Trec mai întîi printr-un vestibul care găzduiește temporar un bancomat. Un asiatic tocmai își scoate niște bani. Face codul și se uită din cînd în cînd în jur, bănuitor. O fi aflat că dinspre Zona Verde vine spre el un român! Cabinele au ușile retezate vreun sfert de metru de la podea. Ca orice W.C. american banal. O cabină are însă colacul rupt. Asta nu mai e ca în America. E ca la noi, în Balcani.
La întoarcere, dezastru! Dezastru, pur și simplu. Ședința nu dă semne că se va încheia vreodată. Mă așez, hotărît să rezist pînă la sfîrșit și dacă va trebui să comit un atentat cu bombă ca să scap de plictiseală. Și, deodată, descopăr că mi-a mai rămas ceva de făcut. Aparatul de translat. Phii! Cum de nu m-am gîndit de la început?! Discursul celui de jos, de la masa Consiliului, e tradus simultan în cele șase limbi oficiale ale ONU: engleză, franceză, rusă, chineză, arabă și spaniolă. O gamă de posibilități, o uriașă gamă pentru a-mi cheltui timpul. Dacă iau la rînd fiecare limbă, socotind că trebuie să mă ocup de ea vreo cinci minute, am și făcut așa, pe de-a moaca, jumătate de oră.
Îmi pun căștile, înfig șnurul în orificiul cerut și mă apuc să manevrez volumul. Extraordinar! La așa pleașcă nu mă așteptam! Nu! Nu mă așteptam nici în ruptul capului. Nu aud nimic în căști. Aparatul trebuie reglat. Asta înseamnă, pe bune, încă vreun sfert de ceas.
Și astfel, cu meșterirea aparatului, cu încercarea tuturor celor șase limbi oficiale ale ONU, supraviețuiesc ședinței.
Responsabila cu presa apare de undeva din spate și, bătîndu-mă pe umăr (am rămas singur în toată Zona Verde), mă invită într-o sală alăturată. De cum se termină ședința, premierul va veni acolo, să țină o conferință de presă. Trebuie să ajungem înaintea lui!
Slavă Domnului!
Am scăpat!
Pot pleca înainte de finele ședinței, fără să regret ulterior că n-am stat pînă la capăt. Mă ridic și-o urmez. Nu înainte de a mai arunca o privire asupra sălii de la înălțimea Zonei Verzi.
Să nu uit niciodată c-am fost la o ședință a Consiliului de Securitate!
(Din volumul În vestă, printre fracuri, editura Historia, 2007)
Lasă un răspuns