Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Noile măsuri luate de Guvern împotriva Pandemiei țin de o Apocalipsă funcționărească

Joi, 25 martie 2021, seara, Guvernul a decis o serie de noi măsuri de restricție pentru perioada următoare în cadrul a ceea ce se numește contracararea noului val de Coronavirus.
După ședința de Guvern, care a adoptat o Hotărîre, s-a organizat o conferință de presă, gîndită ca mijloc de a comunica opiniei publice prevederile din Document. Fiind vorba de un Document al Executivului, el a fost imediat dat publicității în varianta online. Deoarece nu e prea mare, textul putea fi pur și simplu citit după ședința de Guvern. În nici un caz de Florin Cîțu. La dicția sa știrbă, exista riscul ca nici măcar cei cu atenția proaspătă la ora 20 să nu înțeleagă nimic. Conferința de presă a avut însă menirea de a crea un moment de Breaking News la televiziuni. Și a reușit să-l creeze. Cel puțin la TVR, unde Ionuț Cristache, văzînd în conferința de presă un Breaking News, m-a invitat prin Skype, în cadrul emisiunii România 9, chiar la ora 9, să răspund la întrebarea:

Sînt aceste măsuri eficiente în stare să contracareze asaltul noului val?
Am răspuns fără să clipesc:
Evident, nu.
Aceste măsuri sînt ceea ce poporul numește frecție la un picior de lemn.

Să mă explic aici în scris mai larg și mai coerent decît am făcut-o în intervenția de la TVR.
Pandemia a fost și este echivalentă prin suferințele provocate unui al Treilea Război Mondial.
Un Război Mondial mai grav decît Războiul clasic.
În războiul clasic, suferințele populației civile erau mai mici decît cele ale populației de pe front.
În Războiul numit Pandemie, nu există împărțitre a populației între cei de pe Front și cei de Acasă. Toată populația suferă ca populație civilă. Mai mult, ravagiile războiului nu depind de angajarea unei țări de o parte și de alta. Practic toate țările, chiar și cele ce și-ar fi dorit să fie neutre, au avut și au de suferit.
Suferințele provocate populației civile sînt mult mai multe decît suferințele celor infectați, decît agonia de la ATI și moartea.

Suferințele populației civile cuprind, alături de atmosfera de teroare tipică unui Război desfășurat pe teritoriul național, restricțiile crunte impuse de Autorități ca măsuri de protecție sanitară împotriva contagiunii:
De la purtarea obligatorie a măștii pînă la închiderea în case.

Aceste măsuri au fost și sînt luate pentru a limita contagiunea.
Eficiența lor – limitarea contagiunii – nu depinde nici de amploarea lor, nici de sancțiunile date celor care nu le respectă, nici de folosirea Presei pe post de Milițian cu bulan și țignal. Depinde de conștiința Populației că numai respectîndu-le se va limita contagiunea și prin urmare mulți cetățeni vor fi scutiți de suferințele provocate de infectare. Istoria ne dovedește că nici o măsură decisă de autorități n-are eficiență dacă populația trebuie să le respecte nu din convingerea că astfel evită un Pericol, ci din teroarea sancțiunilor impuse de autorități. Mai ales în cazul românilor, s-a dovedit în chip spectaculos că sancțiunile nu duc la respectarea măsurilor. Românii au uimitoarea capacitate de a fenta măsurile prin o mie și una de mijloace. A fost principala cauză pentru care la noi dictaturile au eșuat în atingerea scopurilor lor, pentru că au dat naștere la situații tipic caragialiene.

Conștiința că măsurile trebuie respectate depinde crucial de felul în care Autoritățile știu și pot să le prezinte poporului ca rezultat fatal, dar nedorit al existenței unui Pericol. În primele luni ale Pandemiei, măsurile au avut eficiență pentru că proclamarea stării de urgență a creat o atmosferă excepțională, la nivelul întregii țări. O atmosferă de Război, chiar dacă Războiul n-a fost declarat.

Măsurile decise joi seara sînt dictate, potrivit autorităților de realitatea unei bruște înrăutățiri a situației sanitare sub puterea noului val al Pandemiei. Numai că ele, deși drastice, n-au reușit să creeze necesara stare de neliniște națională.

Pentru că:

  1. Populația n-a fost pregătită psihologicește pentru declararea stării de Pericol. Pînă acum atmosfera întreținută de Guvern, de președinte, a fost una de relaxare psihologică. În numeroase rînduri, premierul și președintele au minimalizat pericolul noului val. Asta, în condițiile în care, peste tot în Europa, liderii au dat mesaje neliniștitoare.
  2. Testările sînt în continuare puține. Și puține fiind, numărul de infectări e mic. Experiența de pînă acum ne arată că un factor important în crearea atmosferei de pericol îl reprezintă creșterea urieșească a cifrei de infectare.
  3. Atmosfera de la conferința de presă de la Guvern n-a avut menirea de a dezvălui îngrijorarea Guvernanților. În deschiderea Conferinței a vorbit Florin Cîțu. Nici o urmă de îngrijorare în discursul său. Deși ședința de Guvern a fost dedicată aspririi măsurilor, premierul s-a consacrat prezentării idilice a realității. Printre argumentele necesității de a se respecta măsurile, Florin Cîțu a invocat și faptul că astfel vaccinarea va merge mai bine. A zis și el ce i-a venit la gură! Numărul mare de participanți, veselia lor neghioabă, cufundarea în amănunte inutile au lăsat impresia unui moment de rutină, ceva, gen Hai s-o facem și pe asta, deși noi chef n-avem să stăm aici cînd am putea fi acum la o bere.
  4. Starea de urgență e în sine un factor de luare în serios a măsurilor.

Declarată de președinte printr-un Mesaj adresat națiunii, ea transmite rapid un mesaj de îngrijorare națiunii chiar prin simplul fapt că decizia e asumată la cel mai înalt nivel al Autorității.
Președintele Klaus Iohannis a evitat declararea stării de urgență, deși măsurile de joi seara stau sub semnul acestora.
Și asta deoarece în ultimele luni el a negat categoric posibilitatea ca la un moment dat să declare Stare de urgență. Starea de urgență ar fi dus și la măsuri unitare la nivel național, creînd atmosfera de Primejdie. Măsurile de acum introduc acum introduc un criteriu după care se vor lua măsuri mai aspre sau mai blînde:
Incidența cumulată în ultimele 14 zile.

Lăsînd la o parte faptul că indicatorul respectiv e calculat de Autoritate (e la îndemîna măsluirii) prezența sa în mesajul transmis populației a făcut praf și pulbere Atmosfera de îngrijorare.
N-am auzit pînă acum ca Apocalipsa să depindă de o cifră care trebuie calculată de autorități.
Apocalipsa e pur și simplu Apocalipsă.
Măsurile luate de Guvern împotriva noului val lasă impresia unei Apocalipse funcționărești.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

7 comentarii pentru articolul „Noile măsuri luate de Guvern împotriva Pandemiei țin de o Apocalipsă funcționărească”

  • Jos Johannis si clica sa…simplu, o nous revolutie…sper sa aiba soarta lui Ceausescu mutantul asta sarlatan…

  • Ce se intimpla de un an incoace a avut scopul de a muta trilioane de dolari de la unii la altii, de la banditii ordinari, la banditi- imputiti. Odata pornit circul, au aparut si oportunistii dornici de experimente.Una e sa faci experimente pe un esantion mic de specimene, si alta e sa poti extinde ce visezi noaptea, la o planeta intreaga. Deci cineva a prins ideea, ocazia, si nu a vrut s-o piarda. Strategia a fost clara inca din Martie 2019. S-a aplicat metoda „salesman-ului” adica a vinzatorului ambulant care umbla cu petice in cur si incearca disperat sa-ti vina ceva, orice „acum,acum” nu miine sau altadata, ci acum pe loc.Asa au prostit o planeta, s-a aplicat dezinformarea, s-au agitat spiritele doar pe termen extrem de scurt, s-a facut anuntul bombastic, s-au aratat imagini cu China (un fel de „Wag the dog” – cine nu l-a vazut, sa faca rost de el si sa-l vada, e jucat superb), s-au pus restrictii inainte ca cineva sa clipeasca si nu au ezitat chiar sa scoata tancurile pe strazi de parca ne atacau extrateresrii. Toate aceste manevre imputite sint specifice tilharilor bisnitari, care n-au nimic de oferit, au doar de ascuns si de cistigat. Uite exemplu: eu traiesc afara, dar urmaresc stirile de acasa zilnic, nu-mi scapa nimic, deci cum spuneam, traiesc afara. Anul trecut in Martie au aparut la TV mai marii de aici pe unde-mi duc veacu’. Prim ministru, ministrii, fel si fel de cucoane din sistemul medical, intelegeti imaginea. Bun, intii s-au prezentat cu niste fete lungi de ziceai ca li s-au inecat corabiile. Anunturi apocaliptice, tam-tam, companii inchise, nu mai gaseai nici hirtie higienica, ce s amai spun, apocalipsa era aici. Am analizat fetele mai marilor care apareau zilnic cu anunturi catastrofale, nu citeam pe fetele lor decit nemultumire, ascultati aici ca e important – NEMULTUMIRE, nu frica, nu panica, nimic, doar NEMULTUMIRE. Am dat atentie mai mult, unii dintre cei ce apareau minteau cu frica, altii cu o usurinta de nedescris, dar se vedea CLAR ca MINTEAU de inghetau oceanele. Bun, mi-am zis ceva pute rau. N-a trecut o saptamina si-au facut anuntul ca se dau imediat nu stiu cite sute de milioane pt urgenta asta medicala. In ziua in care au aparut iar, aceeasi indivizi sa informeze poporu’ de ceea ce se intimpla, nici unul, atentie, nici unul nu mai tinea ochii in pamint, toti zimbeau, toti devenisera suspect de amabili cu reporterii, toti dadeau asigurari ca „sintem aici pt alegatori”, „sintem in control”, :sintem cu voi”,”nimeni nu ramine pe afara” etc, ati inteles ideea. Ce se intimpa azi? Aia care au mintit cu frica acum un an, sint literalmente inghititi de vii de cei care au mintit cu nerusinare. Se aduc acuzatii de neglijenta, necunoastere a subiectului, acuzatii ca vaccinurile nu au ajuns la timp, au pus la radio si TV cite o batrinica amarita sa-si plinga amaru’ ca nu si-a vazut familia de nu stiu cind si ca nu mai poate dupa vaccin, au inceput sa spuna ca lumea trebuie informata mai detaliat ca oamenii nu stiu unde se pot duce sa-si faca vaccinul. Care e realitatea/ II DOARE-N CUR DE VACCIN CAM PE TOTI. Oamenii, in procent mare, nu au pus botul la asta, dar de spus cinstit,n-are nimeni curaj sa spuna ca sa nu-si bata cuiie in talpi.Toti evita vaccinul justificind ca nu le-a venit timpul, ca mai asteapta sa vada efectele pe altii, ca nu-s impotriva vaccinurilor, da’ ei sint sanatosi si nu ocupa locul altuia care are mare nevoie, etc, intelegeti „sceneta”, nu-i noua. Deci cum spuneam, aia din echipa pt situsatii de urgenta, sint luati la bani marunti sa dea socoteala acum. Ce este posibil sa se fi intimplat de fapt? E posibil ca anul trecut sa nu fi vrut niciunul sa joace „sceneta” de aia apareau cu fetele lungi de-un cot. Da’ in saptamina aia critica de la inceputul circului, li s-au marit salariile la toti astia care apareau la TV sa ne dea asigurari de bine si li s-au dat bonusuri mari, taman in saptamina aia, asta era motivul pt care atitudinea lor a fost schimbata atunci. Acum, cei ce s-au lasat folositi si mituiti cu marirea de salariu si bonusuri, nu mai sint utili, n-au cum sa ceara sprijinul cuiva pt ca-s santajabili odata ce-au acceptat banii si acum lupta e intre ei care pune mina pe ciolanul mai mare. E CIRC INTERNATIONAL, fraierii santajabili au facut jocurile alora care muta trilioanele. Am zis anul trecut inca cind anuntau miracolul cu vaccinul gasit pt virus, am zis cam asa: ma fir-ar mama lor de banditi, trimitem sonde pe Marte, trimitem fel si fel de aparate sofisticate in diverse puncte ale Universului, avem laboratoare militare peste tot prin lume, labratoare super, dotate exceptional pt orice situatie, n-au gasit tratament pt boli incurabile in zeci de ani de cercetare, da’ au gasit repede vaccin, si mai mult, n-au gasit unu’, au gasit simultan 6-7-8 modele. Pai cine mama, mamelor, mamiticilor masii mai crede ce se spune? Trebuie sa fi dus cu capu’ sa crezi ca ce se intimpla are legatura cu vreo pandemie. Ce se intimpla in Romania, mai ales pe scena politica, ca de acolo pornesc toate timpiteniile, nu ar fi fost posibil cu oameni integrii, loiali tarii si platitorului de taxe care i-a votat, nu ar fi fost posibil asa ceva. Ce vedem, e facut de incompetenti, lacomi, nebuni de legat dupa control, pozitie si bani cu nemiluita. E haos in tara asta, haos inceput acum 31 de ani si mentinut pina a devenit „status quo ante”. Sint multe de spus si multe de analizat, ce ar trebui facut fara mila si fara intirziere, ar trebui demisi toti astia care fac pe conducatorii, de la sasu’ de la cotroceni si pina la cel mai umil functionaras de la ministere si primarii. TOTI ar trebui scosi pe tuse si incoluiti cu oameni normali la cap.Ce vad zilnic la stitile astea nu s epoate numi „normal”. Sint milioane de copii, batrini si oameni nevoiasi care sint afectati dur de lacomia unora. Arafat e un cretin si un mincinos. Asta ar minte cu seninatate si pe patu’ de duca in ultima secunda a vietii lui. Are un tupeu tipu’ asta de te lasa masca (fir-ar muma ei de masca obligatorie auzi…), minte cu o nerusinare extraordinara. Asta nu-i medic, asta-i om de afaceri inrait si periculos. Ca hunii, i s-a dat un deget si acum inghite ce vrea calu’ lui si ca sa nu admita ca e mincinos si ca a gresit flagrant, ar fi in stare s-o termine si pe masa. Asta n-o sa admita vreodata ca a clacat nici daca-l pui pe roata. Cam aia e ce se intimpla.

  • Rusine !!!!! Dl.presedinte KWJohanis este multumit ??? … „Spune-mi cu cine te-nsotesti ca sa-ti spun cine…”

  • Spuneam la un moment dat intr-un comentariu de „copilul mic” (prin comportare si faptul ca nu stie ce spune) si omul „imbatat(turmentat)” de inaltimea functiei pe care o ocupa. Aseara la conferinta de presa, am vazut inca odata ca cei care ar trebui sa fie un exemplu de seriozitate si conduita ireprosabila(daca situatia expusa era asa de grava..?), erau foarte „veseli nevoie mare” parca erau la terasa in centrul vechi al capitalei. Asta-i Romania normala ??? Atunci sa nu ne miram ca „oameni zambitori” precum ei, vor fi tot mai multi pe strada, in urma asa ziselor masuri luate.

  • Dacă comentezi împotriva statului ori împotriva altor indivizi ești considerat nebun. În ce țară trăiți romanilor!? Internarea la spitalul de nebuni a timișoreanului care „l-a amenințat” pe Arafat, depășește orice închipuire. Judecătorul trebuie internat și toți cei care au pus în aplicare aceasta decizie de scelerat.

  • Maestre, pe vremurle astea, adica pe Vremurile maestrilor,
    …ma inclin,
    dupa care te provoc,
    in stil non,
    sa deschizi discutia despre Vremuri, despre Revolutia Mondiala, despre Trofeul Civilizatiilor, despre Perpetuum Mobile,
    pentru ca mai intai au fost Vremurile, si abia dupaia discutia…

  • Revolutia Mondiala

    in viata fiecarei civilizatii se manifesta o revolutie plenara.
    ea e implacabila,
    si de fiecare data a vizat manifestarea metamorfozei civilizatiei capabila sa-i daruiasca acesteia putinta de a nu muri.
    pentru ca da!, si civilizatiile mor.
    de fapt toate civilizatiile de pina acum au murit,
    una n-a reusit sa-si metamorfozeze dinamicile,
    din cele supuse Dinamiciilor Anotimpurilor, care presupun si manifestarea Iernii, adica Mortii,
    in unele capabile sa-i aduca civilizatiei…Nmurirea,
    doar ea, Nemurirea, fiind capabila sa i daruiasca unei civilizatii putinta de a-si perpetua miscarea…perpetuum mobile, gen.

    prin urmare odata cu prima civilizatie care s-a manifestat pe planeta asta s-a manifestat si potentialul…Nemuririi,
    pentru ca fiecare civilizatie si-a Dorit sa nu moara, nu sa moara,
    aceasta Dorinta fiind legata ombilical de Dorinta omului de nemurire,
    si aceasta dorinta, a omului, manifestandu-se de cind e omul pe aceasta planeta.

    prin urmare iata ce inseamna Revolutia Plenara, o revolutie…in Intreg, capabila sa i daruiasca unei civilizatii putinta de a-si perpetua…viata.
    daca Revolutia Plenara e dusa la bun sfarsit, civilizatia reuseste sa-si perpetueze miscarea, daca Revolutia Plenara e incapabila, civilizatia dispare, din ea mai ramanad doar Cenusa, adica Dorintele dorite de ea, insa ramase neimplinite, din acestea renascand,
    Pasarea Phoenix ocupindu-se cu asta,
    o noua civilizatie,
    ( care e de 1,6 ori mai capabila ca precedenta sa implineasca Tinta Suprema, Nemurirea Civilizatiei,…cu omul ei cu tot )

    prin urmare si aceasta civilizatie se va afla, cindva, in fata Revolutiei Plenare, insa pentru ca civilizatia actuala e si o urmare a procesului de Globalizare, si revolutia, din Plenara, devine Mondiala.
    mie mi s-a parut, acum un an, odata cu declansarea Pandemiei, ca acest ‘cindva’ e fix pe vremurile astea. timpul care a trecut, un an, doar intarind parerea.
    povestea e mai complexa, pentru ca ea s-a manifestat inca de cind DieselGate s-a manifestat, ca inca de atunci se povestea despre o Noua Lume, despre care am povestit, paici, la vremea respectiva.

    prin urmare, adica pentru ca toate dinamicile care povesteau despre startul Revolutiei Mondiale s-au adeverit odata cu trecerea timpului, deja e ceva de bun-simt sa vorbim despre revolutia Mondiala, care se afla in plina manifestare pe planeta.

    ceea ce traim acusica se e o revolutie plenara, clasica in dinamica civilizatiilor, implacabila, plenar innoitoare, si care translateaza ecuatia de miscare a civilizatiei de la una care cuprinde si Moartea, in una care povesteste despre Nemurire. intr o exprimare oleaca mai matematica, se poate spune ca ecuatia de miscare a civilizatiei tinde sa cuprinda in sine un perpetuum mobile.

    cu toate ca e ceva de bun-simt sa vorbim despre Revolutia Mondiala,
    macar pentru faptul ca ni se intampla!,
    si ca ea, pentru toate civilizatiile precedente a fost o Ghilotina,
    noi ne ferim sa vorbim despre aceasta.
    pai de ce, …ca, pina la urma, e ceva plenar spectaculos in viata oricarei civilizatii,
    Foc de Artificii, gen,
    iar in cazul prezentei civilizatii ea e chiar plenar spectaculoasa, pentru ca aceasta civilizatie e prima si singura din Istoria Tuturor Civilizatiilor de pe planeta asta,
    care va pune pe masa Perpetuum Mobile,
    adica Nemurirea ( Nemurirea, tradusa pe limba civilizatiei insemnand ca civilizatia asta isi va perpetua catre Infinit moscarea, iar pe limba ‘omului’ inseamna ca el…n-o sa mai moara. simplu. )

    Maestre, tocmai daia, daca cineva ar deschide o discutie despre Revolutia Mondiala, atunci ea ar fi de bun-simt,
    si ar putea deveni chiar o poveste in armonie cu vremurile,
    e adevarat ca mai ales filozofica,
    insa fara dubii una fundamentala,
    pentru ca pina la urma discutia ar fi despre Trofeul Tuturor Civilizatiilor,
    adica despre Dorinta dorita de toate civilizatiile, si ramasa neimplinita pina pe vremurile astea,
    cunoscuta ori sub numele de Perpetuum Mobile, ori sub haina numita Nemurire, basca definitia clasica: Turnul Babel.

    insa provocarea se prea poate sa fie plenara,
    pare clara, treaba:)))

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *