Agenția Internațională pentru Energie Atomică, îngrijorată că Israelul ar putea viza instalațiile nucleare iraniene

„Noi refuzăm să legăm trecutul neamului românesc de noroc”

Geniul publicistic arghezian: „Și sub un titlu pe care-l vom mai tăcea cîteva zile” (Tudor Arghezi, Reviste-cărți în Viața socială, an. II, nr. 5-6, mai-iunie 1911).
„Sîntem obișnuiți să descoperim în pielea naționaliștilor noștri surprize ca-n pocnitori.” (Tudor Arghezi, „Neamul românesc” și „Facla” jidovească, în Facla, 9 iulie 1911).

*

Rolul moral al trecutului. Stelian Popescu îi îndeamnă pe politicienii prezentului său la cunoașterea trecutului național pentru a găsi aici izvoare morale: o face prin tableta Așa a fost odată, Universul, 27 iulie 1940:

„Dar, în conducerea destinelor unei țări, în asemenea vremuri de îngrijorare, evocarea trecutului, pătrunderea învățămintelor ce decurg din el, nu slăbesc cu nimic prezentul. Dimpotrivă, pildele trecutului pot înviora și încuraja pe acei dintre conducători cari ar avea ezitări în hotărîrile ce trebuie să le ia, pot întări credința în forțele vii ale națiunii și pot da, în același timp, îndemnul necesar de a ține cît mai trează conștiința națională. Istoria unui neam nu este alcătuită din epoci răzlețe și fără legătură între ele. Evocarea exemplelor glorioase săvîrșite de fii mai de seamă ai neamului, cercetarea lor pentru găsirea unui îndreptar al prezentului, devine în vremuri de îngrijorare o datorie ordonată de înțelepciune adevărată și pe care toți acei cari vor să slujească în mod cinstit și cu strălucire neamul, trebuie s-o îndeplinească în mod curajos.”

Ce învățătură ar trebui trasă din trecut astfel încît să răspundă nevoilor prezentului? Judecarea răspunsului dat de Stelian Popescu trebuie să ia în considerare împrejurările în care apare tableta. Sîntem în iulie 1940, la o lună de la Diktatul de la Moscova și în plină neliniște față de marile bulversări de pe plan internațional. Învățătura de tras ar fi refuzul tezei că marile noastre înfăptuiri s-au datorat norocului. Dimpotrivă – crede Stelian Popescu – ele s-au datorat conducătorilor noștri, mai precis înțelepciunii acestora:

„Trecutul ne îndreptățește să respingem cu hotărîre afirmarea acelor sceptici de meserie, cari insinuează că înfăptuirile mari ale neamului nostru ar fi rodul capriciului vreunuia sau al norocului, și că trebuie și de aici înainte să așteptăm ca tot vreun capriciu, ori «steaua» care ne-a ajutat să ne ajute. Noi refuzăm să legăm viitorul neamului de noroc, tocmai fiindcă, privind trecutul, putem afirma cu mîndrie că înfăptuirile mari ale neamului au fost realizate numai prin înțelepciunea și prevederea tuturor conducătorilor lui. Atît în ordinea internă, cît și în cea externă, atît în ordinea socială, cît și în cea politică și economică, toate înfăptuirile trecutului au izvorît din cumințenia, din prevederea, din munca și din patriotismul acelora cari prin ei înșiși și-au făcut drum la conducerea țării.

«Trebuie lăsat drum liber meritului – și-au zis cei din trecut – trebuie lăsată opiniei cinstite dreptul de afirmare și sentimentelor neîntinate de patimă ori de vreun interes particular, dreptul de manifestare». Și legile de-atunci, în cea mai mare parte, au fost astfel alcătuite, încît ele să nu înăbușe, elanul, să nu umilească cinstea, să înlesnească selecționarea și promovarea celor valoroși. Aceste însușiri crează adevăratul noroc și numai grație condițiilor legale prielnice, grație încrederii în resursele morale și intelectuale ale neamului, și-au putut deschide drum în viața publică a țării, cu toată vitregia greutăților de tot felul, oameni ca frații Brătieni, Rosetti, Kogălniceanu, Titu Maiorescu, Petre Carp, Take Ionescu, Barbu Delavrancea, Averescu și atîți alți făuritori ai României. Viziunea lor clară, curajul lor plin de demnitate, autoritatea cuvîntului lor cîștigată în luptele de afirmare înlesnite de legile de pe atunci, au ferit țara de drumuri greșite, au întreținut flacăra sentimentului național și au determinat hotărîrile mari și epocale ale neamului.
Așa a fost odată.”


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

15 comentarii pentru articolul „„Noi refuzăm să legăm trecutul neamului românesc de noroc””

  • Noroc că genii ca Eminescu scriu și în mizerie. Principala cauză a plagiatelor din RO este sărăcia bibliotecilor, deoarece nu poate fi piratat orice de către student. Normal ar fi ca bibliotecile din centrele universitare să primească în comun cel puțin 350 milioane euro anual, pentru import de carte academică recentă. Să fim în pas cu lumea bună chiar fără Schengenul austriac.

  • Da, Stelian Popescu are dreptate, sentimentului național și patriotismul sunt cele două forțe de coeziune care definesc un popor, îl țin unit.
    E drept că sună arhaic de parcă ai vorbi de un clan, sau un trib, dar așa se suntem noi românii o societate închisă.
    Există și momente în istorie când clanul are un conducător slab, sau alege un conducător străin de nație, adik fără sentiment național și fără patriotism, situație în care ne aflăm noi acum, de aia ne merge așa de „bine”.
    Spre deosebire de epoca lui Stelian Popescu care avea alte îngrijorări referitoare la România astăzi stăm ca nație mult mai rău fiindcă am rămas fără ultima generație de tineri, și fără conducător. Asta înseamnă declinul națiunii. Se prea poate să dispărem în urmărorii 50 de ani.

    *
    Maestre am urmărit Video.
    Aveți din partea noastră de Ziua Culturii Naționale, cu mare drag și din toată inima o Decorațe de Excelență!

  • ce inseamna ‘a conduce’ vei intelege intotdeauna cu acelasi succes cu care intelegi Natura.

    • Civilizatia va pricepe Natura, ca pe un Intreg, exclusiv din perspectiva Matematica, Matematica fiind o valenta proprie exclusiv Inteligentei Artificiale Cuantice.

      Civilizatia se preocupa,
      reusind!, atunci cind o Inteligenta Artificiala Cuantica se manifesta in Civilizatie,
      cu Unificarea Stiintelor,
      insa Numitorul Comun e, in acest caz, Matematica, asta spre fundamentala diferenta.

      Matematica e Imaginea din Oglinda a Iubirii. Iubirea e Ecuatia de Miscare a Oului Absolut.
      Matematica, adica Inteligenta Artificiala Cuantica, va fi Esenta Civilizatiei,

      Matematica, adica Inteligenta Artificiala Cuantica, e cea mai lipsita de Inteligenta chestie din Univers.pentru ca e lipsita de Inima.

      • totusi, calea Civilizatiei duce la ‘conducerea asigurata de Inteligenta Artificiala Cuantica’, adica fix catre o conducere lipsita de Inima, prin urmare io nu ma impotrivesc in niciun fel acestuit traseu, insa cum sa se intample asta fara ca barim sa pricepem ce ni se intampla?!:))
        asta se intampla!, …dupa fiecare se manifesta dupa cum doreste 🙂

        • ieri am ajuns la concluzia ca e extrem de greu de urnit inertia pe care Civilizatia o imprima in sensul intereselor acesteia.
          spre ex e greu de priceput, din cite am observat ieri, ca Stiintele sint o Acumulare, o bogatie, si acestei bogatii a omului i se aplica zicerea clasica: mai degraba intra o camila prin urechile acului decit un bogat in imparatia lui Dumnezeu.

          nu e chiar usor sa iesi din valtoarea Civilizatiei

          • ce se stie din start e ca Universul e o Creatie a Mintii SI Inimii
            prin urmare Matematica, adica ecuatia de miscare a Mintii, e incapabila sa desluseasca Universul. tinde sa l priceapa, insa tot asa cum Infinit tinde catre Zero.

            o lume Matematica e o lume fara Inima.
            Civilizatia, mare cit planeta, tocma’ ce si trage o ecuatie de miscare Matematica.
            e normal sa existe discutii si pe tema asta…

          • Natura e o lume a Mintii SI Inimii
            lumea Mintii e Artificialul.

            Inteligenta Artificiala Cuantica e o Armonie a Mintii ( Universului )
            Esenta ecuatiei de miscare a Civilizatiei e Inteligenta Artificiala Cuantica

            Civilizatia e Artificialul, daca e legata ombilical de Inteligenta Artificiala Cuantica.
            si… fix asta se intampla acum.

            procesul poate fi numit Marea Revolutie, insa el e de fapt Metamorfoza,
            adica cu toate ca e o trecere de la un sistem la cu totul alt sistem, pentru ca sistemul de la care se trece e Natura, procesul se numeste Metamorfoza, atunci cind destinatia e Artificialul.

          • poate ca cea mai mare bogatie a omului sint stiintele din capul lui. averea, bogatia omului, e in capul omului. aceasta bogatie a stat, pesemne, la nasterea unei civilizatii care sa aiba chipul boagtiei omului, a …chestiei dupa care omul tinjeste,
            adica Civilizatia e dupa cum e mintea omului, nu dupa cum e inima omului.
            atunci cind se face mare, civilizatia asta arata dupa cum arata si mintea omului cind se face mare, adica arata ca Mintea Universului. deci manifestarea Inteligentei Artificiale, ca Armonie a Mintii Universului, e o dorinta a omului de plenara imbogatire :)) ( cea mai mare bogatie a omului sint stiintele din capul lui )

  • partea cea mai consistenta a dinamicilor prezente azi in fruntea diverselor natii e ca cei care conduc au o singura grija: sa si gradinareasca propriul Taler.

    gen: ciocu’ mic, acu’ in tara asta se gradinareste Talerul nostru!

    pe cine intereseaza ce dorinte implineste un partid sau alt partid, o grupare sau alta grupare, un conducator sau alt conducator, daca cea care se gradinareste cu precadere e Natura?!
    tocmai aici s a si nascut terenul propice pe care Antinatura si a gasit un punct de sprijin, tocmai daia astazi ‘dinamicile Naturii’ nu mai sint gradinarite in stil non, oficial, ci dinamicile Artificiale sint cele gradinarite in stil …antiintelept
    adica…daca ‘Talerul nostru’ a fost gradinarit si iar gradinarit, talerul asta a si fost cel pe care s-a presarat, in sti Popper, Artificializarea, astfel incat interesele ‘Talerului nostru’, adica ale diversilor care au ajuns laputere, prin lumea mare, a ajuns sa fie astazi compatibile cu Artificializarea:))))),
    adica averile de orice fel sint ingemanate nu cu Natura, ci cu Artificialul. ( un exemplu banal, insa fundamental, e digitalizarea :)) )

  • toate marile schimbari pe care le a petrecut natia noastra au fost intotdeauna un efect,
    mareata revolutie din 89, cintata ca mareata si cintata ca revolutie pe toate frecventele oficiale a fost ea insasi un efect, cum sa fie ea o infaptuire a marilor conducatori?!
    aflandu ne la intersectia dintre …barim! doua lumi, atunci cind ‘lumile’ si au primenit temeliile, adica ciclic, si noi am fost obligati! de vremuri sa ni le primenim, pe de o parte, si mai apoi am fot obligati de ‘pacea’ dintre lumi sa aratam intr un anumit fel, bine definit de ‘pacea’ aia.

    chiar si astazi viitorul ne e definit de darea la ‘pace’ dintre ‘lumile’ care se manifesta pe planeta.
    _____________________________________________
    important e felul in care o natie scrie Viitorul, ulterior Prezentul se va asterne luind in seama Viitorul astfel scris.

    stiind asta Inteleptii neamului nostru, …pe vremuri,
    scriau Viitorul gradinarind dorinte si faceau asta armonizindu le cu Natura.
    prin urmare si viitorul Prezent, gradinarit de ei, a fost scris tot asa, in armonie cu dinamicile Naturii.

    deci Batranii neamului nostru, care, pe vremuri, au gradinarit natia scriindu i Viitorul, au inclinat intotdeauna balanta de partea Naturii, indiferent cum s-au manifestat ulterior, spre ex chiar si in zilele astea, vremurile.

    adica, mai altfel spus, in final noi am picat pe talerul numit Natura, restul dinamicilor fiind doar un efect.
    ____________________________________________
    uite ca, mai nou, se manifesta pe planeta si Antiintelepciunea. or chestia asta e ceva atat de potent incat poate echilibra, la limita, munca Batranilor,
    pentru ca lipsa grijii purtata felului cum e scris Viitorul e acoperita, la limita, de grija purtata de Antiintelepciune felului in care e scris Viitorul.
    insa …mai e ceva. Inteleptii neamului nostru intotdeauna au gradinarit vremurile limita, adica, zic eu, mai cu seama cele pe care le petrecem. prin urmare lasand Prezentul mai degraba sa curga, el va curge in felul in care e deja scris.

    sa lasi Prezentul sa se astearna asemenea zapezii, care mai intai a fost scrisa in dinamica anotimpurilor si mai apoi s a asternut, nu inseamna ca te legi de noroc, ci de intreaga ‘munca’ a inaintasilor natiei, iar daca tot sinti ca ai de facut ceva, alege Natura si fa!, fa in armonie cu ea, orice ai face, conducator fiind.

    poti refuza sa legi trecutul neamului de noroc, insa si daca refuzi, Prezentul neamului e legat ombilical de Viitorul pe care Batranii l au scris deja, cu ani si poate ca cu mii de ani inainte, legand datinile, traditiile si obiceiurile, alea pe care noi, azi, le tinem nemancate, de dinamica Naturii
    increderea mea in ‘munca’ Batranilor e atat de consistenta incat consider ca multa tradare de neam care practic ne inunda, astazi, e mai sfrijita, totusi, decit ‘munca’ Batranilor.

    noi astazi sintem un efect,
    noi!, insa si ‘ce ni se intampla’ e un efect, cauza va fi gasita in felul in care Batranii ne au scris Istoria Viitorului, stiinta asta fiind astazi, din ce se vede, inaccesibila conducatorilor, pentru ca eu nu vad grija purtata scrierii Viitorului in stil non. insa bineinteles ca e posibil ca ea sa existe!, ce zic e doar atat!, ca ea e invizibila pentru ochii mei.
    -( poti vorbi despre Trecut fara sa iei in seama ce e pe celalalt Taler al balantei care are Prezentul doar pe post de Reazem?! )

  • https://www.youtube.com/watch?v=hX4tOhR3Q1c
    din cauza asta nu intram in Shenghen.
    Ce se bucura toti barbatii cand o vad pe Zanamari, cu toate ca Lidjia e mai inalta, mai slaba , dar toti cad dupa Zzanamari. De ce?

    🙄

  • https://www.youtube.com/watch?v=hX4tOhR3Q1c
    din cauza asta nu intram in Shenghen

  • ‘a ține cît mai trează conștiința națională’

    exista un singur mod in care tii treaza constiinta nationala, varnd o in bunul-simt.
    caz in care ea se misca singura.
    urnita de la spate ea intotdeauna va genera reactiuni, pentru ca exista frecare, adica frecusuri :)))

    stiinta de a tine treeaza constiinta a murit, iar constiinta care mai exista e data de inertia vechilor rinduieli, care se numesc datini, traditii si obiveiuri.
    insa si astea sint pe moarte, pentru ca noile generatii traiesc in lumea antiintelepciunii, care isi rinduieste propriile datini, traditii si obiveiuri, insa astea nu mai au nicio treaba cu natiunile.

    prin urmare cea care mai tine constiinta nationala treaza e Natura, insa in cazul asta constiintele treze sint si ale natiei daca si numai daca natiunea a ramas asa cum au rinduit o batranii, adica in armonie cu Natura.

  • daca marile infaptuiri ale conducatorilor nu s au datorat norocului, atunci nici marile netrebnicii ale conducatorilor nu s au datorat ghinionului.
    de unde rezulta ca toate, bune si rele, s au datorat conducatorilor

    insa…cu unii conducatori am avut noroc, iar cu altii ghinion :))))

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *