Nicolae Ciucă: Coaliţia de guvernare cu PSD se opreşte aici. Rămânem în Executiv ca să împiedicăm escaladarea abuzurilor

O instituţie cheie a ONU: Restaurantul de la parter

1. E mult mai greu să intri în clădirea ONU, decît să fii admis în ONU

Nimic mai simplu decît să fii admis în Organizaţia Naţiunilor Unite. Pui de o mişcare separatistă, rupi o ciozvîrtă din harta ţării şi înfigi în ea steagul unei republici independente. Ca preşedinte al noii republici, te aşezi la birou şi-i arzi o cerere de admitere în Organizaţia Mondială. Cu un timbru şi o ştampilă de expeditor, la proxima sesiune a Adunării Generale ai devenit membru ONU. Nu-i nevoie să te prezinţi personal cu cererea. Nu-i nevoie nici măcar de un curier. O vîri într-un plic şi plicul îl pui la poştă. La o adică, n-ai nevoie nici de confirmare de primire.
Sînt admise în ONU şi statele care trimit scrisori simple.

Mult mai greu, infinit mai greu, e să fii admis în clădirea ONU. Cunoscută întregii planete din manuale, de la televizor şi de pe pungile distribuite gratuit.
Cel puţin asta e concluzia pe care am tras-o după ce am fost la cea de-a 56-a Sesiune a Adunării Generale a ONU din 10 noiembrie 2001.

Programată după atentatul de la 11 septembrie 2001, Sesiunea se anunţă ca un mare tămbălău. Un tămbălău planetar. Dat fiind că însuşi George W. Bush îşi exprimase dorinţa de a participa şi a ţine o cuvîntare, numeroşi şefi de stat de pe planetă au socotit că trebuie să fie şi ei prezenţi la faţa locului.

Mai ştii?
Poate îl vede George W. Bush şi-l întreabă pe aghiotant: cine sînt domnii, nu poate să-i facă şi lui cunoştinţă cu ei?
S-a decis să meargă la New York şi preşedintele Ion Iliescu. Preşedintele de aia e şef de stat şi nu şef de sală. Nu poate merge de unul singur peste hotare. E musai să-l însoţească şi o delegaţie de presă.
M-am lipit şi eu de ea. Muream să văd New York-ul după atentatul din 11 septembrie 2001.

(Din volumul În vestă, printre fracuri, editura Historia, 2007)


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *