Prin rubrica Nimic nou sub soare, pe care-mi propun s-o postez mai des decît pînă acum pe cristoiublog.ro, țin să aduc în prezentul nostru trecător fapte, evenimente și texte din trecut în stare a dovedi că multe dintre cele care ne uimesc azi și deseori ne revoltă nu sînt premiere. Ele au mai fost, ba chiar au mai fost arătate cu condeiul de marii noștri publiciști, dar atunci nimeni n-a ținu cont de asta, cum azi nimeni nu ține cont de ceea ce scriu Istoricii clipei.
În volumul Publicistică, 7. 1 ianuarie–30 septembrie 1930, din seria Opere, XII, din scrierile lui Nae Ionescu, scoasă de Editura Muzeului Literaturii Române, am dat peste comentariul „«Succese»”, iscălit de marele gînditor al politicii românești în Cuvîntul din 28 februarie 1930. Textul abordează unul dintre cele mai dezgustătoare năravuri ale opiniei publice românești din anii interbelici, manifest azi ca și cum nici n-ar fi trecut de atunci un Război mondial, un regim comunist și 30 de ani de postdecembrismȘ
Slugărnicia față de Marile Puteri, expresie printre altele și a mentalității de slugi. De slugi, nu de robi liberați, cum zice publicistul.
Îl redau în întregime convins că Nae Ionescu, dacă ar fi trăit l-ar fi republicat azi fără să-i schimbe o virgulă.
„Este suficient ca un om politic român – la guvern! – să plece în străinătate, pentru ca agențiile telegrafice – românești! – să se pună pe urma lui și pentru ca publicul – românesc! – să afle tot ce face și tot ce spune onoratul nostru domn prin țările prin care umblă.
Asta încă ar mai merge totuși. Ceea ce e însă direct jenant e faptul că ni se înfățișează ca «succese» – ale omului politic, dar și ale țării, fără îndoială – simplele vizite care se fac diverselor personalități europene. «D-l X, ministru de… cutare al României, a fost primit de d-l Y. Audiența a durat…. atîtea minute». Ura! Bravo!
Ura? De ce? Oamenii politici din străinătate sînt – mai înainte de orice – oameni civilizați. Dacă cineva vrea să-i vadă, foarte bine; spui, și te primesc. Cunosc un gazetar român care, de cîte ori se duce în străinătate, nu întîrzie a cerceta cîțiva oameni politici însemnați. A fost și astă-vară. Și a fost primit de unii miniștri a două state străine. Ce e mai simplu și mai natural decît asta? A întrebat omul ce a crezut de nevoie, a spus ce a vrut, a luat o masă – și pe urmă a plecat la treburile lui. La scurt timp după asta, a sosit într-unul din acele orașe un ministru român. A doua zi, gazetele – adică agențiile telegrafice – jubilau la București. «D-l cutare, ministrul nostru a fost primit de d-l cutare». Asta era suficient ca d-l cutare al nostru să se plaseze ca «om politic european».
De cîte ori citesc asemenea telegrame, mă întreb cît o să mai dureze spectacolul acesta. Și îmi răspund tot eu: cît va ține și țigănia noastră. Avem, categoric, o mentalitate de slugi; nu de robi liberați, ci de slugi. Sîntem învățați să ne bălăcărim toată ziua în de noi; și ni se pare lucru de mare preț, dacă stăm de vorbă cu un străin de seamă. Este exact mentalitatea servitorilor, cari se simt foarte onorați de cîte ori «fac vizita» la foștii lor stăpîni. «L-a primit d-l cutare!» Ei, și? M-aș întreba însă: de ce să nu-l primească? Și, pe urmă – dacă l-a primit, cu ce părere a rămas despre el? Asta uită să ne transmită agențiile telegrafice. După cum neglijează să ne transmită și rezultatele – precise, nu «de onoare»! – obținute pentru țară de pe urma acestor vizite.
Mai e însă ceva. E participarea noastră la conferințele internaționale. Vorbim și noi. De ce nu am vorbi? Sîntem noi bîlbîiți și dobitoci? Sau sînt ceilalți semizei? Nu. Ci, cu toții, oameni. Iată însă telegramele: reprezentantul nostru a obținut un strălucit succes. A fost viu felicitat etc. Felicitat! Parcă noi nu știm ce e aia! Uitați-vă cum se felicită deputații la Cameră!
… Iar în vremea asta, noi, la București, pregătim primiri triumfale respectivului, care… etc. Cînd o să înceteze farsa și țigănia?”
Ion Dincă (November 3, 1928 – January 9, 2007) was a Romanian communist politician and Army general who served as Deputy Prime Minister and Mayor of Bucharest under the Communist regime.
Born in Cobia, Dâmboviţa County, in 1947, he moved to Făgăraş, where he worked as a lathe machinist at Nitramonia company, also joining the Romanian Communist Party. He graduated from two military academies, and in 1968, he was named a military adviser of the president and deputy of the Military Department of the Central Committee, in charge with Internal Affairs, State Security, Justice and the prosecutor’s office.[1]
Joining the Communist Party in 1947, between 1969 and 1989, he was a member of the Central Committee and between 1976 and 1989, he was a member of the Executive Political Committee, being in charge with Industry, Agriculture and Constructions. He also served as Mayor of Bucharest, between 1976 and 1979, being in charge when the demolitions of central Bucharest occurred. Dincă was a deputy Prime Minister between 1979 and 1989.[1][dead link]
During the 1989 Revolution, he was among the people who encouraged Ceauşescu not to give in to the protesters. On 2 February 1990, after a four-day trial, Dincă was sentenced to life in prison, confiscation of all property and payment of court charges.[2] He was freed after about five years.[2] Afterwards, he worked for one of the companies of his son-in-law, Nicolae Badea.[1][dead link]
Nicknamed „Te leagă” (He will tie you up) because of his eagerness to have people arrested, and Balconetti (because, while he was mayor of Bucharest he forbade people to modify their balconies),[3] he had two daughters, both of whom used to be Arabic language teachers for the Securitate officers, who have settled in the USA after the Romanian Revolution of 1989.[2][3]
Dincă died on January 9, 2007 and was buried at the Ghencea Military Cemetery in Bucharest.[3]
Aveam un prieten matematician – acuma a ajuns profesor la Unversitate – si-l intrebam:
De ce suma unghiurilor unui triunghi are 180o ?
– Cum nu stii ? Ducem o linie, mai ducem una …
– Nu vreau sa-mi dovedesti ca este egala, asta te cred.
Dar : de ce ?
– Cum de ce ? Nu intelegi ? Duci o linie, mai duci una…
(Se vedea de atunci ca avea sa ajunga profesor la Universitate !)
Nae Ionescu
“Principial, este de la sine inteles ca orice fenomen care are anumita constanta in desfasurarea lui poate fi considerat ca reper. El poate sa imparta timpul in ore, cum facem astazi, dar nu este deloc obligatoriu. Daca impart timpul in ceasuri, o fac pentru ca o fac cu ajutorul unui alt eveniment si controlez constanta fenomenului meu, care se numeste invartirea unui ac pe cadran.”
Nae Ionescu
Fragment din art dlui Nazat :Popor de sclavi?
„…majoritatea românilor «educați» din Transilvania au fost preoți de țară. Profesorul Bărbat spunea că toată generația aceasta a românilor transilvăneni are o «gândire de sclavi» și nu poate produce oameni de stat; o altă generație trebuie dezvoltată. (…) Românii au fost «sclavi». Mentalitatea lor a fost modelată de secole de oprimare. Conducătorii lor, cel mai adesea, au o perspectivă de preot sau de jurist de țară.”[ Pagini de jurnal; doi diplomați americani în Bucureștiul interbelic]
Comentariu :
Transilvanismul de azi e in linie directa cu cel exprimat de unii ( Maniu , camarila si Greco –catolicii ) dupa Marea Unire ; aceeasi slugarnicie fata de strain , aceeasi perspectiva limitata a viziunii si aspiratiilor ; incapacitatea constructive ( erau buni intr-adevar sa faca opozitie ) si acelasi mimetism fata de ungur . Cand Goga il caracteriza pe roman ca pretentios , gol , obraznic , el de fapt descria imitatia imperfecta a modelului : ungurul . Ce-i lipsea? Demnitatea si mandria . Apoi a venit RM II si primordiile adevaratei elite au fost omorate in razboiul etnic –caci asta s-a petrecut in perioada minoritar –comunismului ( obsedantul deceniu ) : minoritarii au condus instalarea comunismului si represiunea , chiar daca pt asta s-au folosit de brate ale pegrei romanesti . Iar cand a venit revolutia , primii slugoi au fost elitele , care si-au gasit imediat alt stapan : Soros . Si cand tsatsa lui Soros s-a mai subtiat , au supt de la Basescu . Culmea , sant „boierii mintii „, aia care zbierau : deontologie! Ce exemple de etica a putut avea poporul roman ?
libertatea e legata de „im Gedanken „
Am incercat sa ascult comentariul doamnei Adriana Vitan Balint pina la sfirsit, dar n-am reusit, desi m-am straduit, datorita faptului ca nu stie despre ce anume sa vorbeasca si cum sta problema. Argumentele pe care insista sint partial corecte, iar acest lucru nu este suficient ca sa poti convinge pe cineva ca ai dreptate. Acesta este motivul pt care la noi este „altfel” decit in tarile „civilizate”, ca sa ramin in limita limbajului „modern” al romanului nou! Jurnalistii romani sint prost informati, nu stiu ce trebuie, pt ca s-au lasat convinsi sa intre intr-o casta rupta de societate. Ca jurnalist trebuie sa te afli in lume, nu infara ei, privind totul de la distanta! Cum sa aflati despre ce se intimpla daca vorbiti doar intre voi?! In plus posibilitatile materiale superioare va faceti sa va credeti deasupra a orice, iar asta este o greseala pe care o veti regreta amarnic in citeva luni, dar fara folos. Daca primiti stiri despre lucruri importante va autocenzurati, crezind ca asa va mentineti pozitia si statutul si nu vedeti ca, astazi, acesta este drumul pe care sigur veti pierde totul si chiar mai mult decit v-ati inchipuit vreodata! Refuzati sa pricepeti anumite situatii din mindrie! Va place sau nu, in spatele vostru este intuneric si nici o scoala sau cunostinte nu-l va putea inlatura complet, pt ca va lipsesc experienta si cunostintele unor generatii anterioare pe care nu le-ati avut. Intelegeti motivul pt care vesticii va domina fara probleme? Semne nu sint c-ati face ceva sa va corectati, asa ca pregatiti-va pt vremuri extrem de complicate. Aparindu-i pe romani si informindu-i cu ceea ce trebuie va paziti pe voi. Daca nu realizati acest lucru simplu, atunci nu trebuie sa va vaitati de absolut nimic, nici de ceea ce va veni. Nu stiti ce se intimpla cu adevarat prin anumite tari, pt ca nu aveti habar unde sa va uitati. Va multumiti constant cu clanta usii si asa ajungeti sa descrieti usa, desi n-ati vazut-o. Daca va inchipuiti ca asta este solutia, atunci continuati! Succesuri!
Bați câmpii omule,
în general îi bați, dar și în particular: analizele Adrianei Vitan Balint sunt exact ce te-ai aștepta de la un om obișnuit inteligent, care reușește să vadă, în timp ce alții, deși au ochi, sunt orbi …
Doamna Balint merită maxime felicitări, la fel și dl Cristoiu că a descoperit-o și o promovează !!!
F bine ca publicati astfel de articole, dar daca nu dati si explicatiile de rigoare, efectul este zero si romanii vor ramine ceea ce sint, nu-i asa? In perioada interbelica xenofilii erau in retragere, dar au venit anii 50 si toti cei cu constiinta si identitate romaneasca au fost eliminati fizic sau izolati in societate. Cine sint autorii si inlocuitorii si ce s-a intimplat dupa ce lucrurile sau mai asezat? Cum de-au ajuns, iarasi, xenofilii sa fie majoritari la greu? Ceausescu a vrut sa-i ridice, dar au obosit repede, reluindu-si pozitia preferata. Bine, nici n-a stiut cum, pt ca provenea tot dintre respectivii si nici el nu se tinea prea bine pe picioare, dar, oricum, fata de majoritate, era multumitor. Si nu avem de-a face cu slugarnicia, ci cu mentalitatea iobageasca, deoarece tara este condusa, total, de gastile transilvanene cu maretele rezultate care se vad. Nici unul nu scoate nimic din putina minte de care dispun, pt ca nu le ajunge nici cit sa produca o propozitie din care sa se inteleaga ceva.
Sa-i stapiniti sanatosi si sa-i alegeti mai departe, ca mult „bine” va fac!
Minunat articol. Aveti mare dreptate dle Cristoiu in tot ceea ce scrieti si va multumesc pentru aceasta.Cata vreme tu ca persoana nu te respecti pe tine insuti cum astepti ca cel din fata ta sa te respecte? Tare ne mai lipsesc cei sapte ani de acasa de pe vremea bunicilor de la tara cand si cel mai mic copil de cativa anisori nu trecea pe langa tine fara sa-ti spuna „buna ziua” chiar daca nu te mai vazuse pana atunci.Nu degeaba s-a spus ca vesnicia s-a nascut la sat.Bunul simt liseste multora.
Candva, nu de mult, eram o tara demna, libera si independenta…Gratie capetelor plecate cu interese meschine am ajuns saracii din cea mai bogata tara europeana. Sa „multumim” slugarnicei si preaplecatei clase politice cu ideologie tip roza vanturilor in care vad ca se inghesuie toti ciudatii pentru starea actuala.
E atât de adevărat că îți vine să plângi. Mentalitatea asta de slugi arogante n-o să piară o dată cu pandemia . E incurabilă .
Vis a vis de procurorii Romaniei „hicleriste”, ma repet cu tristete: mai prosti si mai analfabeti nicicand nu gasasti.
Justitia din Romania este alcatuita de cei mai imbécilité oameni de pe acest pamant. Dar imbecili sunt si printre medici, imbecili cu diploma. Ex: doctorul Rafila, „mare” reprezentant al OMS spune: „trebuie sa aplicam modelul suedez”. Mai panarama PSD-ista acum, cum poti spune o asemenea prostie!? Au romanii civilizatia suedeza? Au suedezii o populatie care au WC-urile in spatele curtii? Au suedezii milioane de „conlocuitori” care nu stiu ce este apa si sapunul? Au suedezii milioane de femei pe centura Europei? Cum poate acest talamb sa faca o asemenea cerinta? Aceasta este boala murdariei cronice. Rafila, tu esti si prost si idiot. Apoi procurorii astia sunt si mai prosti si mai idioti. „Mai spalati-va mai nesimtitilor” spunea mama unei prostituate la Dan Diaconescu.
Bine spus domnul Muresan ,asa e cu romanasii nostrii,perfect de acord,iar cu arghelenii e cum zice nae girimea.
„Vom fi iarasi ce am fost, si mai mult decat atata.” Fara doar si poate, Iorga avea dreptate, doar ca nu in sensul pe care si-l imagina el.
Istoria ne spune ca am fost slugi inainte si se vede treaba ca intre timp am devenit slugile perfecte, si asta simultan, la mai multi stapani…ceea ce sa recunoastem, este o perfomanta rara. Minunea este ca doua treimi din populatie (66.6% in caz ca acest numar va spune ceva) fie nu realizeaza, fie imbratiseaza din convingere aceasta stare de fapt.
Cred ca e valabil si pentru viitor!
Am progresat ceva !
Mai venim si cu cate o sepcuta!