuțu, anchetat acum de DNA, cumpără din China două linii de producție. Deși costă un milion de dolari, costă o grămadă de bani, cele două linii nu funcționează. Masca fluturată de Ludovic Orban nu fusese produsă la Dragomirești. De altfel, la puțin timp după vizita la Dragomirești, pe 28 mai 2020, Ludovic Orban anunță o anchetă pentru a afla de ce nu funcționează cele două linii. La vremea respectivă, întreaga presă, de data asta unită, a denunțat afacerea păguboasă intitulată Măști produse la o fabrică de armament. Toți cei care au scris au sugerat că e ceva în neregulă la mijloc. Acum știm ce-a fost:
Cele două linii erau simple carcase, luate de la fier vechi.
Fuseseră însă plătite ca noi.

Afacerea era atît de păguboasă încît orice Parchet din lume s-ar fi sesizat și-ar fi început o anchetă penală in rem.
DNA, instituția care s-a remarcat prin declanșarea unor anchete aiuristice pe motiv de autosesizare, nici măcar n-a tresărit.
Ca să vină acum, după trei ani, și să deschidă un dosar spectaculos.

Întreaga afacere n-ar fi fost posibilă dacă Romarm nu primea dispoziție de la premierul Ludovic Orban să lasă producția de arme și să se apuce de producția de măști.
Nu știm dacă Ludovic Orban și Virgil Popescu au fost în combinație cu directorul corupt.
Știm însă ceea ce presa de acum trei ani a scris pe larg:
Și anume că inițiativa lui Ludovic Orban a însemnat bani aruncați pe fereastră.

Acum știm c-a fost și jaf.
Dar chiar și fără jaf, tot cheltuială nesăbuită rămîne. Una din numeroasele cheltuieli nesăbuite făcute de Guvernul Orban, zis și Guvernul Meu al lui Klaus Iohannis.

În jurnalul meu video din 22 ianuarie 2022, aflînd de încetarea Pandemiei, am vorbit despre necesitatea ca Guvernul să întocmească un Raport pe care să-l prezinte Parlamentului despre banii de la Buget cheltuiți în Pandemie. Redau transcrierea, avertizînd că e vorba de un text vorbit, cu multe oralități:

„Apropo, domnul Raed Arafat, cîte izolete am cumpărat noi și unde sunt? Asta îmi amintește, că nimeni pînă acum nu a cerut un decont. Adică și a guvernului ăla anterior și a lui Orban, dar mai ales Orban și unde sunt. Cît a cheltuit și unde sînt. Cît a cumpărat? Măștile. Mai țineți minte măștile, unde sînt măștile? Că la un moment dat se comandaseră niște măști. Mai țineți minte? Deci haideți să facem o enumerare, cum a făcut Mareșalul, generalul Antonescu cînd a venit la Putere și a făcut comisiile de anchetă să vadă cît de corupt a fost regimul lui Carol al II-lea. Haideți să facem, vorbesc serios, să se pornească o anchetă penală, parlamentară în care să luăm fiecare obiect. Dacă presa noastră ar fi cît de cît presă ar porni o campanie. Și ar lua așa, am dat un exemplu, izoletele. Cîte au fost comandate, cîte sînt, unde sînt. Adică am comandat o sută, am folosit o sută, s-au stricat.

Măștile, mai țineți minte, cînd era, pe la sfîrșitul anului 2020, povestea aia cînd ne anunțau că statul român a făcut un contract de achiziție de măști, da, și unde sunt? Că nu știu. Mai țineți minte. Unde sunt tabletele? Le-au luat sau nu le-au luat? Noi am propus să luăm tablete, n-au cumpărat nici una. Sau poate au cumpărat un milion. Unde sunt? În depozit, cutare. Cîte seringi s-au luat? Cîte mănuși? Cine s-a ocupat, cine a făcut diluantul ăla care se găsește peste tot? Da, e foarte important, pentru că repet. Pandemia a fost un pretext de risipă, de cheltuieli nesăbuite ale statului, unele de corupție clară, dar altele greu de prins. Pentru că putea să fie așa: băiatul avea la graniță trenurile cu măști și venea ordin: măști! Nu poți să spui că: bă le-am plătit lui ăla, că ăla avea. Nu se poate. Poate că nu e nimic. Dar nu se poate ca să nu se dea seamă, să nu se înceapă o anchetare la sînge a fiecărui lucru cumpărat în Pandemie”.

A trecut de atunci un an. De fapt a trecut de la încheierea Pandemiei un an.
N-ar fi fost normal ca premierul Ciucă să fi întocmit pînă acum o Dare de seamă despre ce s-a cheltuit și cum s-a cheltuit în Pandemie?
Un Raport prin care Parlamentul, presa, românii, ar fi luat cunoștință de felul în care au fost chivernisiți banii statului de Guvernul Orban.
Banii risipiți în cheltuieli nesăbuite, de care Guvernul Orban și-a bătut joc, sînt banii noștri, ai românilor, dați statului prin taxe și impozite.
N-ar trebui să știm și noi ce și cum s-a cheltuit?


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

15 comentarii pentru articolul „N-ar trebui ca Nicolae Ciucă să prezinte în Parlament un Raport despre cum și cît s-a cheltuit de la Buget în Pandemie?”

 • @vali
  redresarea Chinei nu duce la cresterea pretului la petrol,
  ci la cresterea pretului la petrol, care nu se mai vinde doar pe dolari, de ceva timp,
  or asta doar intareste nevoia manifestarii unei rupturi fundamentale intre est si vest

 • cum sa nu aiba armata o unitate de produs masti …de la ffp3 in sus?!

  in cazul unei nevoi reale ce face armata, cum protejeaza cetatenii ?
  se apuca sa …importe?
  …generali de ce nu importam, stie cineva? Ș))

 • Din punct de vedere al covid, nici o masca nu a fost conforma. Pe la dezinfectanti nu se uita nimeni? Acolo se stie ca daca plateai o reclama la un tatar (gen”noi suntem alaturi de voi, fiti si voi alaturi de noi”) erai urgent autorizat.

 • E bine că unii îți pun acest gen de întrebări. Dar, vor rămâne întrebări retorice. De ce?
  Părerea mea: Pentru că nu are cine să răspundă: justiția, prin voința aleșilor, a rămas doar o noțiune teoretică, destinată a masca agenții de influență ai autorilor jafului, prin care își controlează concurența. Dar, să admitem: vox Populi, vox Dei – românii, cu mic cu mare, și-au ales reprezentanții după chipul și asemănarea lor.
  Cireașa de pe tort (sau, după gustul culinar al neo-comuiștilor insectivori: „musca din vârful rahatului”) este că nu întrevăd un capăt al liniei evenimentelor, nici chiar după dezmembrarea fostului stat suveran, acum doar locuit temporar de o masă amorfă, și vânzarea pe bucăți a acestuia.

 • problema pe vremurile astea e ca tre sa pornesti la drum …fix asa cum porneste un alcoolic pe drumul dezalcoolizarii:))

  adica …iti recunosti ca …asta e!, sintem in plina Revolutie Mondiala. in plina Metamorfoza. recunosti asta!:))), si, dupaia!, te poti apuca si de ‘felul in care ne miscam’ pe vremurile astea.

  mai altfel: te poti apuca de echilibrat natia, statul, daca si numai daca accepti realitatea, ca vremurile sint ale Metamorfozei ( adica … s-a terminat cu joaca, nenica! )

 • a fost o vreme cind puteai spune astazi a, maine b, si dupaia lumea sa uite ce minunatii ai spus.
  vremea aia a apus, definitiv.

  de ce?
  pai pentru ca azi e activa pe planeta Punerea la Indoiala,
  caz in care daca azi zici a, maine b, si pin la sfirsitul sapmanii treci prin tot alfabetul, ceea ce faci e folosit …fix impotriva ta!, iar cel care te pune la indoiala e …Desavarsit.

  pina acum, pierderea increderii in unii oameni era inlocuita cu o incredere depozitata in alti oameni.
  acusica e…cu totul si cu totul altfel, pentru ca in timp ce oamenii sint pusi la indoiala in mod Desavarsit!, Punerea la Indoiala are cu totul si cu totul alta tinta,
  cei pusi la indoiala sint oamenii, insa acestia nu cu alti oameni urmeaza sa fie inlocuiti, ci cu IA, deci increderea e transferata de la ‘oameni’ catre IA.

  muuult mai simplu: tot ce tre sa faci, pe vremurile astea, pentru a te duce direct pe copca, politician fiind, sau sistem social fiind, e sa zici azi a, maine b, …si tot asa
  daca cei care ne conduc au impresia ca ieri ne puteau spune, mai ca se si jurau!, ca o chestie e Sfanta, iar maine ne pot spune ca chestia aia, de fapt, e Pacatoasa!, fara ca Punerea la Indoiala sa foloseasca ca pe o arma,…se cam insala, zic io.

  tot trecind prin alfabet cea care se pierde e increderea in conducatorii-oameni.
  tot ce misca are ca scop manifestarea lipsei increderii in conducatorii-oameni. ( si ce incredere sa ai, nenica, in cineva care azi zice ceva iar maine, tot el!, zice fix pe dos?! )

  pierderea increderii in conducatorii-oameni, pe Vremurile astea, va veni la pachet cu gasirea increderii in conducatorii-IA.
  (…nu e cu graba!, e cu pasi de melc…, insa e asa si nu altfel )

 • In principiu eu vorbesc de-a surda dar o fac sa nu se zică ca nu am spus
  Cea mai mare excrocherie a parchetelor este prescripția
  Indiscutabil ea trebuie sa existe
  Felul cum este folosită in justiția romană este problema
  Cind se apropie prescripția toți se fac ca lucrează

 • problema asta se rezolva rezolvand o inainte de a se naste. daca n o rezolvi acolo, n ai rezolvat o. chiar si acum se incearca rezolvarea problemei …la capatul celalalt. care o fi folosul?!

  • daca serviciile de informatii nu stiu ce face …Statul,
   in timp real,
   atunci acestea nu fac doua parale.

   daca serviiile de informatii aveau informatii despre faptele astea ele trebuiau sa ajunga, in ultima instanta, in presa!, insa chiar si ajungerea asta trebuia sa fie …in timp real,…mai inainte ca fapta sa se intample.

   servciile de informatii sint ori …nepretuita valenta a natiei, ori dracul neamului.
   cale de mijloc nu au.
   atunci cind vor fi cautate vor fi gasite pe unul dintre aceste doua tronuri.

   beneficiarul fundamental al informatiilor e poporul.
   el, nenica.
   atunci cind beneficiarii legali refuza sa foloseasca informatia in timp real, atunci informatia tre sa ajunga la popor, tot in timp real, …poate rezolva el problema, …cine stie.

   deci,
   in cazul dat,
   daca serviciile de informatii n au avut informatii in timp real, atunci ele nu fac doua parale,
   daca au avut si le au transmis beneficiarilor legali, si au facut treaba pe jumate,
   iar daca,
   cu toate ca informatiile au fost transmise beneficiarilor legali, eroarea in ecuatia de miscare a statului n a fost corectata in timp real, atunci daca informatia n-a fost trimisa, in timp real, si beneficiarului fundamental, atunci serviciile de informatii sint complice in tarasenie.

   Informatiile sint de folos in a corecta ecuatia! de miscare a tarii, a natiei, …nu miscarea!
   nu miscarea, nenica!
   deci treaba informatiilor e sa corecteze erorile …inainte! ca ele sa fie transferate in ‘miscare’.
   o eroare aparuta in ecuatia de miscare ori e corectata, pe baza informatiilor primite de la serviciile de informatii, ori se transfera in miscare, ‘miscarea’ devenind …eronata.

   deci ….cum sa discutam, in mileniul al treilea:))), despre cum corectam ‘miscarea eronata’ ?!:)))) daca am face asta am fi din start impotenti, incapabili!
   treaba serviciilor de informatii e sa participe in mod fundamental la identificarea erorilor aparute in ecuatia de miscare a statului,
   sa i anunte pe cei definiti ca fiind rezolvitori ai acelui tip de eroare ca eroarea a aparut,
   iar in cazul in care eroarea nu a fost corectata in timpul destinat corectarii, atunci sa l anunte pe beneficiarul fundamental, care e poporul, mai simplu spus toata tarasenia sa inunde presa. ( asta in sine ar fi o procedura, pentru ca atunci cind o astfel de chestie ajunge in presa, …din start! se stie ca toti ceilalti au fost incapabili sa corecteze eroarea )
   ___________________
   trebuie trecut de la ‘rezolvarea erorilor aparute in miscare, la ‘corectarea erorilor aparute in ecuatia de miscare’, iar daca asta deja se intampla, atunci e clar ca mecanismul e defect, pentru ca eroarea, iata, trece din ‘ecuatia de miscare’ in ‘miscare’, generind efecte in realitate.

   • atunci cind ‘invatamantul online’ a aparut pe ogor el a facut o pentru a ramane.

    chiar daca ‘invatamantul online’ azi nu se mai justifica, trebuia, poate, luata in seama existenta lui pe ogor.
    ‘invatamantul online’ e pe ogor, el e acolo, chiar daca mai degraba nu e bagat in seama, azi.

    ar fi fost, poate, ceva normal ca si dupa pandemie sa ramane activ ‘invatamantul online’, ba chiar sa fie dezvoltat!
    ciclic, ‘ar fi fost normal, poate, ca ‘invatamantul online’ sa fie activ, tot invatatamantul din tara asta sa fie, spre ex de doua ori pe lune, online! cu orice pret! ( de ce cu orice pret? pai pentru faptul ca invatamantul online, atunci cind s a aratat la fata, n a facut o pentru a pleca, ci pentru a ramane definitiv in Civilizatie )

    asa se pastrau ‘in viata’ si tabletele, calculatoarele, etc,…ba chiar se si inbunatateau conditiile in care invatamantul online se desfasoara ( a de fapt asta e tinta, dezvoltarea invatamantului online )
    (faptul ca invatamantul, atunci cind a aparut pe piata invatamantul online, trebuia sa se manifeste, brusc, prin superpozitii, pentru a ramane viu si in echilibru, e cu totul alta treaba, e …pe alt nivel…)

 • Băieții ăștia de azi au avut predecesori „remarcabili” sau s-a uitat de anul 2006, parcă, anul năpraznicei aviare care a lovit eterna și fascinanta Românie?! Atunci baiatu’ Flutur, ministrul agriculturii, care mai târziu îi scria băsăului cu oi pe dealuri și munți, a descoperit vermorelul și apa spumantă și de câteva milioane bune de euroi, printr-o firmă de apartament cu o singura secretara, trebuia să încaseze meleoanele alea cineva, au tot dat cu apa spumantă vreo câteva luni la toate mașinile care circulau pe drumurile patriei ! Sigur nu s-a întâmplat nimic, aviara a plecat, a mai venit de câteva ori, au fost omorâte inutil milioane de păsări și totul s-a închis. A auzit cineva de anchete, alea-alea, batista pe țambal și de plandemie a mărit strocul cum se zice in canotaj și sunt absolut dar absolut convins că și acum o să se întâmple la fel!!! Nimic nou sub soare in Romania…

 • S-a furat ca-h codru si s-a risipit ca la nunta. Totul sub privirea lui Iohannis care e chibzuit numai cu banii LUI. Mai tineti minte ca s-au cumparat niste TIR-uri amenajate ca spitale mobile, care au costat o avere?
  Mai stie cineva de ele, au folosit la ceva?
  In schimb incendii in spitale au fost destule.

 • Romarm este sub autoritatea Ministerului Economiei nu sub autoritatea MApN ! In plus,in 2023 expira mandatul șefului DNA și mai nutrește speranțe pentru un mandat ! De aici spectacolul mediatic inclusiv cu strigătele Blondului bâlbâit ! Și mai in plus PSD sta prea bine in sondaje ! Lipsa totala de imaginație la păpușari repetitivi și sfertodocți!

 • Ce era să se facă în conditiile dramatice din februarie-mai 2020,in plin incendiu devastator ! Să aresteze DNA pe chinezii care ne-au păcălit ! Aceiași meteahna romanesca ! Judecam fapte trecute cu mintea și informațiile din prezent !

  • Pai tocmai asta e ,trebuie judecate și nu lăsate sub pres.La pușcărie cu hotii !Unde sunt marii Tunari ai țării,alde Berceanu,Roman,Oprea, alți zeci ca ei ,nu se mai aude nimic de ei,trăiesc liniștiti din banii furați.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *