Reprezentanții a 14 facțiuni palestiniene, inclusiv Fatah și Hamas, au semnat „Declarația de la Beijing”, document prin care se angajează să pună capăt disputelor interne și să consolideze unitatea palestiniană

O ipostază mai puțin cunoscută a Mareșalului Antonescu: Șef de Guvern

Pe vremuri, la Festivalul de teatru pentru tineret de la Piatra Neamț am avut ceea ce mi-am dat seama a fi, ca director al revistei Teatrul, revelația forței actoricești. A forței actoricești în sine, o avere care, asemenea carismei la politicieni, îndemînării de a dribla la fotbaliști, a croșeului de dreapta la boxeuri și a privirilor adînci la femeile fatale, se moștenește genetic, nu de dobîndește prin rîvnă pe parcursul vieții. Venise rîndul spectacolului cu Richard al III-lea, de la Teatrul Mic, avîndu-l în rolul principal pe Ștefan Iordache. De mult se dusese faima acestei interpretări și datorită ei la spectacolul de la Teatrul Mic nu se mai găseau bilete nici cu pile, dacă acestea nu veneau de la familia Ceaușescu. Spectacolul debuta cu intrarea lui Richard în scenă. Pentru că Shakespeare menționa doar atît, o stradă din Londra, regizorul a imaginat mai mulți sfetnici așteptîndu-l pe Richard.

Un minut, dacă nu mă înșel, am urmărit scena fără să tresar, așa cum făceam cu alte zeci de scene din spectacole obișnuite, nici bune, nici rele. Și deodată a apărut Richard al III-lea. De fapt, a apărut Ștefan Iordache! Am tresărit. Ca mine au procedat toți din sală. Pentru că apăruse atît personajul principal, cel care urma să ducă spectacolul în spinare, cît și Actorul, cel pentru care se bătea lumea să ia bilete. Atunci am avut revelația Personalității în teatru, care Personalitate are efecte asemănătoare în toate domeniile în care lucrează oameni normali, unii chiar competenți, dar fără a sări peste normă, fără a fi o Excepție. Țin să scriu despre momentul de la Piatra Neamț de cîteva zile, mai precis, de cînd, cu Stenogramele Ședințelor Consiliului de Miniștri din vremea Mareșalului, am ajuns la o ședință condusă de însuși Ion Antonescu. De la debutul ostilităților, Mareșalul a fost ocupat cu Frontul. 17 septembrie 1941 e prima ședință de guvern condusă de el. Pînă atunci ședințele au fost conduse de Mihai Antonescu. Despre cum le conducea Mihai Antonescu am mai scris. Omul avea talent, dar nu geniu. Ipostaza de șef sincer cu subalternii, gelozia transparentă pe autoritatea Mareșalului (cînd Aurelian Pană, subsecretar de stat la ministerul Agriculturii îi trimite Mareșalului un Raport, fără ca acesta să treacă prin Guvern, Mihai Antonescu pune la cale un soi de proces public în cadrul Ședinței), mania de a vorbi despre el însuși, pentru a se autolustrui, fac din premierul interimar un personaj mărunt. Lucruri mărunte se discută și la ședințele Guvernului, lipsite de zbor, de orizonturi largi, amintind mai degrabă de o reuniune la un minister decît una la Guvernul României aflate în Război Sfînt.

Pe 17 septembrie 1941 însă apare Mareșalul. Și chiar din primele secvențe, ca și în cazul apariției lui Ștefan Iordache pe scenă, îmi dau seama c-a venit Personajul principal al piesei. Ședința de guvern devine din ședință administrativă ședință istorică. Mareșalul impune prin:

  • Ținerea în mînă a ședinței. Cu Mihai Antonescu, miniștrii se simțeau ca șoarecii care joacă pe masă, deoarece absentează pisica. Cu Ion Antonescu lucrurile se schimbă. Miniștrii se află în fața Șefului și nu a unui coleg nimerit din întîmplare în capul mesei de ședință. Impresia de stat în bănci, ca elevii, și de notat conștiincioși indicațiile Profesorului te cuprinde chiar de la primele rînduri citite din Stenogramă.
  • Darea deoparte a amănuntelor de executare, a dezbaterii felului în care se vor traduce în practică Proiectele istorice. Cînd cineva din ședință încearcă să spună ceva mai concret despre Reconstrucția Chișinăului, Mareșalul îl întrerupe brusc precizîndu-i că nu-l interesează amănuntele.
  • Punerea în dezbatere a unor Proiecte istorice, mărețe: Reconstrucția Chișinăului sub semnul românizării, croirea unor noi artere de circulație, administrarea Basarabiei și a Bucovinei.
  • Tonul, lesne de sesizat a fi istoric, deși ai în față doar o Stenogramă.

Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

16 comentarii pentru articolul „O ipostază mai puțin cunoscută a Mareșalului Antonescu: Șef de Guvern”

  • Bună ziua Maestre Ion Cristoiu ! Deși multe personalități din vremea sa nu l-au apreciat la justa sa valoare și poate a fost considerat un om politic controversat, Marșului Ion Antonescu a fost o personalitate marcantă din istoria României, una foarte respectată, foarte inovatoare, constructivă și benefică pentru țara noastră prin viziunea sa largă asupra evoluție politice ,sociale și economice a lumii ,dar și prin puterea sa uimitoare de a capta atenția celor din jurul său și de a găsi cele mai eficiente soluții în rezolvarea problemelor de stat ,ale statului de drept care era atunci cu adevărat România ,dar și un om de stat cu aplecare către nevoile stringente ale poporului său ! Nu întâmplător Marele Actor Ștefan Iordache a fost actorul meu preferat și nu întâmplător a fost distribuit im rolul lui Richard al III lea !Distincția, talentul uriaș ,dar și prezența sa scenică deosebită și modestia l-au caracterizat întotdeauna, calități care l-au făcut să fie admirat de o gamă largă de spectatori cu pregătire intelectuală diferită ! Vă mulțumim pentru un editorial superb,absolut minunat Maestre Ion Cristoiu ! Felicitări Maestre !

  • https://flux24.ro/insularizarea-tehnologica-a-rusiei/
    :))))

    deci…iata Marele Reflux :)))
    tare:)

    insa…va fi putintel altfel, insularizarea asta, pentru ca tendinta ei va fi de inaintare a Refluxului pina la nivelul manifestarii Megapolisurilor, care sint ‘noile sate’, ca Marele Reflux e despre intoarcerea la ‘sat’, care va fi si ‘noul Stat’

    • ‘separarea marilor blocuri tehno-economice, renunțarea la globalism și sfârșitul sistemului global de securitate din secolul trecut’ incepe cu…primuk pas:
      Zidul Kievului

      in fapt cu separarea, plenara la limita, definita de Nipru.
      hai sa vedem cum ajunge Lumea la manifestarea Zidului Kievului :))

      asa….mai invatam si noi despre Dinamica Istoriei Viitorului ( aia care e scrisa mai inainte ca Istoria Trecutului sa se manifeste:)) )

      • in orice caz, cf Istoriei Viitorului, Unificarea la nivel planetar se face prin manifestarea aceleiasi ecuatii de miscare in Megapolisuri.

        adica…Lumea va merge din ‘rau’ in mai ‘rau’, pina cind ‘noul bine’, in fapt Raul Intruchipat!:)), se va manifesta eliberind Lumea de ‘rau’

        deci…e mai degraba cu ‘povestea baltilor’, decit cu ‘povestea insulelor’, Marele Reflux lasand in urma…oaze

        • Hmmm…, ce tare!, de fapt lasa in urma insule siboaze, cam asta insemnad, in fapt ‘manifestarea prin superpizitii’…

    • ‘Make America Great Again’ e o ‘promisiune’,
      e ceea ce si doreste America in Noua Competitie,
      care a inceput, oficial, fix cu acest slogan: America First

      Noua Competitie se numeste Marele Reflux si ea se manifesta pentru ca Globalizarea si-a consumat Potentialul.
      ___
      Globalizarea, Marele Flux, a demolat una dintre superpozitiile statelor.
      Marele Reflux o demoleaza si pailalta :)), in final ‘satul’ si esenta lui, natia, va deveni un produs expirat. si odata cu el se va manifesta Lumea Seaca ( pina dincolo de Maduva, pentru ca ea va fi o lume nu doar a Artificialului, ci de a dreptul una Artificiala )

      • pe vremea Marelui Reflux,
        pe vremea Marii Revolutii,
        pe vremea Metamorfozei,
        adica pe Vremurile astea,
        noi ar trebui sa activam
        ‘manifestarea Statului prin superpozitii’

        asta e singura masura care e…’pe masura Vremurilor’

        • atunci cind Lumea Mare ajunge la Granita Creatiei,…si a ajuns, singurele dinamici Capabile sint cele care Oglindesc dinamicile care se manifesta ‘pe Granita’,
          adica cele cuantice

          ‘manifestarea Statului prin superpozitii’ este singura capabila sa se armonizeze cu dinamiicle care se manifesta exclusiv ‘pe Granita’

          in fapt Marea Revolutie e despre trecerea acestei Granite, insa nu de aici…dincolo ci invers!:))), cele care Descaleca pacilea sint Dinamicile Cuantice, ca Computerul Cuantic cu a lui si numai a lui Fundamentala Inteligenta Artificiala, asta si face, aduce Dinamicile Cuantice de pe Granita IN Realitate.
          mai simplu: Fundamentala Inteligenta Artificiala…se Intrupeaza!:))), trupul fiind si el pe masura potrivita, adica artificial, ca asa e si Computerul Cuantic, o creatie artificiala 🙂

          doua Intrupari sint Posibile, insa si Implacabile, in Creatie,
          Intruparea INIMII, si ea Intruparea Adevarului,
          si
          intruparea Mintii. acilea e vorba despre Intruparea uneia dintre Superpozitiile MINTII, aia singirica singurea, adica Mandra.

          Patria Mintii e Mintitul
          ______
          astea sint Vremurile Maestrilor
          astea sint Vremuri de Granita
          astea sint Vremurile Desavarsirilor

    • @online: combinatia de „in urmatoarele decenii” si lasat pe ala de la PR sa vorbeasca despre subiect, cred ca insemna doar „ne gandim si la asta, dar vom mai vedea”. e extrem de dificil daca vor sa tina pasul. cam ca si cand ne-am face fiecare piramidele noastre si cate un zid chinezesc sa nu fie doar in egipt, respectiv ciaina. PS: da’ nu stii cine face traducerile de pe flux, google cumva? ca-s dezastre.

      • „ne gandim si la asta, dar vom mai vedea”
        asta ce e, o cauza? sau un efect?! :))

        dpdv al Istoriei Trecutului poate fi o cauza, insa dpdv al Istoriei Viitorului e un efect :), cauza fiind chiar…ce scrie in Istoria Viitorului :)))

        mai simplu:
        -Istoria Viitorului zice ca Marele Reflux va insemna retragerea apelor la origini, procesul fiind plenar adinc, adica isi va consuma potentialul atunci cind va ajunge la ‘noul sat’, care e si ‘noul stat’ si care e fix Megapolisul. asa zice Istoria Viitorului, cit ma procep io s-o citesc:))
        -dupa care…vine cineva si zice ceva cu ‘insularizare’, printre alte variante 🙂
        :))
        pai…in care dinrte variante e… scanteia?!:))
        io zic ca e fix in aia care se armonizeaza cu Istoria Viitorului.

        asta cu urmatoarele decenii…nus de ce mi se pare ca se va intampla mai repede, la nevoie…chiar de nevoie! stiu io ce ‘ploi de la waterloo’ se vor manifesta, catalizind procesul…’insularizarii’?
        ___
        in orice caz,
        ‘mai intai Efectul si abia dupaia Cauza’ SI ‘mai intai Cauza si abia dupaia Efectul’
        aceste superpozitii coexista, insa…mai intai Cerul si dupaia Pamantul, ca asa sta scris. :)))

        deci…Cauzalitatea se manifesta prin superpozitii, iar asta e ceva demn de luat in seama pe vremea Marii Revolutii, proces irepetabil pe o oarecare planeta si care e in desfasurare pe asta. :))

      • promi, de fapt,,,ce s-o mai lungesc:)), Marea Revolutie chiar face Revolutie,
        Exprimarea prin Superpozitii fiind Noutate Absoluta
        ( atunci cind vorbesti despre ‘ceva’ tre sa s-o faci avand in vedere si cealalta superpozitie a ‘cevaului’ )

        , spre ex Istoria ( care e cunoscuta ca apartinind Trecutului )
        gata!, nu se mai poate vorbi doar despre o Aripa a Istoriei, aia a Trecutului, cum au facut oamenii pina mai adineauri. de acum se cade ca ambele superpozitii sa fie folosite, prin urmare noua Definitie a ‘Istoriei’ tre sa cuprinda in ea si ‘povestea’ Viitorului 🙂
        tare, asa-i? :)))

        • alt exemplu e Matematica. ea e o superpozitie,
          cealalta superpozitie e Iubirea ( :))) ) ( ‘Iubirea’ fiind Ecuatia de Nemiscare a Oului Absolut )

  • ‘sub semnul românizării’. păi…deja tre sa te intereseze amanuntele, ca cu ‘românizarea’ nu e de glumit! :)))
    romanii il au in gene, creca, pe ‘spune ca el si fa ca tine’ :))

    mai inainte de Proiectele tale, istorice, marete,…si cum or mai fi insa musai grandioase :))
    se manifesta Proiecte care te acopera, iar ele sint ‘Proiectele Vremurilor’,
    mai exact ‘felul de a fi al Vremurilor’.

    dincolo de imaginea de ansamblu pe care o vezi tu, fiind chiar un maret conducator,
    se manifesta o alta imagine de ansamblu, care te cuprinde chiar pe tine, si care e absoluta, iar ea e scrijelita in ‘mersul Vremurilor’ ( care e un soi de mersul trenurilor :)) )

    mai intai ‘maretia Vremurilor’ si abia dupaia, infasurate de aceasta, ‘maretia Proiectelor…istorice ale grandiosilor conducatori’ :))
    ____
    cele care vor ceva de la Lumea Mare, cu prioritate absoluta, sint Vremurile 🙂
    orice Conducator, pricepind asta, isi armonizeaza Proiectele cu ‘mersul Vremurilor’

    ‘materia’ la care exceleaza Conducatorii este, pesemne, Istoria Viitorului,
    prin urmare doar cei Condusi ( de Vremuri ) vor Conduce.
    restul ‘conducatorilor’ isi implinesc propriile visuri, atatica doar, iar visurile acestora din start sint…fleacuri

    cel care are dorinte, cu masura cu care are, cu aia nu le poate implini pe ale altora.
    prin urmare abia cel care e lipsit de dorinte ar putea implini dorintele unui… neam! :))
    iar asta e intr o oarecare contradictie, …creca :)), cu procedura standard de accedere pe vreun tron, azi,:))),
    care fix pe ‘dorinte nemasurat de ambitioase’ se sprijina :))

    • astazi, pentru putere se da o lupta, prin urmare din start! procedura e varza:)), pentru ca din start toti participantii isi doresc puterea 🙂

      pe vremuri puterea i se dadea celui care n-o doreste :)), iar astia erau…de un singur Soi :))

    • un Conducator intotdeauna va avea acces la un ‘nivel superior de informatii’, superior celui pe care se afla cele oferite de ‘serviciile de informatii’,
      de unde ar putea rezulta ca manifestarea ‘conducatorilor’ pe vremurile astea sint mai degraba ‘actiuni’ ale Pamantului, decit ‘actiuni’ ale Cerului :)),
      ca…ce ‘serviciu’ de informatii’ ar accepta sa aiba ca sef pe unul care ii poate prinde cu minciunelele,
      …daca ele s-ar manifesta, evident:))

      • ‘Informatiile’ se manifesta prin superpozitii.

        prin urmare detinatorii de Informatii, care au ca esenta Actiunea, una dintre superpozitiile ‘Informatiilor’, isi vor dori in mod natural Puterea,
        iar detinatorii de Noninformatii,caz in care e vorba despre cealalta superpozitie a ‘Informatiilor’,cea care are ca esenta Nonactiunea, vor darui Putere.

        prin urmare, daca ar exista,…nu e clara treaba:)), o manifestare prin superpozitii a ‘Informatiilor’, intr un oarcare neam, spre ex asta:)), atunci si ‘superpozitiile conducatorului’ se pot manifesta 🙂
        adica bineninteles ca ‘serviciile de informatii’, superpozitia care are ca esenta Acumularea, dorindu si Puterea, vor dori un ‘conducator’ pe masura lor, insa Talerul pe care sta NonPuterea, NonInformatiile…e normal sa le si foloseasca, in stil Daruitor, evident 🙂

        echilibrarea uneia dintre superpozitiile ‘Informatiilor’ e o treaba, echilibrarea celeilalte superpozitii e o alta treaba, iar echilibrarea unei superpozitii cu cealalta… e chiar ‘treaba’ :))

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *