Agenția Internațională pentru Energie Atomică, îngrijorată că Israelul ar putea viza instalațiile nucleare iraniene

Nae Ionescu despre amestecul Serviciilor în tulburările de stradă

Amestecul Serviciilor în tulburările de stradă are în România de o tradiție solidă, indiscutabilă, în diversiunile puse la cale de Siguranță în anii interbelici. Un congres studențesc ținut la Oradea sub guvernarea Vintilă Brătianu, avînd la Interne pe ambițiosul I. G. Duca, se transformă într-un spațiu al tulburărilor. Nae Ionescu în articolul, Dar studenții?…, în Cuvîntul, 12 februarie 1928, se ocupă de procesele unora dintre cei care au devastat, antisemit, magazine și prăvălii la Oradea:

„Ne vine de la Craiova o scrisoare: simplu, stîngaci, în fraze rupte de năvala lăuntrică a unui mare năcaz, un părinte ne întreabă cum se face că atîția oameni se găsesc să ceară amnistie pentru Bujor, care se știe doară cîtă are pe suflet, și nimeni nu se gîndește a reclama aceeași amnistie pentru studenții cari zac încă prin cazematele de la Jilava.

Pe acest părinte îndurerat trebuie să-l lămurim; ca să se dumirească și el – dar și studenții cari se agită infructuos în căutarea unei soluții, pentru a repara o nedreptate evidentă. Studenții de la Jilava nu vor fi amnistiați. Guvernul, care îngăduie lui Cristescu-Plăpumarul, vechi comunist în legătură cu poliția, să «se cumințească», pentru a putea intra în noua mișcare socialistă, poate amnestia cel mult pe Bujor. Dar nu pe studenți. Guvernul d-lui Duca știe foarte bine că adevărații vinovați în devastările de la Oradea au fost demult «făcuți scăpați» și că cei care zac încă în închisoare sînt, în marea lor majoritate, țapi ispășitori. Guvernul știe că e nedrept și pătimaș; și tocmai aici e nodul întregei afaceri.

Căci, după condamnările – cu judecată – de la Consiliul de Război, au urmat condamnările, fără nici un fel de judecată prealabilă, de la Universitate. Au fost eliminați, prin înfrîngerea celor mai elementare reguli de omenie, studenți dați delicvenți pe listele poliției.

Vă închipuiți că d-nii Duca și complicele său Pangratti s-au îndoit un singur moment de revolta pe care eliminările de la Universitate o vor provoca? Credeți poate că eminentul cîștigător în ale legii, pe care o întoarce pe toate părțile, tocmai pentru ca să o calce mai bine, rectorul Pangratti, nu-și dă seama că autonomia universitară a fost lezată? Ar fi copilăresc să cădem în asemenea cursă. Nu. Ci toate au fost astfel făcute, ca să provoace. Și, cînd intenția aceasta e vădită, cînd, somat să revină asupra pedepselor, rectorul recomandă o soluție dilatorie, putem nădăjdui în amnistierea studenților? Dar asta ar însemna pur și simplu încetarea unei agitații – și, în socotelile subversive ale d-lui Duca, liniștea este exclusă.”

Anunțul unei greve universitare declanșate de studenți îl face pe publicist să se întrebe dacă nu cumva își va băga aici coada Siguranța Generală, Mătușa Varvara, cum îi spunea comuniștii ilegaliști în perioada dintre războaie, Mătușa SRI-ului de azi, cum i-am zice noi, martori la atîtea mișcări de stradă de origine necunoscută:

„Fapt e că astăzi studenții, înțelegînd că nu mai au nimic de așteptat de la simțul de dreptate al celor mari, se consfătuiesc în vederea declarării grevei. Să nu ne înșelăm singuri. La noi, grevă universitară însemnează scandal; trebuie să însemneze scandal. Dar scandalul poate fi de două feluri: benign – întreținînd o agitație pe care, la urma-urmelor, o mai poate ajuta și Siguranța Generală – sau violent.

Primul fel de scandal e cel pe care îl dorește d-l Duca. De cel de-al doilea se teme. Pe care vor și pe care pot să-l facă studenții? Depinde cum sînt: studenți ai Universității, sau agenți ai Siguranței Generale.”


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

8 comentarii pentru articolul „Nae Ionescu despre amestecul Serviciilor în tulburările de stradă”

  • Ședință la Guvern.
    Nu se vorbește de remaniere.
    Cîciu, Marcel Boloș și Virgil Popescu rămân în funcții.
    Nu se naționalizează ENGI, ENEL sau ApaNova.
    Nici o soluție pentru prețurile la energie.
    Cursa numită Green-Deal de dat cu capu în zid continuă.

  • Lui I C Bratianu i s-a cerut la Paris,un compromis ca România să dea drept de naturalizare tuturor evreilor care, supuşi prigoanei antisemite din Galiţia poloneză şi Rusia ţaristă, emigraseră în Moldova şi Ţara Româneasc. Reacţia indirectă a studenţimii la aceste concesii diplomatice vor duce la proteste. Unul dintre protestele studenţesti s-a declanșat din cauza refuzului Comunităţii Evreieşti de a lăsa cadavrele evreilor să fie folosite ca materiale de studiu in sălile de anatomie ale Facultăţii de Medicină din Bucureşti, câteva dintre aceste cadavre dispărând noaptea de pe mesele de disecție.

  • Studenții au fost întotdeauna masa de manevră a politicienilor. Nuanțele diferite ale comportării acestei mase erau date doar de calitatea/precaritatea liderilor lor.

  • Domnule Ion Cristoiu
    Incepand din 10 August 2018 amestecul serviciilor a compromis orice miscare civica,inclusiv protest de strada.
    Nu am fost in Bucuresti atunci,dar am urmarit protestul la un post tv care avea cateva zeci de reporteri acolo,asta ca sa nu fac reclama.
    Ce au putut face in acea zi si noapte,au scris mult Jurnalisti despre asta,EU…lejer va spun ca cel putin 10.000 salariati in servicii care nu erau legal-oficial in misiune in strada puteau fi dati afaca conform statutului cadrelor militare.
    Din acel moment daca observati,orice miscare civica,pasnica de protest A FOST COMPROMISA.
    Ultima la care am participat in 2019 in februarie parca impotriva gradatilor din justitie tudorel toader si augustin lazar,doi comunisti batrani,lacomi si tristi.
    Au reusit cei din servicii prin infiltrati,marionete in diverse locuri pe la stat dar si in privat sa compromita orice partid politic miscare sindicala sau organizatie civica.
    Aveti sri=psd=pdsr=fdsn=fsn=pcr | dgia=pnl=pd=fsn(mihai caraman si draga stolo stiu mai multe) | aur=mai=dipi=dgpi=0215=sebastian ghita | usr&plus&reper=sie&dgse&cia | udmr=pcr maghiar&avo
    Pai cam atat,sper ca e suficient.
    ps.
    1.copilashul din flori al celui mai puternic om din Romania pentru inca cel mult trei luni:Florin Cîţu: Jalonul 215 din PNRR, trimestrul 4 2022 – Intrarea în vigoare a cadrului legislativ pentru reducerea cheltuielilor cu pensiile speciale. news.ro
    2.Sunt prea mulți angajați la stat. O relocare a 30% spre privat ar fi potrivită 4media.info.IN REALITATE 50% din ei trebuie „plecati”.
    Toata Stima!!!

  • Maestre, am citit articolul.
    În aceste timpuri când nu se face nimic pentru tinerei uite că tocmai ei ne aduc bucurie.
    Fetele de la canotaj – 8 medalii de aur la europenele de la München, Halep a câștigat turneul de la Toronto.
    Surpriza cu Chirilă Cătălin un munte de tulcean care a devenit campion mondial la proba de canoe simplu 1.000 de metri la Halifax Canada.
    Și bineînțeles, uluitorul David Popovici medalie de aur și record mondial la 100 m, medalie de aurl la 200 m juniori la Roma.
    Medaliile lor sunt cu atât mai valoroase deoarece în aceste discipline nimeni nu bagă bani cu lopata, iar sportivii nu sunt plătiți cu milioane de euro ca fotbaliștii.

  • …. ADICA….DL. DUCA SI… MAI TARZIU… DL. ARMAND…. SI AU CAUTAT O CU…. LUMANAREA ?

    PS. FRUNTASII COMUNISTI ERAU… FACUTI…SCAPATI…. IAR STUDENTII….VIITORI… LEGIONARI…. UMPLEAU…JILAVA….

    SENZATIONAL…. ,, PREVESTEAU,, …. VIITORUL….. D.NII GUVERNANTI DE …ATUNCI….

    MA ROG…. UNII NU AU MAI APUCAT…. ACEL…VIITOR…. NICI DL. DUCA….NICI DL. ARMAND…..PLANSI DE ATUNCI….SI IN VECI…CU LACRIMI DE CROCODIL….

    CE MAI CONTEAZA….CATI AU OMORAT….DOMNIILE…LOR….

    ISTORIA O SCRIU…. INVINGATORII….. INTOT DEAUNA….

    PS. APROPO DE DL. NAE IONESCU…. A FOST SAU NU … OTRAVIT DIN ORDINUL…. CUI ? ….. A MERITAT…O VA ZICE DL. MORARU…..DEVENISE …IDEOLOGUL…M.L…..

  • Dovezi irefutabile
    Americanii de rind au filmat cu telefoanele lor mobile drumul spre si asaltul Congresului SUA in 6 Ianuarie
    Cu meticulozitatea pe care o are orice nevinovat obligat sa se apere republicanii au strins aceste filmulețe
    Azi este clar multora ca sute de agenți FBI erau in masele de oameni și-i îndemânau sa facă ceea ce cu toții am văzut
    De la Hoover incoace FBI mai ales după Kennedy este in mina și dominat copios de democrați
    Fără multe dovezi am certitudinea ca Tg Mures mineriadele si tot ce am văzut după Decembrie 89 este direct legat și cu implicarea masiva a serviciilor
    Altfel spus – nimic nou sub soare

  • siguranta nationala = SRI actual. Nimic nou sub soare.Cu deoaebirea ca Siguranta Nationala era nationala. Acum SRI este, ce este…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *