Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Negocierile au avut un singur și mare cîștigător: UDMR

Nu degeaba vineri, 18 decembrie 2020, a mers Rareș Bogdan cu portbagajul plin cu rumeguș la Vila Lac 2. Negocierile dintre cele trei partide de Centru Dreapta, de fapt dintre două partide de Centru Dreapta – PNL și USRPLUS – și unul de Roza Vînturilor, UDMR, care e de Centru, de Dreapta, de Stînga și de Centru Dreapta și Centru Stînga, după cine invită Uniunea să ia și ea din fripturică, s-au încheiat cu următoarea împărțire:

PNL, cu 25%, funcția de premier și de președinte al Camerei Deputaților, precum și 9 ministere din 18 scoase la mezat. Deoarece între aceste 9 se află și Externele, și Apărarea, ministere aparținînd exclusiv președintelui, practic, PNL are doar 7 ministere. Printre acestea și ministere de complezență: Cultură, de exemplu.

USRPLUS, cu un scor de 15%, are o funcție de vicepremier, de președinte al Senatului, și 7 ministere. Printre acestea se numără ministere grele, atît din punctul de vedere al importanței – Justiție – cît și din punct de vedere al banilor care pot fi dați clientelei politice – Fonduri Europene, Transporturi, Economie, Sănătate. Foarte important, USRPLUS a primit și funcția de șef al Cancelariei premierului. Lucru ciudat, dacă ne gîndim că premierul e de la PNL. Lucru normal dacă ne gîndim că USRPLUS a ținut să aibă un supraveghetor al premierului PNL, care să raporteze la partid orice încercare a premierului PNL de a fi PNL-ist.

UDMR, cu un scor de 6%, are o funcție de vicepremier, precum și trei ministere. Cu excepția Tineretului și Sportului, toate grele din punctul de vedere al importanței și al paralelor. Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, devine, în contextul Green Deal, unul de o importanță deosebită. Ministerul Dezvoltării e cel care împarte banii primarilor din țară chiar și celor Liberali. Prin raportare la scorul de la alegeri, UDMR a cîștigat la scor aceste negocieri. În 1996, cu un scor mai mare, 7%, a primit doar un minister, și acela de complezență, al Turismului.

Pentru a ne face o imagine asupra acestei împărțiri a puterii, trebuie să raportăm rezultatul negocierilor la împărțirea puterii după alegerile parlamentare din 3 noiembrie 1996. Spun, din 3 noiembrie 1996, deoarece e singurul moment electoral postdecembrist care seamănă din multe puncte de vedere cu cel din 6 decembrie 2020:

  1. Victoria în alegeri a fost dobîndită de două forțe anti PDSR: CDR și PD. Deși diferite ca loc pe scena politică (CDR era de Centru Dreapta, iar PD de Centru Stînga), cele două formațiuni au luptat cot la cot timp de cinci ani împotriva guvernării PDSR.
  2. UDMR a fost cooptată la Guvernare, nu atît pentru a se face o majoritate puternică, cît mai ales pentru a da Occidentului un semnal că s-a pus capăt naționalismului extremist de tip PRM, partid aliat pînă atunci cu PDSR.
  3. Prin alegerile prezidențiale, președintele a devenit de aceeași culoare ca și Guvernul.
  4. PDSR a trecut în Opoziție. Fără a pretinde, ca acum, desemnarea unui premier.

Împărțirea puterii s-a făcut în urma negocierilor printr-un Acord de solidaritate guvernamentală și parlamentară, semnat pe 6 decembrie 1996, la Cotroceni în prezența lui Emil Constantinescu.
Ea a avut următoarea configurație:

  • CDR, cu 30% la alegeri, a obținut funcția de premier, de președinte al Camerei Deputaților și 15 ministere din cele 23 puse în joc. Trebuie să plasăm printre funcțiile obținute și pe cea de președinte al României, dobîndită de Emil Constantinescu în al doilea tur ca urmare a votului de 21% dat de Petre Roman din partea PD. Printre ministere, CDR avea: Finanțe, Justiție, Interne, Transporturi, Comunicații, Privatizării.
  • PD, sub numele de USD, cu un scor de 13% a obținut funcția de președinte al Senatului și 7 ministere din 23. Printre ministere PD avea: Ministerul Apărării Naționale, Externele, Transporturi.
  • UDMR, cu un scor de 7%, a obținut doar un minister: Turismul.

Orice discuție despre rezultatul negocierilor din 2020 trebuie să plece de la un adevăr incontestabil:
E vorba de un rezultat al unor negocieri.

Pentru ca aceasta să fie împărțirea puterii după 6 decembrie 2020, mai sînt de urmat acești pași:

  1. Rezultatul trebuie validat de organismele conducătoare ale partidelor. La USRPLUS nu e nici o problemă. Și nu pentru că USRPLUS a obținut o halcă de putere mult mai mare decît rezultatul alegerilor, dar și pentru că nu e prea clar nici acum dacă USR și PLUS au organisme de conducere în afara celor doi Șefi, Dan Barna și Dacian Cioloș. La UDMR e aceeași situație. Pe de o parte pentru că UDMR a obținut infinit mai mult decît merita prin scorul din alegeri, pe de alta, pentru că UDMR nu are organism de conducere colectivă decît în statut. La PNL lucrurile se schimbă. Alcătuit din PNL și PDL, PNL e ca și PSD un partid al baronilor locali și centrali. După un an de înfruptare fără limite din friptura Puterii, doar a lor, baronii PNL se văd acum în fața unei hălci prea mici primite, în timp ce USRPLUS a dobîndit ditamai halca. Dacă sînt stimulați de Klaus Iohannis, e posibil ca baronii să respingă rezultatul.
  2. Alegerea șefilor la Cameră și la Senat are loc pe 22 decembrie 2020, înainte de investirea Guvernului. Deoarece votul e secret, cu buletine de vot și nu cu bile, și în plus în sală vor fi și parlamentarii PSD și AUR, Ludovic Orban și Anca Dragu pot avea surprize. Ludovic Orban poate să pice dacă ne gîndim că are dușmani și în PNL.
  3. După alegerile din Parlament, Klaus Iohannis trebuie să cheme partidele la consultări. Teoretic el trebuie să-l desemneze pe Florin Cîțu, Teoretic, practic poate fi orice surpriză.

Admițînd că rezultatul negocierilor se va transpune în viață fără nici o modificare, se profilează deja o guvernare dezastruoasă, cea mai proastă guvernare din postdecembrism, față de care Guvernarea CDR‑PD a fost bună:

  1. Florin Cîțu e cea mai proastă alegere pentru orice guvern, d-apoi pentru acest guvern care cere ca șef fie un personaj cu mari disponibilități de a negocia, Ludovic Orban, de exemplu, fie un personaj cu autoritate, Nicolae Ciucă, de exemplu. Florin Cîțu, zis și Cîțu-Mîțu, e un dezastru în sine, ca persoană, d-apoi ca premier. La conferința de presă de vineri, Ludovic Orban a catadicsit să-i dea cuvîtnul la sfîrșit, Cîțu-Mîțu a scos cu greu un miorlăit jalnic de cîteva cuvinte, după care s-a ascuns după sobă.
  2. Ludovic Orban e președinte de partid și președintele Camerei Deputaților. Bietul Cîțu- Mîțu, și așa miorlăit, va fi o simplă păpușă a lui Ludovic Orban. Printre altele, Ludovic Orban îi va stabili și miniștrii PNL, toți din gașca sa.
  3. Cele trei partide și au împărțit astfel guvernul încît și pentru că premier e Florin Cîțu, vom avea practic trei guverne. Și evident nici un premier.

Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

10 comentarii pentru articolul „Negocierile au avut un singur și mare cîștigător: UDMR”

  • Viitorul e cu Comunism Pur si Comunism Simplu.

    partidul-Natura e o poveste a Comunismului Pur,
    partidul-Civilizatie e o poveste a Comunismului Simplu.

    ‘guvernare de dreapta’…asa ceva e imposibil, in viitor(ul apropiat)

    Civilizatia, rezolvand problema Acumularii in stil perpetuum mobile, mai ramane pe cap exclusiv cu superpozitia Daruirii, aia…Simpla.

  • E prea complicata alianta asta :penele + usere+ + udmr, ca sa poata „mere” trenu’ pe sine. Se vor certa ca chiorii, pt. orice.
    AUR va creste. PSD -ul daca are minte se reformeaza daca nu, dispare. In maxim 1 an, mergem la vot.

  • unii actori politici au inceput sa simta necesitatea unei innoiri, insa doar partial!, adica ei inca au imopresia ca innoirea se manifesta ‘in sistem’.

    faza e ca cel care ‘se cere’ innoit e chiar sistemul!

    ce se cere e un nou sistem politic!,
    …ca practic se cer noi sisteme sociale, astea de-acum fiind incapabile sa sustina Etajele nou construite in blocul numit Civilizatie.

    prezenta Revolutie Mondiala cu asta se ocupa, demoleaza, teoretic controlat, toate sistemele sociale,
    Revolutionandu-le,
    permitand, abia astfel!, manifestarea unor,
    …de fapt mai degraba a unui! sistem social,
    integrator!,
    nou-nout!

    Nivelul de dezvoltare la care a ajuns…SI! aceasta civilizatie ne atentioneaza ca felul cam desavarsit in care se misca va tinde sa arate asa cum arata desavarsirile in Creatie, adica fix pe masura Naturii!

    insa Natura se manifesta prin superpozitii,
    astfel, disponibile sint doua pozitii:
    una e chiar Natura,
    cealalta e ‘imaginea ei din Oglinda’.

    doar ‘aratand’ astfel vei mai putea sa te maniefsti in Creatie.
    oricum altfel, se vor manifesta Reactiuni fundamentale care te vor demola plenar, asta fiind cazul…tuturor! civilizatiilor anterioare, din care ce-a ramas a fost…doar Praful!

    ce tre sa priceapa civilizatia actuala?
    pai, pentru inceput, ca toate civilizatiile anterioare, intre care unele au fost chiar marete!, au fost incapabile sa se manifeste pe acest Nivel de dezvoltare, care e Nivelul Desavarsirii.
    deci barim sa priceapa ca…nu e de gluma, si nu e in mod fundamental.

    ce putem face noi, ca neam?
    io cred ca doua chestii:
    -sa participam cu propria filozofie la descifrarea vremurilor.
    -sa aplicam propria filozofie, adica a neamului, in definirea propriei ecuatii de miscare, adica aplicand filozofia pe…noi insine!

    ce-ar insemna asta?
    mai intai de toate definirea unui nou sistem politic, care se inspira fix din Sistemul Politic al creatiei.
    de unde rezulta:
    -Natura, cu sustinatorii ei, insa sustinatori in stil plenar
    -Civilizatia, cu sustinatorii ei, insa sustinatori in stil plenar, Civilizatia fiind ‘imaginea din Oglinda a Naturii )

    prin urmare ‘se cere’
    un partid-Natura
    si
    un partid-Civilizatie

    acest ‘se cere’ trebuie inteles ca o tinta imposibil de ratat!, pentru ca e de Bun-Simt ca Desavarsirea sa fie cautata acolo unde ea exista deja!
    singurul loc in care tre sa privesti pentru a vedea Desavarsirea care E! deja, e Natura.( si imaginea ei din Oglinda )

    avem nevoie de un parti-Natura.
    avem nevoie de un partid-Civilizatie.
    doar aceste optiuni sint viabile, toate celelalte sint exclusiv produse expirate, care se mai misca exclusiv din inertie si o vor face cel mult pina cand Revolutia Mondiala va contura Noile Definitii.

    Globalizarea, o exprimare macro, e un produs expirat. si-a consumat Potentialul.
    singurul Potential disponibil, azi!, e Unificarea, acest proces, spre fundamentala deosebire, e un proces care se manifesta la nivel micro.
    Unificarea dinamicilor Civilizatiei incepe si se termina cu Metropolele.
    in ce-o priveste pe Natura, cealalta optiune disponibila e reprezentata de ‘viata la sate’.

    apele se despart in mod plenar.
    ori ‘la oras’, in Metropole, descoperirile pe care Civilizatia le va accesa in curind urmand sa faca din Metropola chiar Raiul pe Pamant!,
    ori ‘la tara’, la brat cu Natura, insa fara intersectie cu Civilizatia si Raiul ei, caz in care cei care aleg ‘viata la sat’ sint fix cei care aleg Vesnicia.

    • care-or fi partidele capabile sa se muleze pe aceste exprimari fundamentale,
      partid-natura
      partid-Civilizatei
      …habar n-am!

      insa momentan par a fi capabile sa se suprapuna peste aceste exprimari
      usr-plus si aur.

      usr-plus fiind partid-Civilizatie
      aur fiind partid-Natura.

      daca usr-plus crede ca a fi partid-Civilizatie e o bagatela…e pa!
      daca aur crede ca a fi partid-natura e o banalitate… e pa!

      aceste doua defintii sint extrem de sensibile, sesibilitatea fiind daca de marura intersectiei dintre ele, care e multimea vida!

      atuurile acestor partide sint Daruile pe care le poarta.
      partidul-Civilizatie tre sa se sprijine pe cele mai noi cuceriri stiintifice,
      partidul-Natura tre sa se sprijine pe Inima.
      lumea mare va fi improprie…caldiceilor. ori…ori!

  • Domnule Ion Cristoiu , dacà si la acest blog existà un moderator , atunci adio
    comentarii !

  • udmr?
    pai udmr mai avea oleaca si nu intra in parlament,
    asa ca de unde atata fericire pe capul lor?!

    udm,
    acum!,
    joaca o carte unica.
    au sansa sa se adreseze intregului popor.
    daca o au, o au!

    si au si capacitatea sa implineasca aceasta tinta, ca sint capabili!
    daca sint, sint!,…ce sa le faci!

    sa revenim.
    atunci cind prezenta la vot a fost minima, udmr a avut un scor…cam la limita.
    daca udmr joaca cu bun-simt cartea pe care o are-n brate, adresandu-se intregului popor, nu doar ungurilor,
    ar putea sa se…redefineasca, si s-o faca in mod fundamental.
    nu de-alta, dar si ei sint expirati!

    de unde rezulta ca cele trei guverne ar putea fi doar doua, in cazul in care udmr alege sa se redefineasca in mod fundamental, devenind una cu…poporul, nu cu ungurii, doar.

    daca udmr nu reuseste, acum!, sa se ridice la masura vremurilor, adresandu-se Intregului,
    vor disparea din viitorul peisaj parlamentar.

  • o gura de aer. adanca!:))
    asta pare a fi alegerea de bun-simt.

  • Situatia e grava si complexa, cum bine zicea Impuscatu’
    Analiza Maestrului e detaliata si la obiect. Din pacate.Cum o dai,iese tot prost.
    Mai sunt insa doua inpomderabile:
    Boicotarea votului de Luni de catre PSD si AUR, si
    Guvernul sa nu treaca la vot.
    In ambele variante, interimarul, placut Presedintelui, devine practic titular.
    De altfel, Plavanul s-a scapat acum cateva zile” negocierile pentru acest guvern si vor intinde pe cateva luni”

    • cu ciolacu in frunte psd nu va face nici o opozitie reala. Din cauza politicii alba-neagra psd a pierdut voturi care au mers la aur.

  • Guvernul Meu executà ce dicteazà cîtiva consilieri de la Cotroceni . Càrora li se trimite Foaia de Rutà de la Comisie , Bruxelles . Iohannis asteptà un post la nivel european ! El gândeste continental ! Cîtu gîndeste intercontinental . Cînd alege Bànci . La recomandarea lui Isàrescu . De neînlocuitul Mugur M. Isàrescu !
    Nemuritorul !Va fi în fruntea României si în secolul urmàtor . Pe Cîtu il vor pomeni urmàtoarele trei generatii . Scrpisnind din màsele vorbe dulci !
    Iohannis si Orban vor dspàrea în etc. urile Istoriei . Iohanis cu mentiunea presedinte navetist .Va intra pin Folklor „te culci seara sànàtos si te trezesti dimineata mort”!Zicere care , spre bucuria lui Patapievici si Plesu îl va îlocui pe pràfuitul Eminescu .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *