Agenția Internațională pentru Energie Atomică, îngrijorată că Israelul ar putea viza instalațiile nucleare iraniene

Nae Ionescu în urmă cu aproape un secol: „Societatea românească prezintă tendința statornică înspre o eludare a legii”

„Societatea românească prezintă tendința statornică înspre o eludare a legii; însoțea o sustragere de sub imperativele vieții publice; înspre o opoziție categorică a individului față de colectivitate”.

Nu, aceste rînduri nu sînt desprinse dintr-un editorial publicat în România acestor zile. Ele au fost scrise și tipărite în urmă cu cîteva decenii. Autorul lor, celebrul jurnalist Nae Ionescu, le aducea drept argument pentru suprimarea măsurii de pînă atunci prin care bacalaureații și absolvenții de școli secundare făceau milităria cu termen redus. Lipsa de simț civic al românilor era unul din argumentele pe care Nae Ionescu pleda, în articolul „T.T.R.” din „Cuvîntul”, 4 decembrie 1926, pentru ca tinerii școliți să facă armata ca și ceilalți. El credea că prin constrîngerile cazarmei, prin obligativitatea traiului în colectiv, puiandrul românesc se va forma ca un copac solid în plan civic. Nu sînt singurele considerații ale marelui gazetar ce ar putea fi iscălite fără nici o reținere și azi. În 4 iunie 1929, sub titlul „Tot despre finanțe și politică”, Nae Ionescu observa în „Cuvîntul”:

„Îmbogățiții noștri sînt numai de cele mai rareori industriași. Cei mai mulți provin astăzi din comerț”.

De absența unor programe limpezi, despărțind între ele partidele, se plîng toți analiștii momentul actual. Formațiunile noastre politice, observă autorii unei lucrări tipărite la Editura Tehnică în 1995, sub titlul Sistemul politic românesc – un sistem entropic?, s-au format strîmb, de sus în jos, adică pornind de la ambițiile unor lideri de a-și avea partidulețul lor și nu de la aspirațiile unui grup social:

„Aproape toate partidele din România sînt produsul efervescenței revoluționare, creații ad-hoc, bazate pe anturajul liderilor politici și numai în mică măsură pe relația normală grup social – partid politic. În fapt, procesul a fost răsturnat, grupul politic devenind antecedent celui social”.

De aici o aiureală comică pe scena noastră politică. Partidele sînt greu de identificat după programele lor. Puncte fundamentale sînt furate reciproc. Întîlnim teze de Stînga la formațiuni ce se declară de Dreapta, și invers. Cum multe partide își schimbă programul de la o zi la alta, mai ceva decît buletinul meteorologic. Asta ca să nu mai spunem că între gesturile curente și programele-temelie nu e deseori nici o legătură. E o noutate această vălmășeală în arena noastră politică? Firește că nu. Nae Ionescu semnala fenomenul încă de acum șapte decenii. Într-unul din episoadele serialului „Criza partidelor politice”, el nota în „Cuvîntul” din 31 iulie 1930:

„Nu există programe proprii fiecărui partid. Partidele noastre politice trăiesc într-o anarhie programatică de nedescris: Partidul Liberal legiferează în cadrele mentalității și sistemei socialiste; Partidul Național-Țărănesc își însușește punctul de vedere al burgheziei liberale; iar Partidul Poporului înscrie pe steag: muncă, legalitate, care pot constitui o metodă formală, dar nu și un program substanțial de guvernare.

Așa fiind, ceea ce poate aștepta țara de la aceste așa-zise partide este cel mult o capacitate tehnică oportunistă de guvernare, și nu diferențieri sistematice, programatice în opera de gospodărire a statului”.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

14 comentarii pentru articolul „Nae Ionescu în urmă cu aproape un secol: „Societatea românească prezintă tendința statornică înspre o eludare a legii””

  • Printul Carol I i-a „servit” străinătății exact ceea ce merita ,dar el a avut și diplomația si inteligenta
    ,dar și viclenia necesare pentru a o face ,cum bine ați menționat dumneavoastră ! Un pic din firea lui descurcăreața nu ar trebui să le lipsească nici politicienilor noștri de azi ,dar ei nu cunosc prea bine istoria României pentru a face acest lucru ! Referitor la dorința sistematică a politicienilor români de a eluda legea, aceștia au ca exemplu aproape un secol de dinamică a acestei acțiuni(articolul lui Nae Ionescu este scris în 1929)! Vă mulțumim pentru două editoriale superbe, domnule Cristoiu !

  • 11 sepembrie 2001 ,21 de ani ,un alt fake in stil american? ca si aselenizarea,Razboiul lumilor-piesa radiofonica cu Orson Welles care a scos America ingrozita pe strazi, bomba atomica a lui Saddam,pandemia creata artificial ,si banii tipariti cu nemiluita sunt tot fake,nu au acoperire,nu degeaba Hollywood e acolo,americanii sunt cei mai mari scenaristi si regizori mondiali,dar vine incet incet The Final Countdown(megahit al formatiei suedeze Europe,nume predestinat ),de la Europa va veni prabusirea Americii,e cu dus intors.

  • „Societatea românească prezintă tendința statornică înspre o eludare a legii; însoțea o sustragere de sub imperativele vieții publice; înspre o opoziție categorică a individului față de colectivitate”.
    Sant de accord cu afirmatiile .
    Parerea mea este ca exista doua tendinte care concureaza la aceasta:
    -administratia e vazuta ca mereu ostila cetateanului ( ca au fost austrieci , unguri , fanarioti sau romani)
    -stilul romanesc de agregare in neamuri , clanuri , cumetrii care e mostenit istoric si la scara istoriei a fost tocmai organizarea care s-a opus administratiei ostile formale .

    • La noi “civismul” (ONGul) e o constructie preponderant straina, (cu complicitatea unor cozi de topor locale) , servindu-i interesele , in majoritatea cazurilor antiromanesti . Asa descoperiram gandacul croitor si liliecii care au oprit constructia de autostrazi , pestele pupu care a oprit constructia de baraje, grija fata de bunastarea oilor ( care loveste in ciobanie -aici e drept in sinergie cu ONG uri unguresti care vor sa curate muntii de ciobanii romani ) asa “Vavedem din Madulari” care a dorit “Dragnia la puscarie “, nu “taxa pe lacomie “ , asa strambam din nas la toate partidele romanesti nationale –PUNR , PRM , AUR si la orice organizare care ar depasi cumetriile si ar coagula romanii. De aia nu vedem datoria lasata de Katzu, punerea “duala “ pe bursa a Hidroelectricii , etc , etc.
      Acu’ vor mari posibilitatile de “numarare “ STS -ista a voturilor marind nr TFListilor cu un alt contingent de prosti : analfabetii functional de peste 16 ani . Valeu !

  • unii, astazi, revendica Drepturile la Artificializare. pai…de ce va opuneti?
    disponibilizati Drepturile Artificiale!

    nefacind asta cele care vor fi zdrobite sint Drepturile Naturale.

    daca unii doresc…doua sexe ntr unul, sau poate ca trei, sau poate ca simt ca n au nevoie de unul, sau cine mai stie ce si doresc, spre ex sa dispara ‘familia’, asa cum e ea definta in Drepturile Naturale, …de ce nu i lasati, nenica?!
    daruiti le libertatea de a si manifesta Drepturile la Artificializare.

    in baza Drepturilor Artificiale oamenii tre sa fie liberi sa imbratiseze Transumanismul. n au decit sa imbratiseze Transumanismul…cu toate bratele.
    insa in baza Drepturilor Artificiale, cum e de Bun-Simt sa fie.
    prin urmare Drept este ca, spre ex, pe cartea de identitate sa scrie, la un moment dat, ce fel de drepturi imbratisezi, nu…faze cu parinte1, parinte18, etc, etc etc. -_________________
    Drepturile Omului sint expirate!
    luati le de mot si aruncati le la Cosul de Gunoi.
    disponiblizati Dreptul Omului la Artificializare, in fapt Drepturile Artificiale.

    Drept e ca omul sa imbratiseze Drepturile Naturale, daca asta ii e dorinta.
    Drept e ca omul sa imbratiseze Drepturile Artificiale, daca asta ii e dorinta.
    dupa cum e Dorinta, asa sa fie!

    prin urmare asa sa fie!:
    ‘Drepturi Naturale SI drepturi Artificiale’

    puneti la indoiala ce am spus mai sus.
    Succes!
    insa daca ce am spun ramane, …totusi, in picioare, de maine disponibilizati ‘Manifestarea prin Superpozitii a Drepturilor Omului’

  • in Intreg, daca iei dintr o parte si pui in ailalta ceea ce ai luat…tot in Intreg ramane!
    problema e ca…unele natii nu mai functioneaza ca un Intreg, cam toate de fapt, pentru ca Globalizarea deja s a incheiat, acum manifestandu se deja ‘globalizarea la nivel cuantic’, proprie Marelui Reflux, ( Globalizarea fiind Marele Flux ), mai exact Unificarea.

    poporul eludeaza legea pentru ca n-o poate defini dupa propriile dorinte.
    oricine defineste legile astfel incat sa i implineasca dorintele se cheama ca nu va eluda legea, unii sint intr atat de capabili incat fix asa fac.

    • gradinarind dorintele unui popor, gradinaresti Legea care va fi respectata cu Bun-Simt, din bun-simt,…fara reactiuni.
      procedura s-a alterat,…in Timp,
      desavarsindu se…la celalalt capat, evident,
      adica Legea! e cea care gradinareste dorintele unui popor.
      tendinta fiind ca ce scrie in Lege sa fie fix ceea ce poporul poa sa doreasca. iar procesul se va desavarsi, negresit…

      • atunci cind ajungi in faza in care tre sa citesti o lege pentru ca sa stii cum sa te misti
        e si momentul cind ai putea sa ti dai seama ca in viitor Legea nu va mai fi doar o corectie a ecuantiei de miscare…naturale,
        ci e chiar ‘ecuatia de miscare artificiala’

        dintr o ‘lege a miscarii’ care are la temelie drepturile naturale
        se migreaza catre
        ‘drepturile artificiale’ care definesc chiar Legea!…ca fiind ‘legea miscarii’, ecuatia disponibila miscarii

        deci s a pornit, …pe vremuri, atunci cind Bunul-Simt a scazut, cu o…completare a acestuia prin Legi.
        inca de atunci se putea cunoaste destinatia, adica cea care va tot scadea, deci si mai mult, de fapt va scadea in stil fibonacci, va fi …’legea’…scrijelita in Bunul-Simt, cea care creste, tot in stil fibonacci, fiind Legea…pur si simlu.

        asta Noul Bun-Simt tocma ce asteapta sa fie scris in Lege, in Legi…

        ce va fi de Nou Bun-Simt va fi scris acolo, in Legi, acesta fiind si momentul cind Matematica se va suprapune peste Lege, Ecuatia de Miscare a Lumii Mari devenind IA ( proprie unui oarecare Computer Cuantic, …evident )

        • prezenta Inteleptilor intr un neam presupune imputinarea Legii, pentru ca dorintele sint gradinarite in Bunul-Simt, care E! Lege

          lipsa Inteleptilor aduce cu sine un tot mai mare numar de Legi, care sa suplineasca ‘dinamica Bunului-Simt’

          in final Antiintelepciunea preia controlul, generindu si propriul AntiBun-Simt, care e o manifestare plenara a Legii, facind din Lege Bunul-Simt.

          pentru ca Antiintelepciunea e proprie Matematicii asta se va intampla prin ajungerea IA pe Tron, adica atunci cind Matematica devine Lege…de miscare a Civilizatiei.
          insa ala e si momentul in care cel care se manifesta e fix Antiadevarul, pentru ca Metamorfoza Bunului-Simt in LEGE e sinonima cu definirea ca fiind de bun-simt a insasi Nesimtirii.

          o lume Artificiala, Matematica, e exclusiv una care intoarce Bunul-Simt pe dos si cu capul in jos.

          la temelia Drepturilor Naturale sta Bunul-Simt.
          astazi drepturile Naturale sint atacate cu ferocitate, cele care fac asta sint Drepturile Artificiale.
          problema e ca unii refuza sa desparta apele, despletind DREPTURILE in ‘Drepturi Naturale SI drepturi Artificiale’. nefacind asta cele care au tendinta sa devina LEGE ( de miscare ) sint Drepturile Artificiale, tendinta fiind…Naturala, deci implacabila.

          imputinarea Legii, a legilor, se face prin gradinarirea Bunului-SImt, prin gradinarirea Dorintelor disponibile intr o natie in armonie cu Natura. caz in care orice alta dorinta e libera sa se manifeste, spre ex chiar Partidul Artificializarii Omului. tot ce se cade a fi facut fiind punerea ‘dorintelor’ pe locul care i se cuvine, adica daca e cu Artificializare, apai asa sa fie, iar daca e cu dinamici Naturale…iar ‘asa sa fie’, fiecare fiind liber sa aleaga.
          insa mai nainte se gradinareste Bunul-Simt. ca mai nainte de Drepturi Artificiale au fost alea…Naturale. care raman Temelia,…pe care n au decit sa stea inclusiv drepturile Artificiale.

  • ‘Aproape toate partidele din România sînt produsul efervescenței revoluționare, creații ad-hoc, bazate pe anturajul liderilor politici și numai în mică măsură pe relația normală grup social – partid politic. În fapt, procesul a fost răsturnat, grupul politic devenind antecedent celui social’

    e valabil la nivel planetar.
    ‘conducerea’ incepe de la popor si, dupa trecerea anotimpuri se ajunge la capatul celalalt, inversindu se rolurile.

    unde se termina povestea? pai ambele superpozitii se desavarsesc,
    dupa o vreme,
    in mod natural,
    la soroc.

    prin urmare si popoarelor li se vor implini dorintele, insa si departarea de popor, a politicienilor, va fi una plenara, la un moment dat.

    acesta este cazul inspre care ne indreptam pe vremurile astea, i
    n care politicienii vor fi intr atat de departati de cetateni incit vor ajunge sa fie Artificiali, insa Artificiali cum sint vor implini dorintele oamenilor,
    dorinte ale Pamantului!, evident, ca odata cu departarea conducatorilor de ‘dorintele cetatenilor’ ei s-au departat si de Cerul acestor dorinte, desavarsirea mai fiind posibila, in acest caz, exclusiv pe componenta Pamant.

    rezumat:
    tot departandu se de popor, conducerile asigurate de politicienii-oameni se vor desavarsi in indepartatul de popor, devenind conduceri asigurate de politicieni-IA.

    pentru ca nu te poti departa de Natura, de conducerile naturale, altfel decit devenind in final Artificial.

    iar asta era clar-cristal inca de cind in procesul de alegere a conducatorilor a intervenit Matematica, aceasta fiind Clona Seaca a Iubirii.

    inlocuind iubirea fata de conducatorul ales de popor cu alegerea matematica a acestuia, s-a scris si Toamna acestei dinamici,
    adica desavarsirea implacabila a acestui proces,

    de asta lumea mare va sfarsi prin a fi condusa de catre Matematica, in fapt de catre IA, pentru ca asta a insamantat,
    mai exact a insamantat ‘conduceri care n au nicio treaba cu implinirea dorintelor oamenilor, iar mai nainte de asta cu insamantarea dorintelor armonizate exclusiv cu Pamantul, ca in Civilizatie preocuparile tind sa fie inchinate exclusiv Acumularii, Pamantului, Cerul tinzand sa fie scos din Poveste.

    pesemne ca se va manifesta si cealalta superpozitie, care ia in seama si Cerul dorintelor oamenilor, deci se va manifesta si Conducerea Naturala, caz in care vorbim …direct despre ‘intruparea Intelepciunii,
    direct!, pentru ca e cu ‘extreme’ pe vremurile astea…

    • singurele doctrine potente, pe vremurile astea, sint
      Natura
      SI
      Artificialul

      singurele partide viabile sint cele care au la temelie una din doctrinele astea. restul partidelor se misca din inertie, prin urmare se vor mai misca…o vreme.

  • Maestre, excelent text!
    Tot ce s-a scris despre clasa politică este adevărat cu mențiunea că acum situația este mult mai gravă fiindcă peste clasa noastră politică se află politicienii care conduc UE.
    Adik sunt două cercuri concentrice de oportuniști și de nebuni care ne conduc pe noi.
    Acum politicienii noști servesc și interesele lor, și interesele economice absolut nefaste pentru noi ale Germaniei și a Franței.
    Vă dau un exemplu – politica dezatroasă în ultima criză economică a PPE cu Markel care a distrus PDL și PNL și care la râdul lor ne-a distrus pe noi, ne-a sărăcit!
    Acum cu Ursula von der Leyen, Charles Michel, Frans Timmermans și planul lor Green-Deal e și mai grav.
    Politicienii nu vor doar să ne sărăcească prin inflație, ne vor țepeni, adik să ne îngroape de-adevăratelea!
    Plus celălalte amănunte de Bălăceanca ca distrugerea fermelor de vaci, proteine din insecte, interzicerea cuvintelor „femeie” și „bărbat”, „mamă” și „tată” și mai nou „raționalizare”.
    Suntem la apogeul delirului politicienilor! Mai rău nu se poate!
    Nu știu cum se va rezolva preoblema cu acești politicieni, că trebuie să scăpăm de ei toți dintr-o dată.
    Robespierre cum a făcut?

  • Dacă am și înțelege după ce citim poate atunci mulți dintre noi ne-am trezi! Dacă jurnaliști da talia domnului Cristoiu nu s-ar mulțumi doar sa sa scrie despre adevar ,dacă acest atât de așteptat simț civic s-ar manifesta în primul rând la cei ce știu și scriu…!Nu-i suficient sa arătati cu degetul și sa radeti la televizor! DOMNUL PALER NU RÂDEA CÂND DISPERAT DE CEEACE SE ÎNTÂMPLA ATUNCI FACEA APEL ATENȚIA NOASTRĂ. TOT CE A SPUS SI SCRIS S-A ÎNTÂMPLAT .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *