Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Nedumerire juridică

M-a sunat zilele trecute și a insistat să-i acord o consultație. În cele din urmă am acceptat, curios să aflu pricina frământării mai tânărului meu coleg de breaslă. Din clipa în care i-am deschis ușa, mi-am dat seama că voi avea o discuție interesantă, prea îi scăpărau ochii oaspetelui abia ieșit din stagiatură. Mi-a explicat, pe îndelete, că un client i-a cerut să pună în executare o hotărâre civilă definitivă, însă el ezită, de teamă să nu pățească asemenea avocatului Roșu. Așa am priceput și rostul întâlnirii noastre.

― Păi, în cazul ăsta ar trebui să-i chemați pe judecătorii care au pronunțat decizia și să-i întrebați dacă soluția este legală, i-am sugerat cu tonul cel mai serios.
― Glumiți, nu? m-a privit neîncrezător.
― Deloc, principiul egalității de arme între acuzare și apărare vă dă acest drept, există deja și precedentul judiciar, doar ce ați pomenit cazul.

― Cum să vină un judecător la cabinetul unui avocat ca să-i ofere astfel de lămuriri? Să ne păstrăm simțul ridicolului…
― Mda, aveți dreptate și de aceea cred că e mai simplu să mergeți dumneavoastră la ei, solicitați să vă primească în audiență, nu-i nimic ilegal, mi-am continuat sfatul.
― Zău că râdeți de mine! Mă vor lua în șuturi când le voi spune motivul, nu ține.

― Atunci, duceți-vă direct la procurori și rugați-i să pună în executare hotărârea. Ei îi vor cita pe onorabilii care au pronunțat decizia și-i vor interoga ca la carte. „Acum, reevaluând situația factuală și probele, vi se pare că este legală hotărârea?” va suna întrebarea-ghiulea, iar inamovibilul, băgat în corzi, va răspunde așijderea olteanului din tren, din bancul acela nemuritor – „Aveți bilet?” „Nu prea”. Deci, nu prea e legală, domnule anchetator. Sau, nu e prea legală. Și se va consemna ca atare. Oricum, în lumina jurisprudenței recente, aș propune noului legiuitor să promulge un act normativ, cu articol unic, prin care să stabilească imperativ ca toate executările, în penal și în civil, să fie efectuate doar de către parchet. Punct!
― Iarăși mă luați în tărbacă, m-a întrerupt tot mai iritat confratele musafir.
― Deloc. S-ar statua un cadru legal clar și fără interpretări care insultă minima inteligență juridică. Iar cu ocazia procedurii de executare, procurorii vor verifica și legalitatea și temeinicia fiecărei hotărâri, ce căi extraordinare de atac! Ca să nu mai fie dubii…

― Mă sperie viziunea pe care mi-o împărtășiți, nu vă supărați… Și cu statul de drept cum rămâne? Că la facultate ne-au împuiat capul cu noțiunea asta.
― Nu tot ce vi s-a predat acolo se aplică în practică, să țineți minte cât veți trăi vorbele lui Thomas Hobbes: „Societățile cele mai longevive și mai puternice nu se bazează pe bunăvoința pe care o au oamenii unii față de ceilalți, ci pe frica pe care o resimt unii față de alții”! Dintotdeauna, statul este acaparat, pe cale democratică ori nedemocratică, de un grup de indivizi, a căror principală preocupare constă în stabilirea unei alte ordini de drept. Dreptul lor, desigur! Uneori, statul de drept servește tocmai la răspândirea fricii în societate…
― Dar societatea noastră nu este dintre cele puternice!

― Important este ce i se zice, iar gorniștii aciuați pe la curtea guvernanților au grijă să alinte gloata cu acest adjectiv amețitor și să-l ambaleze în lozincile ce preamăresc Europa unită.
― Bine, bine, și eu ce fac cu hotărârea, cum o execut?
― Tocmai ce v-am deslușit, chiar nu înțelegeți? Succes !

Tânărul m-a fixat nedumerit și-a strâns nervos hârtiile de pe masă, între care și decizia buclucașă, și le-a rupt pe toate în fața mea, apoi a părăsit încăperea.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

3 comentarii pentru articolul „Nedumerire juridică”

  • Si daca procurorul ar dispune executarea unei hotarari judecatoresti nu-i exclus ca peste ceva timp, dupa producerea efectelor,deranjand pe CINEVA, sa fie chemat(convocat,citat,luat de pe strada,din sedinta de judecata) si sa fie intrebat,ia zi ma, acum….factual… probe.. e legala executarea ? Nu domne,nu prea am bilet !

  • @Marian,

    Justitia a fost mereu sluga imparatului. De fapt „la inceput” imparatul facea si judecata, dar apoi s-a plictisit si a dat-o altora care, cica, s-au legat la ochi sa nu vada pe cine judeca. In realitate, judecatorul vede foarte bine pe cine judeca. Si are grija mereu sa judece in asa fel incat sa ias fix ce-si doreste imparatul. Ca imparatul se declara „democrat” ori „comunist”, tot un drac. Se schimba imparatul, hop se schimba si povestea cu justitia, asa ca cine era nevinovat inainte acum poate fi vinovat si invers. Toata mascarada cu justitia are doar scopul sa le bage bine oamenilor in cap ideea ca imparatul decide ce vor muschii lui si daca nu-ti pleci grumazu’ ramai fara cap. Necazul este ca legile sunt atat de stufoase si de interpretabile incat omul de rand nici nu mai stie ce sa faca si ce nu ca sa nu-l supere pe imparatu’. Ori, dupa cate se vede, fix asta e si ideea: tot ce trebuie sa priceapa oamenii este ca trebuie sa le fie frica. Punct.

  • Dureros si trist! …sau invers!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *