Reprezentanții a 14 facțiuni palestiniene, inclusiv Fatah și Hamas, au semnat „Declarația de la Beijing”, document prin care se angajează să pună capăt disputelor interne și să consolideze unitatea palestiniană

Nevoia Șefului de a promova inși sub nivelul său intelectual și politic

Pe la unu noaptea, după ce-am terminat de înregistrat Jurnalul meu video, trec la verificarea noului IPad. Cum se întîmplă cu toate device-urile noi cumpărate, vreau să-i văd performanțele, mai precis să mă bucur că are, deși în cele mai multe cazuri în scurt timp voi uita de el. Una dintre cele mai prețioase aplicații pentru mine rămîne Vflat, sau cam așa ceva, cea mai bună pentru OCR-izare, căutată mult timp printre aplicațiile cu pretenții de transformare în word a PDF-urilor. Vreau să văd dacă pe I Pad e la fel de bună ca și pe Samsung. Pentru asta am nevoie de un exercițiu. Și – socotesc – unul care să-mi fie de folos și pentru Diario. Pe stînga, așezat pe aparatul de transformat casete video în Mp3, lăsat în paragină, pentru că m-am apucat de altceva, văd volumul 1 din Însemnări zilnice ale lui Constantin Argetoianu. După o scurtă răsfoire dau peste o însemnare din 14 mai 1936. O OCR-izez rapid (merge parcă mai bine decît la Samsung) și mi-o trimit pe e-mail. Iat-o luată de dimineață și pusă pe Diaro:

„Nae Ionescu a venit azi pe la mine. E mai ambalat ca oricînd asupra Gărzii de Fier. Vine de la Braşov, unde a depus ca martor la procesul studenţilor acuzaţi de profanarea monumentului lui Duca din gara Sinaia. Crede că studenții (printre ei este şi Alexandru Cantacuzino, student «honoris causa») vor fi condamnați. E indignat împotriva Regelui care i l-a trimis pe Gravrilă Marinescu să-i spună că ar vrea să ia contact cu conducătorii Gărzii, dar pe ascuns. Nae ar fi răspuns că Garda nu face nimic clandestin (!!)

«Încurcătura, după Nae Ionescu, în situația de azi, se datorează faptului că Regele vrea să le facă toate numai el, şi le face prost fiindcă nu ştie să le facă. Ca să nu stea nimeni în calea voinței sale, a înlăturat şi înlătură din jurul lui toți oamenii inteligenţi. Iată de ce în fruntea Guvernului e un farsor mediocru ca Tătărescu, în fruntea Armatei, un imbecil înfumurat ca Paul Angelescu, în fruntea Fundațiilor Regale, din care a făcut un adevărat Minister al Educației Naționale, două nulităţi, din care un caraghios, Gusti. Iată de ce în fruntea Curții e un Urdăreanu sau un Stârcea. El, el şi iar el, nimeni să nu-i stea în cale, toate să le hotărască el, prosteşte, şi nimeni să nu zică «nu». Până şi trecutul trebuie şters. Armata? Începe de la el, a costumat-o după gustul lui, a înarmat-o sau a dezarmat-o după priceperea lui. Academia Română? În lături face el altele, Academia de Ştiinţă şi Academia de Medicină.

Învăţămîntul? Zidească dr. Angelescu cîte şcoli o vrea, spiritul public îl fasonează el prin Fundațiile Regale, prin Gusti şi Sandu Rosseti. Politica externă? Poate să se zvârcolească Titulescu cît o vrea, adevărata politică el o face. Nu numai că are ambiţia să facă totul el însuşi, încurcîndu-le pe toate, dar mai urăşte şi de moarte pe toţi înaintaşii săi, urmărind cu tenacitate dărîmarea operei lor. E singura îndeletnicire în care va reuşi. A mai avut țara românească, adică Moldova, aşa o pacoste: pe Ștefănică Vodă, care în invidia şi ura lui, n-a făcut decît să distrugă tot ce întemeiase Ştefan cel Mare şi să ucidă sau să piardă pe toţi sfetnicii marelui Voievod pe care îi mai întîlnea în preajma sa. Crede-mă, domnule Argetoianu, nu mai este nimic de făcut cu acest degenerat». Nae Ionescu mi-a mai spus multe.Omul e amărât şi nu poate vorbi decît cu amărăciune, dar cu toate exagerările lui, în multe are dreptate.”

Dincolo de constatarea că aplicația merge brici pe noul iPad, trebuie să remarc:

  1. Nae Ionescu e furios pe Carol al II-lea, pentru că și-a asumat rolul de dictator.
    Păi nu-i recomanda asta însuși Nae Ionescu pe vremea cînd îi era sfătuitor?! De fapt, Nae Ionescu se revoltă nu pentru că Regele le face pe toate, ci pentru că nu le face sfătuit de Nae Ionescu.
  2. Nenorocirea dictaturilor, dar și a democrațiilor atinse de autoritarism stă în nevoia Șefului de a promova doar inși sub nivelul său intelectual și politic. E un nărav strîns legat de complexul de inferioritate. Geniul politic nu se teme de talentele din jur, sigur fiind că doar el e geniu.
  3. Nae Ionescu se referă la Ștefăniță Vodă, nepotul schizofrenic al lui Ștefan Cel Mare, pictat de Delavrancea în Viforul, personaj sinistru de Game of Thrones.

Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

6 comentarii pentru articolul „Nevoia Șefului de a promova inși sub nivelul său intelectual și politic”

  • asta se intimpla atunci cind referinta este seful
    indiferent ce haine imbraca el, sef de stat, sef de partid politic, prim ministru, ministru, …general
    in Romania colcaie astfel de personaje

    • un sef permite manifestarea celei mai potente ecuatii de miscare care implineste ‘telul’, care abia el e referinta.
      deci seful nu se misca, ci permite miscarea, prin urmare un sef care se are pe sine ca referinta va genera miscare limitata la propria definitie, adica una plafonata

      un sef, asa cum e definitia lui, nu doar ca permite manifestarile potente, el …le cauta in cele mai adinci unghere, daca acolo pot fi gasite. spre ex un sef trib stie ca in tribul lui chiar natura a venit cu propriile daruri, prin urmare isi cerne tribul …in toate felurile pina cind identifica darurile astea, pentru ca abia ele vor fi ‘pe masura vremurilor’ pe care tribul ‘se da’

      • insa …Civilizatia se indreapta spre ‘Conducatorul Matematic’, abia el putind sa implineasca ‘telurile’ Civilizatiei, intre care prima e Artificializarea
        cu toate astea \jocul e drept’, prin urmare natura echilobreaza daruind fix pe masura asta, mai altfel spus chiar daca tendinta Civilizatiei e de a se Artificializa, inclusin la nivel de sef, niciodata in istoria civilizatiilor triburilor nu li s au daruit conducatori mai capabili. insa …cine mai are ochi sa i vada?!
        un exemplu a fost trump, el e prin definitie un ‘termen fibonacci’, aduce cu sine vremurile schimbarii fundamentale, insa el se manifesta asa prin prezenta sau …prin absenta. prezent sau absent trump tot un ‘termen fibonacci ramane’. in caz ca e cu absesnta, atunci el va modifica din temelii lumea mare ..prin absenta.

        • doar un sef de trib care n are dorinte lasa liber terenul pentru ca dorintele tribului sa se manifeste. un sef de trib care are dorinte va plafona dinamica tribului la nivelul sau,…mare,…mic..
          dorintele un sef de trib care sint si dorintele tribului …nu mai sint dorinte, ci nonactiuni ( de asta si ‘indreapta’ un sef de trib daruit de natura dorintele tribului catre natura:)), pentru ca dorintele tribului sa fie nonactiuni.

          pe vremurile astea se poate spune fara tagada ca dorintele triburilor s au cam dus Dracului, pesemne pentru ca spre el au fost indreptate… in stil non …in modul, adica fara sa prinzi de veste.

          • orice sef care are nevoi este un sef nevoias
            un sef care are nevoi fix cu masura aia nu le vede pe ale celor peste care e sef

          • un sef potent insamanteaza impotenta peste cei care ii conduce ( negresit dupa chipul si asemanarea sa )
            beleaua actualei lumi e ca e condusa mai degraba de sefi potenti, care Actioneaza, nu de Intelepti ( care mai degraba sint lipsiti de dorinte… )

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *