Campania electorală pentru alegerile locale şi europarlamentare din data de 9 iunie începe vineri,10 mai, şi se încheie în 8 iunie. Campania în audiovizual se va încheia în 7 iunie

O himeră antonesciană: Recreștinarea Rusiei

Un erou din Buzău. Dintre toate himerele alimentate de Războiul Sfînt, al cărui dezastru ne avertizează că trebuie să ne păstrăm în ceaunul nostru de mămăligă, cea mai dihai mi se pare Recreștinarea Rusiei. Analfabetul care nu ieșise din satul lui nici măcar ca să se trateze de blenoragie avea misiunea sfîntă, dată de Dumnezeu prin intermediul Patriarhului Nicodim, să ajungă pînă la mama dracului, la Nalcik, în Caucaz, la doi pași de Marea Caspică, pentru a readuce rușilor religia răpită de bolșevici.

Recreștinarea Transnistriei o mai înțeleg.
Chiar și Recreștinarea Odesei.
Dar să nu-mi spună mie Patriarhul Nicodim de pe vremea Războiului Sfîntcă soldatul român, de profesie țăran, trebuia să se lase călcat de șenilele rusești pentru a le da pravoslavnicilor dreptul de a se închina la icoane! De aceea, după ce epuizez Transnistria, mă opresc la Kuban și Caucaz. Volumul cu Dările de seamă ale preoților militari trece de 23 august 1944. Se înțelege că mă interesează Rapoartele de pe Frontul de Vest doar în măsura în care-mi confirmă teza Rușinii naționale care a fost ducerea războiului alături de ruși după 23 august 1944. Ce dracu să predice preoții militari alături de păgînii de pînă mai ieri?

Iau la mînă, pentru fișat, cartea de la coadă și nu de la început. Ultima notă despre preoții de pe front e propunerea Șefului Stat de Major, Biroul 2 Informații al Diviziei 1 Munte din 5 octombrie 1943 de decorare a preotului militar căpitan Nicolae Petrache. Pe unde o fi ajuns Divizia la 5 octombrie 1943? Descopăr că era pe undeva pe litoralul de Est al Mării de Azov, în apărare. Preotul Nicolae Petrache e un erou al Rapoartelor. Bag seamă că pînă la 5 octombrie 1943 a fost tot timpul alături de Vânătorii de Munte. E citat pe ordine de zi, e decorat, e semnalat Episcopiei militare. Din propunerea de decorare aflu că e de loc din Săgeata, județul Buzău. Deși sînt în sală și am telefonul pus pe avion, nu mai am răbdare să aștept ajungerea acasă. Mă ridic, ies din sală și-l sun pe Vlad Pufu, care e din Buzău. Pledez pentru ca televiziunea lui să meargă la Săgeata și să se intereseze de preotul Petrache. Are toate datele unui erou. Dacă sînt neamuri urmașe – îi zic lui Vlad Pufu – îmi imaginez emoția lor la faptul că strămoșul lor a intrat în atenția unei publicații.

– Ce s-o fi ales de el? se interesează Vlad Pufu
– Nu știu, îi răspund, dar faptul că la 5 octombrie 1943, după atîta amar de front, mai era în viață spune multe. Aștept să văd ce face Vlad Pufu. La altcineva n-am cum să apelez. Cine dracu din presa noastră tot mai săracă și tot mai dependentă de clickuri ar avea chef să piardă timpul cu investigarea urmașilor lui Nicolae Petrache? Deși, dacă mă gîndesc bine, sînt în toată tărășenia asta și note care țin de senzaționalul gazetăresc.

*

Descoperire. Notez cu stylus-ul pe iPad descoperirea făcută din întîmplare în cartea Armata română în război (1941-1945) despre o decizie a lui Mihail Lascăr împotriva populației civile din Crimeea. Asta explică de ce un general de competența lui Mihail Lascăr acceptă să fie colaboraționist al rușilor după ajungerea în lagăr. N-am însă la mine, la BAR, cartea și nu pot da citatul.

*

Iubirea de Dumnezeu. Cele mai frumoase pagini din Sfântul Augustin pasajul Ce înseamnă a iubi pe Dumnezeu:

„Ce iubesc eu cînd te iubesc? Nu-i frumuseţea unui corp, nici graţia efemeră, nici candoarea acestei lumini pe care o văd şi care este atît de iubită ochilor mei, nu-s deloc dulcile melodii de cantilene şi cîntecele de tot felul, nici suavul parfum al florilor, al parfumurilor şi al aromatelor, nici mana, nici mierea, nici braţele făcute pentru îmbrăţişarea cărnii. Nu, nu asta iubesc eu cînd îmi iubesc Dumnezeul, şi, în acelaşi timp, iubesc o lumină, un cîntec, un parfum, o hrană şi nu ştiu ce îmbrăţişări, cînd îmi iubesc Dumnezeul: lumină, parfum, cîntec, hrană, îmbrăţişări ale omului lăuntric care sînt eu, în care străluceşte, pentru sufletul meu, o lumină ce trece peste spaţii, în care răsună o muzică nebiruită de timp, în care exală un parfum pe care sufletul nu-l poate risipi, în care se savurează un aliment pe care lăcomia nu-l micşorează, în care se scaldă legături nedestrămate de saţietate. Iată ce iubesc eu, cînd îmi iubesc Dumnezeul.”


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

5 comentarii pentru articolul „O himeră antonesciană: Recreștinarea Rusiei”

  • iubirea e o ecuatie de miscare.
    absoluta.
    atunci cind aceasta e ecuatia ta de miscare …iubesti. ‘a iubi’ e un efect, cauza e ‘ecuatia de miscare’ numita iubire.

    indragostitii verifica un caz particular al acestei ecuatii de miscare, in acest caz ‘armonia’ maniefstandu se intre doi oameni. insa asta inseamna a fi indragostit, nu a iubi. a iubi inseamna sa intri in armonie cu Creatia. cu Natura,…cu Anotimpurile ei, cu Totul

    omul care a reusit sa se suprapuna peste aceasta ‘ecuatie de miscare’ e Hristos. ‘a doua venire a lui Hristos’ e in imparatia care e in noi, caz in care ‘ecuatia de miscare’ a omului va fi …Hristos,
    adica Iubirea,
    caz in care ‘cel ce implineste voia omului, adica ‘fiul omului’, va fi ‘cel ce Implineste Voia Tatalui’, adica Fiul lui Dumnezeu,
    in momentul ala Fiul Omului fiind tot una cu Fiul lu Dumnezeu, ‘voia omului’ fiind tot una cu ‘Cel care Implineste Voa Tatalui’, adica …’voia omului’ se armonizeaza cu ‘Voia Tatalui’…prin Hristos.

    • Iubirea e o ecuate de miscare. absoluta. atunci cind ea se manifesta …ceea ce ‘iubesti’ e …Totul.

      daca era mai simpla treaba cu …’iubitul’ …ar mai fi fost nevoie ca Hristos sa se intrupeze, sa biruie lumea, sa fie rastignit, sa invie ‘a treia zi’ si mai apoi sa se ridice la Dreapta Tatalui ?

      • omul are un fiu, el e ‘fiul omului’
        ‘fiul omului’ e fiul ‘mintii si inimii’ omului
        ‘fiul omului’ implineste ‘voia omului’, a mintii si inimii lui

        fiul lui Dumnezeu e Fiul Tatalui si al Duhului Sfant, e Fiul Mintii SI Inimii Oului Absolut, e Fiul in Sfanta Treime.

        abia atunci cind ‘fiul omului’ e Fiul lui Dumnezeu ..voia omului e Voia lui Dumnezeu.

        omul …voieste, doreste.
        atunci cind dorintele omului se suprapun peste Dorintele lui Dumnezeu, ‘fiul omului’ e unul cu Fiul lui Dumnezeu.

        atunci cind ‘fiul omului’ va fi Fiul lui Dumnezeu, adica atunci cind …’fiul tau’, omule, va fi Fiul lui Dunezeu, tu vei Implini Definitia Omului, devenond Oglindirea Sfintei Treimi, Armonizindu te cu Ea.
        poate ca e mai complicat de inteles ca ‘fiul omului’, al tau, omule, e chiar Fiul lui Dumnezeu, atunci cind te desavarsesti,
        insa daca nu prcepi asta …cum vei pricepe care e treaba cu Antihrist, care e Anti(fiul omului’, care si el e o …ecuatie de miscare, numele ei fiind Antiiubirea, in fapt Antiadevarul?!

        • Hristos, Viata, e o Ecuate de Miscare. Vesnica!
          Viata vei fi!, atunci cind Viata iti va fi Ecuatie de Miscare.

          insa …si Antiviata e o ‘viata’. Nemuritoare!
          Antiviata vei fi!, atunci cind Antiviata iti va fi’ ecuatia ta de miscare’

          intre Viata si Antiviata
          intre Vesnicie si Nemurire,
          intre Adevar si Antiadevar,
          intre Hrist si Antihrist
          …deslusesti doar cu inima 🙂
          mintea …nu vede nicio diferenta intre acestea

          • Iubire – Antiiubire
            Iubire – Matematica
            Natura – Artificial
            Inteligenta – IA
            Hrist – Antihrist
            🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *