Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Noua doctrină navală a Federației Ruse. Clopotele bat pentru Marte și Ares

Președintele Rusiei a semnat duminică o nouă doctrină navală a Federației Ruse (http://en.kremlin.ru/events/president/news/69084), care a pus Statele Unite pe locul principalului rival al Rusiei și a stabilit ambițiile maritime globale ale Federației pentru zone cruciale precum Arctica și Marea Neagră. În cadrul Zilei Marinei rusești, ceremonie desfășurată în fosta capitală imperială Sankt Petersburg, fondată de către țarul Petru cel Mare, pe care Putin l-a lăudat pentru că a făcut din Rusia o mare putere maritimă și a consolidat și sporit poziția globală a statului rus, Putin a oferit mai multe detalii cu privire la viitorul pe care îl vede el, cel puțin la partea sa teoretică.

După ce a inspectat marina militară, Putin a ținut un scurt discurs în care a prezentat rachetele de croazieră hipersonice Zircon, unice în Rusia, și în care a avertizat asupra faptului că, Rusia are puterea militară de a învinge orice potențial agresor. Cu puțin timp înainte de discurs, președintele a semnat o nouă doctrină navală de 55 de pagini, care stabilește obiectivele strategice generale ale marinei rusești, inclusiv ambițiile sale de „mare putere maritimă” care se extind asupra întregii lumi. Potrivit doctrinei, principala amenințare la adresa Rusiei este „politica strategică a SUA de a domina oceanele lumii” și apropierea alianței militare NATO de granițele Rusiei. S-a subliniat și faptul că Rusia își poate folosi forța militară în mod corespunzător situației din oceanele lumii, în cazul în care alte puteri blânde, cum ar fi instrumentele diplomatice și economice, adică instrumente de soft-power, vor fi epuizate. Putin nu a menționat conflictul din Ucraina în timpul discursului său, dar doctrina militară are în vedere o consolidare cuprinzătoare a poziției geopolitice a Rusiei în marea Neagră și în marea Azov. De asemenea, Putin a stabilit și faptul că Oceanul Arctic (zonă pe care Rusia încearcă din răsputeri să o militarizeze, lucru susținut și de către reprezentanții SUA) este de o importanță deosebită pentru Rusia. Trebuie să realizăm și că Rusia are o linie de coastă vastă, de aproximativ 37 650 km, care se întinde de la Marea Japoniei până la Marea Albă, și care include, de asemenea, Marea Neagră și Marea Caspică. Putin a mai declarat și că livrarea rachetelor de croazieră hipersonice Zircon către fregata Amiral Gorshkov va începe în câteva luni. Locația desfășurării lor va depinde de interesele rusești, a mai subliniat el. „Factorul cheie, aici este capacitatea marinei rusești… Aceasta este capabilă să răspundă cu viteza fulgerului tuturor celor care decid să încalce suveranitatea și libertatea noastră”. Armele hipersonice se pot deplasa cu o viteză de nouă ori mai mare decât viteza sunetului, iar Rusia a efectuat anterior teste de lansare a Zirconului de pe nave de război și submarine în cursul anului trecut. În Crimeea, guvernatorul Sevastopolului, Mihail Razvozhayev, a declarat că forțele ucrainene au lovit duminică dimineața sediul central al Flotei ruse a Mării Negre din orașul-port controlat de Rusia, rănind cinci membri ai personalului. (O sursă mai bună decât multe altele: https://economictimes.indiatimes.com/news/international/world-news/on-navy-day-putin-says-united-states-is-main-threat-to-russia/articleshow/93251669.cms).

O informație bonus. Un fond caritabil fondat de către prințul Charles, prințul de Wales al Marii Britanii, a acceptat o donație din partea familiei liderului ucis al-Qaida, mai precis Osama bin Laden, în anul 2013. Acest lucru s-a subliniat clar și răspicat duminică, prin intermediul scrisului, într-un raport al presei britanice. Potrivit ‘The Sunday Times’, prințul Charles s-a întâlnit la Londra cu Bakr, fratele vitreg al fondatorului Al-Qaida, și a fost de acord să accepte un milion de lire sterline. Bakr bin Mohammed bin ‘Awad bin Laden este fostul președinte al Saudi Binladin Group, cu sediul la Jeddah, și fostul acționar principal al grupului, cu o participație de 23,58%. Bakr bin Laden a urmat cursurile universitare la Universitatea din Miami din Coral Gables, Florida, în Statele Unite ale Americii. La data de 4 noiembrie 2017, Bakr bin Laden a fost arestat în Arabia Saudită, în cadrul unei „campanii de combatere a corupției” conduse de un nou comitet regal anticorupție, și a fost reținut fără proces. Bakr a fost reținut inițial la Ritz-Carlton, Riyadh, iar ulterior a fost mutat într-o locație necunoscută publicului. În plus, guvernul saudit a confiscat actul de proprietate al unei vile deținute de Bakr cu vedere la Marea Roșie. În ianuarie 2019, factorii de decizie din Regat l-au eliberat pe Bakr bin Laden și pe alți câțiva deținuți. Printre cei care ar fi fost eliberați se numără Mohammed Hussein Al Amoudi, un om de afaceri care deține o mare parte din Etiopia, la propriu și la figurat, și Amr Dabbagh, un fost ministru al guvernului care a condus cândva Autoritatea Generală de Investiții din Arabia Saudită, Autoritate care urmărește să atragă investiții străine (și care miroase a mită de la o poștă). Măsura eliberării a fost luată pe fondul unei presiuni globale fără precedent, la nivel oficial, asupra regatului și a prințului moștenitor Mohammed bin Salman, după asasinarea lui Jamal Khashoggi de către agenți saudiți la consulatul țării din Istanbul.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Un comentariu pentru articolul „Noua doctrină navală a Federației Ruse. Clopotele bat pentru Marte și Ares”

  • Foarte bun articolul dumneavoastră, excepțional de frumos și de interesant ! În privința dorinței SUA de a stăpâni în întregime toate oceanele lumii, cred că liderul rus Vladimir Putin are mare dreptate ! SUA nu s-au mulțumit niciodată cu ceea ce le-a dat Bunul Dumnezeu și nici cu bogățiile oferite de pământul strămoșesc și de cuitura ,de gradul de civilizație al înaintașilor lor ,ci mereu au încercat nu doar să descopere dar și să stăpânească noi teritorii ,după modelul fraților lor francezi și englezi care au împânzit Pământul cu coloniile lor, doar că actualele dorințe ale liderilor acestor popoare sunt floare la ureche față de dorințele de dominare a lumii întregi ale SUA ! Vă mulțumim !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *