România a obţinut, prin Roxana Mînzatu, poziţia de vicepreşedinte al Comisiei Europene şi portofoliul Competenţe şi Educaţie, Locuri de muncă şi drepturi sociale, demografie

Nu este nevoie să fii cadru medical pentru a cunoaște aritmetica

Vă prezint o situație bazată pe datele oficiale ale Ministerului de Interne din fiecare zi începând cu data de 2 Aprilie până pe 21 Iulie (adică 111 zile) raportate la infectările din București și Ilfov.
Conform statisticilor, populația Bucureștiului este de 2.151.665 locuitori (informație luată de la INS – https://bucuresti.insse.ro/), iar cea a județului Ilfov este de 451.839 locuitori (informație luată tot de la INS – https://ilfov.insse.ro/), însă aici vorbim numai de persoanele cu reședința și buletin de București/Ilfov, fără să luăm în calcul celelalte persoane din afara Bucureștiului sau Județului Ilfov care vin aici sau stau fără a avea buletin de reședință (un număr foarte mare de altfel). De fapt, conform declarațiilor actualului primar general al capitalei, doamna Gabriela Firea ne vorbește de un număr de peste 4.000.000 de persoane (București + zona metropolitană  https://www.hotnews.ro/stiri-coronavirus-24182141-firea-acuza-guvernul-dezinformeaza-raportarile-covid-19-gcs-confuzii-grave-facute-intre-numarul-persoanelor-confirmate-numarul-persoanelor-internate.htm)

Conform datelor emise de către autorități, care în opinia mea oricum nu sunt corecte, deoarece au anunțat cazuri noi inclusiv retestările unor pacienți deja descoperiți cu Covid-19 (acesta fiind un subiect foarte dezbătut, pe care inclusiv domnul premier Ludovic Orban l-a confirmat – https://www.stiripesurse.ro/ludovic-orban-anunta-schimbari-in-raportarile-gcs-se-va-anunta-si-numarul-persoanelor-retestate_1487562.html ), avem o imagine clară a ceea ce se întâmplă în zona București-Ilfov.

Astfel pe parcursul celor 4 luni luate în calcul, se vede o creștere semnificativă a numărului de infectați cu noul Coronavirus de la 981 în total în Aprilie la 1786 infectați ieri 21 Iulie (cifra este aproape dubla). Dar trebuie să explicăm ce înseamnă aceste cifre în contextul acestei aglomerări urbane de 2.603.504 locuitori (București + Ilfov din datele furnizate de INS).
Conform celor spuse de stat, în fiecare zi descoperim noi infectați, care sunt puși în carantină sau internați. Deci șansele noastre, ale cetățenilor neinfectați de a ne întâlni cu ei ziua următoare, sunt nule.
Plecând de la această premisă și pe baza datelor din graficele publicate șansa unui cetățean neinfectat de a se întâlni cu un cetățean infectat este ÎN ACEASTĂ AGLOMERARE URBANĂ DE 4,288 la suta de mii de locuitori (luând în calcul media lunară a lunii Iulie). Cu alte cuvinte, șansa unui om neinfectat de a întâlni un om infectat a fost de 1 la aproximativ 23.321 de oameni pe parcursul lunii iulie, de pe data de 1 iulie până pe 21 iulie.
Tot conform datelor statistice, din ce în ce mai alarmante, cea mai mare incidență de a întâlni un om infectat a fost pe 21 iulie când aceasta a fost de 7.068 la 100.000 locuitori, respectiv 1 infectat la 14.149 de neinfectați.
Se vede, din aceste statistici, că incidența este încă mică, dar nu imposibilă, deci cred că fiecare ar trebui să țină cont de distanțarea socială și de purtarea măștii în spații închise.

Trebuie să precizăm aici și faptul că în ultimele 2 luni, de la sfârșitul stării de urgență (14 mai – a se vedea in tabel) și până în prezent, această incidență a crescut de 4 ori, deci o dublare în fiecare lună!

Chiar și așa, faptul că am întâlnit o persoană infectată nu înseamnă că ne vom infecta și noi. Conform specialiștilor infecționiști, este nevoie să stai timp de 15 minute alături de o persoană infectată pentru a ți se transmite virusul. Asta în condițiile în care nu se poartă mască și nu se respectă distanța fizică de 1.5 m (sau mai nou, 2 m).
Dacă medicina și biologia se pot schimba, ocupându-se de factori ce se pot schimba (în natură totul se schimbă, evoluează), matematica în schimb este universală, cel puțin când vorbim de aritmetică.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Un comentariu pentru articolul „Nu este nevoie să fii cadru medical pentru a cunoaște aritmetica”

  • Ce nu vrea nimeni sa recunoasca e ca toata lumea va avea „sansa” sa-si traga cate o portie de „covrig” asa cum are aceeasi sansa sa-si traga acum o gripa comuna. Diferenta e doar data de faptul ca pandemia de isterie a fost lansata din motive politice iar tinta se afla pe malurile Potomacului. Cand tinta va fi doborata, pandemia va lua sfarsit ca prin minune. Pariu?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *