Agenția Internațională pentru Energie Atomică, îngrijorată că Israelul ar putea viza instalațiile nucleare iraniene

Nicolae Ciucă – un membru al Camarilei Generalilor răsplătit de Klaus Iohannis cu postul de premier pentru felul muzical în care bate din călcîie

Pe la începutul postdecembrismului, cînd despre România se spunea că e cu fundulețul în două luntri, Ion Iliescu lansase teza unei așa zise democrații originale. Nu mă aventurez acum în prezentarea pe larg a tezei, de care am rîs mulți la ora respectivă, pentru că democrația e democrație, nu poate fi nici originală, nici neoriginală. Era vorba de o șmecherie prin care Ion Iliescu voia să înlocuiască pluralismul politic tipic democrației cu pluralismul din interiorul FSN.
Un fel de PCR care, spre deosebire de răposatul, avea aripi.

Au trecut de atunci 30 de ani.
Democrația originală a lui Ion Iliescu și-a găsit în fine concretizarea.
E vorba de democrația militarizată.
Premierul desemnat de Klaus Iohannis va fi un general: Nicolae Ciucă, fostul șef de stat major al României.

Premieri generali se mai găsesc la ora actuală doar prin Africa.
Prin desemnarea lui Nicolae Ciucă drept premier se găsește unul și în Europa.

De bine de rău, PNL a obținut în alegerile parlamentare scorul care-i dă dreptul de a desemna un premier. Cum dracu nu s-a găsit între liderii PNL, cei care au tras în campanie, o persoană care să fie desemnată de partid pentru postul de premier? Nu întîmplător folosesc formula desemnat de partid. Potrivit democrației civile, nu militarizate, după alegeri un partid își desemnează premierul. La Cotroceni președintele, potrivit acestei hîrtii igienice care e Constituția României în timpul regimului Iohannis, optează pentru unul din propușii partidelor. În nici un caz Președintele nu desemnează cine va fi propusul unui partid. Ei bine, Klaus Iohannis a desemnat în locul PNL cine să fie propusul partidului. Și liderii partidului nici măcar n-au sughițat la o asemenea bătaie de joc: Să li se impună de către Klaus Iohannis pe cine să desemneze drept premier în vederea consultărilor de la Cotroceni.

Despre Nicolae Ciucă am fost printre puținii jurnaliști care am anunțat că după alegeri va fi premier impus de Klaus Iohannis. Cînd ziceam asta, mulți zîmbeau ironic amintindu-mi că președintele a zis iar și iar că Ludovic Orban va fi premierul după alegeri. Nu văzuseră ca mine, la viața lor, ce înseamnă promisiunile și angajamentele politicienilor. Tot despre Nicolae Ciucă am scris în mai multe rînduri. Reproduc mai jos după cristoiublog.ro fragmente din două dintre textele mele despre el. Unul publicat în 22 aprilie 2017,altul în 29 ianuarie 2019. Am socotit că trebuie să le reiau, pentru că ele explică gestul lui Klaus Iohannis de a impune PNL drept premier al PNL pe generalul Nicolae Ciucă. Veți descoperi în primul comentariu un demnitar folosit de americani încă din 2017 pentru a ne vîră pe gît fiarele lor vechi în schimbul a miliarde dolari luați de Sănătate și Educație, iar în al doilea, un politruc pur și simplu, fără nici o legătură cu Demnitatea și Onoarea de militar.


4 miliarde de euro ! Atît va da România săracă pe rachetele Patriot! Suma cu care, în realitate, liderii PSD vor să cumpere pentru ei bunăvoinţa americanilor (22 aprilie 2017)

Toate site-urile şi televiziunile de ştiri au difuzat joi după-amiază, în regim de Breaking news, ştirea potrivit căreia România urmează să achiziţioneze anul acesta din America rachete Patriot în valoare de 4 miliarde de euro.

Desigur, Breaking news-ul a fost folosit de presa noastră din simplul motiv că rachetele Patriot ţin de arsenalul hollywoodian, alături de Rambo, de CIA şi de Secret Service.
Noi credem însă că ştirea merita regimul de Breaking news din cel puţin trei motive:

 1. O asemenea sumă într-o ţară în care mai sunt atîtea de făcut în materie de viaţă cotidiană – de la autostrăzi şi căi ferate de mare viteză pînă la WC-uri publice, măcar în Bucureşti – e o ştire de Breaking news.
 2. Înzestrarea cu rachete Patriot e un nou gest care poate fi interpretat de Moscova, alături de Scut, drept unul ţinînd de ipostaza României de etern căţel al Vestului faţă de Imperiul de la Răsărit.
 3. Achiziţionarea de rachete Patriot la o asemenea sumă, fără organizarea unei competiţii între producători, e o dovadă fără dubiu de încercare a Guvernului PSD-ALDE de a cumpăra favoare americană pe spatele banilor luaţi de la omul de rînd.

Dacă decizia ar fi fost luată de regimul Băsescu nimeni nu-ar fi fost surprins.
Traian Băsescu a făcut din Marele Licurici Steaua Polară a României.

PSD a dus în anii anteriori o campanie de propagandă şi agitaţie împotriva partidelor care-l slugăresc pe Marele Licurici.
Pe drept cuvînt, joi seara, la România 9 de la TVR, Mircea Dinescu şi-a exprimat uluirea pentru această achiziţie aberantă, din seria Tichiei de mărgăritar a chelului.
Ascultîndu-l pe Mircea Dinescu, care a ţinut neapărat să abordăm acest subiect, netrecut pe ordinea de zi a emisiunii, mi-am dat seama că, deşi auzisem ştirea la România Actualităţi, nu mă preocupasem s-o verific.

Am accesat ştirile privind Achiziţia de pe tableta luată cu mine.
După cîteva ştiri citite – toate aceleaşi, pentru că erau copiate după o depeşă Mediafax – am simţit nevoia să mă frec la ochi.
Anunţul nu venise nici de la Preşedinte, nici de la premier, nici măcar de la ministrul Apărării.
Nu era nici măcar informaţie pe surse, obţinută de presă pe căi ilicite.
Lîngă Galaţi, la Smârdan, era în desfăşurare un exerciţiu militar comun româno-american. Astfel de exerciţii trec neobservate de presa noastră, fie şi pentru faptul că, pînă acum cel puţin, n-a fost lansată o bombă nucleară din greşeală. Fiind vorba de fapte strict militare, presa nu se grăbeşte să-şi trimită corespondenţii la faţa locului.
E de la sine înţeles că ştabii Armatei, prezenţi la faţa locului, nu organizează conferinţe de presă.
Chefuri după, da, mai organizează, dar întîlniri cu ziariştii, nu.
Ce dracu să spui presei cît de cît interesant despre un exerciţiu militar?
Ei bine, anunţul privind achiziţia de rachete Patriot în valoare de 4 miliarde de euro a fost făcut nu la o şedinţă CSAT, nu la o ședință de Guvern, ci la o conferinţă de presă organizată la Smârdan, lîngă Galați.
Cel care a făcut anunțul n-a fost președintele României, premierul, Șeful partidului care deține majoritatea în Parlament, ministrul Apărării
Anunţul a fost făcut mai întîi de Florin Vlădică, secretar de stat în MApN la Departamentul Armament, şi a fost confirmat de şeful Marelui Stat Major, Nicolae Ciucă.

Ionuţ Cristache, regizorul emisiunii, a făcut să fie difuzat un grupaj constituit din Declaraţia lui Nicolae Ciucă şi reacţiile lui Sorin Grindeanu şi Liviu Dragnea.
Reacţiile mi-au împins uluirea pînă la descumpănire.
Dacă se pune problema unei asemenea achiziţii (4 miliarde de euro pe armament), responsabili sunt Guvernul şi Majoritatea parlamentară.
Ori atît premierul, cît și șeful Majorității, au părut luați prin surprindere de anunț.

Liderul Majorităţii PSD-ALDE, Liviu Dragnea şi-a exprimat nemulţumirea faţă de declaraţia lui Nicolae Ciucă:

„Ce nu mi-a plăcut astăzi (joi – n.r.) a fost declaraţia – nu ştiu dacă a fost astăzi sau ieri – declaraţia şefului Statului Major care a anunţa deja că va achiziţiona rachete Patriot. Păi au finalizat procedurile? Nu e bine să aştepte derularea procedurilor, totuşi? E şeful Statului Major şi mă aştept la foarte multă rigoare. Poate şi ministrul Apărării se gîndeşte la asta tot timpul acolo, prin minister. Mai puţine declaraţii şi mai multă acţiune cred că este mai bine.”

Chiar dacă Liviu Dragnea nu dezminte categoric anunţul, totuşi, reacţia sa ţine de minima respectare a procedurilor.
Un asemenea anunţ nu e făcut în premieră de un secretar de stat în MApN şi de Şeful Marelui Stat Major.
Premierul Sorin Grindeanu şi-a exprimat şi el nemulţumirea ,în şedinţa de Guvern, faţă de felul aiurea în care a fost făcut anunţul:

„Un ultim lucru, ca şi precizarea legată de dumneavoastră, echipa mea. Nu-mi doresc – şi am şi cerut să se facă o inventariere – ca altcineva decît cei care sunt titularii pe posturi să discute despre lucruri care ţin de alte ministere. Nu vreau să aflu despre investiţii la Ministerul Apărării decît din declaraţii ale ministrului Apărării. Suntem clari?!”

Luînd seamă la reacţiile celor doi şi mai ales plecînd de la nitam-nisamul în care a fost făcut anunţul, joi seara, la emisiune, am intervenit semnalînd în acest caz brambureala din regimul PSD-ALDE.
Un secretar de stat şi un şef de stat major se trezesc vorbind la un exerciţiu militar din provincie despre o decizie de un uriaş impact în opinia publică:
4 miliarde de euro pentru cumpărarea de rachete Patriot de la americani, operaţiune ţinută pînă în cel mai mare secret pînă acum.
Nici pe vremea Guvernului tehnocrat nu s-ar fi întîmplat ca un asemenea anunţ să nu fie rezervat pentru premier sau pentru preşedinte.


Războiul camarilelor dintre Klaus Iohannis și Liviu Dragnea e anul ăsta pe viață și pe moarte (29 ianuarie 2019)

E deja cunoscut opiniei publice Scandalul zis și al Șefului Statului Major General al Armatei Române. Pentru o mai mare concizie îi vom spune Marele Stat Major. Nicolae Ciucă, șeful Marelui Stat Major, a împlinit patru ani de cînd e în fruntea bucatelor de la Popota de lux care e Marele Stat Major. Nicolae Ciucă s-a afirmat în mandatul său doar ca un ins care nu știe să-și țină gura, lucru mai rar la militari, chiar și la cei de teapa lui Moș Teacă. În 2017, Nicolae Ciucă a declanșat ditamai Scandalul anunțînd la manevrele de la Smîrdan în premieră că România va achiziționa Rachete Patriot de la americani. Gestul era neobișnuit. Un asemene anunț se face de către premier sau de către Ministrul Apărării Naționale. Nicolae Ciucă, încălcînd orice regulă, inclusiv a bunului-simț, pune Guvernul, Coaliția de Guvernare într-o situație penibilă. Pe drept cuvînt la vremea respectivă, premierul Sorin Grindeanu și-a exprimat nemulțumirea în deschiderea ședinței de guvern:

„Un ultim lucru, ca şi precizarea legată de dumneavoastră, echipa mea. Nu-mi doresc – şi am şi cerut să se facă o inventariere – ca altcineva decît cei care sunt titularii pe posturi să discute despre lucruri care ţin de alte ministere. Nu vreau să aflu despre investiţii la Ministerul Apărării decît din declaraţii ale ministrului Apărării. Sîntem clari?!”

Într-o țară normală inițiative dintre acestea se plătesc cu demisia. Lui Nicolae Ciucă nu i s-a întîmplat nimic.
Potrivit Legii 46/2006 privind organizarea și funcționarea Ministerului Apărării Naționale, art. 39, alin 5 mandatul Șefului Marelui Stat Major e de patru ani, cu posibilitatea de prelungire pentru o perioadă de un an. Și în cazul Șefului MSJ își spune cuvîntul procedura dublei chei din relația Guvern – Președinție. În cazul desemnări unui nou Șef de Stat Major ministrul Apărării Naționale propune. Numirea e făcută de președinte. Se înțelege chiar și de către persoanele care pricep mai greu precum Klaus Iohannis, că prelungirea mandatului cu un an se face tot la propunerea Ministrului Apărării Naționale. Tradiția postdecembristă e ca șeful Marelui Stat Major să plece la încheierea mandatului. Prelungirea cu an e fără rost și mai ales periculoasă. Funcția revine generalilor Armatei Române. E bine pentru sănătatea Armatei ca să se ofere posibilitatea de a trece pe la șefia Marelui Stat Major și a altor generali. Armata română nu duce lipsă de generali competenți, care pot prelua această funcție. A prelungi cu an în condiții normale, de pace, mandatul Șefului de Stat Major ridică multe întrebări. De ce să mai stea un an? Fără el Armata Română, care oricum freacă menta pe timp de pace, nu poate trăi? Că Nicolae Ciucă își încheia mandatul în decembrie 2018 se știa deja de la începutul anului, dacă nu chiar de la începutul lui 2015 cînd a fost numit Nicolae Ciucă. Normal ar fi fost ca Klaus Iohannis să dea în clocot, pufăind, de pe la începutul lui decembrie 2018. Deoarece, potrivit Legii, propunerea e făcută de ministrul Apărării era normal, în cadrul responsabilităților pe care le are președintele în CSAT și mai ales ținînd cont de importanța Armatei în Republică, ca Klaus Iohannis să ia legătura cu ministrul Apărării Naționale pentru a se interesa dacă are deja o propunere. Noul Ministru al Apărării, Gabriel Leș, a depus Jurămîntul pe 20 noiembrie 2018. Din spusele sale rezultă că președintele nu l-a contactat. Nici fostul ministru Mihai Fifor nu-mi amintesc să fi mărturisit c-a discutat cu președintele chestiunea Șefului de Stat Major. Mai mult, Gabriel Leș a dezvăluit că a trimis documentele privind noul șef de Stat Major cu două săptămîni înainte de ședința CSAT. Klaus Iohannis, în stilul său specific, Eu, Klaus Iohannis, Președinte cu p mare, n-a vrut să stea de vorbă cu el. Așa s-a ajuns la impunerea lui Nicolae Ciucă, împotriva tradiției, încă un an la șefia Marelui Stat Major, printr-un decret ilegal semnat de Klaus Iohannis.

S-au făcut multe presupuneri în legătură cu acțiunea în forță a lui Klaus Iohannis. S-a vorbit de un conflict în chestiunea achizițiilor de armament, de corvete mai ales.
Bătut cîmpii cu grație.
Din nevoia presei de a căuta scenarii complicate acolo unde lucrurile se petrec după legile omenești.

Nicolae Ciucă e unul dintre oamenii lui Klaus Iohannis. Ca și Lucian Pahonțu, ca și Augustin Lazăr. Ca mulți alții din Sistemul instituțiilor de forță. N-am date să afirm că Nicolae Ciucă, care se dă în vînt după șefii de Moș Teacă la nivel înalt, s-a milogit pe lîngă Klaus Iohannis să-l mai țină șef de Stat Major încă un an. Judecînd după scandalul din 30 aprilie 2017, omul e mai degrabă politruc decît militar. E lesne de presupus că scăldat în privilegiile șefiei n-ar mai vrea să plece din funcție decît cu picioarele înainte. Dacă n-ar fi așa, ar fi demisionat pentru a evita antrenarea Armatei într-un scandal politic. N-a făcut-o. Ceea a ce înseamnă că s-a dat de ceasul morții să rămînă. În alte împrejurări, Klaus Iohannis n-ar fi ținut cont de milogeala lui Nicolae Ciucă. Mai ales că prelungirea mandatului presupunea o clară încălcare a Constituției dacă nu era propunerea ministrului Apărării Naționale. De ce a forțat nota? De ce a jucat sîrba pe Constituție? (Cum o fi Klaus Iohannis jucînd sîrba? Vi-l imaginați în această postură?). Răspunsul îl dă dialogul avut la Cotroceni cu presa în ziua de 14 ianuarie 2019:

Reporter: Dacă îmi permiteţi, ca să înţelegem miza acestei lupte pe care o duc cei de la PSD, spuneaţi, care este jocul? Dacă ne puteţi da informaţii sau e vorba de informaţii secrete?
Klaus Iohannis:
Nu e vorba de nici o informaţie secretă. Jocul este unul şi acelaşi pe care îl joacă PSD-ul de la început, vrea să pună mâna pe toate funcţiile din stat. Or asta nu se poate. Funcţiile din stat se ocupă şi după criteriul competenţei.”

Cînd a impus în chip anticonstituțional prelungirea lui Nicolae Ciucă la șefia Statului Major, Klaus Iohannis a invocat încălcarea legii de către PSD. Acum însă, la Cotroceni, el se dă de gol. În propunerea ministrului pentru un nou șef de Stat Major, el vede preocuparea PSD de a pune mîna pe toate funcțiile în stat. Preocupare împotriva căreia – vezi Doamne! – el luptă în numele democrației.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

7 comentarii pentru articolul „Nicolae Ciucă – un membru al Camarilei Generalilor răsplătit de Klaus Iohannis cu postul de premier pentru felul muzical în care bate din călcîie”

 • sistemul politic e expirat.
  un nou sistem politic se va manifesta.

  el va arata ca o Moneda:
  pe o fata Civilizatia, pe cealalta fata Natura.

  de unde rezulta ca el va fi format din
  partid-Civilizatie
  si
  partid-Natura.

  Natia o mai poti proteja exclusiv indirect, manifestandu-te ca partid-Natura.

  s-a nascut AUR.
  zice ca e partid pro-natiune.
  partid-pronatiune…pai asta e parte a sistemului politic actual…care e expirat!
  astfel, AUR e un partid expirat, care se vrea antisistem…in sistem!

  AUR, nascut pe vremuri lipsite de definitii, inca nu si-a definit superpozitia:
  ori pro-natiune, ori e partid-Natura.

  bai AUR, ce esti, nenica?!
  partid-Natura, caz in care iti iei Natura de nevasta, inchinandu-i-te?
  sau partid pro-natiune, te inchini natiei,
  si esti antisistem, insa..in sistem!?!

  sistemele politice de prin lumea mare sint expirate. se mai manifesta exclusiv din inertie!
  Noul Sistem politic…e Moneda aia de mai sus, alta cale nu exista!, pentru ca ‘sistemul politic’, desavrasindu-se, tinde sa fie una cu Sistemul Politic al Creatiei. iar astea sint vremurile in care Civilizatia chiar tinde sa se desavarseasca!

 • 4 ani Rusia s a pisat pe Americani,punand umarul la instalarea la Casa Alba a celei mai penibile maimute politice inventata de om,Donald Nebunu,care a facut SUA de rasul si batjocura unei planete intregi,transformand cea mai mare Superputere in cel mai mare Ospiciu de pe Planeta.Asta poate Rusia(si nu cu o armata ci cu un grup de hackeri talentati).

 • Domnule Cristoiu,
  Va rog daca ne puteti face cadou un interviu la cristoiu tv, cu doamna Diana Iovanovici-Șoșoacă, o persoana foarte interesanta si cu o publicitate extrem de negativa in media.
  Va multumesc

 • Armata are si ea ofurile ei. De alungul istoriei, tot felu de „mari” oameni politici (de nivelul lui Dragnea) stiau ei, care i treaba cu nevoia de inzestrare a armatei. Pana la urma, cand vin rusii peste noi sau cand conving ungurii pe ai mari, ca de fapt transilvania trebe sa fie a lor, atuncea ne amintim ca armata tre sa puna pieptu la hotare. In corpul militar exista totusi ierarhie. Nu ajungi seful statului major asa, tam nesam. Trebe sa te accepte ofiterii din corpul militar. Din punctul asta de vedere, lui Ciuca putem sa i reprosam ca e prea gras si trebe sa dea jos cel putin 30kg – dl Cristoiu poate sa l sfatuiasca cum se face.
  Asadar armata face si ea ce poate ca sa se inzestreze. Ei stiu cel mai bine ce trebe cumparat. Domnu Cristoiu lasati subiectul asta deoparte, ca nu va pricepeti.
  Dincolo de asta, trebuie sa tragem linia (rosie), armata cu treburile ei si politichia cu ale ei. Guvernul trebe facut din corpul partidelor politice – de aia ne au chemat la vot.
  KWJ este un neavenit in postul in care l au cocotat diferite factiuni din servicile secrete (haita aia de generali care n au nici o treaba cu apartenenta la natiunea romana). Lupta trebuie continuata, trebuie scapat de dulapul sasesc cat mai repede.

  • Intr adevar faza cu pocniturile Patriot nu miroase prea frumos afacerea(mai ales ca astea,Katiusele rusesti le penetreaza trai nineaca),insa observ cu stupoare ca PNL a initiat o mica fronda la adresa lui KWJ (nu prea vor sa execute ordinul lui KWJ de a l numi premier pe el General)si au venit cu Catu(androginul de la finante) ca si propunere.Sper sa nu fuga iar din Parlament la investire 😆 😆 :lol:Si sa ne trezim tot cu Orban reloaded(ca asa pare nuvela,cu repetitie,ca la romani merge de mai multe ori cu aceeasi prosteala,ca de aia suntem noi romanii prostii pamantului,nu degeaba. Si uite minune se revolta PNL si i zice Niet General Herr Iohann .Uite ca si Orban nu uita ca a fost umilit si vrea sa retalieze.In fata lui KWJ.Acum o sa vedem ce face Sasul,o sa vina ,o sa le dea lu Orban si Camarilei Liberale un sut zdravavan la poponete,zicandu le: „Ciuca e prim ministrul meu, executarea ca va sparg la bot „si Limberalii vor incepe sa schelalaie ca niste caini batuti(Si i putem zice la KWJ Putinas de Romania,chiar daca Ciuca e megaproamerican).Sau Limberalii se opun ca nu vrea tusica Merkel pe Ciuca prim ministru tocmai ca e proamerican(Si Germanica,care are si multe intelegeri mai pe din dos cu Putinescu,ala adevarat si mare,Ursu de la Rasarit adica,nu prea vrea un proamerican pe aici, vrea omul ei si i sumuta pe limberali???),si le tine spatele la Limberali ,si atunci si o fura Iohanel de la ai lui???.Cine stie.Vedem ce se intampla.

  • Nicu,daca rusii ar vrea cu adevarat sa sara pe noi ne ar face chisalita,cu tot cu americani,Rusia e o forta atat de mare si de tare ca sunt in stare sa ne bata pe noi cu americanii cap in cap.Adica i bat si pe Americani de le suna apa in cap(Americanii inainte sa se bata cu rusii ar incepe sa se bata intre ei Trumpistii cu Bidenistii,nici nu trebuie sa mai faca cineva razboi cu astia) 😆 😆 😆 .Daca ar vrea sa vina Rusii cu razboi,peste noi,nu s ar opri decat in Alaska,dar pe partea de Vest,via Europa Atlantic America Canada.(Adica ar deveni emisfera Nordica Emisfera Rusia,exceptand poate China).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *