Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Nicoară Potcoavă – un Ştefan cel Mare cazac

Un nou capitol (doar cîteva pagini!) din Nicoară Potcoavă, citit dimineaţa, înainte de a mă apuca de lucrul propriu-zis. Ca şi în cazul cărţilor lui Mihail Bulgakov, e vorba de o lectură-drog, atît din plăcere, cît şi din credinţa că voi avea astfel un imbold de a scrie mai departe.

Aş fi putut da gata Nicoară Potcoavă în doi timpi şi trei mişcări.
N-am făcut-o.
M-aş fi lipsit de trăirea unică, pe care mi-o dă contactul cu un scriitor preferat, precum Mihail Sadoveanu.
E ca şi în cazul unei prăjituri, a cărei felie ultimă şovăi s-o înghiţi, conştient că te vei văduvi astfel de o mare, imensă plăcere.

Îmi notez, pentru a dezvolta mai tîrziu, un gînd.
Nicoară Potcoavă se vrea reluarea Conducătorului tip din Fraţii Jderi. Ca şi Ştefan cel Mare, Nicoară Potcoavă îşi supune dramatic pornirile sentimentale pentru a-şi putea îndeplini idealul social-politic.

În contextul lui 1952, cînd apare romanul, străşnicia lui Nicoară Potcoavă riscă să fie suspectată ca efect al voinţei lui Sadoveanu de a înfăţişa un bolşevic, un om de oţel avant la lettre.
Impresia puternic aţîţată şi de exagerarea iubirii faţă de Ilinca, fata trădătorului Ieremia.
Nicoară Potcoavă se zbuciumă prea tare la amintirea unor clipe de întîlnire pasageră fără nici o conotaţie erotică.
Mihail Sadoveanu ține să ne convingă că Nicoară Potcoavă își stăpînea furia cărnii.
Cum îi stă bine nu numai lui Ștefan cel Mare, dar și lui Iosif Vissarionovici Stalin!


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *