Agenția Internațională pentru Energie Atomică, îngrijorată că Israelul ar putea viza instalațiile nucleare iraniene

Nimic despre politică. Totul despre ce-am văzut în călătoria prin Moldova de Sus

Timp de o săptămînă sînt într-o excursie culturală organizată de Marshal Turism la Iași, în Nordul Moldovei și la Piatra Neamț. Am făcut acest efort – destul de greu, pentru că trebuie să asigur și editorialul zilnic – nu numai pentru că unele obiective din aceste părți ale țării le-am văzut demult, în adolescență, sau nu le-am văzut de loc, dar și pentru a verifica cum știm noi să exploatăm din punct de vedere turistic uriașa bogăție de care dispunem. Ca și în călătoriile din străinătate, am luat cu mine aparatul de fotografiat și filmat. Postez aici zece dintre imaginile surprinse de ochiul meu de fotoreporter.


Foto 1: Vedeta Mitropoliei din Iași e Sfînta Paraschiva. Nu e fotografiată, nu e filmată; e pupată. Nu departe de ea, la o masă se lucrează de zor la Pomelnice.



Foto 2 și 3: Mormîntul lui Alexandru Ioan Cuza la Mitropolia din Iași. Mormîntul amantei sale Maria Obrenovici, de la Cimitirul Eternitatea din Iași. E bine să fii țiitoare doar în timpul vieții.



Foto 4 și 5: Cimitirul Eternitatea din Iași găzduiește printre altele două cimitire militare ale celor căzuți în Primul Război Mondial: Cimitirul francez și cimitirul german. Diferența dintre ele e cea dintre o lalea și un tanc.



Foto 6: Un obiectiv turistic precum Mânăstirea Golia din Iași e mai mult religios decît cultural.



Foto 7: Pe peretele din nord al Mînăstirii Golia se află familia primului ctitor Ioan Golia. În mijloc, chiar Ioan Golia, pe care-l fotografiez amintindu-mi că e cel care l-a trădat la turci pe Ioan Vodă Cel Cumplit, contra sumei de 30 000 de galbeni. Domnitorul îl trimisese la Dunăre cu 13.000 de călăreți ca om de încredere. A trecut la turci cu toate planurile de luptă ale oștirii noastre. Puțină lume știe că pronunțînd Mânăstirea Golia zici numele unui trădător de neam.



Foto 8: Un afiș la intrarea în casa de la Golia în care a stat Ion Creangă. Din cîte se vede, pentru biserică, Ion Creangă e mai întîi diacon și mai apoi scriitor.



Foto 9: Teiul lui Eminescu din Parcul Copou: Un spectacol care trebuie văzut.



Foto 10: Bojdeuca lui Creangă din Țicău are și mai mult farmec cînd vorbește despre ea muzeograful Valentin Talpalaru, el însuși un scriitor.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

5 comentarii pentru articolul „Nimic despre politică. Totul despre ce-am văzut în călătoria prin Moldova de Sus”

  • „Din cîte se vede, pentru biserică, Ion Creangă e mai întîi diacon și mai apoi scriitor.” Asta pentru ca la Dumnezeu conteaza urcusul duhovnicesc, nu activitatea intelectuala, ca la muritorii de rand. Degeaba esti tu George R. R. Martin, daca scriitura ta devine bilet de internare in Ospiciul numit Iad, nu un pasaport spre Rai. Biserica nu e „biserica”, ci comuniune a crestinilor cu Dumnezeu, unde crestinii sunt fiii Sai dupa har. Maestre, teologia nu se intelege cu mintea pastrata in cap, ci cu ea coborata in inima. Poti sa fii geniul geniilor pentru lume, daca nu-ti deschide Sf. Apostol Petre poarta Raiului, esti mai prost decat o baba analfabeta „pupatoare de moaste” care a fost invitata inauntru. Degeaba esti destept 80 de ani, daca ajungi sa te bata dracul cu cartea in cap pentru un ciclu electoral de 1.000.000 de ani-intuneric.

    • Dar de ce esti prost daca Sf Petru nu ti deschide poarta? Daca Sf Petru nu recunoaște in tine un geniu, poate el e prost…

    • Un comentariu excepțional. De pus în ramă. În viziunea mea. Cât despre IC, el rămâne pentru mine Maestrul. Citesc cu placere fiecare postare.

  • Eminescu, oare nu știa despre TRĂDAREA LUI GOLIA ? Căci, in vreo două poezii, el face trimitere la „zidurile sfintei Golii” ?!?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *