România a obţinut, prin Roxana Mînzatu, poziţia de vicepreşedinte al Comisiei Europene şi portofoliul Competenţe şi Educaţie, Locuri de muncă şi drepturi sociale, demografie

Nicolae Titulescu avea boala shoppingului

Despre cheltuitorul Nicolae Titulescu am scris şi – dacă nu mă înşel – chiar am publicat un eseu sau, mă rog! o notă.
Citînd un apropiat, arătam că Nicolae Titulescu, ministrul nostru de Externe, costa bugetul sărac al ţării, atît prin bacşişul dat ziarelor străine, ca să-l răsfeţe din profil şi din faţă, cît şi prin luxul cerut de el în deplasările peste hotare.

Iată Nota:
Nicolae I. Ottescu, unul din secretarii avocatului N. Titulescu, înainte ca acesta să ajungă ministru, de Finanţe, mai întîi, de Externe, mai apoi, îşi aminteşte în „Nicolae Titulescu – o statuie fără piedestal”, Editura Istros, Brăila, 2009, mania şefului său de a cumpăra. În lumea de azi se numeşte boala shoppingului, şi s-au găsit chiar şi cetăţeni gata a se declara vindecători ai acestuia:
Intră, de pildă, într-un magazin de coloniale (de pe Calea Victoriei peste drum de Palat) să cumpere un kilogram de cafea. «Dă-mi te rog un kilogram… ba nu… dă-mi cinci kilograme de cafea». «Să nu vă dau mai bine un săculeţ de douăzeci şi cinci? Am o cafea minunată!» «Bine, dă-mi un săculeţ!«»…”.

Asemănător, se petreceau lucrurile cu ghetele şi pălăriile, cu fularele şi pardesiurile. Mania de a cheltui mult, de a face shopping, zicem noi, nu rămîne fără urmări în planul proprietăţii:
Avea 50-60 de perechi de ghete, 50-60 de costume de haine, pardesiuri vreo zece, paltoane vreo cinci, pălării nemumărate, nenumărate flanele, flaneluţe, veste de lînă, (fiindcă era friguros din fire şi se obişnuise să umble gros îmbrăcat)”.

Pofta s-a rezolvat mai întîi cu fleacuri. Apoi ea s-a îndreptat spre lucruri mai de soi: covoare, geamantane de piele, lăzi cu vinuri străine, ceasornice.
Toate bune şi frumoase cîtă vreme N. Titulescu se alintă pe banii lui.
Lucrurile se schimbă dacă ne gîndim c-a trecut şi la banii statului.

Chestiunea costisitorului Nicolae Titulescu e pusă cu virulentă şi de Tudor Arghezi, în tableta „O concluzie“ din Bilete de papagal, din 24 mai 1928.
Publicistul lansează un rechizitoriu vitriolant al jefuirii statului, atît prin corupţie, cît şi prin cheltuieli nesăbuite.
Printre aceste cheltuieli de la Buget, hrănit de agenții fiscali necruțători cu săracii, se numără şi cele făcute cu insul fizic lui Nicolae Titulescu:
Domnul Titulescu, ministrul nostru de Externe, este un orator cu mari merite recunoscute. Ca să reprezinte prestigiul naţional în staţiunile mari climaterice şi mondene, domnia sa îşi poartă persoana imperială într-un alai de gazetari, de semidocţi şi lăutari, din care nu lipseşte nici profesorul de gimnastică suedeză, ataşat de obicei puitorului de ventuze şi curăţitorului de unghii,mai degrabă decît personajului unui cancelar. Sumele cheltuite zilnic de marele nosstru orator cu suită, sub domnia economiilor domnului Vintilă Brătianu, sînt fabuloase.
De multe ori olteanul nostru din diplomaţie comunică guvernului telegrafic un articol de ziar, care sosea întotdeauna şi cu poşta, şi telegrama lui costă trei sute de mii de lei”.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Un comentariu pentru articolul „Nicolae Titulescu avea boala shoppingului”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *